Як лікувати панкреатит підшлункової залози в домашніх умовах

Неправильна робота підшлункової залози приносить чималий дискомфорт людині. Крім цього, недуга загрожує серйозними ускладненнями, якщо вчасно не вжити заходів. Тому, питання, як лікувати панкреатит, мучить кожного, хто зіткнувся з цією проблемою. Як відбувається лікування підшлункової залози лікарськими препаратами і нетрадиційними методами, ви дізнаєтеся з представленого огляду.

Що таке панкреатит і як його лікувати

Неправильне харчування – ось головна причина появи симптомів панкреатиту. Запалення виникає із-за частого переїдання, вживання гострої та дуже жирної їжі. У разі частого дотримання строгих дієт ризик появи захворювання також великий. З причини нестачі білків і жирів організм працює неправильно. Прийняття разом з тим алкогольних напоїв в рази збільшує шанси людини на появу панкреатиту.

Жінки отримують діагноз, як вторинне захворювання, в результаті:

  1. Проблем з жовчним міхуром.
  2. Виразкової хвороби шлунка.
  3. Холангіту (неправильна робота жовчовивідних шляхів).
  4. Каменів у жовчному міхурі.
  5. Зловживання сигаретами і алкоголем.

Як лікувати підшлункову залозу, залежить від ступеня захворювання. Недуга може бути хронічним або гострим. Відсутність лікування неминуче призводить до сумних наслідків. Людина може отримати некроз підшлункової залози, холецистопанкреатит, діабет або панкреонекроз. Всі ускладнення в подальшому перетікають в інші діагнози, в тому числі рак.

Гострий

Гостру форму захворювання іноді складно діагностувати. Пацієнт відчуває дискомфорт в області лопаток, серця, плеча, лівої частини тіла. При цьому стан людини динамічно прогресує в гіршу сторону. У таких випадках потрібне лікування панкреатиту в стаціонарі, бажано якнайшвидше. Нерідко доводиться вдаватися до операції на підшлунковій залозі.

Хронічний

Є ще одна форма захворювання – хронічна. При ній підшлункова залоза постійно збуджена і працює неправильно. Їжа всмоктується в кишечник погано, в результаті розвивається величезна кількість хвороботворних бактерій. Симптоми загострення недуги в цьому випадку:

  • пронос( може повторюватися до 7 разів на день; людина стрімко втрачає вагу, якщо загострення трапляється часто);
  • відрижка;
  • блювання;
  • здуття живота.

Лікування хронічного панкреатиту включає правильне харчування, підтримуючу терапію, регулярне ультразвукове обстеження. Це дозволить виявити зміни в гіршу сторону на початковому етапі та запобігти розвитку ускладнень. При важких формах, крім медикаментозного лікування, пацієнту призначають голод протягом 3-5 діб, а іноді ентеральне харчування.

Лікування підшлункової залози народними засобами

Допомогти організму лікувати панкреатит в домашніх умовах – не менш ефективний метод. Лікування хвороб народними засобами приносить хороші результати тільки при правильному проведенні. Багато продукти на городі і в холодильнику здатні допомогти людині, якщо застосовувати їх грамотно. Сувора дієта або навіть голодування, рецепти бабусь і мам – не менш ефективне лікування запалення підшлункової залози, ніж медичні препарати.

Травами

Фітотерапія – один з популярних способів усунення багатьох хвороб, який використовують росіяни з давніх пір. Він ефективний для профілактики і допоможе підлікувати підшлункову залозу. Як лікувати панкреатит травами? Регулярно приймати відвари і настої. Наприклад, ромашку, безсмертник, чистотіл і полин настоюють і приймають до їжі по половині склянки.

Рецепт приготування засоби:

  1. Сухі трави і квітки беруть по 1 ст. ложки кожного сорту.
  2. Заливають крутим окропом (300 мл).
  3. Охолоджують і п'ють 6 разів за добу.

Вівсом

Один з простих і дієвих народних способів, як вдома лікувати панкреатит – включити в раціон овес. Цей злак відомий в медицині очисними властивостями і багато років застосовується для виведення шлаків і токсинів з організму. Вівсяну кашу або молочко корисно вживати не тільки від панкреатиту, але і для відновлення печінки. Для приготування кошти в домашніх умовах варять неочищений овес (цільно зернову крупу).

Медом

Продукт бджільництва дуже корисний для організму. Він є антисептиком, протизапальну, захисним засобом. Як медом лікувати панкреатит? Змішати 100 г меду з соком чорної редьки (250 мл). Отриманий продукт застосовують протягом одного місяця кожен день по 1 ст. ложці до їжі. Це допоможе нормалізувати обмінні процеси, регенерувати пошкоджені клітини, оновити кров.

Дієтою

Для тих, хто хотів би дізнатися, як лікувати дієтою панкреатит, важливо засвоїти правило: «Менше шкідливих, більше корисних продуктів». Перші пару днів слід відмовитися від їжі. В цей час повинна відбутися повна розвантаження ШКТ, а підшлункова залоза припинить вироблення зайвого ферменту. На першому етапі лікування дозволяють приймати трав'яні відвари, воду без газу, шипшина. Далі призначається близько двох тижнів роздільного харчування і поступове нарощують раціон.

Лікування панкреатиту медикаментами

Лікування підшлункової залози у дитини або дорослого ґрунтується на поєднанні відразу декількох методів. Схема наступна:

  1. Голод.
  2. Внутрішньовенне введення вітамінів.
  3. Антибіотики.
  4. При потребі спазмолітики, антигістаміни, холінолітичні засоби.

Таблетками

Після діагностики лікарі призначають препарати пацієнту індивідуально:

  1. Якщо у пацієнта виявлено вторинне розвиток холангіту, то призначаються антибіотики: «Цефспан», «Доксициклін», «Ампіокс».
  2. Спазмолітичні препарати при панкреатиті використовують наступні: «Но-шпа», «Гастроцепін», «Платифілін», «Атропін».
  3. Якщо захворювання супроводжується набряком, додатково призначаються сечогінні засоби.
  4. При порушеннях зовні секретної функції підшлункової залози призначають ферментні препарати: «Вигератин», «Панкреатин», «Нигедазу».
  5. Можуть призначити знеболюючі: «Баралгін», «Пентазоцин», «Ібупрофен».

Препаратами для лікування підшлункової залози

Крім таблеток для лікування панкреатиту використовуються ін'єкційні розчини, суспензії, мікросфери:

  1. Ферментний препарат «Креон» не містять жовчних кислот. До складу входять природні компоненти, які сприяють розщепленню жирів і білків.
  2. «Гентаміцин» – антибіотик класу аміноглікозидів. Застосовується внутрішньом'язово для профілактики ускладнень.
  3. «Церукал» призначається внутрішньом'язово для запобігання блювотного спазму.

Дізнайтеся, як проводитьсялікування підшлункової залози лікарськими препаратами.

Гомеопатією

Лікування панкреатиту гомеопатією призначається пацієнтам у сукупності зі строгою дієтою, іноді з призначенням інсуліну (ензимів або гормонів). Процедура проводиться в умовах стаціонару. Це консервативний терапевтичний метод, який встановлює для пацієнта жорсткі рамки. Лікування дозволяє досягти стійкої ремісії хронічного панкреатиту, уникнути ускладнень. Іноді, при дотриманні режиму і вимог лікаря, людина виліковується повністю.

Чи можна вилікувати панкреатит повністю

Кожен, хто зіткнувся з проблемою, задається питанням: «Хронічний панкреатит чи можна вилікувати повністю?». Є думка, що назавжди позбутися від запалення підшлункової залози не можна. Це зупиняє людей від подальшого лікування. Вилікувати панкреатит можуть ті, хто не кидає спроби і домагається успіху, позбувшись від недуги.

Лікування хронічного панкреатиту в стадії загострення продовжують до повного одужання. Інакше ознаки захворювання з'являться знову. Запалення підшлункової залози згубне для організму. Для запобігання серйозних ускладнень важливо розпочати терапію на ранніх стадіях. Починаючи з декількох днів голоду, продовжуючи строгою дієтою та медичними препаратами, іноді вдається перемогти недугу. Успіх процедури залежить від хворого, його сили волі і відповідальності. Лікар допомагає зняти гострий біль і дає настанови. Подальше одужання в руках пацієнта.

Якщо людина дорожить здоров'ям, то він виконає наступні рекомендації по лікуванню панкреатиту:

  • Відмовитися від шкідливих звичок.
  • Правильно харчуватися.
  • Уникати стресу.

Який лікар лікує панкреатит

Для успішного лікування підшлункової залози важливо звернутися до потрібного фахівця. Дане захворювання входить до компетенції ряду фахівців і потребує обстеження у кожного:

  1. При гострого болю направляють до хірурга.
  2. Після цього – до гастроентеролога.
  3. Пацієнт повинен перевірятися у ендокринолога на ускладнення за профілем.
  4. Після виписки – спостереження у терапевта.

Відео: як лікувати підшлункову залозу в домашніх умовах

Сучасні методи лікування панкреатиту сприяють боротьбі з ускладненнями, гострим болем, запобігають часті загострення. Комплексний підхід до боротьби з недугою, правильний спосіб життя і дієві ліки позбавлять від дискомфорту і неприємних відчуттів. У представленому нижче відео ви побачите рекомендації по проведенню терапії в домашніх умовах.

Як лікувати панкреатит народними засобами. Лікування панкреатиту

Дізнайтеся, як проводиться лікування підшлункової залози в домашніх умовах.

Відгуки про лікування

Любов, 47 роківВже сім років живу з панкреатитом. Регулярно беру панкреатин та омепрозол для поліпшення роботи травного тракту. Завдяки цьому підшлункова залоза особливо не турбує. Дуже подобаються препарати недорогі та ефективні.
Інга, 27 роківУ моєї мами вже кілька років хронічний панкреатит. Лікування при загостренні в стаціонарі призначають, а в домашніх умовах вона п'є капустяний сік. У ньому містяться ферменти, які допомагають роботі підшлункової залози.
Іван, 43 рокиМені лікар порекомендував від панкреатиту гомеопатичний курс. Проблема з підшлунковою залозою стала менше турбувати, але з'явилася висипка. Із-за ускладнень залишився задоволений лікуванням.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!