Післяпологова депресія - симптоми і лікування

За статистикою кожна друга жінка в перший післяпологовий період відчуває емоційний дискомфорт. Депресивні стани не можна сприймати, як примхи або, тим більше, не звертати увагу на своє самопочуття, адже наслідки цього захворювання можуть бути серйозними.

Що таке післяпологова депресія

У перші місяці після народження дитини (після викидня) у молодої мами може розвинутися серйозне захворювання – депресія після пологів. Вагітність, народження дитини – непросте випробування для організму жінки. Декретну відпустку, зміна життєвих пріоритетів, тривале хворобливий стан після пологів можуть призвести до негативним настроям, зміни поведінки, психологічних зривів. На тлі цього може настати постнатальна депресія.

Симптоми післяпологової депресії

В цілому симптоматика не особливо відрізняється від нудьги (властиві плаксивість, перепади настрою, дратівливість, розлад сну), але може носити більш гострий характер і відповідати за показниками клінічної депресії. За міжнародними діагностичним критеріям (МКБ-10) цей діагноз встановлюють за показниками. Розвиток стану по інтенсивності до клінічної депресії в середньому настає протягом 6 тижнів після пологів. Враховують, що ознаки післяпологової депресії можуть проявлятися не відразу, наступати поступово.

Як проявляється післяпологова депресія

В чому проявляється післяпологова депресія, що відбувається з жінкою, коли починається хвороба? Повинні насторожити:

  • пригнічений стан: відчуття тривожності і спустошеності, бажання безпричинно плакати, безнадійність;
  • зміна інтересів: апатія до виконання обов'язків, звичних справ;
  • порушення апетиту і зміни у вазі (як втрата його, так і набір зайвої);
  • безсоння, жінка не може заснути, навіть коли є час, дитина спить;
  • поява повільності або невгамовності, суєтності, невластивою характері та манері поведінки;
  • постійне почуття втоми;
  • нерішучість у прийнятті рішень, втрата;
  • відчуття неповноцінності, непотрібності, вини;
  • з'являється думка про суїцид, можуть виникати думки про нанесення шкоди дитині (це не реальна загроза).

Чому виникає післяпологова депресія

Враховуючи, в чому проявляється депресія, стає зрозуміло, що вийти з такого стану непросто. Від цього страждає не тільки жінка, але й сім'я, тим більше що тривати це може довгий період. Причини післяпологової депресії у жінок полягають у різкій зміні гормонального фону. Викид гормонів, недостатня підтримка, турбота з боку чоловіка, родичів або їх надмірний контроль і критика – фактори ризику розвитку хвороби. Форма депресивного розладу буває:

  • легкої (післяродова хандра), яка проходить за 2-3 тижні;
  • середньої тяжкості (постнатальна депресія), вона може тривати до року;
  • є важка форма (післяпологовий психоз).

Ще однією причиною прояв ознак, симптомів хвороби в період декрету є те, що жінка, ставши матір'ю, починає усвідомлювати свій вік, ототожнювати себе з власною матір'ю. Впливати на його виникнення можуть навіть дитячі образи, травми, конфлікти з боку батьків. Впоратися з таким станом самостійно складно, жінці необхідна допомога сім'ї, а часто – і психолога/психотерапевта.

Скільки триватиме післяпологова депресія

Навіть якщо хвороба не отримала розвиток в перші два місяці після пологів, депресія в декреті проявити себе основними симптомами може протягом усього року. Молода матуся може просто пропустити час, коли починають проявлятися такі симптоми, списуючи це на природну втому. Невизнання цього захворювання, ставлення до нього оточуючих і самої жінки, відмова лікувати і боротися з ним може призвести до переходу в хронічну форму. Основна причина того, що післяпологовий стрес триває дуже довго – несвоєчасна допомогу.

Як уникнути післяпологової депресії

Більшість психологів відносять цю хворобу до сімейних захворювань. Чоловік теж може страждати і відчувати емоційний дискомфорт, особливо якщо тривалий строк проходить від появи перших ознак до того, коли вдається подолати хворобу. Як запобігти, ніж лікувати і як позбутися від стану, яке ставить під загрозу сім'ю і може стати причиною розлучення?

Профілактика захворювання, запобігання депресії повинно починатися набагато раніше, ніж з'явиться перша ознака. Вона повинна починатися в період вагітності, після виходу в декрет, особливо якщо майбутня мама відноситься до групи ризику (спадковість, психологічна нестабільність, біполярний розлад). Уважне ставлення з боку чоловіка, родичів здатні вселити почуття впевненості, допомогти вчасно помітити зміни у поведінці, провести діагностику і почати лікування на ранній стадії. Взаємодія подружжя важливо.

Як діагностувати депресію

Хвороба може починатися поступово, як правило, діагностика післяпологової депресії проводиться педіатром або ж її наявність визначає гінеколог. Для виявлення захворювання використовують тест-опитувальники або звичайну шкалу депресії. На основі динаміки показника (зростання або спаду) ставиться діагноз. При підозрі, що у жінки може починатися постнатальна депресія, необхідно щотижневе тестування.

Як лікувати післяпологову депресію

Лікування післяпологової депресії повинно починатися з визначення стадії захворювання. Щоб пережити нормально легку форму депресивного розладу, потрібно кілька разів відвідати психолога, добре якщо до лікаря сходять одночасно обидва з подружжя. При середній депресивної формі, ніж лікувати і що робити, щоб не впасти в депресію, звернутися за допомогою до фахівця. Метод лікування може бути наступним:

  • Медикаментозний. Антидепресанти, таблетки призначаються дуже акуратно, особливо в період лактації, самостійне лікування неприпустимо.
  • Групова або індивідуальна психотерапія. Досвідчений фахівець навчить що робити, як боротися, не провокувати напади і негативні стани.
  • Підтримка будинку, здоровий спосіб життя. Лікування проходить набагато легше, коли жінка має достатню підтримку близьких людей.

Як впоратися із післяпологовою депресією самостійно

Багатьом молодим мамам колись бігати по лікарях. Як позбутися від післяпологової депресії не відвідуючи психолога, можна боротися в домашніх умовах з цією недугою? Жіночий організм переживає відразу три гормональні перебудови: після пологів, закінчення періоду грудного вигодовування, відновлення менструального циклу, а якщо додати зміни у зовнішності, вазі, виходить повний набір передумов для депресії.

Післяпологовий синдром потрібно лікувати, це можна робити вдома, дотримуючись кількох правил:

  • Здоровий сон. Відпочивайте разом з малюком, домашня робота нескончаема, а здоров'я одне.
  • Поспішайте повільно. Не хапайтеся за будь-яку роботу, ідеальною господинею, дружиною і мамою ви станете трохи пізніше.
  • Вільний час. Приділіть хоч трохи часу в день на те, що ви любите: читання, улюблене кіно, візит подружок.
  • Говоріть про свої проблеми. Не соромтеся сказати чоловікові, що вам не подобається і що турбує. Розділена навпіл проблема стане в два рази менше.
  • Выплескивайте напруга.
  • Якщо самостійно впоратися не вдається, зверніться до лікаря, він допоможе вам боротися з цією проблемою.

Відео: Постнатальна депресія

Післяпологова депресія: міф чи реальність?

Відгуки

Карина, 22 роки

Зі мною два місяці таке творилося, згадати страшно: все бісить, чоловік дратує, на доньку дивитися не хочеться, не знала що робити! Поговорила з мамою, і вона відразу приїхала, взяла частину турбот на себе, з'явилося вільний час, відразу заспокоїлася. Зараз дуже хочу другу дитину!

Марина, 29 років

Після народження першого сина з цього жахливого стану виходила дуже довго. Напевно, все накопичилося: відношення зі свекрухою, важкі пологи, малюк неспокійний. Відвідувала психолога, після того як перестала годувати грудьми, приймала антидепресанти. Після других пологів – взагалі нічого, все чудово.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!