Дев'ятий місяць вагітності

Останній місяць вагітності – це фінал довгого шляху і період довгого чекання родів та появи на світ довгоочікуваного малюка. Доношеною вважається дитина народжена в терміні 38-42 тижнів вагітності, це якраз середина і закінчення дев'ятого місяця, але якщо малюк народиться в 36-37 тижнів, його вважають вже не недоношеним, а передчасно народженим. Такий дитина цілком здатний до самостійного життя, хоча кілька більш чутливий до зовнішніх умов середовища і вимагає трохи більше уваги і догляду. З кожним тижнем останнього місяця він додає у вазі і підростає, ви повинні бути готові пологах у будь-який момент.

Що відбувається з організмом у 9-му місяці вагітності

Настав останній місяць вагітності, він триває з 37-го по 42-й тиждень вагітності, в середньому діти народжуються у строки 38-40 тижнів, і тільки деякі трохи раніше або пізніше. Пості 38 тижнів вагітності плід вважається доношеною, і розродження може початися в будь-який день, тільки близько 5% дітей народжуються точно в передбачувану дату.

У цьому терміні жінка вже порядком втомлюється від свого становища і став дуже важким живота, томливе очікування і часті тренувальні перейми роблять її втомленою і дратівливою. Тепер можна вже не боятися передчасних пологів, якщо раніше виникали проблеми про час виношування чи були ускладнення. Найчастіше при плановому кесаревому розтині розродження планують на строк 38-40 тижнів, щоб плід був максимально зрілим і доношеним. Особливо важко даються останні тижні тим, хто буде народжувати вперше, так як ще незнайомі відчуття від справжніх сутичок і часто ви готові вирушати в пологовий будинок ще з тренувальними.

Організм активно готується до процесу і постійно проявляються так звані провісники. За два-три тижні до розродження відбувається опускання живота за рахунок вставляння голівки плоду в порожнину малого тазу і поступового розслаблення нижнього сегмента матки і шийки матки. При повторних вагітностях живіт може опускатися вже безпосередньо перед пологами або у їх початку. Може трохи зменшитися окружність живота через відносного маловодия, за рахунок зміни гормонального фону, що допомагає в пологах і знижує ризик ускладнень (випадання пуповини, неправильного передлежання, відшарування плаценти). Жінці стане легше дихати, зменшиться печія і дискомфорт при їжі.

Можуть турбувати болі в області попереку і малого таза, відбувається розм'якшення області суглобів і зв'язок, що допомагає в пологах, але відбивається на стані спини і тазової області. Особливо неприємними і сильними можуть бути болі при опусканні голівки в малий таз, тиск в області лобка, крижів по ночах, болі в області промежини і піхви, складно знайти позу в ліжку і спати спокійно. Тренувальні перейми можуть стати частіше і сильніше, вони допомагають у подальшому матці активно скорочуватися. Тренувальні перейми нерегулярні і проходять, якщо заспокоїтися і відпочити на боці, мають вигляд тягнуть внизу живота і відчуттям, що кам'яніє живіт.

Перед пологами можуть відбуватися особливі зміни тіла, звані провісниками пологів, поряд з опущенням живота. До таких ознак відносять зменшення ваги тіла в межах 2 кг через сходження набряків і гормональних змін організму, зниження апетиту і фізіологічної чищення організму. Незадовго до події апетит знижується або зникає зовсім, може бути послаблення стільця і навіть діарея, нудота і блювання.

За кілька днів або навіть тижнів може починатися відходження слизової пробки – вона може відійти частинами або цілком, грудочкою по мірі дозрівання шийки матки і відкриття шийкового каналу. Слиз може мати жовтуватий колір, може бути безбарвною або з прожилками крові. Потрібно повністю зібрати сумки та документи і бути готової до відправлення в пологовий будинок у будь-який момент з початку або відходження вод, або регулярних переймів через рівні проміжки часу. На дев'ятому місяці вагітності, жінці виходячи з дому необхідно завжди брати з собою обмінну карту.

Розвиток плода: вага розмір і стать

У цьому терміні дитина вже повністю сформувався і готовий до народження і життя поза животика мами. Дитина має весь необхідний набір рефлексів, легкими відбуваються дихальні рухи, хоча вони ще спавшиеся і розкриються тільки з першим вдихом. В них вироблено досить сурфактанту, щоб дихати самостійно. Травна система дозріла і готова до прийому їжі і його перетравлювання ферментами, в кишечнику накопичилося багато первородного калу, який повинен відійти тільки після народження дитини. Він був утворений з навколоплідних вод, клітин епітелію, слущенних клітин, які потрапляють з заглоченными водами. Меконій має вигляд замазкообразной оливково-зеленої маси, без запаху.

Малюк до дев'ятого місяця має пропорційне тіло, шкіра гладка і має блідо-рожевий колір, шкірні судини вже не просвічують, з тіла майже зник пушок (лануго), залишився тільки трохи на плечах і спинці, в області природних складок разом з первородного мастилом, яка захищає ніжну шкіру малюка. Зараз малюк активно набирає вагу і додає у зрості, йому стає все тісніше в порожнині матки, він приймає утробну і найбільш оптимальну для пологів позу – вниз голівкою, щільно притиснувши ручки і ніжки до тіла. Можливості для активних рухів у нього немає, і зараз це в основному поштовхи, ворочания і потягування. Вони виразно відчуваються мамою.

Відбувається дозрівання нервової системи, вона стає все більш досконалою, розвиненою і зрілою. Нервова система регулює роботу всіх внутрішніх органів і залоз, що дозволяє організму функціонувати як єдина система.

Печінка плоду в цьому місяці активно збирає залізо для подальшого його витрачання на потрібні дитини в перші місяці після народження. Залізо необхідно для створення нових клітин крові і профілактики анемії. Серце повністю сформувало камери та клапани, за винятком тих отворів, що потрібні для фетального кровообігу, тому, при народженні воно буде готове до роботи за новою схемою, а фетальні отвори будуть відразу ж закриватися. Зараз відкриті овальне вікно і боталлова протока, щоб кров йшла в обхід легень, і малюк «дихав» плацентою. При цьому самі легені за рахунок проникнення в них навколоплідних вод здійснюють «дихальні» руху і розвиваються.

У хлопчиків відбувається остаточне опускання яєчок в мошонку, у дівчаток великі статеві губи прикривають малі, і процес формування геніталій завершується. Імунна система також дозріває, хоча вона буде ще остаточно формуватися і після народження малюка. Мама активно передає через плаценту своєму малюкові антитіла від основних небезпечних захворювань, якими вона перехворіла сама. До моменту пологів плід досягне остаточного свого зросту і ваги в 48-56 см і 2800-4000г. Дівчатка народжуються зазвичай менше, ніж хлопчики, хоча багато чого залежить від особливостей батьків і умов перебігу вагітності.

Відчуття

Основні відчуття цього місяця – втома і провісники пологів, зараз жінка виразно відчуває всі рухи і ворушіння плода, живіт досяг максимуму і носити його вкрай важко. Але за пару тижнів до пологів стає легше дихати і їсти за рахунок опускання живота, вставляння голівки в малий таз. При цьому буде посилено тиск і дискомфорт в області тазу – можуть посилитися запори і почастішати позиви по-маленькому за рахунок тиску головкою на сечовий міхур. Може бути біль в області крижів, лобка і стегон, за рахунок подразнення нервових закінчень.

Можуть бути набряки і ризик варикозу, сильно натягується шкіра на животі і свербить, можуть виникати розтяжки. Нерідкі непритомність і запаморочення гіпоксії і здавлення великий маткою судин. Відбувається підготовка до пологів і може виникати втрата ваги на 1-2 кг, пронос і блювота, як варіант очищення організму перед пологами. Жінка відчуває, що тягне низ живота, можуть виникати болі в животі, що вказує на початок регулярних переймів і родової діяльності.

Виділення

До кінця вагітності виділення посилюються, захищаючи малюка від інфекцій, які можуть проникнути через піхву. Зараз вкрай важливо, щоб не розвивалася інфікування, так як це буде небезпечно в пологах. Відразу ж варто звернутися до лікаря при наявності творожистых, крихтоподібних або рясних молочних виділень, особливо жовтуватих, зелених, сірих, пінистих і з неприємним запахом. Їх потрібно негайно пролікувати. Такі виділення знижують еластичність тканин піхви і ведуть до ускладнень в пологах та підвищенню ймовірності післяпологових запальних процесів.

Також відбувається поступове відходження слизової пробки – це прозорі чи злегка пофарбовані рожевим грудочки слизу, пробка може відходити як поступово, так і одномоментно, грудочкою слизу. Пологи почнуться вже скоро.

Аналізи і обстеження

У цьому місяці візити до лікаря стануть щотижневими, важливо оцениать загальний стан жінки, її вага і наявність набряків, тиск і визначати рівень лейкоцитів, білка і глюкози в сечі-перед кожним відвіданням. Лікар буде оцінювати готовність жінки до пологів і може запланувати госпіталізацію в пологовий будинок заздалегідь або з початком пологової діяльності.

На початку місяця буде проведено дослідження на кріслі і паркан мазка на флору, можуть бути додатково призначені аналізи крові. Планові УЗД вже всі пройдені, але лікар у випадку сумнівів чи побоювань може призначити додаткові УЗД або проведення доплерографії, КТГ плода. Це допоможе у виборі тактики в пологах і вирішенні питання про те, природними вони будуть або показаний операція кесаревого розтину.

Режим харчування і вага мами

У цьому терміні матка максимально тисне на внутрішні органи і харчуватися треба правильно, щоб уникнути нудоти і блювання, запорів та інших проблем з травленням. Багато в чому від харчування мами залежить у подальшому процес пологів і стан малюка. На останніх місяцях вагітності варто перейти на гіпоалергенну їжу за винятком потенційно небезпечних алергенів, відмовитися від продуктів, які можуть стати потенційним джерелом кишкових інфекцій або отруєнь – консерви, сирі продукти, некип'яченого молока, погано підсмажені м'ясо і риба. Важливо приділяти особливу увагу продуктам з кальцієм – молочних продуктів і сиру, йогуртів. Не менш важливо споживання достатньої кількості білка у вигляді червоного м'яса і залізо-вмісних продуктів. Кількість м'яса і риби в раціоні потрібно трохи зменшити користь овочів і фруктів, рослинних олій, зернових та легкої їжі. Варто відмовитися від жирної, смаженої та гострої їжі, надлишку соусів і спецій, готувати на пару, запікати, тушкувати їжу або відварювати. Варто їсти часто, але дрібними порціями, відмовитися від вживання газованих напоїв бродять продуктів, надлишок солодкого і вуглеводів. Можна раз в тиждень робити розвантажувальні дні за погодженням з лікарем. Перед пологами апетит взагалі може пропасти – і це нормально, організм готується до важкої роботи і чистить кишечник.

Застуда на дев'ятому місяці

На дев'ятому місяці варто поберегтися від застуди, інакше пологи можуть бути ускладнені, і народжувати доведеться в ізольованому боксі обсерваційного відділення. Застуда небезпечна порушенням пологової діяльності, необхідністю застосування медикаментів і небезпекою її впливу на плід. Так, прийом парацетамолу або його аналогів порушує процес підготовки шийки матки до пологів і ускладнює в подальшому родовий процес.

Секс

Питання про інтимної близькості на дев'ятому місяці спірний – це буде визначати лікар. Але зазвичай лібідо жінок знижений, і з таким великим животом не дуже зручно займатися сексом взагалі. Багато лікарі рекомендують утримуватися при відходженні слизової пробки, хоча сам по собі оргазм не провокує передчасних пологів. Але якщо є протипоказання, секс буде під забороною – це підтікання навколоплідних вод, передлежання плаценти або низька плацентация, багатоплідна вагітність або наявність істміко-цервікальної недостатності. Складності можуть бути з вибором поз, так як потрібно повністю виключити тиск на живіт. Якщо ж пологи затримуються, інтимна близькість є одним з природних методів стимуляції пологів – сперма чоловіка має размягчающим ефектом на шийку матки.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!