Шолом віртуальної реальності для ПК

VR (virtual reality) пристрої проникали в життя геймерів і простих користувачів зовсім недавно, багато ще не встигли спробувати цю нову технологію із-за високої вартості обладнання. Головна деталь всієї системи – шолом повного занурення у віртуальну реальність. На ринку можна знайти багато варіантів цього товару з різною ціною.

Що таке шолом віртуальної реальності для комп'ютера

Це пристрій є проміжною ланкою між людиною і неіснуючим світом, в який користувач може перенестися. Шолом для ПК в основному впливає на зір і слух, занурюючи людину в певну атмосферу. Для цього використовують навушники, які щільно прилягають до голови і максимально огороджують користувача від зовнішніх шумів. Для взаємодії із зором всередині шолома є два екрану (як в біноклі лінзи), які «збирають» цільну картинку. На них в девайсі відеосигнал надходить від комп'ютера.

Слід відрізняти шолом VR для ПК від видеоочков і окулярів доповненої реальності. Останні мало відносяться до цієї віртуальної середовищі. Їх спосіб роботи полягає в тому, що ви через лінзи бачите навколишній світ, а комп'ютерна картинка поверх окулярів малюється на основі реальних об'єктів. На слуху був продукт під назвою Google Glasses, який відкликали в останній момент перед продажем з-за скарг на головні болі при їх використанні.

Відеоокуляри ж можна назвати «молодшим братом» шоломів. Вони теж використовують стереоскопічний ефект і 3D-картинку. Як правило, досягається необхідний результат за рахунок поділу зображення з дисплея за допомогою системи діоптрій і лінз. Розраховано пристрій на перегляд фільмів, роликів з атракціонами, але повного занурення у віртуальну реальність окуляри не забезпечують.

Універсальний шолом VR для ПК

Це один з варіантів пристрою, який розрахований не тільки на перегляд відео, але і на використання в іграх. Мало хто зі світових виробників став би розробляти моделі виключно для одного напрямку, тому більшість сучасних моделей шоломів для ПК відносяться до універсальних, наприклад:

  • OSVR;
  • AntVR Kit;
  • HTC Vive;
  • Samsung Gear.

Окремо слід сказати про Oculus Rift, тому що розробники назвали свій функціонал корисним не тільки для геймерів і кіноманів, але і для сфери навчання, військових. Творці намагаються реалізувати самий універсальний варіант VR девайса, який би можна було використовувати для будь-яких цілей. Це одна з тих причин, чому цей продукт отримав саму потужну PR-кампанію завдяки чому знаходиться у всіх на слуху.

Ігровий шолом

У цю категорію входять пристрої, які розраховані на взаємодію з приставками і комп'ютерами. Найпопулярніший шолом для ігор – Sony Morpheus, його можна підключити тільки до консолі ПС4 (PlayStation 4). Головна різниця між універсальним і ігровим шоломом у рівні деталізації, швидкості «відгуку», що впливає на те, з яким комфортом користувач буде грати. Приміром, геймерська категорія шоломів повинна мати ідеальну швидкість взаємодії, що не потрібно при перегляді фільмів.

Як працює шолом віртуальної реальності

Головне завдання шолома віртуальної реальності для ПК – створити відчуття присутності користувача всередині гри. Для передачі зображення використовуються два OLED-дисплея, які розташовані у кількох сантиметрах від очей людини. Через шнур від комп'ютера або приставки на екранчики передається зображення з малим зсувом. Перед дисплеями встановлені искривляющие зображення лінзи, суміщають зображення і створюють ефект об'ємності.

У корпусі шолома для ПК вбудовані датчики акселерометр, магнітометр, гіроскоп), які відстежують повороти, рух голови в просторі і відразу ж зміщують зображення в лінзах. Окремо в приміщенні встановлюється трекер з інфрачервоними світлодіодами, він повинен знаходиться навпроти людини, фіксуючи його положення в просторі. Це важливо в тих іграх, де у користувача є можливість переміщатися в просторі. Для управління використовуються спеціальні або універсальні джойстики.

Як вибрати віртуальний шолом для ПК

Якщо ви наважилися придбати в інтернет-магазині шолом віртуальної реальності для ПК, слід уважно підійти до моменту вибору. Купівлю можна назвати недорогий, ці технології тільки надійшли на ринок і на них тримається стабільно висока ціна. До недавніх пір шолом для ПК можна було замовити тільки з Америки, але в цьому році вони потрапили на прилавки країн СНД. На що варто звертати увагу при виборі товару з каталогу:

  1. Якість звуку. Шолом VR робить упор на візуальну складову, але при передачі жахливого двовимірного звуку, який нічим не відрізняється від звичайних колонок, сприйняття віртуальної реальності буде сильно зіпсовано. Кращими в цьому питанні вважаються моделі Avegant Glyph, які багато видання називають «персональним домашнім кінотеатром». Цей девайс спочатку поєднує навушники і шоломи в одне єдине пристрій. Хорошу симуляцію різних джерел звуку забезпечує гаджет Sony Morpheus. Розробники заявляють, що їх навушники можуть розпізнати до 60 точок звучання.
  2. Кут огляду, якість картинки. Чим більше цей показник, тим комфортніше буде картинка у середовищі віртуальної реальності. Багато виробники заявляють, що їх пристрої будуть мати кутом обзору 100 градусів, але під час тестів відзначалися значення в 90 градусів. На якість зображення впливає дозвіл екранів. Приміром, 1080р від компанії Ocuclus Rift будуть явно вигравати у моделі AntVR Kit, яка має якість 720р.
  3. Датчики руху, вага. Дуже важливий показник для геймерів, без них пристрій просто не зможе відстежувати рух голови або переміщення в просторі гравця. На ринку є девайси, які позбавлені акселерометра і гіроскопа. Віртуальна реальність не буде підлаштовуватися під ваші пересування і відчуття присутності всередині середовища не буде. Вага виробу має значення, тому що довго сидіти з 1-2 кг на голові буде складно навіть тренованому спортсмену. Таке постійне вплив на шийний відділ хребта може погано позначитися на здоров'ї людини.

Ціна на шолом віртуальної реальності для ПК

Перше, що цікавить всіх, хто зацікавився VR технологіями – скільки коштує шолом віртуальної реальності? Багато що залежить від марки виробника, технологій, які використовує модель, і функціоналу пристрою. При бажанні людина може створити власні окуляри віртуальної реальності, використовуючи замість комп'ютера смартфон з діагоналлю від 4 до 6 дюймів. Якщо ж ви хочете грати з комфортом за своїм комп'ютером, то зверніть увагу на такі флагмани в цій індустрії:

Oculus Rift:

Цей варіант має дуже потужну рекламну кампанію, вже кілька років з прототипами пристрої працюють розробники, що говорить про виробництво контенту для гаджета (буде в що грати). Зараз він сумісний з популярними шутерами: DOOM, Team Fortress 2 і декількома іншими іграми. Ціна шолома віртуальної реальності – 39 000 рублів. Технічні характеристики цього девайса:

  • дозвіл – 960х1080;
  • кут огляду – 110 градусів;
  • частота оновлення – 75 Гц;
  • відгук – 2-3 сек;
  • вага – 440 р.

Sony Morpheus:

Цей гаджет розрахований на роботу з PS4, для управління і передачі зображення використовується консоль і її геймпади. Перша гра, яка заявила про підтримку даного шолома – симулятор польоту в космосі EVE: Valkyrie. Система володіє прекрасними навушниками, які сприймають до 60 джерел звуку. Ціна на шолом віртуальної реальності досі не визначено виробником. Має пристрій такими характеристиками:

  • дозвіл – 1920х1080;
  • розмір екрану – 5,7 дюймів;
  • кут огляду – 100 градусів;
  • частота оновлення екрану – псевдо 120 Гц (60 Гц + система репроецирования).

AntVR Kit:

Це продукт від китайського виробника, який обіцяв, що він стане «вбивцею» Окулус Ріфт. Параметри пристрою дійсно нічим не поступаються цього розкрученому шолома віртуальної реальності. Однак перші тести девайса показали, що написане на коробці сильно відрізняється від того, що виходить в кінцевому підсумку. Ціна на шолом віртуальної реальності – 17 500 рублів, що дуже порадувало багатьох людей, які збиралися придбати собі пристрій. Виробник заявляє такі параметри:

  • дозвіл – 1920х1080;
  • вага – 380 г;
  • кут огляду – 100 градусів.

Valve HTC Vive:

Ще один продукт з потужною рекламною кампанією. Головна особливість цього варіанту – частота оновлення екрану дорівнює 90 кадрів в секунду. Поширюється шолом відразу ж з контролерами, виробник вказує, що можна використовувати його не тільки для ігор, але і разом з контентом від партнерів: Google, HBO, Lionsgate. Дуже висока точність відстеження руху голови, яку гарантують якісний акселерометр, гіроскоп і лазерний сенсор. Купити шолом можна буде за 52 000 рублів. Основні характеристики:

  • частота оновлення екрану – 90 кадрів в секунду;
  • дозвіл – 1200х1080;
  • кут огляду – 110 градусів.

Відео: 3D-шолом від кращих виробників

5 кращих шоломів віртуальної реальності

Відгуки

Андрій, 32 рокиКоли анонсували вихід пристроїв для віртуальної реальності, я відразу ж вирішив, що куплю собі такий шолом. Першим у продаж надійшов шолом Oculus Rift, тому вибір впав на нього. Довго по інструкції налаштовували всі прилади, але ефект віртуальної реальності перевершив всі очікування. Щоб це зрозуміти, треба спробувати.
Дмитро, 25 роківЗамовив VR шолом ще з Америки, йшов цілий місяць, але очікування того варте. Після налаштування всіх датчиків пристрої переді мною відкрився новий світ. Не можу сказати, що я одразу повірив у віртуальну реальність, мозок так просто не обдурити, але нові відчуття були дуже яскравими. Сподіваюся, що в майбутньому розробники зроблять шолом менш громіздким і без проводів.
Микола, 35 роківШолом для віртуальної реальності здавався чимось вигаданим, але ось місяць тому я отримав його. Перше, що трохи налякало – величезна кількість проводів, перехідників і додаткових деталей. Тільки з допомогою відеоуроків вдалося налаштувати девайс. Відчуття непередавані, але убогий вибір ігор на даний момент засмучує.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!