Як відновити мікрофлору кишечника після прийому антибіотиків

Деякі ліки можуть завдати серйозної шкоди організму, але це компенсується їх здатністю ефективно справлятися з важкими хворобами. До такого виду медикаментів відносяться антибіотики. Препарати, що допомагають боротися з патогенними процесами в організмі, дозволяють досягти швидкого результату, але разом з тим здатні вражати здорові клітини. Внаслідок цього відбувається порушення мікрофлори кишечника. Як повернути її у нормальний стан, буде розказано далі.

Роль мікрофлори в роботі кишечника

Нормальна мікрофлора вкрай важлива для хорошого функціонування кишечника, який ще допомагає підтримувати якісну роботу всіх систем людського організму. Яку ж роль вона виконує? В ШКТ мешкають сотні мікроорганізмів, деякі з них корисні — це біфідобактерії, лактобактерії. Інші, навпаки, умовно-патогенні — до них відноситься кишкова паличка, дріжджоподібні гриби, ентерококи. Прийом антибіотиків провокує дисбаланс між цими представниками мікрофлори.

Важкі ліки, що використовуються для лікування, знищують шкідливі бактерії, але їх дія не може бути спрямоване виключно на патогенні мікроорганізми. Разом з останніми, антибіотики вражають корисні біфідо - і лактобактерії. Що роблять при нормальному стані ШКТ ці представники мікрофлори:

  • Є перешкодою для процесів гниття, оскільки сприяють виділенню лізоциму, кислот, спиртів. Вони допомагають нейтралізувати токсичні речовини, що з'являються внаслідок життєдіяльності патогенних мікроорганізмів.
  • Допомагають розщеплювати білки і кислоти.
  • Активно беруть участь у ліпідному обміні.
  • Всмоктують через стінки кишечника елементи і речовини, необхідні для здорової роботи організму.
  • Забезпечують виділення імуноглобуліну А, що значно покращують захисні функції імунітету.

Коли діяльність хороших мешканців мікрофлори стає менш активною, людина починає відчувати на собі неприємні симптоми: болі в животі, бурчання, порушення стільця (запор або пронос), погіршення стану шкіри, поява екземи, втома, висипання, алергія. Так виражається дисбактеріоз в тілі. Це захворювання може викликати серйозні гормональні порушення, здатне стати причиною зниження імунітету, порушення роботи багатьох внутрішніх органів.

Способи відновити мікрофлору кишечника після лікування антибіотиками

Відновлення мікрофлори слизової кишечника та шлунка — це захід, невіддільне від прийому антибіотиків. Без належної уваги цьому питанню організм людини може зазнати багато неприємні зміни. Правильне харчування, відмова від шкідливих звичок, вживання спеціальних продуктів — все це обов'язково повинно стати частиною способу життя після лікування антибіотиками. Щоб прискорити процес відновлення, потрібно піти на прийом до гастроентеролога, який проведе індивідуальну терапію.

Дотримуватися здоровий спосіб життя

Відмова від шкідливих звичок — перше, про що варто подбати людині. Сигаретний дим здатний сильно дратувати слизову шлунка, а вживання алкоголю після прийому антибіотиків категорично заборонено. Це пов'язано з тим, що препарати знижують захисні функції печінки, орган не зможе швидко та ефективно переробляти потрапляють туди шкідливі речовини. Одночасно бажано приділити час фізичним вправам, що допомагає підвищити імунітет, важливо забезпечувати тілу гарний відпочинок.

Налагодити режим харчування

Встановлення правильного режиму харчування — важливий крок, який допомагає прискорити процес входження стану мікрофлори кишечника в норму після прийому антибіотиків. Вживання здорової, корисної їжі матиме позитивний вплив на загальний стан тіла людини, поліпшить обмін речовин. Яких правил потрібно дотримуватися, дотримуючись правильне харчування для відновлення мікрофлори кишечника:

  • Уникайте жирні, смажені, важкі страви, які можуть призвести до погіршення симптомів дисбактеріозу. Віддавайте перевагу дієтичних продуктів.
  • Якщо при порушеній мікрофлорі турбують запори, вживайте їжу, яка має послаблюючу ефектом: свіжовичавлені соки, висівки, чорнослив, буряк, вівсяну кашу, фрукти і овочі.
  • Відмовтеся від бобових, капусти, винограду, груш, хліба, молочних продуктів, щоб уникнути метеоризму.
  • Їжте такі овочі та фрукти: відварну кольорову капусту, моркву, кабачки, печені яблука.
  • Готуйте бульйони на кістках. Ця страва містить корисна речовина — глутамін, який допомагає відновити печінку.

Вживати кисломолочні продукти

Крім правильного, збалансованого харчування, значно поліпшити стан мікрофлори кишечнику після прийому антибіотиків допомагають кисломолочні продукти. Це кефір, бринза, сироватка, спеціальний кефір «Біфідок», «біо-кефір», «Біфілайф», «Ацидобифилин», продукція «Актімель». Вживання їх сприяє швидкому очищенню кишки, збільшення лактації, відновним процесам клітин кишечника.

Приймати спеціальні препарати-ферменти

Препарати, що містять ферменти, що допомагають поліпшити роботу травної системи, завдяки якій відновити мікрофлору кишечника набагато простіше. До них відносяться «Мезим форте», «Креон», «Панкреатин», «Дюфалак». Однак після прийому антибіотиків не варто відразу бігти за ними в аптеку. Необхідно проконсультуватися з лікарем для призначення правильної терапії.

Почати пити пробіотики і пребіотики

Щоб відновити мікрофлору кишечника, були розроблені спеціальні харчові добавки в таблетках, що містять пробіотики або пребіотики. В залежності від складу змінюється вплив цих ліків на організм. Чим відрізняються один від одного ці дві групи препаратів і як вони впливають на кишечник після прийому антибіотиків:

  • Пробіотики («Энтерожермина», «Біфі-форм», «Ацилакт», «Лінекс») містять бактерії, які допомагають підтримувати нормальний стан мікрофлори.
  • Пребіотики («Стимбифид», «Лактусан», «Прелакс») містять речовини (спеціальні рослинні волокна), що стимулюють формування власних біфідо - і лактобактерій в кишковому тракті.

Пробіотики лікарі, як правило, призначають тривало. Мікрофлора кишечнику після прийому антибіотиків відновлюється близько шести-восьми місяців. Пребіотики прописують, якщо в кишковому тракті вистачає своїх бактерій, тоді ліки стимулюють збільшення їх кількості ефект помітний вже після двох тижнів використання. Пребіотичні засоби не призначають у разі, коли корисна мікрофлора майже повністю знищена.

Як лікувати дисбактеріоз без ліків — народними засобами

Ще один помічник при боротьбі з дисбактеріозом після прийому антибіотиків — це народні засоби, що допомагають відновити мікрофлору, які схвалюють доктора сучасної медицини. Деякі продукти містять багато корисних речовин, що сприяють швидкому позбавленню від неприємних симптомів дисбалансу бактерій в кишечнику, збільшують кількість корисних лакто - і біфідобактерій. Кілька народних рецептів для поліпшення стану мікрофлори:

  • Насіння соняшника, гарбуза і ядра волоського горіха. Всіх інгредієнтів візьміть по 10 грам. Подрібніть їх за допомогою кавомолки, залийте кип'яченою водою (100 грам). Дайте суміші як слід настоятися. Це порція на день, половину якої потрібно пити вранці, іншу — ввечері. Курс — 10 днів. Суміш допомагає активніше відновлювати мікрофлору кишечника.
  • Компоти і морси з ягід. Малинові, смородинові компоти, морси з чорниці допоможуть при діареї, сприятимуть поліпшенню обміну речовин, прискорення травлення. У день можна пити один-два склянки. Бажано готувати без цукру.
  • Кропова вода. Візьміть чайну ложку насіння кропу, залийте гарячою водою (100 грам), дайте настоятися протягом години. Профільтруйте. Вживайте по чайній ложці тричі на день. Вода сприяє зменшенню метеоризму.
  • Трав'яні настої. При діареї від порушення мікрофлори кишечника буде ефективний настій перстачу. Для цього столову ложку трави кип'ятіть близько п'ятнадцяти хвилин, настоюйте дванадцять годин. Дає протизапальний ефект.
  • Квашена капуста. Цей продукт — джерело ферментованих речовин, а тому щоденне вживання її в невеликій кількості допоможе відновити мікрофлору кишечника.
  • Сік буряка. Прийом антибіотиків, особливо тривалий, викликає зменшення кількості клітин крові — еритроцитів. Буряковий сік допоможе відновити їх, поліпшити кровообіг.
  • Чайний гриб. Настояний не менше чотирьох днів, пийте до їди по склянці три-чотири рази за добу. Курс — шість-вісім тижнів. Засіб допоможе швидше відновити мікрофлору кишечника.
  • Свіжий часник. Дрібно поріжте одну головку, складіть у скляну банку. Залийте 250 мл соняшникової олії. Через добу суміш почніть вживати в їжу: додайте до салатів, каш. Часникове масло прискорить формування корисних бактерій.
  • Прополіс. Змішайте чайну ложку меду з прополісом, розчиніть у теплій воді (250 мл). Приймайте шість тижнів кожен день по склянці, щоб відновити мікрофлору кишечника. Прополіс — природний антибіотик і добре відновлює імунітет.

Рекомендації лікарів

  • Відмовтеся від вживання нікотину, алкоголю, смаженої, жирної, солоної, гострої і важкої їжі.
  • Щоб відновити мікрофлору і не нашкодити собі, приймайте ліки тільки після огляду лікарем, який може провести колоноскопію для оцінки стану кишечника.
  • Після прийому антибіотика «Цефтріаксону» допомагають поліпшити мікрофлору кишечника такі ліки, як «Вівасан», «Хілак форте».
  • Після прийому антибіотика «Офлоксин» слід обов'язково пропити курс «Лінекс» для мікрофлори кишечника.

Читайте також:дивертикулез кишечника - що це таке, як лікувати захворювання.

Відео: як нормалізувати мікрофлору кишечника в домашніх умовах

Прийом антибіотиків — не єдина причина, по якій порушується мікрофлора кишечника. До цього можуть призвести часті лікувальні клізми, неправильне харчування, шкідливі звички, отруєння. Ведучий наступного відео детальніше розповість про те, чому виникає патологічний стан мікрофлори, як швидше відновити її, щоб повернути гарне самопочуття. У цьому допоможе правильне лікування. Докладніше про те, як повернути здоров'я після прийому антибіотиків, ви дізнаєтеся, подивившись наступний ролик:

Дисбактеріоз кишечника. Лікування. Олексій Яровий.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!