Лікування поліпів в жовчному міхурі без операції

Хто посперечається зі статистикою? У кожного десятого жителя нашої країни є поліпи в жовчному міхурі. Враховуючи, що вони виявляються випадково при УЗД, то цифра стане набагато вище. Посилює ситуацію те, що при цьому захворюванні відсутні специфічні симптоми. Одні лікарі кажуть, що потрібна обов'язкова операція, інші менш категоричні. Вони стверджують, що якщо у вас поліпи в жовчному міхурі, лікування без операції не виключено. Хто ж правий у цій ситуації? Спробуємо розібратися.

Симптоми поліпів жовчного міхура

Поліпи жовчного міхура - це наростання на внутрішній стінці органу. Коли вони у множині кількості – це поліпоз. Небезпечно, що ці доброякісні утворення здатні перерости в рак. На жаль, вони не мають яскраво виражених симптомів. Поява болю праворуч, у підребер'ї, важкість при прийомі їжі, нудота – все те ж проявляється при захворюваннях печінки, жовчнокам'яної хвороби. Діагностики, крім УЗД, не існує, і виявляються освіти випадково.

Поширення мають холестеринові поліпи. Їх причина проста – на внутрішніх стінках органу відкладається холестерин. У запальних утворень розростається хвора тканина. Папіломи виглядають як сосочки. Найнебезпечніші – аденоми – розростання ракових клітин. Серед причин виникнення виділяють декілька:

  • скупчення холестерину;
  • ожиріння;
  • прийом гормонів;
  • застій жовчі;
  • вживання жирної, смаженої їжі.

Лікування без операції

Одиночний наріст до 5 міліметрів не небезпечний. Коли їх розміри від 5 до 10 міліметрів, потрібне постійне спостереження лікаря. Необхідна терапія для того, щоб виключити збільшення наростів. Призначають прийом лікарських препаратів: «Аллохолу», «Холензима», ведмежої жовчі. При цьому рекомендується сувора дієта, лікування народними засобами. Подивіться, як виглядає наріст на фото.

Коли освіти збільшуються за розміром, стають більше 10 міліметрів, проводиться ендоскопічна поліпектомія жовчного міхура. При цій операції видаляється тільки наріст, а сам орган залишається цілим, продовжує нормально працювати. Тільки при розмірах утворень більше двох сантиметрів, рекомендують видалення хворого органу, тому що велика ймовірність раку. Операція проходить швидко, через 2 дні хворий продовжує амбулаторне лікування вдома. За міжнародною класифікацією МКХ-10 хвороба з такими новоутвореннями мають код К80-К86.

Дієтою

Крім прийому лікарських препаратів, призначають дієту. При поліпозі вона дуже сувора. Дієта виключає жирну і копчену їжу, обмежує вживання солодощів і меду, зменшується кількість солі. Повністю виключаються такі продукти:

  • цибуля, часник, редис;
  • жирне м'ясо;
  • бобові, шпинат;
  • сметана;
  • здоба;
  • соління;
  • гриби;
  • міцна кава.

Дієта при поліпах в жовчному міхурі передбачає дробове харчування – п'ять разів за день. Необхідно пити багато води, до двох літрів, щоб жовч ставала менш густий. Рекомендується додавати в їжу висівки, багаті клітковиною. Дозволено:

  • нежирне м'ясо;
  • солодкі фрукти;
  • нежирний сир;
  • відварені овочі;
  • кефір;
  • вершкове масло;
  • каші на воді.

Народними засобами

Якщо у вас в поліп в жовчному міхурі, лікування народними засобами призупинить його збільшення. Відмінні результати дає застосування відвару з чистотілу. Курс лікування триває один місяць, робиться перерва на 10 днів, потім процес триває, і так три місяці. Для приготування складу в термос насипається ложка трави чистотілу, додається літр окропу. Витримується годину. Слід приймати перед їжею, три рази за день. Дозування – по сто грам.

Чи можна вилікувати поліп жовчного міхура

Повністю вилікувати цю хворобу не можна. Нарости не зникають безслідно. Вони здатні тільки зупинити свій ріст. Для цього важлива рання діагностика. Тільки коли ви захопили хворобу на самому початку, і освіти мають маленькі розміри, не виключено лікування. Призначають лікарські препарати, дієту, лікування народними засобами. При цьому обов'язковий періодичний контроль УЗД.

Відео

Одні фахівці кажуть вам, що потрібна операція при наявності новоутворень, а інші стверджують, що можливо обійтися лікуванням. Подивіться відео, і ви ознайомитеся з факторами ризику та причини захворювання. Вам стане зрозуміло, при яких умовах обов'язково хірургічне втручання.

Про самому головному: Поліпи і камені жовчного пузяря, артроз суглобів

Відгуки про результати лікування

Яна, 65 роківПроходила обстеження, лікар випадково виявив наріст на стінці жовчного міхура. Порадив строгу дієту. Найскладніше у всьому цьому – відмовитися від солодкого, пиріжків. Особливо важко часто пити воду. Через півроку прийшла на УЗД, а наріст не збільшився в розмірах, та ще й схудла на 6 кілограм. Дуже корисна дієта, раджу дотримуватися.
Олена, 45 роківПрийшла до лікарні з болями в підребер'ї праворуч. Думала, що болить печінка, виявилося причина того невеликий наріст у жовчному міхурі. Порадили попити настій чистотілу. Не скажу, що приємно. Але лікар зазначив, що якщо не лікуватися, то поліп виросте, доведеться оперувати. Брала три місяці, сходила на УЗД – збільшення немає. Відмінний рецепт. Раджу.
Тетяна, 35 роківЗ'явився ниючий біль збоку, праворуч. Сходила на УЗД, а в жовчному виявили папіломи невеликого розміру. Лікар сказав, що на такій стадії допустимо при поліпах в жовчному міхурі лікування без операції. Трав'яний збір зупинить їх зростання. Пила безсмертник і деревій з ревенем. Через півроку на УЗД не знайшли змін. Дуже раджу пити трави.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!