Симптоми і лікування паразитів у печінці людини

Недотримання правил особистої гігієни, вживання немитих або термічно-неправильно оброблених продуктів часто призводить до зараження паразитами організму. Потрапляючи всередину, глисти розмножуються і завдають серйозної шкоди нашому здоров'ю. Паразити в печінці людини можуть призвести до летальних наслідків, якщо вчасно не визначити проблему. Про те, що робити з такою проблемою і як вилікувати захворювання, ви зможете дізнатися, завдяки цій статті.

Симптоми паразитів у печінці

В організм людини глисти можуть потрапляти фекально-оральним способом. Немиті руки, спілкування з тваринами – все це призводить до процесу зараження небезпечною інфекцією. Визначити наявність паразитів у печінці людини на око складно. До основних симптомів розвитку глистів і амеб печінки відносять поганий стан шкіри і нігтів, пігментні плями, обвітрені губи. Такі суб'єктивні показники для визначення хвороби, тому варто звертати увагу на такі зміни:

  • зменшення маси тіла;
  • дратівливість;
  • поганий сон;
  • головний біль;
  • нудота;
  • поганий запах з рота.

Ехінококків

Личинки стрічкових черв'яків вражають печінку і призводить до розвитку кісти або декількох доброякісних утворень. Хвороба може протікати без симптомів, даючи про себе знати лише на пізніх стадіях. Часто ехінококова кіста печінки виявляється тільки після ультразвукової діагностики організму. У цей період у хворої людини можуть спостерігатися нездужання, занепад сил, болі під правим ребром, запалення і порушення будови печінки. Також ехінококоз характерний для тих, хто страждає жовтяницею.

Сисун печінкових

Глисти стають причиною запальних процесів печінки, а пізніше і опісторхозу. Печінкова двуустка закупорює протоки і судини органу, руйнуючи його зсередини. Джерелом інфекції служить паразит, що живе на тілі хребетних тварин. Його яйця через воду можуть потрапляти в організм людини і жити в печінці. Проміжний господар печінкового сосальщика стає місцем росту і розмноження глистів.

До основних симптомів наявності паразитарного організму відносять:

  • підвищену температуру тіла;
  • висипання на шкірі, свербіж;
  • неправильна робота кишечника;
  • м'язова біль;
  • хворобливі відчуття близько печінки;
  • кольки;
  • головний біль;
  • нервозність;
  • розвиток кіст.

Лямблій

Такі глисти в печінці рідко проявляються різними симптомами. Їх личинки проникають в організм через воду або їжу. Основні ознаки лямбліозу – це розлад кишечнику, алергічні висипання на обличчі. Крім цього, цисти лямблій виділяють токсичні продукти життєдіяльності, які можуть викликати нудоту, блювоту. Такі прояви свідчать про великому скупченні паразитів в органі. З часом лямблії в печінці будуть розмножуватися і погіршувати стан хворого, якщо не вжити заходів.

Як перевірити печінка у людини на глисти

Визначити ураження органу паразитами може тільки фахівець після проведення діагностики. При наявності тривожних симптомів варто одразу звертатися до лікаря, щоб обстежити внутрішні системи. До основних методів виявлення глистів відносять:

  • зондування жовчі;
  • імуноферментний аналіз крові;
  • ПЛР;
  • біорезонансна діагностика;
  • ендоскопія;
  • рентгенологічний метод.

Методи лікування

Позбутися від паразитів і усунути наслідки негативного впливу на людський організм просто, так як печінка швидко відновлюється. Існує безліч методів, які підходять як для лікування дорослого, так і для дитини. Спеціальні лікарські препарати здатні вигнати глисти з організму за кілька днів. Таблетки для очищення печінки швидко справляються зі своїм завданням, однак згубно впливають на роботу внутрішніх систем.

Пробіотики, сорбенти і народні методи вважаються більш щадним засобом при боротьбі з паразитами в печінці людини. Вони мають менше побічних реакцій, підвищують імунітет. У результаті масова загибель паразитів не шкодить здоров'ю. Через короткий час життєві функції печінки повністю відновляться. Незалежно, який спосіб вибере для себе хворий, цикл лікування виглядає наступним чином:

  • Підготовка організму до виведення глистів.
  • Прийом речовин для чищення від гельмінтів.
  • Відновлення печінки, імунітету.

Ехінококозу

Кіста визначається за допомогою рентгену, УЗД або МРТ. Лікування медичними препаратами в разі такого захворювання рідко дає необхідний ефект. Частіше потрібно хірургічне втручання. Хворому видаляють кісту, утворену порожнину зашивають. Після цього необхідно приймати відновлювальні препарати. Для нормалізації роботи печінки рекомендується «Гепатохолан».

Лямбліозу

Інфекційне захворювання вимагає кваліфікованого лікування в кілька етапів: поліпшення травлення і обміну речовин, вплив на паразитів, профілактика лямбліозу для закріплення результату. Часто лікар прописує «Тинідазол» або «Хлорхинальдол». Приймати їх слід тільки під наглядом лікаря протягом 5-10 днів по 400 мг. Крім того, призначається спеціальна дієта на основі пісних страв. Нетрадиційна медицина пропонує лікувати захворювання травами (настої деревію, полину), соками берези і моркви.

Як вивести паразитів з печінки в домашніх умовах

Відмінно проявили себе в боротьбі з глистами насіння гарбуза. Продукт вважається відмінним профілактичним і лікувальним засобом від паразитів. Прогрівання печінки за допомогою грілки з теплою водою полегшить больові відчуття, однак не позбавить від проблеми. Знищити паразитів без застосування медичних препаратів можна за допомогою натуральних настоянок. Вони вбивають глистів, припиняючи руйнування клітин печінки. Таке лікування народними засобами абсолютно нешкідливо і допомагає при хронічних проявах захворювань, пов'язаних з паразитами органу:

  1. Горіхи. Щоб приготувати настій, необхідно взяти 15 оболонок стиглого плоду і залити 500 г спирту. Щільно закрити банку і поставити на 2 тижні в затемнене місце. Вийшло ліки необхідно приймати всередину по 5 крапель за 30-40 хвилин до їжі до поліпшення стану. Зустрічаються варіанти рецепту з використанням «Люголя».
  2. Полин. Сухий збір подрібнюють до порошкового стану. Приймати ліки потрібно по чайної ложки 2 рази в день протягом тижня.
  3. Гвоздика. Насіння рослини необхідно перемолоти до порошкового стану. Приймати по 500 мг кожен день, запиваючи великою кількістю води.

Дізнайтеся, як проводитьсялікування печінки народними засобами в домашніх умовах.

Профілактика гельмінтів в печінці людини

Щоб запобігти розвитку паразитів в кишечнику і печінки, необхідно строго дотримувати правила особистої гігієни. Особливу увагу повинні приділити цій проблемі господарі кішок і собак. Найчастіше переносниками захворювань є домашні тварини. Навіть якщо вашому вихованцеві була проведена дегельмінтизація, то він може знову отримати захворювання після прогулянки на вулиці. Для профілактики захворювання у людини рекомендується вживати в їжу цибулю, часник, насіння гарбуза і льняне масло. Поживні речовини, які містяться в продуктах, вбивають паразитів.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!