Двадцятий тиждень вагітності

Ви досягли середини терміну, з цього тижня відлік вже піде до пологів, які можуть трапитися в терміни від 38 до 41 тижня. Дитина вже достатньо виріс у вашому животику, він уже зміцнів і активно рухається, і ви це відчуваєте. Але зараз він для позаутробного життя ще не пристосований, і потрібно пройти половину шляху до того, як народитися. Малюк вже схожий на маленького людини, хоча поки ще не дуже пропорційного, але зараз ви вже точно знаєте його підлогу, і можете поступово готувати придане. Ваше тіло також сильно змінилося, живіт вже виразно видно, і з-за натягу шкіри можуть з'явитися розтяжки і плями. Зараз вага плоду і матки вже добре відчутний вашою спиною, змінилася хода.

Зміни в організмі на 20 тижні

20 тиждень вагітності це четвертий місячний місяць, або п'ятий акушерський місяць, ви досягли екватора вагітності. Зараз ваше тіло стало досить громіздким, і ваша вагітність явно видно всім, відбуваються зміни шкіри: виявляється пігментація на шкірі навколо сосків, веснянки можуть стати більш темними через збільшення вироблення меланіну (шкірного пігменту), що дає темну смугу на животі. Можливе виникнення хлоазми – темних плям біля носа, на чолі, вилицях і на губі. Це також пігментні порушення, які виникають у другому триместрі і проходять після пологів. Щоб зменшити її прояви, варто берегти обличчя від сонячних променів.

Можуть виникати особливі тренувальні перейми – нетривалий і не хворобливе напруга матки, подготавливающее її до пологів. По мірі збільшення терміну ці перейми Брекстон-Хигса будуть виникати частіше. Але якщо це напруга стає регулярним і заподіює біль, негайно зверніться до лікаря.

Можуть виникати епізоди запаморочення з-за тривалого перебування на ногах і зниження тиску, з-за відтоку крові в область нижньої половини тіла. Потрібно частіше відпочивати, піднявши ноги догори. До цього терміну шкіра на животі значно натягується, що може призводити до її свербіння і формування розтяжок (стрий), висипання на животі. Для профілактики розтяжок та усунення свербіння потрібно застосування зволожуючих і живильних засобів. Однак, якщо свербіж стає болісним і нестерпним, це може бути ознакою тяжкого ураження печінки – холестазу (застій жовчі). При цьому жовч потрапляє в кров, і в шкірі накопичуються сильно сверблячі жовчні кислоти. Це стан небезпечно і вимагає стаціонарного лікування.

Розвиток плоду на двадцятому тижні: вага розмір і стать

У цьому терміні куприка-тім'яної розмір малюка складає близько 15-16 см, або до 25 см в довжину від маківки до п'ят, при цьому він важить до 250-260 р. У багатьох народів вважається, що до цього терміну малюк знаходить душу. У малюка добре розвинені органи чуття, і він добре чує се звуки вашого організму і биття вашого серця, ваш голос і звуки зовні. Його серце б'ється дуже швидко, і лікар може прослухати його особливої трубочкою – стетоскопом. На пальчиках з'являються нігті, на голівці починають рости волосся, шкіра стає товщі, в ній стає чотири шари. У дитини формується певний добовий ритм, із зміною активності і сну, малюк грає пуповиною і пальчиками, смокче палець, розплющує очі. Малюк активно рухається, перевертається, ворушить руками і ногами. Шкіра плоду поступово покривається первородної мастилом, яка захистить шкіру від навколоплідних вод і допоможе при пологах. Крім первородного змащення тіло вкрите пушковими волосками – лануго.

Шкіра малюка ще зморшкувата, поки підшкірного жиру ще дуже мало, поступово набуває обрисів носик і вушка. Відбувається формування імунної системи, і тепер дитина може захищатися від інфекцій. Особливо швидко і активно формується головний мозок і його відділи, утворюються всі нові і нові звивини і борозни на поверхні. Активно включаються в роботу і дозрівають травні органи, розвивається дихальний апарат, система кровотворення виробляє власні клітини крові.

Відчуття майбутньої мами

На 20 тижні вагітності ваша вагітність вже виразно помітна і ви з гордістю носити свій животик. У цьому періоді ви відчуваєте емоційний і фізичний підйом, ваша зовнішність покращиться. Талія зовсім згладилася, і живіт випинається вперед, може вивернутися пупок, розширилися стегна. Можуть збільшитися розмір взуття і обхват зап'ястя з-за набряклості.

Із-за змін організму може дещо погіршитися зір, варто звернутися за консультацією до лікаря, зазвичай це тимчасові явища. Матка майже досягла рівня пупка, і вона тисне на внутрішні органи, що може призвести до запорів, відрижку і печію, частого виділення сечі.

З-за зниженого тиску можуть бути загальний занепад сил і слабкість, запаморочення і навіть непритомність, особливо при спекотній погоді і в задушливих приміщеннях, у громадському транспорті. Можуть посилюватися піхвові виділення, може виникати кровотеча з носа і кровоточивість ясен.

Особливо трепетними будуть перші ворушіння плода, вони особливі і своєрідні, схожі на легкі поштовхи, булькание і переливання рідини. Поступово вони стають все активнішими, і за шевелениям мама дізнається про стан малюка і настрої. Ці відчуття і взагалі сама вагітність викликає у мами емоційний підйом, підвищується сексуальний потяг, і інтимна близькість стає особливо емоційною.

У грудях може з'являтися перше молозиво. Відбувається зміна постави і ходи, можуть виникати дискомфорт і болі в спині, розширення тазу і лонного зчленування. Це зажадає носіння спеціального бандажа для підтримки живота, контроль за вагою і відпочинок. Зрідка можуть турбувати судоми литкових м'язів, особливо при дефіциті кальцію. При втоми і важкості в ногах варто відвідати флеболога на предмет починається варикозу, можливо буде потрібно носіння компресійної білизни.

За рахунок підняття матки в черевну порожнину може виникати відчуття браку повітря, задишка при ходьбі або навантаженнях. Треба подихати глибоко і розмірено. Небезпечним може бути швидкий приріст маси тіла і утворення набряків. Якщо прибавки у вазі великі, а на ногах і руках виражені сліди від каблучок, годинників і резинок – варто звернутися до лікаря. На спині вже не спиться, може паморочитися голова, тому проблема зручної пози для сну актуальна як ніколи. Варто придбати спеціальні подушки, і з допомогою них створити собі комфортний сон.

Стан матки на 20 акушерської тижня

Матка активно збільшується в розмірах – зараз вона знаходиться в 20 см від лона, і приблизно на один палець нижче пупка. За рахунок цього вона досить видається вперед і животик виражено округлюється. Вага самої матки досягає зараз 40 грамів, товщина стінок до 1.5 см. за рахунок зростання матки пупок може випирати, це не небезпечно, і після пологів це пропаде. Талія зараз зникла, і живіт чітко виділяється, недвозначно показуючи ваше положення. Періодично матка може легко скорочуватися, ущільнюватися, безболісно і нерегулярно – це тренувальні перейми.

Ультразвукове дослідження (Узд)

Зазвичай УЗД в терміні 20 тижнів призначається планово, в рамках другого скринінгового дослідження. в рамках цього дослідження можна підтвердити передбачуваний на попередніх УЗД стать плоду, а також оцінити багато показників розвитку малюка, виявити аномалії розвитку та генетичні патології. У цьому терміні проводиться оцінка росту і ваги плоду, відповідність їх терміну вагітності, стан плаценти, кількість навколоплідних вод. При УЗД лікар вивчає будову нирок, серця, кишечника плоду, сечового міхура, печінки і легенів, головного мозку. Серце плоду вивчають з урахуванням кровотоку в ньому за допомогою доплерометрии, якщо будуть виявлені вади у серці, необхідно буде проведення додаткових заходів.

У цьому терміні можливе проведення і 3Д УЗД за особливими показаннями або за бажанням батьків.

Виділення з статевих шляхів

На 20-му тижні за рахунок дії естрогену виділення можуть стати більш рясними, але вони зазвичай однорідні по консистенції, прозорі або молочно-білі, без домішок і патологічного запаху. Нормальні виділення не завдають дискомфорту жінці.

При наявності патологічних виділень потрібно негайно звернутися до лікаря і виключити інфекції, в тому числі і ЗПСШ, молочницю і бактеріальний вагіноз. Патологією вважаються виділення рясні, з неприємним кислим, затхлим або рибним запахом, сірого, зеленого, жовтого кольору, пінисті, з домішкою гною і слизу, крошковидные і сирні. Також причиною звернення до лікаря повинні стати свербіж і печіння піхви і зовнішніх статевих органів, їх подразнення і почервоніння. Це потрібно негайно лікувати, щоб інфекція не перейшла на плодові оболонки.

Особливо небезпечно поява кров'янистих виділень, які можуть вказувати на патології плаценти, відшарування її або передчасні пологи. не менш небезпечні і коричневі виділення, які можуть вказувати на патології шийки матки та загрозу переривання вагітності. негайно треба викликати швидку допомогу і бути госпіталізовані в стаціонар. Особливо небезпечне поєднання таких виділень з болями в животі і тонусом матки.

Які аналізи здавати

Тепер вам потрібно відвідувати лікаря два рази на місяць, і на двадцятому тижні вам належить здати аналізи сечі і крові, рівень глюкози в сечі і крові при необхідності. При підозрі на аномалії плоду може бути показане проведення додаткових аналізів на рівень ХГЛ крові, альфа-фетопротеїну. При цьому прогестерон не досліджують, його рівень буде не показовий.

Болі в животі і попереку

В цьому терміні за рахунок зростання матки і натягнення зв'язок можуть бути дискомфортні відчуття – зрідка потягує або болить правий бік з-за близькості печінки, і натягу зв'язок матки. Але ці болі нетривалі і нерізкі, вони проходять після відпочинку самостійно і сприймаються як тупа болючість. Якщо виникають болі – потрібно уважно ставитися до них так, якщо тягне низ живота болить поперек, при цьому сеча каламутна або з пластівцями, це може бути ознаками ураження нирок, циститу або пієлонефриту. Гострі болі в животі з порушеннями стільця і нудотою, блювотою можуть бути ознаками отруєння або кишкової інфекції.

При наявності переймоподібних болів в животі з коричневими або кров'янистими виділеннями може бути загроза переривання вагітності або відшарування плаценти, передчасних пологів або істміко-цервікальної недостатності. Це вимагає негайного звернення до лікаря і госпіталізації.

З-за зростання живота може виникати біль у спині та попереку з-за зміненою навантаження на спину. Щоб полегшити біль, потрібно носити спеціальний бандаж для вагітних, він розподіляє навантаження на спину і полегшує біль.

Із-за дефіциту кальцію і зростання навантаження на ноги можуть виникати болючі відчуття в литках і навіть судоми. Потрібно частіше відпочивати і приймати додатково препарати кальцію.

Низька плацентация

У цьому терміні вагітності важливо визначити за даними УЗД розташування плаценти, так як якщо вона прикріпилася низько, вам буде дано висновок «низька плацентация» і знадобиться спостереження за ростом плаценти. Це стан небезпечно тим, що може сформувати часткове або повне передлежання плаценти. Це стан небезпечно кровотечею і загрозою відшарування плаценти. Але часто низька плацентация з ростом матки проходить плацента «рухається» вище по стінці матки за рахунок розширення розмірів матки.

Застуда і нежить

У цьому терміні активно працює імунна система плоду, а плацента не пропускає небезпечні інфекції до малюка. Але, тим не менш, підвищена температура, нездужання, нежить і кашель можуть істотно погіршити стан матері і можуть побічно позначитися на стані плода і матково-плацентарного кровотоку. Крім того, далеко не всі медикаменти при вагітності дозволені до застосування, а з-за зниження імунітету багато інфекції протікають досить важко.

Режим харчування і вага мами

У 20 тижнів вагітності маса їла в середньому збільшилася на 4-7 кг, і з цього терміну ви будете активно і швидко додавати у вазі. В середньому за тиждень надбавки будуть становити близько 500 м, при великих прибавках варто переглянути харчування і виключити виражену затримку рідини.

Тому, строго поставитися до питань харчування, їжте потроху, але часто, уникаючи дуже калорійних, вуглеводних і солодких страв. Харчування має бути повноцінним і збалансованим, з достатньою кількістю овочів і фруктів, свіжої зелені. Варто уникати рафінованих продуктів, напівфабрикатів і фаст-фуду, готуйте їжу вдома, завжди свіжу і обов'язково з першими і другими стравами. Обов'язково калорійний сніданок і обід, а от полуденок і вечеря повинні бути легкими, потрібно, щоб у раціоні були м'ясні та рибні страви, овочі, фрукти, молочні продукти і крупи, яйця і сири.

Варто звертати особливу увагу на бажання поїсти якихось особливих продуктів або навіть неїстівних речей (глина, крейда, сирої картопля), це може вказувати на нестачу в організмі заліза, магнію, кальцію та інших елементів. Варто уникати сильно солоних продуктів, жирних та гострих страв, вони можуть давати посилення набряків.

Ознаки завмерлої вагітності

У цьому терміні таке буває рідко, але якщо в плода є вроджені вади розвитку, внутрішньоутробні інфекції або аномалії розвитку, його розвиток може зупинитися на цьому терміні. Тога відбувається зупинка серцебиття, і плід гине, але організмом матері він не відривається. Мама може відзначати зменшення надбавок ваги, відсутність зростання живота і рухів, нездужання і температуру, потім кров'янисті виділення з статевих шляхів.

Підтверджується цей факт завмерлої вагітності тільки за даними УЗД і проводиться вишкрібання матки, плід не можна залишати в матері, він буде призводити до інфекції. Надалі потрібна тривала реабілітація та лікування, а потім етап ретельного планування вагітності.

Секс на двадцятому тижні

Цьому терміні жінка отримує від сексу нові гострі відчуття з-за підвищеного рівня естрогенів. Тому, заняття сексом з партнером показано, якщо немає ніяких патологій вагітності. Вони допоможуть зняти напругу і поліпшити емоційний тонус, додадуть відносинам нові фарби. Важливо правильно вибрати пози і глибину проникнення, в іншому – потрібно тільки насолоджуватися положенням.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!