Як досліджувати і лікувати яйця гельмінтів у дітей і дорослих

Існує група паразитів, яка обирає для себе середовищем існування кишечник людини. Виявити зараження можна по характерних симптомів, таких як тривалий запор або пронос і свербіж заднього проходу. Самі яйця глистів виявити без медичного обладнання дуже складно. Свідченням відкладання їх гельмінтами може служити лише почервоніння навколо анального отвору, адже цей процес викликає роздратування на шкірі.

Що таке яйця гельмінтів

Яйця гельмінтів підстерігають людину практично скрізь, будь-то грунт, вода, продукти харчування, громадський транспорт або домашні тварини. Глисти – плодовиті паразити, якщо подивитися хоча б на аскариду, яка відкладає до 240 тис. яєць кожен день. Всі гельмінти відкладають їх для подальшого розмноження. Процес відкладання відбувається як мінімум 1 раз за добу, а у деяких видів глистів навіть до 6 разів. Майбутні личинки захищені кількома шарами міцної оболонки: внутрішній з ліпідів, середній з хітину, а зовнішній з білка.

Навіть одне яйце може стати причиною розвитку в організмі декількох тисяч дорослих особин. Воно зберігає здатність до життя близько 1-2 місяців в посіві, а в землі, стічної або прісній воді – набагато вище. Максимальний термін життєздатності яєць гельмінтів – кілька років, якщо середовищем проживання виступають фекалії, добрива або іл. Такі значні терміни забезпечуються стійкістю яєчної шкаралупи до зовнішніх впливів.

Як виглядають яйця глистів в калі у людини

Погляд людини може виявляти тільки дорослих глистів, наприклад, аскарид або гостриків у калі. Це зрілі особини, які видно при виході назовні з кишечника. Самі яйця гельмінтів мають настільки малі, навіть мікроскопічні розміри, що побачити їх представляється можливим тільки за допомогою спеціального лабораторного обладнання. При цьому є зовнішні ознаки, за якими визначається той чи інший вид глистів.

Гостриків

Характерною відмінністю гостриків є те, що вони не відкладають яйця в кал, а роблять це в області анального отвору. Самі черви мають біле забарвлення і загострений один кінець. Найчастіше довжина становить 3-4 мм, але може досягати і 12 мм. Життєвий цикл гостриків можна розділити на кілька етапів:

  1. Запліднення там, де гострики паразитують, тобто в товстому кишечнику. Чоловіча особина при цьому гине, а жіноча спускається вниз до заднього проходу для відкладання яєць.
  2. Відкладання яєць. Самка робить це в області анального отвору, промежностях і шкірних складках сідниць. Цей процес і змушує людину відчувати свербіж. Якщо розглянути яйця гостриків на фото, то можна побачити дрібні крупинки білого кольору. Форма їх трохи витягнута.
  3. Дозрівання личинок. При нормальній температурі людини личинки всередині яєць доходять до зрілого стану. На це потрібно близько 4-6 годин.
  4. Повторне зараження. Людина змушена почухати місця відкладання яєць, що призводить до поширення паразитів на постільну білизну, під нігті, а потім і на посуд. Так відбувається повторне зараження глистами. Хвороба називається энтеробиозом.

Аскарид

Яйця аскарид мають теж дуже маленькі розміри, до 50-70 мкм. Вони здатні переживати сильні морози і зберігатися довгі роки. Людина заражається при проковтуванні яєць з брудною їжею чи водою, через забруднені предмети вжитку. Яєчна шкаралупа цих глистів має ще більше шарів – до 5. Вони мають круглу форму з помітним розривом оболонок і внутрішньої частини, де розвивається личинка.

Самих аскарид можна виявити в калі – вони виглядають як хробаки круглого перерізу, загострені з країв. Відтінок глистів при цьому змінюється від жовтого до рожевого, а довжина досягає 40 див. Відміну аскарид – вони розвиваються без проміжного хазяїна близько 16-17 днів. Тільки після цього вони стають небезпечними для людини. При попаданні всередину оболонка яйця розчиняється, а глист виходить в сприятливу для нього середовище. Захворювання при цих гельмінтів називається аскаридозом.

При якій температурі гинуть яйця

Щоб не заразитися глистами, людині необхідно проводити теплову обробку продуктів, таких як м'ясо та риба, мити овочі і фрукти, а ще прати при певній температурі білизна. Це допомагає знищити яйця гельмінтів, які наповнювали їжу чи одяг. При різній температурі час, за який яйця аскарид і гостриків гинуть, виглядає так:

  • при 70°С – 10 с;
  • при 60°С – 300 с;
  • при 50-55°С – 600 с.

Як здавати аналіз на яйцеглист

Взяття калу на яйця гельмінтів призначається дітям дошкільних закладів, адже ризик зараження у них вище. Проводиться дослідження і при підозрілих симптомах, що вказують на появу глистів в організмі. Крім того, існують планові обстеження для отримання медичної книжки або довідки для басейну. Щоб аналіз калу на яйця гельмінтів був ефективним, рекомендується дотримуватися кількох простих правил.

Аналіз калу на яйця глист

Зібрати кал на яйця глист потрібно, дотримуючись наступні пункти:

  1. Не використовуйте перед збором калу на глистів проносне або клізми.
  2. Перед актом спорожнення підготуйте лоток або поліетиленовий пакетик.
  3. Слідкуйте, щоб в кал не потрапляла сеча, стічні води або інші виділення.
  4. Помістіть зібраний матеріал підготовлений контейнер або пакет. Ємність обов'язково накрийте кришкою. Краще, щоб кал займав 1/3 частину об'єму тари.
  5. Зберігати кал на яйця глист дозволяється не більше доби, при цьому температура повинна бути не вище 8°С.

Зішкріб на ентеробіоз

Це вид аналізу, який здатний визначити наявність у людини такого глиста, як остриця. Дітям його проводять в профілактичних цілях не менше 1 разу на рік, а рекомендується робити кожні півроку. Є 2 варіанти – або зішкріб на глистів береться вдома, або в лабораторії. Ваші дії при взятті мазка на гостриків в домашніх умовах:

  1. Не проводьте гігієнічні процедури перед взяттям мазка. Збирайте матеріал не після акту дефекації.
  2. Змочіть в гліцерині ватяну паличку.
  3. Проведіть їй по складках шкіри в області заднього проходу.
  4. Покладіть паличку в заздалегідь підготовлену баночку або пробірку.
  5. Щільно закривши, віднесіть в лабораторію.
  6. При поході в лабораторію не пізніше зберігайте зібраний для аналізу матеріал в холодильнику, але не більше 8 годин при температурі не вище 8°С

Скільки робиться аналіз калу на яйця глист

Аналіз на яйця гельмінтів часто готовий вже на наступний день, а при малій завантаженості лабораторії навіть через пару годин. Про зішкріб потрібно дізнаватися точніше у самій поліклініці, адже іноді на дослідження потрібно набагато більше часу, тому плануйте час здачі з майбутніми подіями, наприклад, влаштуванням на роботу або поїздкою у відпустку.

Методи лікування

Лікування глистів здійснюється медикаментозними препаратами або засобами народної медицини. Ефективні ліки при виявленому гельмінтозі:

  • Піперазин;
  • «Гельминтокс»;
  • «Декарис»;
  • «Вермокс»;
  • «Медамін»;
  • «Пірантел».

Більш дієвими є свічки від глистів, такі як «Ворміл», «Нигелла Sativa» або «Гельмавитол». Їх застосовують і для дітей. Ефективні народні засоби:

  1. Цибульний відвар. Пийте по половині склянки подрібненої цибулини, залитої окропом і настоявшейся протягом 12 год.
  2. Полин. Приготуйте відвар з 1 ст. л. трави і склянки крутого окропу. Залиште на 6 годин, а потім остившім засобом робіть клізми перед сном близько тижня.
  3. Насіння гарбуза. Натщесерце з'їдайте близько 100 г гарбузового насіння і запивайте проносним.

Відео: як здавати аналіз дитині

Діагностика гельмінтозу (глистів) у дітей: кал, зішкріб, кров і імуноферментний аналіз

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!