Як продовжити лікарняний по догляду за хворим після операції і при вагітності - порядок і максимальний термін

Неможливо точно визначити, скільки триватиме та чи інша хвороба. Сучасне законодавство містить окремі положення, які регулюють збільшення терміну бюлетеня непрацездатності. Для того щоб уникнути різних непорозумінь з роботодавцем подальшим, заздалегідь дізнайтеся не тільки як оформити, але і як продовжити лікарняний листок (враховуйте, що його тривалість залежить від особливостей конкретної ситуації).

Максимальна тривалість

Насамперед, варто з'ясувати, що являє собою бюлетень про непрацездатність. Це документ, оформлений на ім'я працівника якогось підприємства будь-яким медичним закладом. Папір є підставою для того, щоб чоловік був відсутній на роботі. Якщо документ не буде пред'явлений керівництву підприємства, то співробітникові зараховуються прогули без поважних причин. При наявності бюлетеня можете не переживати, що вас звільнять з роботи, притягнуть до відповідальності або позбавлять заробітної плати.

Майте на увазі, що обчислення терміну листка непрацездатності проводиться лікарем медичного закладу. При цьому враховуються встановлені періоди в Наказі Моз «Про порядок видачі лікарняних листків» № 624н. Бюлетень може включати будній, вихідний, святковий період.Його тривалість залежить від:

  • різновиди захворювання;
  • наявності ускладнень;
  • спеціалізації лікаря.

Вивчивши існуючі положення сучасного законодавства, можна визначити, скільки триває лікарняний. Згідно з діючими нормами, максимальна тривалість лікарняного листка не повинна перевищувати 15 календарних днів. Це стосується випадків, коли лікування проводиться в амбулаторних умовах, тобто поза стінами медичного закладу: пацієнт періодично спостерігається у лікаря. Якщо потрібно продовжити 15-денний термін лікарняного, необхідно отримати позитивне рішення лікарської комісії.

При наявності серйозних захворювань, травм, коли потрібне постійне лікарське спостереження, людини кладуть в стаціонар. Тоді продовження бюлетеня непрацездатності матиме деякі особливості. Тривалість лікарняного в цьому випадку не встановлена, тому що фахівці медичних установ не можуть передбачати хід лікування пацієнта, його самопочуття, стан здоров'я в період відновлення. Після закінчення реабілітації виписується документ із зазначенням усього періоду перебування людини в лікарні.

Іноді необхідно пройти лікування в умовах денного стаціонару. Як правило, при відновленні призначаються регулярні процедури за типом крапельниць, уколів. По закінченні лікування оформляється бюлетень на час проходження профілактичних, оздоровчих заходів. Якщо людина зробила 10 крапельниць, то йому буде видано лист з зазначенням часу проведення цих процедур – на 10 календарних днів, наприклад. В цілому, встановлення терміну лікарняного залежить від рішення лікаря, тому що закон не передбачає конкретних термінів при денному стаціонарі.

Виданого лікарем-терапевтом

Як говорилося раніше, максимальний термін при виписці такого документа – 15 днів. Якщо після закінчення цього періоду потрібно продовжити лікування, то терапевт проводить повторний огляд. Від його результату залежить, чи варто продовжувати або закривати лист непрацездатності. Термін бюлетеня збільшується максимум на 30 діб. Якщо по закінченні місяця людина не одужав, то листок непрацездатності продовжується за рішенням медкомісії до десяти місяців або до року. Під час лікування пацієнт повинен перевірятися у терапевта кожні 15 днів.

Виданого стоматологом або фельдшером

Фахівці мають право одноосібно оформляти і продовжувати листок непрацездатності особи до 10 календарних днів включно. Якщо виникла необхідність у тривалому лікуванні, то призначається проходження медкомісії. Для видачі документа в цьому випадку необхідно звернутися в поліклініку за місцем прописки або тимчасової реєстрації, де буде проходити обстеження групою лікарів. Комісія може вирішити продовжити лікарняний листок до 12 місяців.

Порядок видачі листків з тимчасової непрацездатності

Для оформлення бюлетеня необхідно з'явитися до лікаря, який проводить реєстрацію документів. Фахівець складе бланк з моменту звернення, додасть його в загальну базу (документи піддаються суворому обліку). Як правило, зі слів пацієнта вносяться дані про місце роботи: пишеться повна назва організації. Пам'ятайте, що при неправильному зазначенні найменування компанії, дати видачі листок буде вважатися недійсним, що призведе до несплати періоду лікування. На документі обов'язково має бути підпис лікаря.

Після того як лист непрацездатності буде оформлений, його нададуть пацієнту. Враховуйте, що законодавством не встановлено порядок видачі папери, тому її іноді залишають в кабінеті лікаря. Якщо документ був наданий пацієнтові відразу ж після оформлення, то його слід пред'являти медпрацівнику при кожному відвідуванні. Папір слід зберігати належним чином, щоб уникнути її псування, адже бухгалтерія повинна робити виплату тільки в разі пред'явлення непромятого, цілого бланка суворої звітності.

Майте на увазі, що працівники медустанов (це можуть бути приватні клініки) видають новий документ при його відсутності у пацієнта. Для цього слід звернутися в реєстратуру поліклініки та пред'явити паспорт. Виходячи з того, що кожен громадянин має право на допомогу по обов'язковому медичному страхуванню, по закінченні лікування ви можете отримати бланк суворої звітності за полісом. Після видачі листків непрацездатності з ним потрібно звернутися до лікаря для огляду і закриття лікарняного або збільшення його тривалості.

Як продовжити

Підстав для продовження документа буває багато. Незалежно від причини збільшення строку, алгоритм дій залишається приблизно однаковим:

  1. Спочатку визначаються підстави для продовження періоду тимчасової непрацездатності. Це робиться в процесі лікарського обстеження стану пацієнта і вивчення даних про проведених аналізах.
  2. Складається клопотання на ім'я головного лікаря поліклініки з проханням про створення медкомісії.
  3. Затверджується склад групи фахівців для розгляду стану здоров'я пацієнта. Це робиться за допомогою оформлення наказу від імені головного лікаря. Враховуйте, що медкомісія повинна складатися мінімум з 3 осіб (головний і ще 2 медпрацівники поліклініки).
  4. Проводиться засідання фахівців. Складається протокол про продовження документа. Треба сказати, що на самому засіданні пацієнт не є, однак попередньо він повинен пройти медекспертизу, де її учасники комісії оглядають стан хворого, знайомляться з його карткою, даними про пройдених аналізах.

По догляду за хворим родичем або дитиною

Можуть виникати ситуації, коли спостерігається погіршення здоров'я близьких людей. Іноді навіть легка застуда у дитини, наявність у нього температури є підставами для оформлення лікарняного. Якщо у вас є непрацездатні родичі, то бюлетень оформляється:

  1. Якщо при відсутності спеціального догляду за хворим загрожує смерть або серйозні погіршення стану здоров'я.
  2. При наявності показань, не дозволяють проводити лікування пацієнта в стаціонарних умовах.
  3. При відсутності рідних, які не можуть здійснювати необхідний догляд.

Під час догляду за родичем ви будете отримувати спеціальне державне посібник. При амбулаторному лікуванні такий лікарняний може оформлятися максимум на 30 днів. Якщо говорити про бюлетені по догляду за дитиною, то він видається лікуючим лікарем максимум на 15 днів. Продовжується він при наявності родича-інваліда згідно з рішенням, прийнятим лікарською комісією.

Роботодавець зобов'язаний здійснювати перерахування коштів працівникам згідно з чинним законодавством. Пам'ятайте, що в деяких випадках може бути відмовлено в оплаті лікарняного. Щоб не виникало неприємних моментів, вивчіть інформацію у представленій таблиці:

Вік та захворювання дитини

Кількість оплачуваних днів на рік

До 7 років

60 (період лікування може збільшуватися до 90)

З 7 до 15 років

Сорок п'ять

Старше 15 років

30

До 18 років

120

З ВІЛ до 18 років

Немає обмежень

До 18 років, якщо є злоякісні утворення або поствакцинальні ускладнення

Немає обмежень

Підстави для продовження

Перед тим як додатково продовжити лікарняний, майте на увазі, що скарги на погане самопочуття, не підтверджені відповідними аналізами, спеціальним обстеженням, не є підставою для збільшення терміну бюлетеня. З цієї причини важливо знати, коли може призначатися лікарська комісія по огляду пацієнта. Додаткове обстеження на продовження листа проводиться при:

  • вагітності;
  • травмах;
  • операціях;
  • необхідності догляду за хворим родичем або дитиною.

Оперативне втручання

Для відновлення здоров'я може знадобитися хірургічне втручання. Після легкої порожнинної операції пацієнтові не потрібно багато часу на відновлення: як правило, вистачає 3-5 днів. Якщо цього строку мало, то лікар оформляє бюлетень на період до 15 днів. Після важких операцій час реабілітації часто затягується на кілька місяців. У всіх випадках лист непрацездатності виписується максимум на 10 місяців. Продовження лікарняного листа після стаціонару можливе за рішенням медкомісії. Тоді документ про непрацездатності збільшується до 12 місяців.

Перенесений інсульт або інфаркт

Інсульт або інфаркт варто віднести до категорії важких захворювань. Як правило, 3-15 днів буде мало, щоб повністю відновитися. Після закінчення зазначеного строку лікуючий лікар повинен дати клопотання на створення медкомісії. При микроинсульте бюлетень може продовжуватися до 3 місяців. Якщо захворювання середньої тяжкості, строк документа збільшується до 4 місяців. При важкій формі інсульту можливе продовження листка до 8 місяців.

Онкологічні захворювання

Перед тим як додатково продовжити лікарняний, враховуйте, що людина з онкологією має право на оформлення бюлетеня тривалістю до 4 місяців. Лікар спостерігає за станом пацієнта і, виходячи з цього, говорить про сприятливому або несприятливому прогнозі відновлення працездатності. У першому випадку листок тимчасової непрацездатності збільшується до 10 місяців, у другому – про поновлення трудової діяльності не може бути мови, тому документ не продовжується. Якщо відновити здоров'я не вдається, то пацієнт має право оформити інвалідність.

Туберкульоз

Дане захворювання відноситься до розряду небезпечних недуг, тому на його лікування потрібен тривалий час. Як правило, після проходження ряду оздоровчих процедур і заходів необхідно деякий період дотримуватися певних рекомендацій лікаря. З цієї причини законодавство встановило, що збільшувати період лікування і бланк суворої звітності можна до 12 місяців.

Продовження листка непрацездатності понад 15 днів

Випадок

Як оформляється бюлетень

Про продовження документа

При амбулаторному лікуванні пацієнт самостійно відвідує поліклініку або викликає лікаря на будинок.

Лікуючим лікарем видається листок непрацездатності на 15 днів.

Доктор не вправі одноосібно продовжувати лікування на період до 30 днів. Лікарська комісія збільшує термін лікарняного до 10 місяців.

При лікуванні в умовах стаціонару, коли пацієнт перебуває в медичному закладі.

Лікуючий лікар складає і видає бюлетень на період перебування пацієнта в стаціонарі.

При необхідності відновлення пацієнта після стаціонару тривалість листка непрацездатності може збільшуватися до 10 діб.

Якщо проводиться лікування у стоматолога або фельдшера.

Доктор оформляє лист на 10 днів.

Лікуючий лікар може вирішити продовжити лікування до 10 днів, медкомісія – до 12 місяців.

Якщо відновлення здоров'я проводиться у приватному закладі.

Доктор вправі видати бюлетень до 10 діб.

У приватному закладі бюлетень може продовжуватися до 30 днів. При необхідності більшого збільшення бюлетеня потрібно пройти медкомісію в поліклініці за місцем проживання або реєстрації.

Термін бюлетеню після операції

Після проведення операції дається час на реабілітацію в лікарні. Далі пацієнт виписується і направляється під спостереження співробітника поліклініки. Згідно з чинним законодавством, бланк суворої звітності оформляється з дня надходження людину в лікарню. Закривається лист після виписки пацієнта. Після цього бланк суворої звітності передається лікаря. Спеціаліст має право збільшити строк листка непрацездатності лише з дозволу уповноваженого органу, яким виступає спеціально створена комісія.

Група уповноважених осіб продовжує лікування і бланк суворої звітності до 10 місяців, але це відноситься до випадку, коли спостерігається позитивна динаміка під час захворювання. Після складної операції може знадобитися додаткове збільшення терміну листка непрацездатності, тоді тривалість бюлетеня продовжується до 1 року. Слід врахувати, що після стаціонару пацієнт повинен показуватися лікареві кожні два тижні. Якщо у людини важкий стан, то медкомісія може дати напрямок для проведення експертизи, щоб привласнити інвалідність.

Тривалість лікарняного по вагітності та пологах

Тривалість документа залежить від того, як протікає вагітність і пологи. Якщо все проходить нормально, то лист видається одноразово на 140 днів. Може статися таке, що жінка відмовляється йти на лікарняний по вагітності та пологах, при цьому продовжуючи працювати на підприємстві. Якщо майбутня мати пропускає встановлені терміни, то це не є підставою для відмови у видачі листка непрацездатності. Відлік строку бюлетеня буде вироблятися не із дня звернення, а з 30-ти або 28-ми тижнів вагітності.

При багатоплідній вагітності

Якщо очікується народження кількох дітей, то документ непрацездатності оформляється на 194 календарних дні. Іноді трапляється так, що багатоплідна вагітність встановлюється при пологах. Тоді термін листка непрацездатності продовжується додатково на 54 календарних дні. Збільшення періоду лікування проводять співробітники медичної організації, де проходили пологи.

Ускладнені пологи

Нерідкі випадки складного появи на світ немовляти: можуть прийматися передчасні пологи, проводитися різні акушерські операції (наприклад, кесаревий розтин), відбуватися рясна втрата крові при народженні дитини. У зазначених ситуаціях листок непрацездатності буде продовжено на 16 днів. Виходячи з цього, термін відновлення жінки складе 156 календарних днів.

Передчасні пологи

Пологи вважаються передчасними, якщо вони наступили на 22-30 тижні вагітності. У цьому випадку листок непрацездатності оформляється на 156 календарних днів. При викидні, що трапилося на термін до 21 тижня виношування плоду, бюлетень видається на весь період непрацездатності жінки. Враховуйте, що зазначений строк не повинен бути менше 3 днів.

Скільки разів можна продовжувати

Як правило, лікарняний триває до моменту повного одужання або до направлення пацієнта на медкомісію для встановлення інвалідності. Термін лікування і бланка суворої звітності може збільшуватися одноразово рішенням уповноважених осіб (спеціальна група лікарів). Протягом встановленого періоду пацієнт повинен відвідувати лікаря 2 рази в місяць. Якщо говорити про повторне продовження бюлетеня, то воно можливе, проте часто після закінчення терміну документа приймається рішення про його закриття або про направлення пацієнта на експертизу для присвоєння інвалідності.

Як оплачується тривалий лікарняний

В цілому лікарняний оплачується, як щорічний оплачуваний відпустку. Відмінність полягає лише в тому, що перерахування у період лікування хвороби не здійснює роботодавець, а Фонд соціального страхування. При розрахунку допомоги враховується загальне число днів непрацездатності громадянина, його безперервний стаж роботи, береться до уваги термін споконвічного бюлетеня і період, на який він був збільшений. Наприклад, якщо лікар видав документ на 7 днів і згодом за рішенням медкомісії лист був продовжений на 15 днів, то ФСС проведе виплату за 22 дні.

Коли продовжені бюлетені не підлягають оплаті

Питання оплати відпустки по тимчасовій непрацездатності є одним з найважливіших для багатьох громадян. Нарахувань за продовженим бюлетеню не слід чекати, якщо:

  • Бланк суворої звітності був збільшений на термін більше 1 місяця без рішення медичної комісії.
  • Оформлення документа проводилося установою, що працюють без ліцензії.
  • Листок непрацездатності був продовжений заднім числом.

Відео

Як правильно брати лікарняний лист
Як оформити лікарняний?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!