Що таке пасивний імунітет людини

Добре працює імунна система організму здатна впоратися з великою кількістю шкідливих мікроорганізмів, не даючи людині захворіти. З ряду причин відбувається зменшення захисних сил. Необхідно активізувати систему спеціальними засобами або вводити для заслону готові речовини, щоб уникнути важких захворювань.

Що таке імунітет

Складна взаємодія декількох органів утворює імунну систему людини. Вона забезпечує організму бар'єр від чужорідних клітин. Це бактерії, грибки, віруси, ракові утворення. Коли захисні сили у порядку, виробляються речовини, що знищують недружні клітини. При ослабленні оборони починаються захворювання, запальні процеси.

Захисний бар'єр організму від шкідливих, чужих клітин, що провокують захворювання, утворюється різними способами. Зустрічаються:

  • вроджений, що передається на генетичному рівні;
  • активний, здатний виробити власний заслін інфекцій;
  • набутий як результат перенесених хвороб;
  • пасивний, який отримують за допомогою спеціальних препаратів – сироваток.

Вроджений і набутий

Чому новонароджений, потрапляючи стерильних умов в утробі матері в світ, повний небезпечних мікробів і вірусів, не хворіє? Дитині від батьків у спадок передані захисні сили, які буде супроводжувати його все життя. Завдання системи – перешкоджати навіть незнайомим, вперше з'явилися в організмі хвороб. З перших днів спеціальні клітини – фагоцити – перебувають у постійному пошуку. Вони виявляють і знешкоджують шкідливі для дитячого організму елементи. Є ще цитокіни, які закликають фагоцити на допомогу і маркують небезпека.

Допомагає вродженої захисту сам організм. Створюють додаткові перешкоди:

  • шкіра, формує непроникний бар'єр ззовні: на її поверхні є спеціальні речовини, що зупиняють мікроорганізми;
  • епітелій – шар, що вистилає порожнисті органи, що утруднює рух шкідливих елементів;
  • слиз, що не дозволяє чужорідних клітин закріпитися;
  • слина, сльози, сеча, мають бактерицидні властивості;
  • соляна кислота шлунка, компоненти сперми і грудного молока, не дають мікроорганізмів поширитися;
  • частина клітин крові, що володіють антимікробною дією.

Придбані захисні властивості формуються все життя. Система допомагає легко перенести хворобу або уникнути її. Освіта захисту можливо завдяки:

  • передачі від матері – у внутрішньоутробному стані – через плаценту;
  • імунізації при введенні вакцини;
  • активізації захисних сил після перенесених захворювань;
  • готовим антитілам, отриманими в результаті введення сироватки.

Активний і пасивний імунітет

Для захисту дитини від інфекцій проводять вакцинацію. Для цього є графік щеплень. У відповідь на введення спеціальних антигенів, діючих на певний вид захворювання, організм починає виробляти антитіла. Поступово формується активна система захисту від хвороб, яка діє тривалий час. Людина стає захищеним, стійким до цього виду захворювання. Вакцини використовують для профілактики та попередження інфекцій, наприклад, віспи, краснухи. Отримують їх за допомогою:

  • живих ослаблених збудників;
  • вбитих мікроорганізмів;
  • хімічних засобів.

Що таке пасивний імунітет? Це захист, яка виникає після введення в організм готових антитіл. Необхідна вона при ситуації, коли людина інфікована чи перебуває в зоні ризику, і потрібна термінова допомогти. Немає часу, щоб захисні тіла почали вироблятися самі. Робиться це за допомогою сироваток, зроблених з крові перехворів людини або тварини.

Як набувається пасивний імунітет

Створення пасивного імунітету відбувається двома шляхами – природним і штучним. Коли власна захисна система не може справитися з що надійшли ззовні небезпеками, на допомогу приходять готові препарати. Що таке пасивний імунітет? Це протидія інфекцій за допомогою сироваток і імуноглобулінів, що містять антитіла в чистому вигляді. Придбати такий захист можна миттєво, відразу отримавши результат. Дія иммунореагентов ефективно на момент, коли інфекція ще в крові, але не потрапила в клітини.

Природний

Вроджену захист дитина отримує спадок від батьків. Антитіла можуть потрапляти природним способом, створюючи охорону від інфекцій. Придбати огороджувальний бар'єр можна:

  • У плацентарний період, коли захист передаються до плоду від матері, пізніше – з грудним молоком. Діє цей бар'єр до декількох місяців.
  • Природний пасивний набутий імунітет виникає після перенесених захворювань. Антиген, потрапляючи в кров, викликає імунну відповідь – утворення антитіл, що потім захищає від хвороби.
  • При укусах комах, які мають иммунореагенты.

Штучний

Виникають ситуації, коли людині необхідна термінова захист після контакту з хворим, укусу комах. Штучно-пасивний імунітет дає миттєвий результат, але не володіє пам'яттю. Захист неможливо придбати на майбутнє. Штучна охорона функціонує нетривалий час, тому що власні антитіла не виробляються.

Сироватки застосовуються для лікувальних цілей в осередках інфекції. Тільки вони допомагають впоратися з чумою, дифтерію, кліщовим енцефалітом. Штучний бар'єр в організмі починає діяти, коли:

  • «запускається» імуноглобулін, який потрапив із сироватки;
  • хворому переливають кров, що містить иммунореагенты, що вбивають шкідливі клітини.

Відео

Урок біології №54. Імунітет. Органи імунітету.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!