Підвищений холестерин при вагітності - як знизити. Причини підвищеного холестерину під час вагітності

Якщо загальний аналіз крові при вагітності виявив, що спостерігається підвищений показник холестерину, слід звернути на це увагу. Ця речовина є природним жиром, який виробляється організмом людини. Лише 5-та частина надходить до людей разом з їжею. Коли підвищений холестерин у вагітної, слід сходити до лікаря.

Від чого підвищується холестерин під час вагітності

Існує конкретні причини, які здатні спровокувати підвищений холестерин при вагітності. Це буде говорити про конкретний роді захворювання, що вказує на наявність більш серйозних порушень в організмі жінки, що може призвести до поганих наслідків, якщо не лікувати. Провокувати вироблення підвищеного холестерину можуть:

  • хвороби нирок;
  • порушення обміну речовин;
  • захворювання печінки;
  • гіпертонія;
  • цукровий діабет.

Якщо в анамнезі майбутньої мами записані якісь важкі захворювання, рівень холестерину контролюється постійно на ранніх стадіях і на пізніх термінах. Для цього потрібно регулярно здавати аналізи при вагітності всі 9 місяців. Зростання холестерину може бути спровокований продуктами, які при надмірному споживанні впливають на його рівень. Це зобов'язує дотримуватися правильне харчування.

Як знизити холестерин в крові

Слід розуміти, що холестерин важливий для здоров'я людини. Він задіяний у процесі синтезу вітаміну D, деяких гормонів, відіграє важливу роль при формуванні міцного імунітету, бере участь в роботі нервової системи. Тому зменшити потрібно тільки у випадку, якщо значно підвищений загальний холестерин. Надмірне його зниження під час вагітності може привести до передчасних пологів. Перед будь-якими діями в цій області слід порадитися з лікарем, здати аналізи: венозна кров на біохімію.

Для тих, хто потребує у підтримці холестерину в нормі, його зниження відбувається, якщо правильно харчуватися і дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Додати в раціон харчування рибу з великою кількістю Омега-3 кислот.
  2. Використовувати рослинні жири замість тварин.
  3. Скоротити кількість солодкого, цукру, тваринних жирів.
  4. У раціон додати максимум фруктів, овочів, що містять волокна та антиоксиданти.
  5. Стежити за порціями під час вагітності, не переїдати.
  6. Відмовитися від червоного м'яса на користь білого.

Народними засобами

Для зниження підвищеного холестерину при вагітності можна вдатися до рецептів народної медицини. Вони допоможуть, якщо рівень перевищений менш, ніж у 2 рази. В іншому випадку потрібно терміново звертатися до лікаря за призначенням медикаментозного лікування. Приміром, проти підвищеного холестерину допоможуть такі кошти:

  1. Цибулю і мед. Треба взяти ріпчасту цибулю, вичавити його сік. Мед попередньо підігріти на водяній бані. В однакових пропорціях перемішайте інгредієнти. Приймати засіб проти підвищеного холестерину під час вагітності по чайній ложці 3 рази за день.
  2. Червона конюшина. На основі рослини для зниження підвищеного холестерину при вагітності потрібно зробити настоянку. Залийте 500 мл спирту 1 склянку конюшини. Залиште на 2 тижні в темне місце, періодично струшуйте настоянку. Щоб зменшити холестерин, приймайте по столовій ложці протягом 2 місяців 2 рази за день.
  3. Настоянка на часнику. Візьміть по 150 г спирту і очищених зубчиків. Часник дрібно наріжте і помістіть в банку зі спиртом, щільно закрийте, залиште на 14 днів в темному місці. Через 2 тижні процідіть настоянку, залиште на 3 дні. До кінця приготування на дні утворюється осад, який потрібно акуратно відокремити від іншої настоянки. Приймати її потрібно по 3 рази за день. Почніть з 1 краплі і додавайте ще однією кожен наступний прийом.

Ліками

У разі, якщо розшифровка аналізів після дослідження показала значне перевищення норми холестерину в крові, слід розпочинати медикаментозне лікування. Як правило, призначаються препарати групи статини, які ефективно борються з холестерином низької щільності (шкідливим). Проте всі вони мають протипоказання до застосування під час лактації та вагітності. Тому з препаратів можна використовувати Хофитол. Дозування може становити до 3 таблеток за добу. Краще за призначенням звернутися до лікаря.

З допомогою дієти при підвищеному холестерині

Головний пункт в лікуванні, якщо результат аналізу показує високий рівень холестерину – дієта. Обов'язково потрібно знизити калорійність їжі, яка провокує підвищення рівня. Важливо, щоб організм при вагітності отримував більше клітковини разом з продуктами. Потрібно збалансувати добовий прийом солодкого, збільшити споживання зелені, фруктів і овочів. Нижче представлена таблиця заборонених і дозволених продуктів при підвищеному холестерині під час вагітності.

Продукти для зниження холестерину

Можна

Не можна

М'ясо. Курка, баранина, риба без шкіри в печеному або відвареному вигляді.

М'ясо з жирною прошарком, ікра, печінка, сало, жирні сорти риби.

Свіжі ягоди, фрукти.

Міцний чай, кава, гарячий шоколад, какао.

Крупа. Вівсяні пластівці, пшенична, гречка на воді.

Солона риба, копчені, гострі продукти.

Борошняні продукти з грубих сортів пшениці.

Торти, тістечка.

Знежирені або 1,5% кисломолочні, молочні продукти.

Манка на молоці.

Яйця. До 4 за добу (білок без обмежень).

Щавель, шпинат.

Чай. Краще зелений, трав'яний.

Хлібобулочні продукти з м'яких сортів пшениці.

Морепродукти.

Редис, редька.

Овочі.

Цукрові сухофрукти.

Червоне сухе вино.

Зразкове меню

  1. Сніданок. Чай без цукру, фрукти, каша гречана на воді – 150 р.
  2. Перший перекус. Свіжовичавлений сік – 200 мл, салат з огірків, помідорів – 250 р.
  3. Обід. Курячі котлети на пару – 150 г, суп на оливковій олії овочевий – 300 мл, овочі на грилі – 150 г, сік апельсиновий – 200 мл
  4. Другий перекус. Яблучний сік – 200 мл, вівсяні пластівці на воді – 120 р.
  5. Вечерю. Тушковані овочі – 150 г, риба на грилі (нежирна) 200 г, висівковий хліб, чай без цукру.

Норма холестерину при вагітності

Після аналізу крові лікар зробить повну розшифровку, але багато хочуть знати, який повинен бути холестерин в нормі. Для кожної жінки під час виношування дитини визначається свій нормальний рівень, але визнаний середній показник – 6,94 ммоль/л. варто Турбуватися, якщо у дівчини він вище 11-12 ммоль/л. Кращим виходом буде консультація у особистого лікаря, дотримання дієти і проходження необхідної терапії.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!