Дифузні зміни печінки - ознаки і типи. Методи лікування дифузних змін печінки.

Це не діагноз, а порушення в структурі печінки, які свідчать про прихованих патологічних процесах. Медицина не вважає такі зміни захворюванням, але їх обов'язково потрібно лікувати, щоб не довести орган до стану, несумісного з життям.

Що таке дифузні зміни паренхіми печінки

Цей орган складається з тканини, яка називається паренхімою. Вона утворюється переважно з печінкових клітин – гепатоцитів, які оновлюють старі або загиблі ділянки тканини. Печінка повністю регенерується приблизно за рік-півтора. Якщо в ній виявляються дифузні (тобто зачіпають весь орган) зміни, то частіше це означає збільшення паренхімної тканини, рідше – її зменшення. Такі порушення можуть бути як незначними, так і масштабними.

Навіть банальний грип не проходить для печінки безслідно, але вона, як правило, відбувається мінімальними змінами в паренхімі. Інша справа – важкі дифузні ураження після гепатиту будь-якого виду, хронічного алкогольного отруєння або лямбліозу. Якщо в органі почне рости рубцева (фіброзна) тканина, він значно збільшиться в об'ємі і зазнає незворотних структурних змін.

Ознаки і симптоми гепатомегалії

Печінка довго не нарікає на тяжкі умови свого існування. Нещастя органу виявляються лише випадково під час УЗД за зовсім іншим скаргам пацієнта. Часто спостерігається збільшення печінки – гепатомегалія, внаслідок якої структура органу починає деградувати. Щільність паренхіми стає підвищеною, а її ехогенність багаторазово перевищує норму, тобто ультразвук відображається від паренхіми з набагато більшою швидкістю.

При дифузних змін збільшений орган легко виявляється пальпацією, причому ця діагностична процедура доставляє пацієнтові біль. Якщо ж такі зміни протікають не в гострій формі, людина може її не відчувати. Але по мірі прогресування патології симптоми гепатомегалії стають все очевиднішими. З'являються:

  • печія;
  • поганий запах з рота;
  • нудота;
  • жовтий відтінок, свербіж шкіри;
  • асцит (рідина в черевній порожнині).

Зловживання алкоголем, жирною їжею викликає ущільнення паренхіми печінки. Вірусні інфекції, паразити теж тягнуть за собою часткові, дифузно-вогнищеві зміни в ній. Однак вони можуть спровокувати розвиток пухлин. При гепатитах эхографические ознаки дифузних змін печінки нерідко виражені слабо, хоча орган вже істотно збільшено. Далі – більше. При цирозі відбуваються тотальні дифузні зміни тканини печінки. Неоднорідних ділянок – маса, і ехогенність паренхіми печінки підвищена максимально.

Помірної

Ознаки незначної деградації печінки зустрічаються часто. Якщо вони з'явилися, то є і в підшлунковій залозі. Наявність помірних дифузних уражень печінки УЗД-діагност визначає за підвищеної щільності тканини, неоднорідність її структури, спотворення малюнка судин. Ущільнення паренхіми та інші ехоознаки патології можуть проявлятися через відчуття дискомфорту після жирної їжі, присмак гіркоти у роті, головний біль, швидку втомлюваність, дратівливість.

За типом жирового гепатозу

На порушення обміну речовин, інтоксикацію організму печінка реагує досить своєрідно: її клітини накопичують жир. З часом розвивається стеатоз або жирова інфільтрація, просто – ожиріння органу. Хвороба підступна тим, що позбавлена симптоматики і часто виявляється випадково при ультразвуковому дослідженні черевної порожнини. Іноді людина відчуває нудота, слабкість, втома, сонливість. Потім в його рухах може з'явитися загальмованість, а в мовленні – монотонність. Ще пізніше людини наздоганяють жовтяниця, асцит, запаморочення, судоми.

Реактивних змін паренхіми печінки у дитини

Функціональна незрілість шлунка та кишечника у дітей, токсична дія глистів нерідко призводять до розвитку реактивного гепатиту, тобто викликаного не патологіями печінки. Ця недуга або не має симптомів, або виявляється слабким нездужанням, розладами травлення, субфебрильною температурою, емоційним спадом. При адекватному лікуванні дифузних відхилень можна відновити діяльність печінки повністю.

Виражених дифузних змін

Коли отруєння печінки різними отрутами настільки сильно, що вона вже не здатна їх нейтралізувати, починається її розпад – цироз. Якщо на ранніх етапах дифузно-вогнищевого переродження орган збільшується в об'ємі, то на пізній стадії він зменшується і зморщується. Ехоструктура його дифузно-неоднорідна, а ехогенність дуже висока. Пацієнта невідступно переслідують болі в правому підребер'ї і правому плечі, мову, склери і шкіра під очима у нього – жовтяничного кольору.

Методи лікування

Основне лікування дифузних уражень печінки полягає насамперед у ліквідації їх причин: ожиріння, зловживання алкоголем, прийому токсичних для цього органу ліків і т. п. Покращують стан органу амінокислоти, вітаміни Е і групи В. Щоб печінкові клітини відновлювалися, гепатологи (або терапевти) призначають препарати:

  • Ессенціале форте Н;
  • Фосфоглив;
  • ФанДетокс;
  • Гептрал;
  • Резалют Про;
  • Гепабене.

За показаннями проводять курси лікування антибіотиками, противірусними, протиглистові та жовчогінними препаратами. Оперативні методи лікування застосовують при необхідності видалення каменів, пухлин у печінці. Хворим призначається дієтичний стіл №5 з забороною жирних, гострих і копчених продуктів. Солона, солодка, кисла їжа, алкоголь і газовані напої теж заборонені. Пріоритет віддається пісним сортів м'яса і риби у відварному вигляді, молочних страв і супів, каш і овочів.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!