Пременопауза у жінок: симптоми і лікування

Кожна представниця прекрасної статі з досягненням певного віку вступає в період клімаксу, якому передує пременопауза. Гормональна перебудова викликає у жінки внутрішні і зовнішні зміни, що позначається і на психологічному стані. Легше перенести і звести до мінімуму неприємні симптоми, що супроводжують цей непростий етап життя можна, якщо заздалегідь до нього підготуватися.

Що таке пременопауза

Пременопауза, як можна зрозуміти з назви, є попередником менопаузи. Це властиве, не патологічний стан, що виникає переважно у жінок старше 40 років (середнім віком прийнято вважати 45 років). Воно характеризується зміною гормонального фону, яке тягне наслідки, що призводять до припинення менструального циклу і дітородної функції.

Пременопауза є першим етапом клімактеричного періоду, коли в організмі жінки відбувається зменшення вироблення статевих гормонів – естрогену, прогестерону. Їх недолік поступово призводить до пригнічення функцій органів репродуктивної системи, впливає на молочні залози, кишечник, печінка, нирки, серце та ін Починається пременопауза приблизно за пару років до настання менопаузи.

Основним змінам при преклимаксе піддаються дітородні органи: виснажуються маткові труби, в яєчниках перестає відбуватися овуляція і вивільнення яйцеклітини з фолікулярних оболонок, що робить практично неможливим зачаття, але не виключає його абсолютно. Процеси, що відбуваються в цей період, проявляються видимими симптомами і потребують консультації лікаря.

Причини ранньої пременопаузи

Пременопауза настає у більшості представниць слабкої статі, які переступили сорокалітній рубіж. Зважаючи певних факторів можлива рання пременопауза – у віці 33-37 років, а іноді і до 30. Цьому сприяють пасивний спосіб життя, шкідливі звички, неправильне харчування. Рання пременопауза спостерігається переважно у жінок з синдромом виснаження яєчників і проблемами з щитовидкою. Іншими факторами є:

  • порушення згортання крові;
  • вплив на організм радіаційного опромінення, наприклад, при лікуванні онкологічних захворювань;
  • перенесені операції, включаючи видалення, на органи репродуктивної системи – яєчники, матку;
  • несвоєчасне лікування гінекологічних захворювань, що виникли ускладнення;
  • цукровий діабет;
  • патологічні порушення роботи щитовидної залози, операційні втручання, проведені на неї;
  • неправильне застосування засобів контрацепції;
  • зловживання алкоголем;
  • вживання тютюнових виробів, наркотиків;
  • фізичне, психологічне виснаження;
  • спадковий фактор – як обтяжливий.

Симптоми пременопаузи

Відбуваються при пременопаузі фізіологічні зміни в жіночому організмі проявляються зовні, доставляючи дискомфорт представниці прекрасної статі. Ступінь їх тяжкості і протягом індивідуальні для кожного конкретного випадку, але завжди потребують консультації лікаря-гінеколога. У жінки можуть проявлятися такі симптоми:

  • Зміна менструального циклу:
    1. Нерегулярні місячні: збільшення кількості днів між менструаціями, рідше – його скорочення.
    2. Менструації стають менш або більш рясними, часто з виділенням згустків, що супроводжується неприємними відчуттями.
  • Проблеми сексуального характеру:
    1. Зменшення статевого потягу, лібідо.
    2. Неприємні відчуття в інтимній зоні при статевому акті з-за зменшення кількості виділяється піхвою мастила.
  • Фізіологічні, зовнішні прояви:
    1. Відчуття жару, так звані «приливи», які особливо проявляються у вечірній час доби.
    2. Надмірна пітливість, що виникає, в тому числі, через припливів.
    3. Груди стає більш чутливою. Можливі ниючі болі, відчуття напруженості в цій області.
    4. Порушення роботи органів сечовидільної системи: прискорене сечовипускання, нетримання, наприклад, при чханні.
    5. За рахунок зниження вмісту кальцію погіршується стан волосся, випадіння, ламкість нігтів, сухість шкіри.
    6. Підвищується маса тіла.
    7. Збільшується рівень холестерину в крові.
  • Проблеми з боку ЦНС і психологічні:
    1. Порушення сну, безсоння.
    2. Дратівливість, нервозність, надмірне занепокоєння.
    3. Часті головні болі.
    4. Підвищена стомлюваність, зниження працездатності, не покидающее відчуття втоми.
    5. Погіршення пам'яті.
    6. Порушення концентрації уваги.

Місячні в пременопаузі

Першою ознакою пременопаузи є незвичний характер менструального циклу, виділень. Відмітна особливість цього періоду – нерегулярність і переважання ановуляторних циклів. При звичайному овуляционном циклі відбувається дозрівання яйцеклітини в фолікулі з подальшим виходом в маткові труби, а на її місці утворюється жовте тіло, яке виробляє гормон прогестерон, необхідний для росту ендометрію – матковий період циклу.

При ановуляторних циклі вироблення прогестерону недостатня: після завершення яєчникового періоду потрібно більше часу для утворення й відторгнення ендометрію, розриву фолікули, виходу яйцеклітини. Наслідком цього стає затримка маткової частини циклу, що викликає його зміщення у бік і тривалі місячні в пременопаузі.

Відбувається зміна не тільки періодичності, але і рясності менструацій. Майже всі жінки стикаються з появою менорагії – підвищеної крововтратою – понад 85 мл при нормі 35 мл Рясні місячні часто супроводжуються виділенням згустків крові та проходять болісно. Рідко у жінок спостерігається зменшення інтенсивності крововтрат і днів між менструаціями.

Маткові кровотечі

Тревожнейшим симптомом у цей період є виникнення маткових кровотеч із сукупною втратою понад 150 мл крові за період менструації. Цьому сприяють ослаблення вкидання гормонів естрогену, прогестерону в кров і порушення функціонування щитовидної залози. Діагностика, лікування проводиться паралельно всіма лікарями:

  • акушером-гінекологом;
  • ендокринологом;
  • невропатологом.

Діагностика

Не можна з точністю до року визначити, коли настане пременопауза. Щоб це не стало неприємною несподіванкою, необхідно насамперед регулярно, щонайменше раз на півроку, відвідувати лікаря-гінеколога. Уникнути розвитку патологій, включаючи розвиток онкології, допоможуть медичні методи діагностики пременопаузи:

  • анамнез течії менструальних циклів;
  • огляд на гінекологічному кріслі;
  • ультразвукове дослідження органів малого тазу;
  • пальпационный метод дослідження молочних залоз, при пальпированные органи вивчають і на онкологію, щоб виявити на ранній стадії;
  • кольпоскопія шийки матки, піхви;
  • аналіз крові на гормони.

Лікування в період предменопаузный

Пременопауза не є хворобою, тому лікувати її немає необхідності, але мало хто з представниць прекрасної статі при настанні предклимакса може обійтися без лікарських засобів. З метою зняти симптоми, характерні для цього періоду, застосовують препарати, що покращують психоемоційний стан, знеболюючі і т. д. не Можна забувати, що перед застосуванням будь-якого медикаменту, слід проконсультуватися з лікарем.

Кваліфікований фахівець може призначити відповідну для конкретного випадку терапію:

  1. Гормональну. Усунути дисбаланс гормонів в організмі, як наслідок, поліпшити загальне самопочуття, допоможуть препарати, що містять гормони при пременопаузі. Замісна терапія естрогенами призначається майже кожній жінці перед настанням клімаксу.
  2. Кровоспинну. Якщо існує небезпека відкриття кровотечі, щоб уникнути надмірної крововтрати і розвитку патологій, фахівець може призначити препарати даного спектру, наприклад, «Дицинон», «Транексам» та ін.
  3. Заспокійливу. Для зняття стресу, дратівливості, переживань можуть застосовуватися седативні препарати, снодійне.
  4. Психотерапію. Іноді може знадобитися призначення антидепресантів, допомога психолога для відновлення психологічного та емоційного фону.
  5. Вітамінотерапію. Вітамінні препарати поліпшать стан шкіри, волосся, нігтів, підтримають сили організму при гормональній перебудові. Часто призначається комплекс полівітамінів, але особливо необхідними в цей момент є вітаміни А, В, D, Е, фолієва кислота.
  6. Дієта. Рекомендується вживання продуктів, багатих вищепереліченими вітамінами, виключення смаженого, гострого, солоного.
  7. Можливе застосування гомеопатичних препаратів або лікарських засобів рослинного походження для зняття симптомів пременопаузи.

Нелекарственная терапія

На додаток до приписаного лікарем рекомендацій не варто забувати про здоровий спосіб життя. Легше перенести пременопаузу і подальший клімакс допоможуть:

  • часті прогулянки,
  • помірні фізичні навантаження, підтримують нормальний перебіг метаболічних процесів;
  • підтримання водно-сольового балансу в організмі: оптимальна кількість споживаної за добу води становить 2 л, але варто бути обережніше, щоб уникнути набряків;
  • дотримання режиму дня, 8-годинний сон допоможуть відновити сили;
  • відмова від спиртовмісних напоїв, сигарет;
  • включення в раціон свіжих овочів і фруктів як доповнення до вітамінів;
  • трав'яні чаї є хорошим антидепресантом, заспокоюють, зміцнюють імунітет;
  • підтримання оптимальної маси тіла.

Відео

Менопауза. Що важливо знати жінці

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!