Як почистити комп'ютер від пилу - періодичність, підготовка та етапи очищення, корисні поради з фото

Якщо все на ПК або ноутбуці раптово стало довго грузиться, проблема не обов'язково в тому, що пристрій вийшов з ладу. Не завжди винне і вірусне зараження – хоча його не заважає перевірити. Якщо чищення комп'ютера від пилу проводилася дуже давно або взагалі ніколи – саме час зробити її знову. Можна віддати девайс в ремонтну майстерню, але привести пристрій у порядок самостійно в домашніх умовах теж просто.

Навіщо чистити комп'ютер від пилу

Забруднення комп'ютера погіршують його працездатність, тому девайс потрібно регулярно чистити. Це стосується не тільки системного блоку, але і комплектуючих: миші, клавіатури. Якщо не проводити чистку, через деякий час ви помітите такі прояви, які викликає пил в комп'ютері:

  • довгий включення/вимикання ПК;
  • повільна робота пристрою;
  • мимовільна перезавантаження;
  • системний блок перегрівається, гуде;
  • з кулера виходить гаряче повітря;
  • залипання клавіш;
  • мимовільний набір тексту;
  • вихід курсору з-під контролю.

Щоб ПК нормально працював, його потрібно чистити мінімум раз на рік. Якщо системний блок стоїть на підлозі – збільшіть частоту до 2 раз на 18 місяців. Взагалі орієнтуйтеся за станом пристрою. Самий головні «пилозбірники» - це кулери. У настільних комп'ютерах їх буває від 2 до 12 штук. У ноутбуці кулер один, але почистити його складніше через будови корпусу пристрою. Тим не менше, загальні рекомендації по процедурі підходять і до переносних і настільних комп'ютерів.

Етапи чищення комп'ютера

Перш ніж приступати до процедури, дайте процесору охолонути (при сильних забрудненнях під час роботи він може нагріватися до 90 градусів, у той час як нормальна температура 30-60). Потім підготуйте робоче місце: очистіть невелику ділянку кімнати, постеліть газети або непотрібну тканину, знайдіть кілька коробочок для збору шурупів і болтів, дістаньте серветки. Після цього переходьте до першого етапу процедури.

Підготовка до чищення

Цей етап полягає в розборі ПК, оскільки дуже важливо все вичистити всередині, щоб девайс знову добре працював. Для цього знадобляться такі інструменти:

  • пара хрестових і плоских викруток;
  • вата;
  • вода;
  • спирт;
  • термопаста;
  • тонкий штир;
  • ганчірка з натуральної тканини;
  • банківська чи інша карта (непотрібна).

Перед розбором комп'ютера обов'язково обесточьте його, від'єднайте всі дроти і кабелі, вимкніть зовнішні комплектуючі і тільки потім приступайте до процедури. Повна інструкція:

  1. Відкрутіть шурупи на глухій бічній панелі (ліва сторона системного блоку, якщо дивитися спереду).
  2. Відкладіть гвинти в окрему коробку, щоб вони не загубилися.
  3. Акуратно відкрийте кришку.
  4. Струсіть з неї пил.
  5. Перевірте кріплення, контакти проводки.
  6. Послідовно від'єднуйте всі елементи системного блоку: спочатку оперативну пам'ять, потім відеокарту, звукову карту, модем і т. п.
  7. Продовжуйте один за іншим складати гвинти в коробки.
  8. Запам'ятовуйте послідовність від'єднання комплектуючих – збірку потрібно буде провести в зворотному порядку, вставивши усе в правильні роз'єми. Можна заздалегідь сфотографувати початковий вигляд, щоб нічого не переплутати.
  9. Вимкніть жорсткий диск і дисковод.
  10. Візьміть суху серветку або ганчірку та протріть від пилу всі елементи (крім материнської плати) та системний блок зсередини.
  11. Обтрусіть те, чим ви чистите комп'ютер.
  12. Намочіть ганчірку і добре вичавіть (вона стане вологою, але не мокрою).
  13. Знову протріть всі комплектуючі.
  14. Для ноутбуків дотримуйтесь такий же інструкції, розбираючи девайс на відео.
  15. Залиште комплектуючі просушитись.

Як почистити комп'ютер пилососом

Можна купити в магазині спеціальні маленькі пилососи для чищення комп'ютера, але якщо можливості або бажання немає – скористайтеся звичайним, але підберіть до нього насадку невеликого розміру. Також знайдіть щітку, якою ви будете видаляти забруднення. Враховуйте, що спеціальна насадка відразу з ворсинками не підійде. Очищення проводиться так: щіткою забирається пил, а включений пилосос тримається в декількох сантиметрах. Так все всмоктується і не поширюється по кімнаті.

Чистка материнської плати

Цю складову комп'ютера можна почистити двома способами. Видалення забруднень за допомогою пилососа описано вище. Другий спосіб: очистити деталі штирем, на який замотана ватка. Це потрібно робити акуратно, стежачи за тим, щоб шматочки матерії не залишалися на платі. Протирати материнку вологою ганчіркою чи ватою не можна. Після процедури відкладіть пристрій і візьміть оперативну пам'ять. Протріть її. Після оперативної пам'яті обробіть охолоджуючу систему. Видаліть стару термопасту спиртом. Після закінчення процедури нанесіть нову.

Чистка кулерів

Ці комплектуючі зручно чистити пилососом. Для цього увімкнений бездротовий пристрій впритул притуляють до кулерів, з-за чого лопаті починають крутитися. Таким способом деталі можна продути, висмоктавши всю грязь. Від вакууму кулери захищені сіткою (на відміну від системних плат, до них притуляти пилосос вкрай не рекомендується, щоб не пошкодити мікросхеми), а от фізичний вплив їм шкодить. Тому вибираючи альтернативний спосіб очищення – обробка лопатей серветками – будьте дуже обережні.

Як очистити миша

Це зручне пристосування щодня піддається небезпекам – не тільки з-за пилу, але крихт, рідин, волосся тощо. Інструкція, як почистити мишу:

  1. Обережно розкрутіть і вийміть всі зовнішні болти.
  2. Зніміть корпус.
  3. Продуйте миша зсередини.
  4. Зніміть колесо.
  5. Почистіть його від пилу щіточкою.
  6. Відкрутіть шурупи, щоб зняти плату.
  7. Протріть забруднення сухою ганчірочкою.
  8. Зберіть миша назад.

Як привести в порядок клавіатуру

Це комплектуючий – ще більший збірник бруду і пилу, ніж миша. З цієї причини розбирати і чистити клавіатуру потрібно частіше. Як це зробити:

  1. Зняти всі клавіші.
  2. Перевернути і трохи постукати по низу.
  3. Протерти серветкою, просоченою спиртом.
  4. Зібрати клавіатуру.

Корисні поради

Як почистити комп'ютер від пилу важливо знати, але і те, як за ним доглядати, щоб робити це як можна рідше – теж цінна інформація. Дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • Не ставте системний блок впритул до стінки, щоб залишалося місце для вентиляції і девайс не перегрівався.
  • Регулярно чистіть ПК. Мінімальна частота – щорічно, оптимальна – 1 раз в 6 місяців.
  • Протирайте пил з комп'ютера і його комплектуючих, коли проводите домашню прибирання.

Відео

Як чистити клавіатуру ПК

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!