Як видалити вірус з комп'ютера за допомогою антивірусних програм

Зловмисники створюють спеціальні програми, які ускладнюють роботу на ПК, вимагають гроші, крадуть особисті дані і передають третім особам. Ці шкідливі програми називаються вірусами, і вони вражають непомітно для користувача комп'ютер. Видалити їх можна за допомогою програм-захисників, які розроблені для виявлення та усунення загроз, як зі знімних носіїв (диск, флешка), так і через інтернет.

Як виявити вірус на комп'ютері

Зловмисне програмне забезпечення являє собою саморазмножающуюся програму, яка більшою або меншою мірою впливає на роботу ноутбука або ПК. Деякі з них можуть довго сидіти склавши руки і людина навіть не підозрює про проблему. У певний момент додаток активується і блокує Windows, якусь певну частину чи весь вінчестер, вимагає заплатити гроші, щоб чоловік міг знову користуватися своїм комп'ютером. Є і інші ознаки, які вказують на наявність вірусу в ПК.

Види вірусних програм

Існує кілька типів шкідливих утиліт, які слід видалити з комп'ютера для безпеки даних. Віруси характеризується тим, що отримують доступ до ПК або управляють ним без вашого дозволу. Основна мета шкідливих програм – вимагання або порушення працездатності пристрою. Виділяють наступні види небезпечного ЗА:

  1. Троянський кінь або просто троян. Назва пов'язана з тим, що код проникає в інші програми, якийсь час не діє. Коли запускається додаток-господар, вірус активується. Як правило, він використовується для крадіжки даних, видалення додатків. Поширюватися далі по ПК самостійно він не може.
  2. Хробак. Призводить до того, що система гальмує, дуже повільно завантажуються сторінки в інтернеті, відкриваються папки. Проникають такі віруси часто через листи або файли. Основна мета хробака – забити систему «сміттям».
  3. Програма-шпигун. Шкідливий код проникає на ПК і збирає всю можливу інформацію про користувача, його діях. Намагаються віруси вкрасти і номери рахунків або карт, адреси, паролі.
  4. Зомбі. Назва пов'язана з тим, що вірус перетворює комп'ютер в «безвольну іграшку» зловмисника. Підпорядковується ПК тільки йому і вплинути на нього ви вже не можете. Людина не відразу помічає, що комп'ютер вже не тільки його.
  5. Банер (програма-блокувальник). Дії вірусу прості – він закриває доступ до Віндовс. Користувач включає пристрій, але замість робочого середовища бачить тільки великий банер-вікно, де знаходиться якесь повідомлення про порушення авторських прав або звинувачення у використанні піратського софта або навіть поширенні порнографічних матеріалів. Далі пишуть про те, що уникнути покарання ви можете тільки, якщо виплатите певну суму на рахунок чи номер телефону по смс. Робити цього не можна, тому що управління ПК до вас не повернеться.
  6. Експлоїт. Цей вид шкідливого ПО проникає через уразливості в системі захисту Windows. Додаток збирає інформацію для захоплення управління над пристроєм.
  7. Завантажувальні віруси. Проникають в сектор вінчестера, який відповідає за включення операційної системи. Шкідливе ПО уповільнює процес завантаження ОС з жорсткого диска, а через якийсь час і зовсім не дає її запустити.
  8. Фармінг. Ці віруси проникають на комп'ютер разом з черв'яками, троянами і підсаджуються в браузер. Далі користувача при завантаженні сторінок в інтернеті перенаправляють на сторонні сайти.
  9. Рутик. Вид вірусу, який відкриває доступ зловмиснику до програм жертви, а потім повністю приховувати свою присутність.
  10. Програмний вірус. Шкідливий код «прилипає» до однієї з встановлених утиліт на ПК і починає порушувати її роботу, активно розмножуватися, що відрізняє його від хробака.

Ознаки зараження комп'ютера шкідливим пз

Після проникнення вірусу ПК працює нестабільно. Проявів зараження багато, але існує певний перелік, який точно вказує на наявність проблеми. Видалення комп'ютерних вірусів слід проводити, коли ви помітили наступні симптоми вірусів:

  1. Відчутно знижується швидкість роботи пристрою без видимих на те причин (поломка деталей і т. д.), Віндовс починає зависати.
  2. Не виходить відкрити файли або з'явилися «биті» (зіпсовані) документи. Слід занепокоїтися, якщо не відкриваються програми з розширенням exe.
  3. Помилки, збої програм, уповільнення роботи програм.
  4. Блокування деяких сторінок в інтернеті, особливо, якщо це стосується популярних ресурсів начебто ВКонтакте, Youtube, Однокласники.
  5. При завантаженні Windows з'являється повідомлення з вимогою відправити СМС для розблокування.
  6. Зміна або зникнення паролів, доступів до різних ресурсів.

Видалення вірусів з комп'ютера антивірусною програмою

Краще не допускати проникнення шкідливого ПЗ, але при такій ситуації можна виконати усунення вірусів за допомогою спеціальних програм. Починайте боротьбу з «паразитами» з наступної інструкції:

  1. Скачайте, встановіть антивірус. Програмне забезпечення цього виду допомагає користувачеві при мінімальних зусиллях позбутися від зараження системи. Антивірус здатний видалити шкідливі файли без порушення роботи ядра системи. Вручну працювати з системними файлами дуже складно, починаючий користувач не зможе цього зробити. Важливо викачувати антивірусні програми з офіційного сайту. Інсталювати відразу кілька захисників не варто, вони часто конфліктують між собою.
  2. Оновлення бази антивіруса. Щоб успішно видалити трояна або хробака, захисник повинен мати про нього дані. Бази оновлюються постійно додаються нові методи виявлення шкідливого ПО. Оновлюйте вручну антивірус регулярно.
  3. Вимкніть інтернет. Це не дасть шпигунові відправляти дані творцеві. Поки ви будете лікувати свій ПК, від'єднайте шнур або вимкніть Wi-Fi.
  4. Глибока перевірка системи. Якщо ви впевнені, що черв'як сидить в певній папці, то можна запустити глибоку перевірку окремій директорії або папки. Це виключить ймовірність пропуску інших шкідливих програм, які з основним вірусом.

Вбудований Microsoft Security Essential

При установці операційної системи Windows є стандартний антивірус від Microsoft. Він може проводити на базовому рівні перевірку системи і при необхідності видалити віруси. Якщо ви користуєтеся не 10-ї версії операційки, то завантажити Microsoft Security Essential доведеться окремо з інтернету. Утиліта володіє наступними перевагами і недоліками:

  • Плюси. Забезпечують хороший захист на базовому рівні, ніяк не впливає на роботу системи, не завантажує її.
  • Мінуси. Мала функціональність, не може виявити складні програми-банери, браузерні трояни.

Kaspersky Free

Це популярний на пострадянському просторі антивірус. Дана версія не є повною і поширюється на безкоштовній основі, але впоратися з деякими вірусами вона все ж допоможе. Завантажити Kaspersky Free можна на офіційному сайті. Програма може видалити більшість відомих троянів, хробаків і шпигунів навіть з урізаним функціоналами. Виділяють наступні переваги і недоліки:

  • Плюси. Простий, зрозумілий інтерфейс програми. Щоб видалити вірус, використовується та ж база, що і в платній версії продукту. Утиліта забезпечує хорошу файлову і веб-захист, володіє високою швидкодією.
  • Мінуси. Безкоштовна версія не включає фаєрволи, батьківський контроль, мережеву захист і ще кілька функцій. Деякі складні віруси програма не розпізнає.

Avast Free Antivirus

Ще один популярний варіант, який допоможе вам знешкодити шкідливі програми – Аваст (Ca). Має безкоштовну версію, яка здатна видалити більшість відомих черв'яків, шпигунів і троянів. Незалежні тести встановили, що Аваст при діагностиці виявляє 99 % загроз в 10, 8 і 7 версії Віндовс. Обов'язково вкажіть електронну скриньку при реєстрації продукту – це відкриє вам доступ до використання антивіруса безкоштовно на цілий рік. Виділяють наступні переваги та недоліки.

Плюси:

  • має аналіз для оцінки потенційної загрози від файлу, захищає від більшості черв'яків, троянів і т. д.;
  • зрозумілий, простий інтерфейс програми;
  • включає додаткові функції для захисту системи, у користувача є можливість індивідуального налаштування під себе;
  • виконує захист доповнень браузерів, розширень, проводить сканування при завантаженні;
  • можна включити геймерський режим, при якому зупиняються деякі режими перевірки, щоб знизити споживання ресурсів антивірусом;
  • вбудований менеджер паролів;
  • захист пристрою при підключенні до невідомими Wi-Fi мереж;
  • регулярні оновлення бази даних.

Мінуси:

  • використовувати безкоштовну версію можна тільки на особистому ПК, недоступна для комерційних цілей;
  • періодично з'являються вікна з пропозицією купити антивірус;
  • кожен рік потрібно продовжувати реєстрацію.

Dr. Web Curelt

Це не зовсім антивірус, це сканер, який допомагає вам просканувати систему для виявлення заражених файлів і шкідливого ПЗ. Він допоможе видалити їх, але здійснювати захист на постійній основі додаток не може. Розробники радять застосовувати доктора Web спільно з іншого антивірусною програмою для контролю тих вірусів, які пропустив основний захисник.

Плюси:

  • не потрібно встановлювати програму;
  • допомагає видалити троянських шпигунів, поштових черв'яків, макро - і стелс-віруси, поліморфні програми;
  • може лікувати, а не тільки видаляти пошкоджені дані;
  • усувається кейлогеры, рекламні банери, програми-дозвонщики;
  • регулярне оновлення баз.

Мінуси:

  • немає автоматичного оновлення баз даних, доводиться видаляти програму повністю і скачувати заново;
  • немає веб-режиму.

BitDefender Antivirus Plus 2019

Поширюється як на платній, так і на безкоштовній основі. Друга версія має спрощений функціонал, але захищає від вірусів. Регулярне оновлення вірусних баз, глибоке сканування забезпечує високий рівень захисту. Фахівці у сфері антивірусної безпеки високо оцінюють цю програми. Виділяють деякі переваги і недоліки BitDefender Antivirus Plus 2019.

Плюси:

  • регулярне оновлення бази даних;
  • стабільна ефективність сканування загроз;
  • простий, мінімалістичний інтерфейс, немає зайвих «наворотів», часто спливаючих вікон з пропозицією купити повну версію;
  • можна скласти розклад для перевірки ПК, провести швидке сканування;
  • не споживає багато ресурсів системи, не викликає гальмування роботи ОС.

Мінуси:

  • не підтримує російську мову;
  • перевіряє всю систему цілком, виконати перевірку окремого диска або папки.

Як прибрати віруси з комп'ютера, блокуючі Windows

Робота деяких програм-зловмисників може заблокувати доступ до операційної системи на етапі завантаження. Користувач не може зайти в безпечний режим, викликати диспетчер завдань, щоб закрити підозрілий процес або викликати командний рядок для роботи з реєстром. Самим жорстким рішенням в цьому випадку стане повністю відформатувати вінчестер і встановити заново Windows. Це призведе до повної втрати даних з диска С. Якщо ж вірусна утиліта оселилася в директорії D, то ситуація може повторитися.

Щоб уникнути таких ситуацій, у вас повинен бути аварійний завантажувальний носій. Він допомагає запустити антивірус ще на старті запуску комп'ютера без входу в Віндовс. Відбудеться автозавантаження, яка дозволить виконати перевірку системи і повернути до робочого стану. Використовувати для створення аварійної завантаження можна дисковод або флешку і спеціальний софт.

«Аварійні» завантажувальні диски

Якщо не виходить завантажити систему і видалити вірусний об'єкт, необхідно використовувати Live CD. Являє собою цей диск спеціальну завантажувальну версію програми, яка допомагає перевірити і видалити віруси з ОС. Якщо ж лікування не вдалося, то буде можливість скопіювати з HDD на альтернативні носії інформації. Для цих створення Live CD використовують такі популярні утиліти:

  1. Dr.Web® LiveCD – інструмент від однойменної компанії. Дуже простий і доступний набір, який працює безвідмовно.
  2. LiveCD ESET NOD32. Допомагає очистити ПК від вірусів, але процедура займає тривалий час.
  3. Kaspersky Rescue Disk 10. Варіант аварійного набору, який працює швидко і підтримує російську мову.

Для створення самого диска потрібно просто слідувати вказівкам інсталятора. Далі перезавантажте комп'ютер і зайдіть в BIOS. Як тільки починає завантажуватися ПК клікайте F2 або Del, щоб туди потрапити. Вам необхідно знайти вкладку, яка має назву слово Boot. Встановіть пристрій як пріоритетного носія для завантаження, натисніть F10 для збереження і перезавантаження ПК.

Якщо все зроблено вірно, то з'явиться інтерфейс Live CD, де можна почати перевіряти жорсткий диск. Програма повинна видалити шкідливі програми і зняти блокування при запуску Віндовс. Це самий надійний варіант для усунення вірусів. Якщо аварійного диска немає, то потрібно знайти інший комп'ютер і зробити його на ньому. Рекомендується мати Live CD завжди під рукою.

Створення завантажувальної флешки з антивірусним ПЗ

Деякі сучасні ноутбуки і ПК не мають дисководу і скористатися аварійним запуском можна тільки за допомогою USB-пристрої. Для створення знадобиться наступне:

  • порожня флешка;
  • образ антивіруса Касперського – Kaspersky Rescue Disk;
  • програма для створення аварійної флешки – Kaspersky USB Rescue Disk Maker.

Почніть з програми, двічі клініці по ній лівою клавішею миші і виконуйте наступну покрокову інструкцію:

  1. З'явиться вікно, куди потрібно розпакувати додаток. Можна встановити її туди ж. Де лежить архів. Тисніть на кнопку Install.
  2. Утиліта запускається автоматично після розпакування. Клікніть по слову «Огляд».
  3. Вкажіть місце, де зберігається образ антивірусу Касперського.
  4. Далі потрібно вибрати USB-носій, куди потрібно записати програму. Клацніть по напису «Старт».
  5. Важливо, щоб флешка мала формат файлової системи FAT або FAT32. З'явиться вікно, де можна вибрати цей параметр. Натисніть Кнопку «Так».
  6. Дочекайтеся завершення запису.
  7. З'явиться вікно з повідомленням про успішне створення аварійної флешки.

Далі необхідно підготувати сам ПК для роботи із завантажувальним носієм. Перезавантажте пристрій, перейдіть в БІОС (як це зробити описано в попередньому пункті). Вам необхідно зайти в розділ BOOT і виставити в конфігурації завантаження, щоб першою була флешка. Після включення цієї опції натисніть F10, щоб перезавантажити ПК. При правильному виконанні всіх дій з'явиться інтерфейс Касперського, відразу ж потрібно натиснути «Enter». Далі за допомогою стрілок виберіть Російську мову, прийміть умови ліцензування і запустіть графічний режим.

На наступному етапі запуститься перевірка системи, виставте пташки навпроти кожного диска. Програма просканує систему щоб внести виправлення і відновлення файлів, які можна вилікувати. Самих хробаків, троянів та шпигунів потрібно видалити. Після закінчення роботи завантажувальної флешки перезавантажте систему. Не забудьте знову зайти в БІОС і зробити завантаження з HDD першим у черзі.

Відео

ВИДАЛИТИ ВІРУС З КОМП'ЮТЕРА, ☣ 100% РОБОЧИЙ СПОСІБ!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!