Міома при вагітності у жінок: наслідки

Діагноз «міома матки», поставлений під час вагітності, вимагає від жінки особливо уважного ставлення до свого стану, якщо вона хоче народити малюка і зберегти свою репродуктивну функцію. Методи лікування і профілактики розвитку ускладнень допомагають жінці уникнути передчасного або мимовільного розродження і виносити здорову дитину.

Що таке міома

Доброякісне утворення на міометрії міомою матки називається. Візуально пухлина нагадує вузол, при своєчасному виявленні не несе небезпеки для життя жінки та її репродуктивної здатності. Поява міоми свідчить про гормональному збої через зростання рівня естрогенів. Вузол може бути одиничним чи кілька новоутворень хаотично розташовуються по всьому миометрию. З-за цього міоми відносяться до множинних пухлин.

До утворення цієї пухлини призводить комплекс провокуючих факторів. До миомам є генетична схильність – якщо у найближчих родичів по жіночій лінії хвороба зустрічалася, ризики її розвитку у жінки зростають. До провокуючих чинників відносять такі явища:

  • запальні процеси інфекційного характеру у внутрішніх органах статевої системи;
  • аборти в анамнезі;
  • новоутворення, наприклад, кісти на яєчниках;
  • тривале застосування пероральних і внутрішньоматкових протизаплідних препаратів;
  • зайва вага (ожиріння на тлі того ж гормонального збою);
  • хіміотерапія та інше променева дія.

Симптомами росту новоутворення, за якими можна виявити наявність міоми на етапі планування вагітності, є наступні відхилення:

  1. Хворобливі рясні місячні.
  2. Внизу живота постійно відчувається тиск, що поширюється на інші органи малого тазу.
  3. Сильні тягнучі болі в нижній частині живота.
  4. Жінка відчуває болісні відчуття під час сексуального контакту.
  5. Часті позиви до сечовипускання.
  6. Живіт починає збільшуватися, як при вагітності (розмір міоми при діагностиці і лікуванні визначається по тижнях).

При появі характерних симптомів необхідно пройти обстеження, зробити УЗД матки і придатків, особливо якщо жінка планує вагітність. За даними аналізу лікар визначає кількість вузлів і їх локалізацію, розміри, особливості росту новоутворення і структуру вузлів. Якщо міома матки при вагітності діагностується вже після зачаття, є ризик втрати дитини, тому пройти обстеження краще на етапі підготовки до материнства.

Міома матки. Доброякісна пухлина

Небезпека міоми при вагітності

Вагітність при міомі матки у більшості випадків протікає з рядом специфічних і неспецифічних ускладнень, до яких повинна бути готова і майбутня мати, і лікуючий лікар. До першої групи відносять наступні процеси:

  1. Вторинні зміни або некроз міоматозних вузлів (трапляється при перекручуванні ніжки подбрюшинной міоми).
  2. Істміко-цервікальна недостатність – при розташуванні вузла на шийці матки, що перешкоджає її змикання.
  3. Вузли розмножуються і швидко зростають на тлі гормональних змін.
  4. Тромбоз вен, здавлених миоматозными вузлами.
  5. Фетоплацентарна недостатність (при розташуванні плаценти в проекції міжм'язевих вузла великого розміру).
  6. Розрив матки (частіше по рубцю попередньої лапароскопії).

Неспецифічними ускладненнями, що виникають при міомі в період вагітності, є хронічна анемія (дефіцит заліза, порушення гемоглобинового обміну), гестоз, низька плацентация (коли плодове яйце закріплюється занадто низько з-за міоматозних вузлів). Може статися передчасне відшарування плаценти, справжнє вростання ворсин хоріона. Міома при вагітності на ранніх термінах у деяких випадках провокує викидень.

Лікування

Метою лікування є зниження тонусу матки і поліпшення плодово-плацентарного кровотоку, якщо діагностується міома під час вагітності. Це необхідно для запобігання мимовільного аборту (на ранніх термінах) і передчасних пологів (на пізніх). Підбір схеми лікування міоми матки під час вагітності залежить від типу проявився специфічного або неспецифічного ускладнення. Можливі варіанти терапії:

  1. Профілактика мимовільного переривання вагітності. На ранніх термінах – засоби для поліпшення метаболічних процесів (Актовегін), препарати з антиагрегантным дією (Магне В6, Курантил). При низькому гормональному статусі – Токоферол, Дюфастон або інші препарати прогестерону. Показаний постільний режим, відмова від статевих контактів.
  2. Иствико-цервікальна недостатність. Токолітичні препарати (Гинипрал), Фіноптін для профілактики ускладнень з боку серцево-судинної системи. Показаний постільний режим.
  3. Інтенсивний ріст освіти. Для поліпшення маткової кров'яний мікроциркуляції призначають антиагреганти засоби (Аспірин). Показана інфузійна терапія для зниження гіпертонусу матки, відновлення обмінних процесів, збільшення об'єму циркулюючої крові.
  4. Фетоплацентарна недостатність. Для профілактики призначають прийом полівітамінів, Аспірину, Куранти, фолієвої кислоти та токоферолу. При гострому стані показана госпіталізація, інфузії з плазмою і Реополіглюкіном; при дефіциті білка – Трентал, Карнітин, Актовегін. Після закінчення інфузійної терапії ті ж препарати продовжують приймати в таблетках.
  5. Порушення харчування у вузлах. Стан може спровокувати викидень, лікування проводять з використанням спазмолітиків (Но-шпа), детоксикаційних ліків, десенсибилизирующих препаратів і антибіотиків. У ряді випадків, при неефективності консервативної терапії, показано видалення вузла.

Миомэктомию (видалення міоми) з-за високого ризику переривання вагітності проводять тільки при наявності виняткових показань, коли відмова від операції загрожує життю плода або матері. До таких ситуацій відносять перекрут пухлинної ніжки, синдром гострого живота, початок процесу некрозу пухлини, отримання підтвердження її злоякісного характеру.

Міома матки ч. 2. Лікування міоми

В яких випадках не можна зберегти вагітність при міомі

Множинна міома матки і вагітність у більшості випадків є показанням для штучного переривання. Іншими факторами, при яких збереження дитини постає питання, є наступні фактори та ускладнення:

  • омертвіння тканин міоматозних вузлів;
  • підозра на злоякісний характер новоутворення;
  • розмір міоми перевищує 15 см в діаметрі;
  • субмукозная форма пухлини;
  • супутні важкі патології;
  • розташування вузла в області шийки матки, з розвитком істміко-цервікальної недостатності, кровотечею, розвитком внутрішньоутробної інфекції;
  • вік матері після 45 років.

Розродження

Рішення про природні або штучні пологи, якщо діагностована міома при вагітності, приймається жінкою спільно з лікарем-акушером, відповідно до його рекомендацій. При застосуванні знеболювання і відсутності ускладнень протипоказань до пологів через родові шляхи немає. Кесарів розтин пропонується при ризику виникнення ускладнень в наступних ситуаціях:

  • ймовірність передчасного відшарування плаценти (при розташуванні пухлини позаду неї);
  • несвоєчасне відходження навколоплідних вод (при гіпертонусі матки)
  • ймовірність сильного післяпологової кровотечі;
  • тазове розташування плода;
  • рубець на маточному тілі;
  • низька прихильність міоми;
  • одинична пухлина на ніжці.

Терапія після пологів

Після природного розродження лікування міоми продовжують, тому що з-за пухлини матка може втратити можливість скоротитися, існують ризики сильних кровотеч. Виняток становлять випадки, коли жінка відразу починає годувати грудьми – протягом першого півроку лактація буде сприяти скороченню матки. Терапія складається з наступних заходів:

  • інфузії Окситоцину в перші дні після пологів;
  • прийом гормональних препаратів для зменшення темпів росту новоутворення;
  • фітотерапія;
  • дієтотерапія (білковий раціон; продукти, багаті йодом, олії з ненасиченими жирними кислотами);
  • оперативне видалення вузла (при наявності однозначних свідчень до операції).

Відео

-

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!