Віскоза - що за тканина: натуральна або синтетика

Це єдине з штучних волокон, має натуральне походження. Матеріал винайшов у 1884 р у Франції вчений Гильер де Шардоне. Першу спробу винаходу зробив англійський хімік Роберт Кук. Матеріал віскоза придбав популярність лише в XX столітті. Масовий випуск одягу з віскози сприяв її популяризації.

Характеристика віскози

Важливі якості віскози: пропускає повітря, приємна на дотик і не викликає подразнень на шкірі. Ці особливості притаманні натуральним тканинам, але вона поєднує їх з недоліками: тканина може м'ятися, неміцна при намоканні, дає усадку. За красивий блиск і гладкість тканину називають «штучний шовк». Для матовості додають особливі добавки. Унікальний матеріал вважається «натуральної синтетикою», так як сировина має натуральний природний склад. Цей матеріал непрофесіонал не здатний відрізнити від льону, шовку, бавовни.

Склад

Віскоза це синтетика або натуральна тканина? Відповідь очевидна – це ненатуральний матеріал, однак проводиться він з цієї целюлози – деревини. Подрібнені залишки дерев спеціальна обробка перетворює в пюреобразную рідина – ксантогенат целюлози. Потім добу під вакуумом деревина уварюється з додаванням розчину гідросульфату кальцію. Отриману масу продавлюють через спеціальне сито, отримуючи на виході віскозне волокно. Цікавий факт: якщо цю масу продавити крізь сито з отворами поменше, то вийде широко відомий поліетилен.

Властивості

За своїми властивостями вона нагадує натуральні тканини і схожа на бавовну. Речі з віскози приємно чіпати, вони тягнутися, виріб добре виглядає. Матеріал володіє рядом переваг:

  • не викликає алергії;
  • повітропроникний;
  • комфортний – гріє взимку і охолоджує влітку;
  • приємно носити;
  • висока гігроскопічність (по здатності вбирати воду віскоза перевершує бавовна);
  • не накопичує статичну електрику, при надіванні одягу волосся не будуть «вставати дибки», а блузка – битися струмом;
  • стійкість фарб;
  • міцність;
  • утворює красиві драпіровки і складки;
  • добре переться та швидко висихає;

Виробництво

З чого роблять віскозу? Її формула включає целюлозу – це натуральний матеріал. Але перш, ніж вона набуде звичний вигляд, проводиться цілий ряд хімічних обробок. Процес виробництва тканини не змінився за сотню років, але обладнання зазнало модернізацію. Є чотири основних виробничих етапи:

  1. Створюється основа: деревина подрібнюється до стану тирси і її варять з додаванням розчину лугу.
  2. З отриманої маси формують нитки шляхом видавлювання через особливі пластини з дрібними отворами. Маса видавлюється в ємність, наповнену кислотою. Вона може піддаватися пресуванню, відбілювання, можуть додаватися добавки для поліпшення властивостей, додання кольору.
  3. Етап обробки тканини.
  4. Сушіння.

Види віскози

Залежно від способу виробництва і якості матеріалу, волокна ділять на категорії: віскозний шовк, волокно штапельне, кордна нитка. З штапельного волокна виготовляють теплий одяг, виробляють килими, пледи. З віскозного шовку (стьобаний матеріал) виробляють текстиль домашній. З кордових ниток виготовляють віскозу високої якості. Штучна віскоза може змішуватися з натуральними волокнами. В цьому випадку матеріал набуває якості, властиві натуральним тканинам. Знижується і вартість тканини.

При додаванні віскози до натуральних тканин можуть випускатися тканини блискучі, матові, легкі, щільні. Що таке віскоза без добавок? Це тендітна синтетика. До стовідсоткової віскозі відносяться бамбук, микромодал, модал. З добавками у вигляді еластану (5%) виробляється тканину, яка буде тягнутися, її використовують для виробництва виробів. Добавка поліестер дає матеріал «микромасло» або «масло». Він дуже приємний у використанні, добре облягає тіло і використовується для виробництва одягу (жіночі сукні).

Штапельне полотно – це вид віскозної тканини, яка не мнеться, пружне, з допомогою якого шиють блузки та сорочки. Ще один матеріал – тенсел, який отримують з тирси евкаліпта. Він дуже схожий на бавовну. З нього випускають вироби для дому, постільна білизна. Ацетат – продукт, одержуваний з целюлозних відходів, схожий на шовк зовні. З нього виготовляють підкладковий матеріал для верхнього одягу. Такі вироби не тягнуться.

Багатьох цікавить питання про те, купра – що за тканина? Це найдорожчий вид віскозного полотна, вона використовується при виготовленні урочистій одягу і для пошиття костюмів. Сиблон – новий вид, був отриманий в 70-х роках з тирси дерев хвойних порід. Матеріал володіє поліпшеними характеристиками, що перевершують інші види волокон приблизно в 1.5 рази.

Як прати віскозу

Одяг з віскози вимагає дбайливого поводження з собою. Прати її краще вручну або в пральній машині в режимі «делікатне прання». Температуру води при пранні не потрібно робити вище 30-ти градусів Цельсія. Віджимання в пральній машині неприпустимий і вручну теж краще не віджимати, інакше одяг втратить свою форму. Прасування проводиться праскою в режимі «шовк».

Ціна

Вартість тканини залежить від безлічі факторів: щільності, складу, хто випускає, виду тканини. Віскоза оптом продається недорого. Якісна віскоза може продаватися за ціною до декількох десятків рублів за 1 метр. Основа для підкладки буде коштувати 250-300 р., тонкий трикотаж – 700-900 рублів, набивна, виробництва Китай – до 700 рублів. Стільки ж коштує креп-віскоза. Краще замовити і купити в інтернет-магазині матеріал, подивившись каталог і почитавши опис.

Як вибрати віскозу

При виборі одягу або тканини є відмінні властивості, за якими можна розпізнати. Тонка віскоза яскрава, блискуча або матова, міцна, гладка і прохолодна на дотик. При бажанні можна провести досвід: підпалити маленький шматочок. Вхідні до складу волокна переробленого дерева дадуть яскравий вогонь, і буде відчуватися запах паленої папери. Нитки обвуглюються, утворюючи грудочки, при торканні вони осипаються.

Відео

Синтетичні тканини - «Ранок з Вами» 30.09.2014

Відгуки

Олена, 33 рокиМоє складне ставлення до цієї тканини, багато спірних моментів. Це і приємна тканина для тіла, і добре прилягає до фігури, вона чудово переться, за що мені і подобається. Однак це синтетика, і мені важко перебувати в жару в ній, вірніше, в одязі з цієї тканини. Я купую тільки шкарпетки-гольфи для осені та зими, і більше нічого, думаю, моє тіло дуже чутливо.
Анжела, 44 рокиРаніше за мене цікавило, віскоза – що за тканина? Поки не спробувала її. Вона невибаглива у догляді. Однак часто утворюються катишки після прання, хоча я стираю на делікатному режимі. При пранні колір зберігається, але потрібно бути обережним при віджиманні. Ідеальний варіант речі не з чистого волокна, а комбіновані: з вовною чи бавовняними нитками.
Катя, 35 роківУ мене є така футболка, мені важко в ній у спеку перебувати. Якщо річ однотонна, то на ній проступають потові плями. От за що мені подобаються халати і водолазки з цього матеріалу: оригінальні та яскраві кольори, невибагливі у догляді, є серветка для догляду за меблями. У доньки є пальто з нього, воно легко стирається, швидко висихає, що важливо для дитячих речей, на ньому не з'являються катишки.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!