Переустановка windows 7 на ноутбуці

Практично всі сучасні портативні комп'ютери (крім Apple) використовують операційну систему від компанії Microsoft. Іноді виникає ситуація, при якій необхідно провести інсталяцію заново ОС, тому не зайвим буде знати, як перевстановити віндовс 7 на ноутбуку, нетбуку. Можна використовувати кілька варіантів запуску програми.

Як Віндовс 7 перевстановити на ноутбуці вбудованими засобами

Виникає ситуація, коли є потреба в перевстановлення windows 7, але під рукою немає ні ліцензійного dvd, ні флешки, на яку можна скопіювати файли системи. На всіх ноутбуках, будь-то Асер (Acer), Асус (Asus) або Lenovo можна запустити відновлення або інсталяцію ОС, використовуючи образ диска. Його можна створити заздалегідь або знайти в інтернеті, але він обов'язково повинен зберігатися на комп'ютері, а сам ноутбук – включатися.

Переустановка windows 7 на ноутбуці вимагає наявність спеціальних програм, які здатні розпізнавати образи, до них відносяться:

  • Deamond tools;
  • UltraISO.

Для цього змонтуйте образ в цю програму, запустіть файл з розширенням .exe. Якщо windows просто заархіваваний, то розпаковувати не варто. Відкрийте сховище за допомогою програми winrar або winzip, знову знайдіть той же виконуваний файл з закінченням .exe. Після натискання на нього почнеться стандартний процес перевстановлення операційної системи.

Як перевстановити Віндовс 7 з флешки або диска

У випадках, коли ноутбук не може самостійно завантажити ОС, слід використовувати інший комп'ютер, щоб створити інсталяційний носій. Перед тим як встановити віндовс на ноутбук з флешки необхідно знайти образ і підготувати накопичувач для запису файлів. При наявності ліцензійного dvd процес проходить набагато простіше, але є варіант, що дозволяє створити його самостійно.

Попередня підготовка до встановлення ОС

Щоб зробити з dvd або флешки завантажувальний носій, недостатньо просто скопіювати файли або образ. Для цього слід підготувати необхідну версію самої Віндовс, з допомогою утиліт зробити інсталяційний cd або флешку. Для всього процесу вам знадобиться:

  1. Сама програма віндовс 7.
  2. DVD або флешка мінімум 4 Гб.
  3. Утиліта ImgBurn або Windows 7 USB DVD Download Tool.

Створення завантажувальної флешки або диска

При наявності у вас dvd-rom переустановка windows 7 на ноутбук може бути проведена через нього. Вам знадобиться образ Віндовс і утиліта ImgBurn, яку можна легко знайти в інтернеті. Процес створінь наступний:

  1. Вставте чистий dvd.
  2. Запустіть програму ImgBurn.
  3. У вікні виберіть «Огляд» і вкажіть шлях до образу ОС.
  4. Не ставте максимальну швидкість запису, краще вибрати мінімальну.
  5. Після запису з'явиться вікно, необхідно натиснути «Ок» і готовий диск сам вистрибне з пристрою.

У багатьох моделях сучасних портативних комп'ютерів, нетбуків вже не використовується cd-rom, тому корисно вміти виконувати переустановлення windows 7 на ноутбуці за допомогою usb флешки. Процес створення інсталяційного носія наступний:

  1. Вставте накопичувач.
  2. Запустіть програму Windows 7 USB DVD Download Tool.
  3. У вікні виберіть шлях до файлу образу системи.
  4. Далі програма запропонує вибрати в меню, що необхідно створити: dvd або USB Device. Виберіть друге.
  5. Вкажіть шлях до накопичувача.
  6. Утиліта попередить, що відбудеться втрата всіх даних з носія. Погоджуйтеся і виконається запуск створення настановної флешки.

Налаштування BIOS

Щоб відновити або провести перевстановлення windows 7 на ноутбуці, необхідно змінити деякі налаштування в Біосі. Для початку перезавантажте комп'ютер, на початковому екрані натисніть «del» (працює для більшості моделей, але іноді спрацьовує F8). В цій системі не працює мишка, тому всі дії слід виконувати стрілками на клавіатурі. При переході в BIOS зробіть наступне:

  1. В розділі «Boot» знайдіть розділ «Boot Device Priority». Це налаштування вкаже звідки проводити запуск системи.
  2. У меню зробіть так, щоб USB DEVICE стояло перше в списку по порядку, якщо ви використовуєте флешку або ваш CD-Rom якщо диск.
  3. Натисніть F10, підтвердіть бажання зберегти зміни.

Установка Віндовс 7

Після всіх вищеописаних дій розпочнеться інсталяція. Розробники постаралися зробити так, щоб користувач не відчував незручностей і весь процес відбувався максимально автоматично. Людині буде запропоновано декілька параметрів, які він повинен визначити самостійно, але з ними не виникає труднощів. Вся інсталяція, пошук драйвера для материнської карти, процесора буде виконаний самостійно системою, вони вшиті в ОС і будуть відразу ж встановлені з нею на жорсткий диск. При перевстановлення ноутбук обов'язково повинен бути приєднаний до харчування.

Установка віндовс 7 з диска або знімного накопичувача має один алгоритм. Користувачеві необхідно буде виконати такі кроки:

  1. Зачекайте, поки програма скопіює всі необхідні файли. Скільки часу це займе, залежить від конфігурації ПК.
  2. Далі з'явиться ліцензійна угода, обов'язково потрібно підтвердити його.
  3. У наступному вікні на вибір запропонують відновити систему або провести повну переустановку. Варто вибирати другий варіант.
  4. На наступному етапі потрібно вибрати розділ, на нього буде встановлена ОС. Як правило, вибирають розділ, всі особисті дані з нього будуть видалені.
  5. Підтвердіть вибір, далі почнеться процес переустановки системи.
  6. Під час переустановки комп'ютер кілька разів перезавантажиться, після першого разу необхідно отримати завантажувальний носій, а потім знову вставити.
  7. В кінці буде кілька параметрів, які необхідно виставити: часовий пояс, при бажанні встановити пароль до облікового запису, ввести ліцензійний ключ.
  8. Всі інші дії утиліта проведе самостійно.

Настройка ОС

Вся подальша настройка windows 7 полягає у тому, що потрібно поставити додаткові драйвери, як правило, вони є в комплекті з комп'ютером. Враховуйте, що всі програми, які були раніше встановлені, працювати не будуть. При перевстановлення можна залишити не зворушеним всі диски, крім диска, це дозволить вам зберегти частину даних, але при бажанні можна відформатувати повністю весь жорсткий диск. Це актуально, якщо причиною проблеми стали віруси, шкідливі програми, які знайти і видалити не вдалося.

Відеоінструкція: як встановити Windows 7 на ноутбук

Як встановити Windows 7. Покрокове керівництво

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!