Хвороба Крона - що це таке: симптоми і лікування

Дана патологія – запалення шлунково-кишкового тракту. Захворювання має хронічний характер. Вражати недуга може будь ділянку, починаючи порожниною рота і закінчуючи анальним отвором. Відрізняється хвороба Крона від виразкового коліту тим, що в запальний процес залучені всі шари стінки кишки. За МКБ10 має код К90.

Хвороба Крона – причини

Якщо говорити коротко, що таке хвороба Крона – це хронічне запалення кишечника. Поки що немає точної відповіді, що викликає розвиток захворювання. У деяких випадках гостра хвороба Крона може помилково прийматися за запалення апендициту або виразковий коліт. Виділяють наступні можливі причини розвитку патології:

  1. Інфекція. Конкретний збудник не виявлено, але цей варіант підтверджується фактом, що при введенні лабораторним тваринам промивних вод кишечника відбувається розвиток захворювання, як у людини. До того ж ефективним лікуванням стає прийом антибіотиків, які спрямовані на придушення інфекційних збудників. Ймовірно «винуватцями» вважають кореподобный вірус, бактерію псевдотуберкульозу.
  2. Генетична схильність. Статистика вказує на взаємозв'язок появи хвороби Крона у кровних родичів. Це підштовхнуло дослідників до вивчення ДНК носіїв захворювання. Результати показали мутації геному, що має певний повтор амінокислот, який може бути передано у спадщину.
  3. Фактори імунітету. Лікарями були знайдені ознаки порушення роботи імунної системи у пацієнтів з хворобою Крона. Вона може характеризуватися як аутоімунне захворювання (імунітет розпізнає свої клітини в якості чужорідних і атакує їх).
  4. Навколишнє середовище. Деякі фактори здатні провокувати дане захворювання. Тютюновий дим, структурні елементи їжі, шкідливі речовини можуть провокувати аутоімунний процес, порушувати структуру кишечника.

Кожна з теорій має під собою логічне обґрунтування, але жодна не була доведена тестами. Ймовірність діагностувати хворобу Крона велика, якщо:

  • виявлені значні зміни гормонального фону;
  • патологія діагностована у кровного родича;
  • людина живе або проживав у країнах Близького Сходу;
  • пацієнт курить;
  • збільшилися фізичні або емоційні навантаження;
  • раніше була перенесена корова, псевдотуберкулезная інфекція.

Симптоми

Захворювання Крона за характером симптомів у медицині поділяють на гострий, підгострий, хронічний. Кожен з видів має неспецифічні прояви, але вони допомагають встановити стадію розвитку патології. Ознаки хвороби Крона за формами:

  1. Гостра. Хвороба має яскраве початок: діарея (пронос), зростає температура тіла, у правому нижньому сегменті живота з'являється біль. Ці симптоми часто неправильно приймаються за запалення апендициту, апоплексії яєчника, що призводить до операції. Помилки діагностики виявляють під час оперування.
  2. Підгостра. Розвивається виснаження хворого (швидко знижується вага), присутній невиражена діарея, переймоподібні болі будь-якої локалізації.

Частіше за інших зустрічається хронічна форма. Розвиток симптомів відбувається поступово, повільно, що утримує людину від звернення в клініку. Ознаки цієї форми наступні:

  • кілька разів за день пронос (не обов'язково кожен день), при загостренні стану частота збільшується до 6 разів;
  • здуття живота;
  • у калі може бути кров;
  • у різних відділах живота переймоподібні болі, які посилюються після їжі, стають слабшими після випорожнення;
  • втома, слабкість;
  • пропадає апетит;
  • температура піднімається до 38 градусів за Цельсієм, при гнійних ускладненнях цей показник може бути вище;
  • навколо ануса можуть утворюватися мацерації шкіри, розвиваються тріщини;
  • поступово втрачається вага з-за поганого засвоєння їжі в кишковому відділі.

Запальні захворювання кишечника часом має позакишкові прояви. Патологію характеризують такі симптоми цього виду:

  • біль в очах, в області крижів, правому підребер'ї;
  • зниження гостроти зору;
  • пожовтіння шкірних покривів, склер;
  • зростання температури, блювання;
  • зменшення рухливості, біль у великих суглобах;
  • виразки в порожнині рота;
  • вузлувата еритема на шкірі проявляється висип (гнійники) або червоні болючі вузлики, які потім стають фіолетовими, потім бурими і жовтими.

Стадії

Перебіг хвороби Крона має різний патогенез. За клінічною класифікацією виділяють кілька стадій цього захворювання. Своєчасне виявлення, точна діагностика підвищують шанси вилікувати хворобу, уникнути неприємних наслідків. Виділяють наступні 4 стадії патології:

  1. Гострий ентерит, який нагадує апендицит у гострій формі в термінальному відділі клубової кишки.
  2. Хронічний ентерит, напади колікоподібним болю, в калі з'являється кров, слиз, що схоже з неспецифічним виразковим колітом.
  3. Стенозуючий ілеїт. Супроводжується частковою/повною непрохідністю кишечника.
  4. Ілеїт, які протікають з утворенням внутрішніх, зовнішніх свищів.

Діагностика хвороби Крона

Через відсутність точних даних щодо збудника захворювання проводити спеціальні тести можливості немає. При підозрі на захворювання Крона в лабораторних аналізах можуть бути виявлені наступні відхилення:

  • анемія;
  • зниження рівня загального білка;
  • аналіз крові при хворобі Крона покаже присутність білка кальпротектина, який вказує на пухлинні, запальні патології кишечника;
  • запалення (збільшення числа лейкоцитів при зниженні кількості лімфоцитів).

При виявленні даних відхилень можуть бути призначені інструментальні дослідження, які допоможуть підтвердити захворювання. Хвороба Крона може бути виявлена за допомогою:

  1. Колоноскопії. Дослідження товстої кишки за допомогою інструменту, який нагадує зонд. Камера, вбудована в трубку, передає зображення на екран, що допомагає виявити патологію на поверхні слизової оболонки і стінках кишечника. Ця ділянка характеризується виразковими дефектами, можна взяти біопсію для вивчення.
  2. Гастродуоденоскопії. Метод дослідження дуже схожий на описаний вище, але використовується прилад для огляду шлунка, стравоходу, дванадцятипалої кишки.
  3. Эндокапсульной колоноскопії. Людина ковтає невелику пігулку з камерою, яка проходить через весь кишечник, робить знімки, які потім вивчають лікарі. Плюс методики в тому, що можна оглянути відділ тонкого кишечника і весь травний тракт.
  4. Комп'ютерної томографії. Допомагає знайти ускладнення (інфільтрат, абсцес).
  5. Дослідження кишечника контрастом. Людина п'є барій, який під дію рентгенівських променів «підсвічує» тріщини на слизовій кишечника, звуження проходу.
  6. УЗД. Використовується для виявлення перитоніту (рідини в черевній порожнині), це характерне ускладнення хвороби Крона.
  7. МРТ з контрастом. У ролі останнього виступає звичайна вода, яку ввели у кишечник. Дослідження допомагає визначити ступінь ураження, діагностувати свищева ходи, збільшення лімфовузлів.
  8. Электрогастроэнтерографии. Допомагає досліджувати моторну функцію кишечника.

Хвороба Крона – лікування

На ранніх стадіях вилікувати захворювання можна, але при переході в хронічне стан доведеться дотримуватися дієти, приймати медикаменти постійно. Є три методи, як лікувати хворобу Крона, які використовуються одночасно, щоб досягти максимальної ефективності. Терапія під час вагітності ускладнена. Вилікувати патологію допоможуть такі етапи:

  1. терапія захворювання медикаментозними засобами;
  2. симптоматичне лікування ускладнень, що часто призводить до хірургічного втручання;
  3. дотримання дієти.

Медикаментозне

Основний напрямок терапії полягає в прийомі медикаментів. Ліки від хвороби Крона підбираються так, щоб ефективно впливати на всіх можливих збудників патології. Це пов'язано з нез'ясованою причиною появи захворювання. Використовуються наступні групи ліків:

  1. Антибіотики (Метронідазол, Ципрофлоксацин).
  2. Вітамін D.
  3. Похідні аміносаліцилової кислоти (Месалазин, Сульфасалазин).
  4. Імуносупресори (Метилпреднізолон, Азатіоприн, Преднізолон, Метотрексат).
  5. Антитіла до фактору некрозу пухлин (Адалімумаб, Інфліксімаб, Голимумаб).
  6. Протидіарейні препарати (Імодіум, Лоперамід). Призначають за умови відсутності у калі крові та негативного результату бактеріологічного дослідження.
  7. Пробіотики (Лінекс, Біфіформ, Біфідум-бактерин).

Операції

Хірургічне лікування хвороби Крона, як правило, застосовується, якщо зміна способу життя, дієта і медикаментозна терапія не допомогли. Більше 50% всіх хворих з цим захворюванням переносять мінімум 1 операцію з видалення частини кишечника. Навіть при такому агресивному вирішенні проблеми можливий ризик рецидиву хвороби. З цієї причини медики рекомендують при можливості відкладати хірургічне втручання максимально довго. Це допоможе скоротити кількість операцій.

Народні засоби

Лікувати це захворювання тільки народними засобами не можна. Їх застосовують в якості паралельної допомогою основного курсу лікування. Трави при хворобі Крона допомагають полегшити стан хворого, зменшити біль, зняти симптоми, які виявляються періодично. Можна застосовувати такі варіанти народного лікування:

  1. Зробіть збір трав з деревію, шавлії, ромашки (кожної трави по 5 г). Заваріть в склянці окропу, поставте на вогонь і кип'ятіть ще 5 хвилин. Потім 2 години дайте настоятися засобу. Охолодіть і процідіть настоянку. Приймайте по 2 ст. л. кожні 2 години.
  2. Заваріть в літрі окропу 20 г квіток ромашки. Наполягати потрібно 1 годину. Не чекаючи охолодження, залийте засіб в термос. Пийте ліки теплим кожні 4 години по 200 р.

Дієта

Дієтотерапія – важливий етап лікування захворювання. Правильно складене меню допоможе людині знизити больові відчуття, спростити роботу кишечнику. Харчування при хворобі Крона не повинен містити гострих страв, грубою, надто холодної або гарячої їжі. При складанні раціону дотримуйтеся наступних рекомендацій:

Що можна їсти

Що не можна їсти

Запечені, варені овочі.

Гриби.

Слизові каші.

Консерви.

Сухарики, галетне печиво.

Смажені страви.

Молоко, сметану, нежирний сир (трохи).

Кислі соки, газовані напої.

Варені яйця.

Кава, міцний чай.

Тушковане або на пару м'ясо, рибу.

Кондитерські изделья.

Компоти з некислих ягід, чаї.

Свіжі овочі, фрукти.

Супи на другому бульйоні овочеві.

Бобові.

Пшеничну, перлову кашу.

Фаст-фуд, напівфабрикати.

Соління.

Де лікують хворобу Крона

Проводити терапію захворювання можна в будь-якому великому місті, де є лікарня з фахівцями відповідного профілю. При підозрі на хворобу Крона звертатися необхідно до гастроентеролога. Цей лікар спеціалізується на патологіях ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Захворювання у дітей зустрічається рідко, частіше його діагностують у віці 20-40 років. Сучасні дослідження новими методами проводять в США та Ізраїлі. Одне з останніх напрямків, що активно опрацьовується лікарями, – пересадка стовбурових клітин.

Ускладнення

Симптоматика захворювання неспецифічна, що ускладнює процес своєчасного діагностування. Це призводить до можливих ускладнень. Тривалий перебіг патології може призвести до таких проявів:

  1. Перфорація. Відбувається витікання вмісту кишечника у вільну порожнину очеревини через виразкових дефектів. Супроводжується ускладнення перитонітом, що стає причиною для термінової операції
  2. Абсцес, інфільтрат в черевній порожнині. Патологія стає наслідком попереднього ускладнення хвороби Крона.
  3. Кишкова непрохідність. Для цього захворювання даний ознака є специфічним, часто з'являється при ураженні тонкої кишки. Просвіт звужується і порушує пасаж їжі (перистальтику).
  4. Токсична дилатація. При цьому ускладненні відбувається виражене розширення кишки, яке виникає рідко. Розвиток даної патології хвороби Крона може бути викликано колоноскопією, противодиарейными засобами.
  5. Рідко трапляються кишкові кровотечі.
  6. Частим ускладненням стає парапроктит (навколо прямої кишки запалюється жирова клітковина з гноєм), анальні тріщини, свищі. Дізнайтеся більше про парапроктиті - лікування, симптоми та форми захворювання.

Інвалідність при хворобі Крона може бути поставлена тільки в деяких випадках. Підставою при даній патології стають наступні умови:

  • виникли ускладнення;
  • втрата працездатності внаслідок патології;
  • захворювання протікає важко навіть при лікуванні;
  • не вдається підібрати терапію.

Прогноз

Смертність серед людей з цим захворюванням в 2 рази вище, ніж у здорового населення. Людина, яка страждає на хворобу Крона, має більший шанс померти через проведення хірургічних операцій та ускладнень патології. При дотриманні прописаного лікування рецидив може трапитися 1 раз за 20 років (в деяких випадках частіше). Дане захворювання вимагає постійного спостереження за пацієнтом, щоб вчасно коригувати терапію при необхідності. Прогноз для життя відрізняється в залежності від вогнища ураження та індивідуальних особливостей.

Відео

Симптоми і діагностики хвороби крона

Відгуки

Ольга, 35 роківПід час виношування дитини відбулася значна зміна гормонального фону, що призвело до розвитку хвороби Крона. Я 6 років лікуюся від цього захворювання, але повністю позбавитися від нього не виходить. Постійні болі після кожного прийому їжі зводили з розуму. Легше стало тільки після видалення частини кишечника хірургічним шляхом.
Володимир, 33 рокиКоли почалися часті проноси, я не звернув на це уваги, але їх регулярність змусила турбуватися. З'явилася слабкість, почав втрачати вагу, довелося звернутися до лікаря. Після проведення колоноскопії мені діагностували хворобу Крона – що це таке, теж пояснили. Їм невеликими порціями, дієту дотримуюся постійно. Вага набрати не можу.
Ірина, 38 роківХвороба Крона – цей діагноз мені поставили 10 років тому. За цей час пройшла кілька курсів терапії, пробувала народні засоби, постійно дотримуючи дієту, але біль все одно періодично дуже сильні. Нещодавно зважилася на операцію, стало легше, але захворювання повністю не минув. Оформила інвалідність на підставі даної патології.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!