Дитяча екзема - види захворювання, причини виникнення і лікування

Будь-які незначні зміни зовнішнього вигляду чи поведінки малюка (поява кашлю, нежиті) викликають занепокоєння у батьків. Часто перші роки життя дитини супроводжуються шкірними висипаннями. Іноді зустрічається екзема у дітей, вона швидко розвивається, здатна вразити великі ділянки шкіри дитини і потребує тривалого лікування.

Що таке екзема у дітей

Шкірні висипання – поширене явище в дитячому віці. Екзема у дітей – це запальне захворювання верхніх шарів шкіри (епітелію), яке характеризується гострим початком (гіперемією, набряком) і появою висипки. Спочатку це невеликі вузлики, що перетворюються в пухирці, а пізніше в пустули з гнійним вмістом. Для хвороби характерні повторні рецидиви.

Симптоми

Недуга приносить страждання малюкам, дітей турбує сильний свербіж, відчуття печіння. Симптоми екземи у дитини залежать від стадії захворювання. Спочатку спостерігається набряклість і гіперемія шкіри, висип різного виду, локалізація вогнища поразки зосереджена на щоках у дітей. В процесі того, як починає розвиватися хвороба, змінюються характерні клінічні прояви.

Бульбашки лопаються, на шкірі виникають тріщини, що утворюються ерозії, а з них виділяється рідина. Осередок ураження починає мокнути і збільшується в розмірах – він може поширитися на повіки, шию, руки й інші ділянки тіла. Незабаром ерозія покривається скоринкою, а краї вогнища ураження починають лущитися. Екзема характеризується поступовою зміною періодів рецидиву, загострення хронічного перебігу і ремісії.

Причини

Висипання є зовнішнім проявом реакції організму на дратівливий чинник – алерген. Подразники бувають внутрішні і зовнішні. Алергічну реакцію у дітей можуть викликати:

  • хімічні препарати, які використовувалися при пранні натільної білизни;
  • ароматичні і смакові добавки в продуктах;
  • лікарські засоби;
  • вдихання пилку квітів, пилу або часток цвілі;
  • укус комах.

Причинами можуть стати метаболічні розлади організму, викликані порушенням діяльності печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту, відхилення в роботі нервової та ендокринної систем на тлі зниження імунітету. Екзема може виникати:

  • після нервового стресу (ляку);
  • при глистових інвазіях;
  • при інфекціях в організмі (ангіні, запаленні вуха або гайморових пазух, зубний карієс);
  • при грибкових захворюваннях;
  • при дисбактеріозі.

Екзема у грудничка

Патологія може розвиватися в перші місяці життя немовляти. Причиною екземи у немовляти служать алергічні чинники або спадковість, коли були випадки захворювання атопічним дерматитом одного з батьків. Екзема у новонароджених виникає при штучному вигодовуванні, коли знижується імунітет через відсутність материнського молока і розвивається алергічна реакція на дитяче харчування.

Викликати висипання можуть перегодовування малюка, його переохолодження або перегрівання, вплив сонячного світла на ніжну шкіру немовляти. Причиною хвороби новонародженого може стати неправильне харчування матері під час вагітності, надмірне вживання продуктів, що викликають алергічні реакції (цитрусових, солодких і борошняних страв).

Види дитячої екземи

Клінічні прояви хвороби залежать від причин і стадії захворювання. Розрізняють такі види дитячої екземи:

  1. Справжню. Характеризується такими особливостями: може проявлятися в ранньому віці, з двох місяців, здатна протікати з ускладненнями. Початок хвороби властиві гострі прояви: на гиперемированной шкірі з'являються множинні точкові висипання, які незабаром перетворюються на бульбашки наповнені гноєм. При розтині бульбашки утворюється ерозія, з якої виділяється серозна рідина – вогнище ураження починає мокнути. Починається з обличчя, шиї, але в подальшому може покрити й інші ділянки тіла.
  2. Бляшковидная екзема є різновидом істинної. Виникає на руках і характеризується монетовидными облущеними висипаннями.
  3. Себорейна. Зустрічається на волосистій частині голови, вушних раковинах. Для неї не характерні утворення гнійних пустул, розтріскування і мокнуть. Виглядає, як рожеві вузлики з лупиться поверхнею.
  4. Мікробна. Виникає через попадання кокової інфекції в організм через пошкоджену шкіру. Спочатку біля рани утворюється одна або кілька гнійних пустул, які розкриваються, зливаються і утворюють ерозії. Рана стає мокнучої з товстим шаром нагноєнь і кірок.

Методи діагностики

При виявленні висипань, батькам необхідно звернутися з дитиною до педіатра або дерматолога для проведення обстеження. Методи діагностики включають:

  • зовнішній огляд;
  • вивчення анамнезу хвороби;
  • аналіз крові;
  • тест на визначення алергенів;
  • диференціальну діагностику з метою виключення інших захворювань, забір проб лусочок на наявність грибка або бактерій.

Лікування

Перед призначенням препаратів лікар повинен встановити і виключити фактори, які викликали алергічну реакцію організму. Первинне лікування екземи у дітей при наявності показань полягає в нормалізації діяльності печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту, усунення порушень в роботі ендокринної та нервової систем. На наступному етапі медичні процедури і лікування спрямовані на усунення запалення та зняття симптомів. Хворим призначають:

  • комплекс вітамінів для зміцнення імунітету;
  • антигістамінні препарати, які мають протиалергічну, протисвербіжну ефектом (димедрол, діазолін, супрастин, препарати кальцію);
  • препарати для очищення організму;
  • антибіотики (еритроміцин, ампіцилін) при мікробної формі хвороби;
  • при важких формах – гормональні засоби з урахуванням віку хворого (преднізолон, урбазон);
  • гемотерапію, плазмотерапию.

При незначному почервонінні шкіри застосовують присипки. При мокнучій формі хвороби дітям призначають охолоджувальні компреси і примочки з застосуванням розчинів з яжучих і антисептичних засобів. При хронічному перебігу екземи застосовують зігріваючі компреси, теплі ванночки, мазі і креми на жировій основі. Лікування має супроводжуватися дотриманням суворої дієти і правил гігієни. З раціону дитини і годуючої матері необхідно виключити продукти, що викликають алергію (цитрусові, солодкі, борошняні страви, жирну їжу, молоко).

При купанні не можна мочити уражені ділянки тіла, промивати висипання у дитини можна спеціальними, призначеними лікарем, засобами. Для дітей необхідно використовувати одяг з натуральних бавовняних тканин, тому що шерсть і штучні волокна викликають роздратування уражених ділянок. Не можна надмірно кутати малюка – перегрівання, переохолодження, перегодовування дитини можуть загострити перебіг екземи. Для профілактики хвороби дієти повинна дотримуватися вагітна жінка.

Лікування народними засобами

Застосовувати лікарські трави необхідно обережно, під наглядом спеціаліста. При лікуванні екземи у дітей народними засобами використовують відвари валеріани, собачої кропиви, ромашки для внутрішнього застосування – вони заспокоюють свербіння. При мокнутиях рекомендується використовувати для компресів сік каланхое, а для ванночок – володіє терпкими властивостями відвар з кори дуба і ильмы (сировина залити окропом, варити півгодини, остудити). При сухій формі хвороби сприятливо впливають компреси з маслом обліпихи, звіробою, чорного кмину. На повіки роблять примочки з відвару березових бруньок.

Фото екземи у дітей

Відео: Вірусна екзема

Лікування екземи у дітей та вагітних. Профілактика екземи

Відгуки

Олена, 28 роківТривалий час мучила екзема у дитини. Випробували велика кількість ліків, а допомогло нам натуральний засіб – масло чорного кмину. Змащувала хворі місця маслом. Незабаром на ринках почала відшаровуватися скоринка, все затягнулося новою шкірою і висипання більше не з'являлися. Ефективний засіб, рекомендую всім.
Аліна, 30 роківУ дитини на шкірі виявила множинні червоні плями, які свербіли, а потім почали лущитися. Звернулася до дерматолога, він поставив діагноз: хвороба екзема. Ми пройшли призначений курс лікування, але результату не було. Сусідка порекомендувала солідол. Мазала плями щодня вранці і ввечері – пройшло через два тижні.
Людмила, 36 роківУ доньки тривалий час була екзема. Ліки не допомагали, призначили гормональну мазь, але ми не стали її купувати. Знайома запропонувала зробити мазь з дитячого крему, дьогтю і сірки. Сталося диво. Відразу після застосування мазі шкіра престала свербіти, а через місяць після регулярних змазувань повністю очистилася.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!