Екшн камера Xiaomi - огляд кращих моделей за характеристиками, функціями та вартості

Поїздка в аквапарк, катання на атракціонах, стрибок з парашута і спуск з гірської річки, – всі ці події об'єднуються за рахунок екстремальності, високій швидкості і сплеску адреналіну. Щоб зняти важливі моменти на пам'ять, потрібно функціональна, легка і міцна екшн камера, наприклад, Xiaomi Action Camera. Звичайна камера з таким завданням не впорається. Вибір екшн-пристроїв, які можна використовувати навіть для відеозапису звичайної прогулянки, на сьогодні великий.

Що таке екшн камера

Action Camera є різновидом цифрових відеокамер, які спеціально призначені для ведення зйомки при русі і в умовах агресивного навколишнього середовища. Перші пристрої такого типу були розроблені компанією GoPro, яка відкрила новий напрямок в області конструювання відеотехніки. Екшн камери стали обов'язковим атрибутом для багатьох спортсменів. Відмінності від звичайної моделі кардинальні:

  • Зовнішній вигляд, розміри, вага. Це перші відзнаки, які кидаються в очі. Екшн камери мають невелика вага, компактні розміри. При активному відпочинку і динаміці зайву вагу на тілі людини може мати вирішальне значення. Якщо звичайний девайс для фото і відео важить близько 400-500 г, то екшн-пристрій повинен мати масу до 100 м, а розмір – майже з сірникову коробку.
  • Стійкість до води, ударів. Такий девайс виготовляється з міцних матеріалів – часто це метали на основі алюмінію, посиленого пластику. За рахунок цього, пристрій виходить міцним і легким, тим більше це дуже важливо, інакше екшн-девайси вже після першого спуску з гірської річки розбивалися б або виходили з ладу через потрапляння вологи. Вони не ламаються після падіння з висоти, чого не скажеш про простих моделях. Якісні камери відрізняються великим температурним діапазоном роботи – вони не бояться води, спеки.
  • Якість відеозйомки. Стандартне дозвіл зйомки для звичайних відеокамер становить близько 720х576 пікселів, хоча, сучасні моделі мають найкращий показник. Екшн камери мають маркування Full HD, тобто вони записують у форматі 1920х1080 або 1280х720 пікселів – це найвища вимога, що пред'являється до вирішення кадру. Порівняно із звичайними фото - і відеокамерами, екшн-пристрою практично нічим не відрізняються по цьому параметру.
  • Швидкість запису відео. Звичайна модель має показник у 25-30 кадрів/сек. У девайсів типу «екшн» є режим прискореної запису, завдяки якому швидкість зростає до 60 кадрів/сек. Цей параметр важливий для екстремалів, які мчать з великою швидкістю – пейзажі міняють дуже швидко, і звичайна камера не здатна записати все в нормальній якості: кадри можуть вийти сильно розмазаними, а деякі і зовсім будуть відсутні.
  • Кут огляду, об'єктив. Ще однією особливістю екшн камер (включаючи марки Xiaomi) є широкий кут огляду. Такі пристрої здатні знімати відео з кутом у межах 90-170 градусів. Настільки великий параметр потрібен, щоб знімати широкі кадри без, так званих, «мертвих» зон. Правда, добитися їх повної відсутності не можна.
  • Наявність кріплень. Ще одним відмітним ознакою є кріплення, за рахунок якого пристрій можна прикріпити на шолом, одяг, кермо велосипеда і просто руку. Екшн камери набули поширення і в автомобільному спорті, де їх прикріплюють на лобове скло за допомогою присосок.

Огляд екшн камери Xiaomi YI

Xiaomi Inc є китайською компанією, яка була заснована відносно недавно – в 2010 році. Незважаючи на це, вона стрімко розвивається і можна впевнено сказати, що Xiaomi вже стала всесвітньо відомою компанією, яка спеціалізується на виробництві портативних електронних пристроїв і «розумної» техніки для щоденного використання. Пропонована Xiaomi продукція відрізняється хорошими технічними характеристиками і відносно невисокою вартістю. Крім планшетів і смартфонів, компанія реалізує і цифрові відеокамери.

Сучасна екшн камера Xiaomi являє собою функціональний, компактний і дуже зручний пристрій, яке може стати незамінним в подорожах. Деякі моделі мають модульний РК-екран, сенсор з функцією зворотного підсвічування, 3D-шумозаглушення, автоэкспозицию, підтримки Wi-Fi і т. д. В комплектацію, крім самого пристрою, входять інструкція, Micro-USB кабель для зарядки акумулятор. Замовити потрібну модель можна в будь-якому спеціалізованому інтернет-магазині з доставкою по пошті. До популярних варіантів відносяться Xiaomi YI:

  • Basic Edition;
  • Travel Edition;
  • MiJia 360 Panoramic;
  • Sport 4K.

Basic Edition

Мініатюрна камера Xiaomi YI Basic відрізняється компактними розмірами і високою продуктивністю. За обробку відео і фото відповідає процесор Ambarella A7LS і якісна матриця від Sony. Ширококутний об'єктив, що має кут огляду 155 градусів, оснащений асферичними лінзами високої чіткості. Камера має чотири режими зйомки: звичайний, руху, висока швидкість, максимальна швидкість. При струсах або слабкому освітленні фото - і відео-кадри виходять чіткими за рахунок спеціального режиму шумозаглушення 3D, техніки компенсованій фільтрації руху:

  • назва: YI Action Camera Basic Edition;
  • ціна: 1478 грн.;
  • характеристики: носій – перезаписуваний Flash-пам'ять, max дозвіл відеозйомки – 1920х1080, фото – 4608х3456, кадрів/сек. – 60 при 1920x1080/120 при 1280x720, кут огляду – 155°, матриця – CMOS 16 Мпікс, фокусна відстань об'єктиву – 2,73 мм, діафрагма – F2,8, формати запису – 480p/720p/1080p, інтерфейси – Wi-Fi, Bluetooth, USB, HDMI-вихід, карти пам'яті microSDHC, microSD об'ємом до 128 Гб, розміри – 60х42х21 мм, вага – 72 г;
  • плюси: коштує відносно дешево, відмінний функціонал, потужний процесор;
  • мінуси: нагрівається (але не сильно), відсутня РК-екран.

Travel Edition

Ще один багатофункціональний варіант Xiaomi YI Action Camera – Travel Edition з професійними можливостями. Пристрій є ультимативною рішенням, як для відпочинку, так і туризму. З його допомогою можна закарбувати яскраві моменти подорожі у високому і чіткому дозволі 4K. Модель оснащена вбудованим трехосевым стабілізатором і процесором Ambarella A7LS, завдяки якому можна відзняти більше фото - і відеоматеріалів, використовуючи менше місця. Завдяки професійному моноподу в комплекті, ви зможете знімати з будь-якого ракурсу:

  • назва: YI Action Camera Travel Edition;
  • ціна: 2181 грн.;
  • характеристики: кут огляду – 155°, формати відеозйомки – 720р/960р/здатності 480р/1080р, дозвіл матриці – 16 Мпікс, частота кадрів відео (максимальна) – 240, дозвіл фотозйомки – до 4608x3456, інтерфейси Bluetooth, Wi-Fi, microUSB, карти пам'яті microSDHC, microSD, розміри – 60,4х42х21,2 мм, вага – 72 г;
  • плюси: водонепроникний, функціональний, хороша якість одержуваних відео і фото;
  • мінуси: ні ЖК-екрану, при поганому освітленні виходять не дуже гарні знімки.

MiJia 360 Panoramic

Xiaomi MiJia 360 Panoramic Camera – один з популярних варіантів екшн камер з компактним корпусом і широким кутом огляду до 190 градусів. Пристрій має широкоформатний режим відео. Запис відео - або фото-файлів можлива на карту пам'яті об'ємом до 128 Гб, рекомендовано class 10. Модель може управлятися за допомогою смартфона з ОС iOS/Android через Bluetooth або Wi-Fi. Використання гаджета полегшується за рахунок швидкої зарядки і роз'єм micro-USB. Відповідність стандарту IP67 забезпечує відмінний рівень волого - та пилозахисту. В комплект входить трипод, USB-кабель, інструкція:

  • назва: Xiaomi MiJia 360 Panoramic Camera;
  • ціна: 7000 грн.;
  • характеристики: кут огляду – 190°, max дозвіл зйомки відео – 3456x1728, швидкість – 30 кадрів/сек., роздільна здатність фото -3456×1728/6912×3456, тип матриці – CMOS 16 Мпікс, сенсор Sony IMX 206, діафрагма – F2, ступінь захисту – IP67, час роботи від акумулятора – 75 хв., процесор – Ambarella A12, карти пам'яті microSDHC class 10, microSD, інтерфейси – Wi-Fi, USB-інтерфейс, Bluetooth (відстань до 30 м), акумулятор – 1600 мА·ч, розміри – 78х67х24 мм, вага – 109 кг;
  • плюси: водонепроникність, відмінний захист від пилу, багатофункціональність, якість зйомки, звуку;
  • мінуси: коштує дорого, сильно гріється, вбудований акумулятор, немає екрану.

Sport 4K

Якщо ви любите екстремальний відпочинок і активний спосіб життя, то зверніть увагу на екшн камеру Xiaomi Yi 4K Action Sports Camera 2. Ця модель здатна знімати відео в якості Ultra HD і робити знімки у фоторежимі з роздільною здатністю 12 Мпікс. Камера виконана в традиційному дизайні у вигляді прямокутника, один бік якого займає сенсорний екран, а на іншому знаходиться накладної об'єктив. Корпус виготовлений з міцного пластику, який може витримувати інтенсивні вібрації та істотні механічні дії. Скляна поверхня екрану стійка до подряпин:

  • назва: Xiaomi Yi 4K Action Sports Camera 2;
  • ціна: 8889 грн.;
  • характеристики: кут огляду – 155°, чіпсет – Ambarella A9SE75, тип екрану LCD, розмір – 2,19 дюйма, дозвіл – 360х640, карти пам'яті TF 64G клас 10 або вище, батарея - 1400 мА·год, час роботи – 120 хв, роздільна здатність відео – 4К (4096х2160), частота Ultra HD – 30 кадрів/сек., інтерфейси – Micro-USB, Fi-Wi, Bluetooth, розміри – 42х65х21 мм, вага – 95 г;
  • плюси: міцність, функціональність, висока якість одержуваних зображень, відео-записів, є дисплей;
  • мінуси: висока вартість, вбудований акумулятор.

Як вибрати екшн камеру Xiaomi

У продажу в магазинах Москви, Санкт-Петербурга та інших містах країни можна знайти десятки моделей екшн камер, серед яких особливу популярність придбали пристрою марки Xiaomi. Деякі пристрої мають сенсорний дисплей, за допомогою якого змінюються параметри експозиції, баланс білого, вибирати формат і режим зйомки і т. п. Є моделі з ручним телескопічним штативом-моноподом. Щоб не помилитися з покупкою, врахуйте наступні критерії:

  • Якість запису. Багато екшн камери мають дозвіл відео Full HD (1920x1080). Кращим вибором стане модель, здатна знімати в дозволі 3840х2160 – якщо вам це не надто важливо в подорож, то краще не переплачувати за більшу функціональність.
  • Частота кадрів. Теж впливає на якість – чим вище цей параметр, тим чіткими будуть записи. При максимальному дозволі екшн камери, в т. ч. і Xiaomi часто знімають з показником 30 кадрів/сек. Добре, якщо пристрій підтримує режими в 60 і 120 кадрів/сек., але дозвіл при цьому зменшиться.
  • Кут огляду. Чим він більше, тим краще, але вузький кут допоможе сфокусуватися на окремих деталях – від екшн пристрою це не завжди потрібно.
  • Характеристики. Бажано, щоб обрана камера Xiaomi мала підвищену міцність, ударостійкість, а також водо - і пилезахищеність. Більшість цих властивостей можна збільшити за рахунок захисного чохла.
  • Акумулятор. Від його ємності залежить час автономної роботи пристрою. Бажано, щоб камера могла знімати 1,5-2 години.
  • Карта пам'яті. Чим більший обсяг підтримує пристрій, тим краще. Додатково зверніть увагу і на клас SD-карти – не економте, вибирайте краще 10-го класу. Ємність повинна бути від 32 Гб і вище.
  • Вбудований екран. Його наявність спрощує процес управління, але камера у такому разі споживає більше енергії.
  • Способи кріплення. Деякі комплекти доповнюються кількома кріпленнями, наявність яких бажано, якщо ви збираєтеся встановити екшн-пристрій на кермо велосипеда, шолом і т. п.

Відео

Екшн-камера Xiaomi YI - досвід використання 2016. Огляд напередодні Xaiomi YI 2

Відгуки

Анатолій, 27 роківКупив недорогу камеру YI Action Camera Basic Edition без видошукача і стабілізатора зображення, але з матрицею 16 Мпікс. Пристрій купив по акції за 4 тисячі рублів. Виділю компактність, яскравий дизайн, гарні технічні параметри (за таку ціну), зручне управління. Працює не так довго, як я думав, але не вважаю це великим мінусом.
Юлія, 34 рокиСподобалася камера типу «екшн» MiJia 4K від Xiaomi. Придбала на розпродажі з невеликою знижкою за 8795 р. Є стабілізатор зображення, діафрагма F2,8 і можливість запису відео у форматі UHD 4K. Сподобалися можливості пост-обробки фото, непогану якість звуку. Роздільна здатність матриці менше, ніж у аналогів – 8 Мпікс.
Ігор, 43 рокиДля подорожей вирішив купити екшн камеру YI 4K Action Camera з матрицею 12 МП, електронним стабілізатором зображення і роботою від акумулятора до 1,5 ч. До плюсів віднесу функціонал, гарна якість запису, естетичний дизайн. Мінусом є дорожнеча – майже 13,5 тис. н. Крім того, камера вимоглива до карт пам'яті.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!