Лікування підшлункової залози народними засобами і ліками будинку

Незважаючи на малий розмір органу щодо інших у людському організмі, підшлункова залоза відіграє вкрай важливу роль. Вона бере участь у процесі виділення ферментів, необхідних для повноцінної роботи кишечника. Якщо орган починає функціонувати погано, припиняючи або скорочуючи вироблення інсуліну, зростає ризик розвитку цукрового діабету. Захворювання залишається з людиною назавжди, приносячи безліч проблем. Щоб уникнути наслідків, варто знати, як в домашніх умовах лікувати підшлункову залозу. Нижче описані найбільш ефективні засоби.

Що таке запалення підшлункової залози

Хвороба називають панкреатитом. Вона розвивається у вигляді запалення в якій-небудь частині підшлункової залози або опоясує весь орган. Панкреатит може мати гостру або хронічну форму. Під час патологічного процесу відбувається розпад тканин (некроз) підшлункової залози. При цьому людина відчуває постійні ниючі або ріжучі болі. З часом синдром стають сильнішими, часом приводячи до шокового стану. Болі віддають в ліве або праве підребер'я. Інші симптоми:

  • пронос;
  • блювота з домішкою жовчі;
  • сухість в ротовій порожнині;
  • відрижка, підвищене газоутворення;
  • підвищення температури;
  • зниження артеріального тиску;
  • пітливість;
  • задишка;
  • блідість шкірних покривів;
  • виражений наліт на язиці;
  • втрата ваги.

На відміну від хронічної форми панкреатиту, гостра, небезпечна для життя. Якщо у людини розвинулося дане захворювання, він відчуває різку оперізуючий біль вгорі живота. Його часто рве. Багато відчувають сильну слабкість і запаморочення через падіння тиску. Хворий зауважує, що випорожнюється не до кінця перевареної їжею. Гострого запалення підшлункової притаманні багаторазові напади, що супроводжуються сильними болями.

Лікар робить діагностику захворювання за допомогою УЗД. Діагноз підтверджується, якщо є дифузні зміни підшлункової залози. Одужання, як правило, приходить спонтанно. Панкреатит не призводить до необоротних пошкоджень органу, за винятком випадків постійного зловживання алкоголем хворим. В даному випадку руйнування тканин відбувається безперервно. Що стимулює розвиток захворювання:

  • часте вживання жирної їжі;
  • алкоголізм;
  • запалення шлунка, інших органів травлення;
  • холецистит (у результаті може розвинутися холецистопанкреатит);
  • якщо людина довго приймає якісь медикаменти;
  • порушення гормонального балансу.

Лікування панкреатиту в домашніх умовах

Категорично не можна лікувати гострий панкреатит в домашніх умовах – це може призвести до летального результату. При підозрі на це захворювання слід негайно викликати швидку допомогу. В очікуванні лікаря не варто приймати знеболюючі або прикладати грілку до області, де відчувається біль. Порядок лікування:

  1. щоб зняти сильну біль допускається прийняти спазмолітик і прикласти холод до живота;
  2. перший етап терапії проходить в умовах стаціонару;
  3. при виписці лікар скаже, як надалі лікувати панкреатит.

При хронічному панкреатиті лікувати захворювання можна в домашніх умовах, однак лише після повного обстеження (включаючи лабораторні дослідження аналізів крові/калу) та підтвердження діагнозу. Тільки фахівець зможе визначити причину розвитку панкреатиту і порадить раціональні методи лікування з традиційної і народної медицини. Щоб вилікуватися, слід суворо виконувати всі приписи лікаря.

Терапія обов'язково повинна включати дієту, відмова від усіх шкідливих звичок, будь то паління або вживання алкогольних напоїв. Крім того, лікування підшлункової не проводять без прийому ряду препаратів, що надають знеболюючу дію і сприяють нормалізації роботи травної системи. В період загострення захворювання людині показаний спокій переважно з постільним режимом.

Медикаментозне лікування підшлункової залози

Одужання з абсолютним відновленням органу при панкреатиті домогтися неможливо. Головний напрямок лікування – запобігання подальшого руйнування структури підшлункової. Самостійно починати прийом медикаментів заборонено (за винятком легких спазмолітиків), оскільки це може спровокувати незворотні зміни в органах і системах людини.

Виключно досвідчений лікар може підібрати терапевтичні засоби для терапії панкреатиту. Медикаментозне лікування захворювання полягає в усуненні ряду проблем:

  1. Зняття болю. Загострення хвороби характеризується високим ступенем больових відчуттів. Їх купірують такими препаратами, як «Папаверин», «Но-шпа», «Атропін», «Новокаїн», ін. Заборонено приймати «Найз», «Аспірин» та інші засоби групи НПЗЗ. Вони розріджують кров, дратують слизову оболонку органів травлення і можуть стимулювати внутрішні кровотечі.
  2. Зниження рівня секреції підшлункової. Використовують «Омепразол», «Контрикал», Аллохол.
  3. Очищення та розвантаження підшлункової. Для цього беруть ферменти і ліки на основі рослинних компонентів, які стимулюють травний процес. До них відносяться: «Бефунгін», «Фестал», «Алма-гель», «Креон», «Дигестал», ін.
  4. Антибактеріальну дію. Лікар призначає для запобігання розвитку інфекцій легкі антибіотики типу «Ампицилина», «Гентаміцину».
  5. Заміщає терапія. Щоб відновити водно-електролітний баланс, призначають фізіологічні та сольові розчини.

Як лікувати підшлункову залозу дієтою

Першочерговим заходом при загостренні хронічного панкреатиту є дієта. Якщо у людини розвинулася гостра форма захворювання, потрібно відразу викликати лікаря, а вже після виписки з стаціонару дотримуватися правил дієтичного харчування. Перші 3 дні варто голодувати, дозволяється тільки рясне пиття негазованої мінеральної води (краще теплою). Після голодування хворому запаленням підшлункової заборонений ряд продуктів.

Загальні принципи харчування

При запаленні органу рекомендують перейти на 6-разове харчування з маленькими порціями. Продукти дозволено готувати на пару або відварюючи у воді, після їх потрібно протирати до консистенції пюре. Їсти їжу слід лише у теплому вигляді, уникаючи вживання холодної та гарячої їжі. Дієта при панкреатиті включає пісні супи з крупами, суфле куряче. Рекомендовані свіжі нежирні кисломолочні продукти. Дана система харчування малокалорійна і містить мінімальну кількість жирів.

Дозволені продукти

  1. Каші, зварені на воді.
  2. Пісне м'ясо/риба.
  3. Суп на овочевому бульйоні з крупами.
  4. Соняшникова/оливкова олія.
  5. Знежирений сир/кефір.
  6. Макарони твердих сортів.
  7. Невелика кількість вершкового масла.
  8. Несвіжий білий хліб.
  9. Трохи свіжих плодів.

Заборонені продукти

  1. Алкогольні, газовані напої.
  2. Копчені продукти.
  3. Соління, консерви.
  4. Спеції, особливо гострі.
  5. Солодощі, включаючи морозиво, здобу, інші.
  6. Маринади.
  7. Жирні види м'яса, риби.
  8. Ковбаса, сосиски,
  9. Міцний чай/кава.

Лікування підшлункової залози народними засобами

Збільшення терапевтичного ефекту можна домогтися при спільному застосуванні засобів традиційної і народної медицини. Дія останніх направлено на очищення підшлункової від шкідливих речовин, що заважають органу функціонувати в повну силу. Лікування травами та іншими народними засобами часто дуже ефективно. Поширеним засобом з бактерицидною дією є настоянка прополісу, яка при цьому збагачує мікрофлору органу корисними речовинами. Мед при панкреатиті застосовують для зняття запалення.

Травами

  • Трав'яний збір від панкреатиту №1. Змішайте порівну звіробій, корінь оману, лопуха; пелюстки календули, ромашки; стебла полину, хвоща, череди, сухоцвіту. Покладіть ложку збору в банку, залийте 250 мл закипілої води, залиште на 2 години і процідіть. Приймайте настій по ст. тричі на добу. Краще здійснювати прийом до їжі за півгодини.
  • Трав'яний збір від панкреатиту №2. З'єднайте по 2 ст. л. пустирника, сухоцвіту і календули. Заваріть літром окропу 3 ст. л. збору, а коли рідина настоїться, процідіть відвар. Приймати засіб слід 5-6 разів на день за ст.
  • Трави. Змішайте по 3 ст. л. шавлії, залізняка, календули. Додайте 2 ст. л. ліщини і 1 ст. л. звіробою. Візьміть 2 ст. л. суміші, залити 800 мл ледь скипіла води. Коли відвар від панкреатиту настоїться (до 4 годин), відцідіть і пийте дозуванням по 50 мл 6 разів на добу.

Вівсом

  • Вівсяний відвар. Стакан неочищених зерен помістіть в літр окропу, поставте ємність на повільний вогонь, почекавши, поки закипить. Через 15 хвилин перелийте відвар в термос і залишіть на ніч. З ранку починайте лікування підшлункової залози, беручи 2 рази в день по склянки настою. Лікування продовжуйте як мінімум 3-4 тижні.
  • Кисіль з вівса. Залийте 1 ст. вівса чистою водою, залиште зерно на кілька діб. Потім промийте його, злив рідина і замінивши її новою водою. Овес зваріть, з'єднавши 2 ст. л. розбухлого зерна з 2 ст. окропу. Їжте кисіль щодня.

Картоплею

Картопляний сік для лікування панкреатиту особливо гарний. Його готують і приймають так:

  1. Натріть на тертці кілька плодів, відіжміть з маси сік.
  2. Для зняття запалення підшлункової протягом 2 тижнів пийте по 50 мл картопляного соку. Через 5 хвилин прийому запивайте його склянкою кефіру.
  3. Курс лікування становить 4 тижні (14 днів потрібно пити, потім зробити перерву на 10 днів, потім повторити прийом).

Також читайте:харчування при панкреатиті підшлункової залози.

Відео про домашньому лікуванні підшлункової

Навіть якщо ви впевнені в наявності у себе панкреатиту, все ж перед початком лікування у домашніх умовах слід підтвердити діагноз, звернувшись до лікаря. Після цього можна вдаватися до ефективних методів лікування підшлункової залози. Існує величезна кількість різних засобів народної і традиційної медицини для терапії захворювання. Їх головний напрям – очищення органу від накопичених шкідливих речовин, включаючи холестерин. Подивившись відео, ви дізнаєтеся, як лікувати панкреатит і запобігти запалення підшлункової залози.

Лікування підшлункової залози народними методами

Як лікувати підшлункову залозу народними засобами

Профілактика підшлункової залози

Як доглядати за підшлунковою залозою.flv

Дієта при панкреатиті

Що можна їсти при панкреатиті?

Відгуки

Валентина, 49 роківМені поставили діагноз – хронічний панкреатит. Запалився экзокринный відділ підшлункової залози, тому живіт постійно хворів, почалися проблеми з травленням. Внаслідок захворювання розвинулося ожиріння. Лікар призначив дієту, прийом «Фестала» і трав'яного збору. На 4 день стало набагато легше. Бережіть своє здоров'я, адже панкреатит не лікується.
Сергій, 35 роківУ мене печінкова недостатність. Нещодавно до цього діагнозу додалося ще два, пов'язаних між собою – камені в жовчному і панкреатит. Почав втрачати вагу, сильно падав тиск. При зверненні до лікаря він сказав лягати в лікарню, оскільки почалося загострення. Після виписки посидів на дієті і пропив антибіотики разом з пробіотиками, відчуваю себе краще.
Тетяна, 32 рокуМені поставили діагноз під час вагітності. Раніше теж були проблеми з підшлунковою залозою (кіста). Лікуватися антибіотиками в цей період було не можна, тому упор робили на дієту і прийом БАДа, поліпшує травлення і разгружающего підшлункову залозу «Бефунгина». Відчуваю себе краще, але харчування доводиться контролювати.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!