Як грати в Морський бій: правила

Проста і захоплююча гра, яку знають з самого дитинства – морський бій. Правила гри не дуже складні, запам'ятати їх може будь-хто. Морська баталія подобається дорослим і дітям, грати в неї можна в будь-якому місці.

Правила гри Морський бій

Суть розваги полягає в тому, що два гравці по черзі називають певні координати на карті суперника, яка їм невідома. Названа точка повинна потрапити в корабель або його частина. Завдання кожного гравця: раніше потопити всі судна противника. Варіантів такої гри на сьогоднішній день декілька:

  1. На папері. Цей спосіб вважається класичним варіантом розваги. Він дозволяє грати в будь-якому місці. Підійде для баталії зошит у клітинку або один листочок (навіть не розлініяний).
  2. Настільна. Перший варіант такого розваги з'явився більше 80 років тому. Настільна гра морський бій відрізнялася об'ємністю, барвистістю. Через деякий час з'явилося багато варіацій з різною чисельністю кораблів, іншими розмірами полів.
  3. На комп'ютері. Сучасні гаджети легко можна перетворити на полі бою кораблів, скачавши і встановивши потрібний додаток. Є варіанти гри в мережі. Особливості: вибрані точки фіксуються автоматично, є озвучка, яка додає реальності того, що відбувається.

Поле

Щоб зрозуміти, як грати в морський бій, треба розібратися з основними поняттями. Почати потрібно з малювання свого ігрового поля. Воно являє собою координатну площину, квадрат 10 на 10. Кожна його сторона свої визначення: горизонтальну нумерують зверху вниз, вертикальну – літерними позначеннями. Використовуються букви російського алфавіту від «А» до «К» або від «А " до «І», якщо «Е» та «Ї» пропускаються. Нерідко замість буквених позначень використовуються слова «Снігуронька» або «Республіка». Вони складаються з десяти літер, що відповідає 10 квадратів на ігровому полі.

Поруч зі «своїм» полем треба накреслити «чуже», яке має такі ж розміри і координати. Це ділянка для флотилії противника. Поле порожнє, використовується для позначки своїх ходів і «ударів» суперника. З урахуванням того, що існує кілька варіантів системи координат, рекомендується заздалегідь домовитися, яка з них буде використовуватися. Далі необхідно розставити кораблі.

Кількість і розстановка кораблів

Існує певна схема розташування кораблів на ігровому полі. Судно складається з декількох палуб або труб (звідси назва, наприклад, «двопалубний» або «двотрубний»). На ігровому полі розташовуються:

  • 1 чотирипалубних, корабель, лінкор, – ряд з чотирьох клітин,
  • 2 трехпалубний, крейсера, – ряди з 3 клітин;
  • 3 двопалубних, есмінці, – ряди з 2 клітин;
  • 4 однопалубних корабля, торпедні катери, – 1 клітина.

У класичній грі малювати кораблі на ігровому полі необхідно згідно з правилами. Наприклад, всі суду сторонами чи кутами не можуть торкатися один одного. Зустрічаються варіанти гри, коли кораблі розміщуються літерою «Р», квадратами або зигзагами, не забороняється дотик кутами. Також є баталії з іншою кількістю суден або їх будовою, наприклад, пятипалубный (авіаносець), кілька чотирипалубних. При використанні більшої кількості кораблів застосовується інша форма поля, розміром 15 на 15. Визначитися з вибором гри необхідно заздалегідь.

Хід гри

Грати в морський бій на папері необхідно у відповідності з певними правилами. Інструкція визначає умови і черговість ходів:

  1. Спочатку вибирається хто буде ходити з першим. Для цього гравці кидають жереб.
  2. При здійсненні «пострілу», гравець називає координати, наприклад, В3.
  3. Якщо в клітці нічого немає, противник говорить «повз». За названим координатами розташований корабель, то «поранений» – якщо в нього потрапили, «убитий» – коли знищений повністю.
  4. Хрестиком позначено потрапляння в корабель противника. При такому вдалому пострілі, згідно з правилами, гравець ходить другий раз. Право ходу передається другому гравцеві, якщо удар припав по пустому полю.
  5. Перемагає той, хто перший потопить всі кораблі свого суперника.
  6. По закінченні гри противники можуть зажадати один у одного ігрові поля для перевірки. Переможеним буде вважатися той, у кого невірно заповнені поля. Перемога дістається тому, хто вів чесну боротьбу.

Є певні обмеження у грі. Гра може бути закінчена раніше, якщо має місце недотримання правил. Грубими порушеннями вважаються:

  1. Неправильно начерченное полі – кількість суден перевищує потрібну, неправильні розміри сторін або система координат.
  2. Один з гравців підглянув розташування судів у іншого.
  3. Пропуск ходу по неуважності.

Стратегія виграшу

Нескладна баталія не будується виключно на везіння. Для досягнення перемоги існує стратегія і тактика гри в морський бій. Вона полягає в наступному:

  1. Лист з розкресленим полем необхідно тримати так, щоб супротивник не міг подивитися.
  2. Для зручності та звітності рекомендується відзначати точками постріли ворога.
  3. Найуразливіші кораблі – це лінкор і торпедний катер. Перший дуже великий, тому його легко виявити. Торпедні катери мають маленькі розміри, їх важко знайти на полі, але вони топляться з одного удару.
  4. Новачки нерідко ціляться по кутах ігрового квадрата, тому малювати там їх не рекомендується.
  5. Досвідчені гравці радять відразу придумати схему розташування кораблів на полі. Хороших результатів можна домогтися, якщо розставити одиниці флотилії за схемою. Наприклад, зібравши крейсера і лінкори в одному місці, а катери і есмінці розташувати в хаотичному порядку.
  6. Прийоми стрільби по флотилії можуть бути різними. Щоб швидше знищити лінкор, пошуки його рекомендується почати по діагоналі. Стріляти по квадратах потрібно на 4, через 3 клітини. Далі потрібно рухатися за спаданням: розшукувати трехпалубные, двопалубні і одинаки-катери.

Відео

Вчимося грати в морський бій

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!