Опис тканини кулірка з фото - види і склад, властивості та відгуки

Виробництво кулирной гладі створюється на базі бавовни, що надає їй характерні для натурального волокна переваги. Все частіше споживачі цікавляться, кулірка – що за тканина, адже тонке і гладке полотно – ідеальний матеріал для дорослого та дитячого одягу. Існують кілька видів кулирной тканини, на які відмінно лягають всі варіанти існуючих нанесення: вишивка, шовкографія, термодрук та інші.

Що таке кулірка

У перекладі з французької «кулірка» означає «вигин». Кулирное полотно – це вид одношарового поперечно в'язаного трикотажу. Основний елемент структури – петля, яка складається з сполучної протяжки і кістяка. З лицьового боку тканина кулір виглядає як вертикальні кіски. Орнамент виворітного петлі нагадує цегляну кладку. Тканина кулірка – це самий гладкий і тонкий трикотаж, який може бути виготовлений з 100% бавовни або з додаванням лайкри, змістом 5-10% для підвищення формо - та зносостійкості волокна.

Кулирное полотно випускається з різною щільністю. Найтонша поверхня створюється з бавовни 100% з невеликим додаванням еластану. Така тканина використовується для виробництва білизни. Матеріал кулірка високої щільності застосовують для пошиття верхнього трикотажного одягу. З-за високого вмісту хімічних волокон щільної тканини, вироби не витягуються, не сідають, не мнуться.

Опис

При купівлі трикотажу, нерідко виникає питання, кулірка – що за тканина? З традиційними назвами (бязь, бавовна, льон) всі знайомі. Однак побачивши на ярлику назва кулірка – багато покупців входять в подив. З тканини, виконаної машиною за допомогою панчішної в'язки бавовняних ниток, виходять відмінної якості дитячий, жіночий та чоловічий одяг. Трикотаж кулірка тонкий і гладкий, тому сорочки, шорти, майки, халати, зроблені з нього, цінуються знавцями дуже високо.

Склад

Як уже згадувалося, в основному кулірка в складі містить чисті бавовняні волокна, але іноді для еластичності в неї додають додаткові матеріали:

  1. Поліуретан. Збільшує показники довговічності та еластичності. Поліуретан володіє гіпоалергенними характеристиками, забезпечує збереження кольору тканини. Навіть після багатьох прань виріб з таким складом залишиться яскравим. Недоліком даного з'єднання є той факт, що після першого намокання одяг дає деяку усадку.
  2. Поліефір. Нерідко додають разом з поліуретаном. Завдяки цьому одяг не линяє і не сідає після прання. Поліефір забезпечує бавовняному волокні високу щільність. Недолік – жорсткий і гігроскопічний матеріал.
  3. Лайкра. Добавку застосовують для того, щоб одяг краще тяглася в ширину. Кулірка з лайкрою ще називається спів.
  4. Вовна, шовк. Матеріали теж іноді додають до кулирной гладі. Таке з'єднання виготовляється рідко.

Властивості

Оскільки кулірна тканина двостороння, то довговічність – це її головне якість. До характеристик полотна відноситься хороша повітропроникність, що дозволяє тілу провітрюватися і дихати. Така властивість підходить для виготовлення з кулирки одягу для будь-якого часу року. Особливо підходить кулірна гладь для малюків – в пелюшках з такого плетива у дитини ніколи не виникнуть попрілості. Трикотаж буває кольоровим або однотонним. Завдяки унікальній будові кулирной тканини, малюнки на ній тримаються дуже довго. Основні властивості полотна:

  • міцність;
  • гігроскопічність;
  • зносостійкість;
  • гігієнічність.

Тягнеться чи ні

Судячи за відгуками покупців, кулірна тканина сильно тягнеться в ширину, але в довжину майже не розтягується. Така характеристика дає відмінну можливість при носінні нижньої білизни, футболки або інший прилягає до тіла одягу не утрудняти рухів. Також це властивість не дає витягатися виробів після прання і тривалий час утримувати форму, що вказує на тривалий термін служби.

Виробництво

Процес виготовлення кулирной тканини контролюється на всіх етапах виробництва. Роблять полотно з переплетених трикотажних ниток (бавовна плюс додаткові матеріали). Виготовляють кулирку з пряжі трьох видів, в залежності від сфери застосування:

  1. Спів. Складається з довгих волокон (80 см). Саме дороге і якісне сировину, оскільки довжина допомагає матеріалу добре тримати форму.
  2. Карде. Довжина пряжі середня (27-35 см). Таке полотно менш еластично і довговічно.
  3. Open end. Найкоротша пряжа (менше 27 см). У неї входять залишки від попередніх типів волокон. Використовується у сфері пошиття виробів, що не вимагають ідеальної форми.

Різновиди

Бавовняні тканини відмінно зарекомендували себе як матеріал, що легко піддається фарбуванню. Кулірна гладь не є винятком, а унікальне плетення допомагає створювати спеціальний декоративний ефект. Фарбування полотна відбувається традиційним методом, який нічим не відрізняється від інших способів додання кольору тканин. Існують три види кулирной тканини:

  1. Меланжева трикотажна гладь. При її виготовленні використовуються бавовняні нитки різних кольорів, які завжди між собою поєднуються.
  2. Гладкоокрашенное полотно. Матеріал забарвлений рівномірно, але може бути різних кольорів.
  3. Кулірна гладь з набивним малюнком. Полотно характеризується високою поверхневою щільністю. Набивний малюнок наноситься різними технологіями.

Переваги і недоліки

Для володарів чутливої шкіри і цінителів комфорту кулірка – ідеальна тканина. Достоїнств у матеріалу безліч – він вбирає вологу і пропускає повітря, практичний і гіпоалергенний, міцний і довговічний. Одяг, яку роблять з кулирной гладі, не вимагає спеціального догляду, легка, повітряна і продається за доступною ціною. Різноманітність кольорів, стилів і можливість використовувати в багатьох сферах життя – теж великий плюс цього тканинному матеріалу. Недолік у кулірного полотна лише один: після некоректної прання річ може зменшитися в розмірі.

Порівняння з аналогами

Існує багато різновидів трикотажної тканини, але все відрізняються між собою. Особливості кожного полотна такі, що вони не є взаємозамінними. Коротка характеристика тканин, аналогічних кулирке:

  1. Футер. Тепле щільне полотно, яке є гладким на лицьовій стороні, а з вивороту – з м'яким начосом. Трикотаж слабо витягується, дає значну усадку при замочуванні, не утворює катишків. Прати вироби з футера можна тільки при низькій температурі до 30 °C. Полотно рекомендується для створення теплих речей.
  2. Рібана. Двосторонній трикотаж, який отримують подвійним поперечновязанным плетінням. Поверхня рибаны структурована з двох сторін у вигляді дрібних смужок. Матеріал добре тримає форму, тягнеться тільки в ширину. Використання рибаны відбувається, як правило, для створення дитячих колекцій.
  3. Піке. Легкий трикотаж комбінованого плетіння, володіє протиусадочним властивістю. Вироби можна без побоювання прати в гарячій воду. Піке чудово підходить для створення літнього одягу.

Кулірка і інтерлок – в чому різниця

Інтерлок – широко використовуваний трикотаж. Отримують полотно плетінням «гумка», коли чергуються виворітні і лицьові стовпчики. Інтерлок – двосторонній матеріал, що забезпечує йому малу розтяжність в довжину/ширину і високу щільність. При випадковому розриві нитки дане трикотажне полотно майже не розпускається. З тканини роблять дитячий одяг, але з-за густоти плетіння для літньої колекції вона не підходить. В міцності і зносостійкості інтерлок перевершує кулирку, але остання відрізняється легкістю і витонченістю.

Що шиють з кулирки

Трохи розібралися, кулірка – що це за тканина, але що з неї шиють? Кулірна гладь – універсальний матеріал. Його широко використовують для пошиття і дорослого, і дитячого одягу. Завдяки гипоаллергенності і міцності, із кулірного полотна виходить дуже якісне нижню білизну, яке цінують люди з чутливою шкірою. Зшита з даного трикотажу одяг домашнього призначення (піжами, халати), відрізняється високою якістю, зручна в носінні і доступна за вартістю.

Літній одяг з кулирной гладі прекрасно пропускає повітря, чудово виглядає і у відвертій, і у вільному крою, легка по фактурі. У спекотні літні дні ідеально підходять спідниці, брюки, туніки, футболки та інші речі, зроблені з цього трикотажного полотна. Оскільки тканина добре вбирає рідину, то вона відмінно підходить для пошиття спортивного одягу високої якості. Найбільше із кулірного трикотажу виробляють речі для самих маленьких споживачів:

  • шапочки;
  • сліпи;
  • повзунки;
  • боді;
  • сорочечки;
  • пелюшки та ін.

Основні правила догляду

Щоб речі із кулірного полотна служили довго, потрібно знати правила догляду за ними. Перед першим використанням новий виріб необхідно випрати. Бажано для цього придбати засіб для делікатного прання: порошок зі щадним складом або гель. Відбілювачі, плямовивідники та інша агресивна побутова хімія можуть матеріалу нашкодити. Прання проводиться вручну або використовується делікатний режим в пральній машині. Перед її проведенням треба взяти на замітку наступні правила:

  • температура води не повинна бути вище 30 градусів;
  • віджим краще робити вручну за допомогою рушники (в крайньому випадку – на найменших обертах);
  • якщо присутні в'їдаються плями, видалити їх треба господарським милом або за допомогою делікатного плямовивідника.

Сушити речі краще не вертикально з прищіпками, а горизонтально на рушник. Це потрібно для збереження форми одягу. Важливо уникати сонячних променів, щоб довше зберігся колір виробу в незмінному вигляді. Оскільки кулирный трикотаж не мнеться, то гладити її не обов'язково. Якщо потрібно прасування (наприклад, дитячих пелюшок), то правильний температурний режим – 110 градусів. Як видно, кулірка – невибагливий матеріал. При правильному догляді речі, зроблені з цього полотна, будуть багато років радувати своїх власників.

Ціна тканини

Вартість кулирки невисока. Знайти і купити її на сьогоднішній день не складе праці. Якщо у вашому місті даного трикотажу в продажу немає, то легко замовити матеріал за фото в каталозі і купити в інтернет-магазині. У мережі часто продається тканина зі знижкою в ціні, тому така покупка буде вигідніше, навіть з урахуванням доставки. Середня вартість кулирки в магазинах московського регіону:

Назва

Ціна, рубль/метр

Кулірка стрейч

680, 00

Кулірка однотонна

370,00

Кулірна гладь з лайкрою

430, 00

Відео

Кулірна гладь і футер з лайкрою отримані 08.04.14 р.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!