Що таке міхурово занесення в гінекології - причини, ознаки, симптоми і лікування

З настанням вагітності жіночому організму доводиться пристосовуватися до змін. Але за багатьма класичними симптомами «цікавого положення» навіть фахівцеві не завжди вдається розгледіти можливі ускладнення. Існують рідкісні патології, успішне лікування яких залежить від своєчасного діагностичного обстеження – наприклад, УЗД – до таких ускладнень відноситься пузирний замет. Небезпека в тому, що новоутворення може з'явитися не тільки при виношуваної або позаматкової вагітності, але і після аборту, викидня, пологів.

Що таке міхурово занесення

Патологія порожнини матки пов'язана з аномальним розростанням зовнішнього шару клітин зародка (трофобласт), які при правильному розвитку вагітності перетворюються в нормальну плаценту. Тканина, яка повинна стати плодової частиною перегородки, забезпечувати харчування плоду, трансформується в міхурово пухлина або передпухлинний стан. На місці ворсинок з'являється гроздевидное скупчення пухирців (на фото УЗД виглядає як гроно винограду), яка швидко розростається і заповнює порожнину матки.

Класифікація

Природа розвитку заносу тісно пов'язана з вагітністю, хоча це не означає, що пухлини, що виникають з продуктів зачаття і проростають в матці, з'являються тільки в цей період. Патологія виникає на тлі викидня, після пологів або аборту, позаматкової вагітності. Для вироблення подальшої схеми лікування заносу, запобігання безпліддя, появи злоякісної пухлини необхідно визначити вид міхурово патології. З урахуванням площі ураження тканини прийнято виділяти наступні типи занесення:

  • Повний (простий). Найчастіша форма трофобласта характеризується наявністю великої кількості бульбашок. Аномальний розвиток супроводжується високим вмістом гормону ХГЛ (гормону вагітності). Причиною появи міхурової ускладнення служить дублювання батьківського геному з одночасною втратою материнських генів. Змінам піддається вся плідна оболонка, ембріон гине.
  • Частковий (неповний). Менша кількість гидропических ворсин є відмітною ознакою міхурово патології. Запліднена двома сперматозоїдами яйцеклітина містить подвійний набір батьківських хромосом, плід гине до початку другого триместру. Діагностувати занос частини плодової оболонки можливо тільки при аналізі плаценти, ризик подальшої трансформації доброякісних клітин у злоякісні – мінімальний.

Причини

Коли жінка стикається з ускладненням, то разом з лікуванням її цікавить, що могло послужити поштовхом для розвитку патології. Точні причини пузирного заносу не виявлено, хоча патологій трофобласта в гінекології приділяється чимало уваги. Хвороба діагностується в 1 випадку з 1100, але єдиної думки про джерело виникнення рідкісного ускладнення в медичній науці не існує. Природа появи характерних ознак – збільшення матки, трансформації ворсин, наявність бульбашок, аномального запліднення яйцеклітини – вказується наступна:

  • Генетична (поява патології трофобласта сприяють хромосомні порушення).
  • Гормональна (недостатня кількість естрогенів провокує зміну ворсин хоріона).
  • Інфекційна (дію патогенних мікроорганізмів, вірусів, токсоплазм призводить до переродження ворсин, росту клітин трофобласта).

Симптоми

Багатьом жінки можуть бути знайомі ознаки, що таке міхурово занесення при вагітності, тому що клінічні симптоми двох станів схожі. Що повинно насторожити жінку? Найхарактерніший ознака ускладнення – кров'янисті виділення, при цьому, як і при вагітності, буде спостерігатися затримка менструації, нудота, блювання, набряки. Якщо зробити тест на вагітність, то він виявиться позитивним, тому що ХГЛ при міхурово заметі дуже високий.

Серед інших ознак, що вказують на переродження плодових оболонок, можна відзначити наступні:

  • підвищений артеріальний тиск;
  • головні болі;
  • слинотеча;
  • поява білка в сечі;
  • значне збільшення матки;
  • поява болю внизу живота, поперековому відділі;
  • тиреотоксикоз.

Діагностика

Запідозрити аномальний розвиток тканин плаценти спеціаліста змусить невідповідність терміну затримки менструації і розмір матки. Для постановки діагнозу проводиться огляд, призначається проведення ультразвукової діагностики, вагінальне дослідження, яке допомагає одночасно виключити непузырную форму ускладнення. Якщо у лікаря є підозра на деструірующего вид патології, то жінці доведеться зробити рентгенографію грудної клітки для виявлення метастаз пухлини.

Лікування

Єдиний спосіб одужати – видалити гроздевидное скупчення, а після операції належить пройти курс антибіотиків. Підтверджені ознаки пузирного занесення вимагають хірургічного втручання, вибір методу буде залежати від стану, віку пацієнтки, терміну вагітності, виду ускладнення. Для видалення патологічної тканини проводяться такі операції:

  • вишкрібання матки;
  • стимуляція пологової діяльності (якщо виключена інвазивна форма, а розмір матки відповідає 20-тижневого терміну вагітності і вище);
  • мале кесарів (при маткових кровотечах);
  • видалення матки з видаленням придатків.

Профілактика

Після операції, перебування в стаціонарі жінці належить пройти тривале диспансерне спостереження. Ослаблений імунітет, юний вік вагітної, дефіцит харчування (нестача вітаміну А, тваринних білків), часті аборти, багаторазові пологи – все це фактори, які провокують появу заносу, тому з профілактичною метою слід подбати про контрацепцію, дотримуватися здорового способу життя.

Ускладнення

Нехай захворювання зустрічається рідко, але його наслідки дуже небезпечні для здоров'я жінки. Загиблі тканини ембріона підвищують ризик безпліддя, аменореї, появи хоріонепітеліоми (злоякісної пухлини). Для відновлення організму і настання нормальної вагітності пацієнткам доводиться лікуватися кілька років. Ймовірність хромосомних мутацій, аномалій, виникнення метастазів, складних пологів залишається високою. Щоб мінімізувати наслідки, пацієнткам необхідно регулярно здавати аналіз на ХГЛ, проходити УЗД, робити рентген легенів.

Вагітність після пузирного заносу

Якщо лікування патології протікало без серйозних наслідків, то вагітність після часткового пузирного занесення допустима через рік. Прогнози при частковій міхурово формі ускладнення більш позитивні, а одужання з утворенням нормальної яйцеклітини, плаценти спостерігається у 80% жінок. Ще краще виглядає ситуація, коли матка, труби, яєчники видалення не піддавалися, що сприяє відновленню менструального циклу у 90% пацієнток.

Відео

Міхурово занесення: класифікація, причини, симптоми, лікування, хоріонепітеліома

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!