Некроз підшлункової залози

Коли нас вражає недугу, то всі проблеми і радості відступають на другий план. Особливо, якщо це захворювання смертельно небезпечно. Одним з таких страшних діагнозів є некроз підшлункової залози (панкреонекроз), який визнаний як одна з найнебезпечніших хвороб органів черевної порожнини, оскільки може торкнутися в цілому травний тракт. Часто захворювання виникає у молодих жінок.

Що таке некроз

Панкреонекроз є патологічним явищем, яке характеризується зміною та її відмиранням тканин. Він виникає в результаті розвитку гострого панкреатиту. Функція підшлункової залози виробляти травні ферменти, які потрапляють в дванадцятипалу кишку і дозволяють організму виробляти розщеплення жирів, білків і вуглеводів, в цілому допомагаючи травленню. Якщо ж протоки залози вражені або непрохідні, ферменти починають впливати на саму підшлункову, розчиняючи і перетравлюючи її.

Класифікація некрозу підшлункової залози

Некроз залози може бути вогнищевим або великим, характеризуватися як прогресуючий або уповільнений. В залежності від того, як проходить хвороба підшлункової, її вважають гемостатичної, набряклою, деструктивною або функціональною. Можливий геморагічний панкреонекроз. Гострий набряковий некроз залози піддається консервативному лікуванню, якщо заходи будуть прийняті вчасно.

При некрозі виникає набряк паренхіми, зростає тиск на панкреоциты і порушується рух по протоках. Якщо хвороба не буде зупинена, то харчові ферменти будуть руйнувати залозу, піде процес розкладання. Це може призвести до того, що гній з підшлункової потрапить в черевну порожнину, в результаті виникне гострий перитоніт, гнійний сепсис. Подібна ситуація загрожує життю пацієнта і вимагає негайного хірургічного втручання.

Панкреонекроз є вторинним по відношенню до гострого панкреатиту. В залежності від того, де виявляється некроз підшлункової, він називається локальним, коли уражена тільки одна анатомічна область, дифузним, якщо таких областей дві або більше. Розрізняється він по глибині ураження. Некроз підшлункової може бути поверхневий, глибокий, тотальний. Виходячи з того, як проходить і розвивається хвороба, її визнають рецидивуючої, прогресуючої, регрессирующей, блискавичної або абортивній.

Легка ступінь захворювання – це дифузний або набряковий некроз залози з невеликими вогнищами. На середньому ступені дифузний або локальний панкреонекроз характеризується вже вогнищами більшого розміру. При важкому ступені некроз підшлункової носить дифузний або тотальний характер, має великі вогнища. Є також вкрай важка стадія, при якій панкреонекроз супроводжується різними ускладненнями, що призводять до незворотних наслідків і, як підсумок, смерті. Існує відмінність і за походженням некрозу підшлункової.

Причини панкреонекрозу

Гострий панкреатит – причина хвороби, виникнення якого сприяють хвороби жовчовивідних шляхів, травми, інфекції, паразити, вроджені вади, раніше пережиті операції, харчові отруєння, проблеми зі сфінктером Одді, патології органів, розташованих в черевній порожнині, надмірне вживання алкоголю, жирної їжі. Часто останнім винне в розвитку некрозу залози.

Симптоми хвороби

Основним симптомом некрозу підшлункової залози є, перш за все, сильна біль під ребрами з лівого боку. Вона часто оперізує, проходить навколо всього тіла, віддаючи в лопатку та плече, в результаті виникає помилкове відчуття, що це серцевий напад. Ознаки хвороби підшлункової залози – синюваті плями по боках в області черевної порожнини, розлад шлунку, нудота. Передня черевна стінка стає напруженою, її пальпація викликає хворобливі відчуття.

Скупчення рідини можуть відзначатися в перикарді і плевральній порожнині. Одночасно з цим стає більш високою температура, на шкірі в області підшлункової можуть з'явитися почервоніння, або вона, навпаки, стане більш блідою. Все це, як правило, супроводжується підвищеним газоутворенням, здуттям живота, нудотою. Хронічна форма некрозу підшлункової має такі ускладнення, як діарея, цукровий діабет, жовтяниця, дистрофія печінки, кишкова і шлункова кровотеча.

Діагностика підшлункової залози

Якщо наявність дискомфорту в черевній порожнині і підшлункова починають турбувати, якщо є підозра, що це некроз залози, то треба звернутися до терапевта. Провівши огляд пацієнта, з'ясувавши всі обставини, він робить пальпацію, з'ясовує наявність, характер і розташування хворобливих проявів. Якщо виявляється патологія залози, то пацієнт направляється до ендокринолога. Терапевт, у випадку некрозу підшлункової, виписує рецепт на знімають запалення ліки, рекомендує лікувальне харчування і ферменти.

Після проходження лікування та нових аналізів лікар приймає рішення щодо подальшої боротьби з некрозом підшлункової або констатує відступ хвороби. Ендокринолог втручається тоді, коли у пацієнта помічаються порушення у виробленні інсуліну і прописує точно вивірену дозу штучного аналога. До лікування може підключитися і онколог, якщо на залозі будуть виявлені новоутворення або пухлини.

УЗД, МРТ і КТ дають зрозуміти стан підшлункової, перевірити, немає чи абсцесу, набряків, є ознаки запалення, не є деформацій, змін розміру або новоутворень. Ультразвук допоможе зрозуміти ехогенність паренхіми та наявність ексудату, визначити наявність каменів і кіст на залозі, зрозуміти стан проток. Комп'ютерна і магнітно-резонансна томографія схожі з УЗД в тому, що можуть продемонструвати стан підшлункової, але роблять це з більш високою точністю.

Лабораторні дослідження дають інформацію про процеси, що відбуваються в залозі, стан травних ферментів і гормонів. Збільшення рівня амілази в крові та сечі підтвердить наявність некрозу підшлункової. Рівень глюкози в крові вкаже на аномалії в роботі ендокринної системи. Тільки маючи дані всіх обстежень, які допоможуть перевірити стан залози, фахівець поставить остаточний діагноз.

Методи лікування

У більшості випадків панкреонекроз помічають на ранній стадії, тоді разом з курсом препаратів призначається особливе харчування. На деякий час пацієнта з хворої підшлункової можуть посадити на лікувальну голодування, щоб вивести токсини. Часто призначають спазмолітичні, антиферментні препарати, імуностимулюючі та антибактеріальні засоби. На ранній стадії некрозу підшлункової залози можливо уникнути хірургічного втручання, яке небезпечно, оскільки складно з'ясувати, які області постраждали.

Лікарськими препаратами

Для лікування підшлункової використовують сечогінні засоби, проводиться місцева новокаїнова блокада. Для боротьби з некрозом залози застосовуються антигістамінні речовини, внутрішньовенно вводяться спазмолітики при наявності сильних болів. Пацієнт хворий підшлункової отримує інсулін, якщо у нього збільшується рівень вмісту глюкози у крові, застосовуються інгібітори протеази. Хворі приймають жовчогінні засоби, якщо немає каменів у жовчному міхурі.

Доречними можуть виявитися містять луг мінеральні води, охолодження підшлункової залози та голодування. Якщо хвороба була вчасно помічена, діагностована і піддана своєчасному лікуванню, то відновлення і позбавлення від симптомів некрозу можливо через 1-2 тижні. Коли вилікувати залозу терапевтично не вдається, хворого направляють до хірурга.

Дізнайтеся, як проводитьсялікування підшлункової залози лікарськими препаратами.

Народними засобами

Під час загострення некрозу пацієнт відчуває сильні болі. Однак не тільки традиційна медицина здатна з цим впоратися. Якщо ви не хочете напихати себе хімією, спробуйте лікувати підшлункову народними засобами. Для цього використовуються рослини та ягоди, здатні боротися із запаленнями і зменшувати біль при некрозі. Давайте дізнаємося, як лікувати підшлункову з допомогою природних засобів.

Корисним буде відвар з софори японської. Ложку трави залийте склянкою окропу і настоюйте кілька годин. Пити відвар слід теплим, вживати до прийому їжі. Курс софори для боротьби з некрозом залози не повинен тривати більше десяти днів. Перед повторним її використанням має пройти кілька тижнів. Дія софори переважно направлена на пом'якшення болю від некрозу підшлункової.

Як протизапальний засіб при некрозі корисна чорниця. Заварюють листя або ягоди, неважливо, сушені або свіжі. Використовуйте напій в якості повсякденного для лікування підшлункової. Подібною дією володіє безсмертник. Ложку сухого безсмертника потрібно залити склянкою окропу. Отриманого відвару, який треба розділити на три рази, повинно вистачити на день. Це хороший засіб для лікування некрозу залози. Лікування підшлункової залози народними засобами передбачає використання відвару вівса. Він ще знімає роздратування, сприяє виведенню шлаків.

Харчування при некрозі

Панкреонекроз підшлункової залози накладає певні обмеження на дієту пацієнта. В ній можуть бути вегетаріанські супи з крупами, такими як вівсяна, гречана, рисова або манна. В супах може бути вермішель, не зайвими будуть такі овочі: морква, картопля, кабачки, гарбуз. Додайте в меню нежирне м'ясо, куряче філе або яловичину. Такі види м'яса – хороше рішення для хворих з некрозом підшлункової.

Допускаються при хворий підшлункової протерті каші, приготовані на воді, куди прийнятно додати трохи молока. Не під забороною омлети з яєчних білків, варені макарони, кальцинований сир, молоко, кисломолочні напої, солодкі ягоди і фрукти. Хворим з некрозом залози рекомендується отримувати в день не менше 10 грамів рафінованих рослинних олій.

Забороненими до вживання назавжди для хворих з некрозом залози стануть кави і какао, супи на бульйонах, алкоголь, копчене м'ясо та ковбасні вироби, консерви, жирна риба, газована вода, гриби, свіжий хліб, варення, яєчний жовток, морозиво, ячна, пшоняна, перлова крупи, випічка. Не можна буде включати в раціон при хворий підшлункової капусту, виноград, інжир, солодкий перець, банани, часник, цибулю.

Прогноз

Некроз підшлункової визнаний одним з найбільш небезпечних захворювань. Навіть якщо діагноз був поставлений вчасно і лікування було розпочато, вірогідність летального результату складає 70 відсотків. Є можливість і для одужання. В якості важливих факторів для нього потрібно згадати ступінь захворювання, наскільки своєчасно відбулося звернення до лікаря і почалося лікування підшлункової, яким великим встиг стати некроз, є чи інші хвороби, вік пацієнта і виникли ускладнення.

Лікарі не обіцяють дива – якщо некроз підшлункової вдається побороти, то пацієнт отримує інвалідність, і деякі види діяльності виявляться для нього під забороною. Так, йому буде протипоказана будь-яка робота, де немає можливості нормально харчуватися, вимагає психоемоційного напруги, фізичного навантаження, пов'язана з якими-небудь отруйними речовинами.

Якщо ж вам пощастило і некроз підшлункової вам знайомий тільки з чуток, то це привід замислитися, чи варто бути настільки безвідповідальною по відношенню до свого здоров'я, харчуватися фастфудом, споживати безмірно алкогольні напої. Може, варто виправитися і перейти на здоровий спосіб життя: корисне харчування, заняття спортом, тоді такий діагноз, як панкреонекроз, буде завжди обходити вас стороною.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!