Лікування ерозії шийки матки

Жінка повинна бути відповідальною перед собою за репродуктивне здоров'я. З цією метою треба регулярно відвідувати гінеколога, тому що багато захворювань, які можуть розвиватися в організмі, спочатку не проявляють себе ніякими симптомами. Давайте поговоримо, як потрібно лікувати ерозію шийки матки, у яких випадках застосовують методи медикаментозної терапії, а коли – хірургічне втручання. Ви дізнаєтесь, коли можна звернутися до народних методів лікування, і до яких наслідків призводить нехтування належним лікуванням цієї недуги.

Методи лікування захворювання

Спочатку давайте з'ясуємо, що таке ерозія шийки матки. Цей діагноз лікар ставить, коли в результаті гінекологічного огляду у пацієнтки виявлено дефект – червона пляма на слизовій оболонці цієї частини органу. Такі патологічні зміни виникають унаслідок того, що циліндричний епітелій, що вистилає шийку матки, розростається на поверхню піхви, яка покривається іншим видом епітелію – багатошаровим плоским. Щоб повернути цей процес, використовують медикаментозне і місцеве лікування або застосовують хірургічні методи.

Медикаментозна терапія

Перевагу консервативному методу віддають, коли змінений ділянку невеликий і не збільшується, а хвора юного віку. Фахівець призначає препарати в залежності від виявленого збудника, наприклад, «Кипферон», «Ацикловір», «Виролекс», «Ципролет».

Місцеве лікування

Для швидкого безпосереднього впливу на область зміненого епітелію застосовують мазі «Ацикловір», «Виролекс», «Віферон», «Оксолін» та ін. – тампони, просочені ними, вводять у цервікальний канал. Також для такого ефекту використовують свічки «Супорон», «Депантол», «Гексикон», свічки з фитором. Ефективна комбінація ліків місцевого впливу та інших методів лікування.

Одним із способів лікування є - хімічне припікання, яке являє собою нанесення на уражену поверхню ліків, які викликають відмирання клітин циліндричного епітелію і подальше їх заміщення нормальними клітинами. Для досягнення такого лікувального ефекту лікар може застосувати препарати «Ваготил» або «Солковагин». Після закінчення курсу застосовують загоюють слизову мазі – метилурациловую, солкосериловую та ін.

Хірургічне втручання

Якщо місцеве лікування виявилося нерезультативним чи захворювання виявлено на стадії, коли не можна зволікати і потрібно застосовувати радикальні швидкодіючі методи, у сучасній гінекології вже багато років застосовуються такі види хірургічного впливу:

  • кріодеструкція – заморожування уражених ділянок тканин рідким азотом, внаслідок чого вони руйнуються, а здорові клітини практично не зачіпаються;
  • діатермокоагуляція – термічне вплив, припікає ерозію електричним струмом (зараз застосовується рідко, так як залишає після себе рубці).

Відносно молодими і більш прогресивними є наступні методи хірургічного втручання:

  • лазерна коагуляція – вплив на уражену поверхню лазером. Переваги цього методу – в ефективності і безпеки, тому що лікар може регулювати глибину впливу і здорові тканини не зачіпаються;
  • радіохвильове вплив – цим методом уражені клітини випаровуються з поверхні слизової, при цьому здорові клітини не пошкоджуються. Процедура безболісна, після неї швидко проходить загоєння.

Особливим видом хірургічного втручання є конізація шийки матки – видалення ділянки епітелію, який зазнав патологічні зміни. Уражена тканина вирізається у формі конуса, який вузькою частиною спрямований у бік цервікального каналу, а широкою – до піхви. Зараз у зв'язку з великим ризиком травматизації шийки матки і подальшого кровотечі не застосовують методи ножовий і петлевий электроконизации, а використовують висічення з допомогою лазера або радіохвилі.

Народні засоби для лікування в домашніх умовах

Перед розглядом деяких способів такої методики боротьби з недугою, відразу відзначимо, що лікування ерозії шийки матки народними засобами треба використовувати як додатковий, допоміжний спосіб та проводити під наглядом лікаря. Це захворювання небезпечно серйозними ускладненнями, і самолікування може загрожувати життю жінки.

Лікування з допомогою обліпихової олії - тампони, виготовлені з стерильної вати, обернутої бинтом, рясно просякнуті цим засобом, потрібно вводити глибоко у піхву на 8-12 годин, тому краще виконувати цю процедуру на ніч, курс 10 днів. Перед кожною такою процедурою рекомендується провести спринцювання настоєм ромашки (1 ч. л. трави залити 0,5 л окропу, настояти 20 хвилин) або теплим водно-сольовим розчином (1 ч. л. солі на 1 л кип'яченої води).

Ще варіант лікування з допомогою меду:

  • спринцювання – розвести 1 ст. л. меду в склянці теплої кип'яченої води;
  • виготовити вагінальні свічки, з'єднавши 5 ст. л. меду зі 150 г вершкового масла і 5 г прополісу, після цього розтопити суміш (краще на водяній бані). Коли маса охолоне, сформувати овальні свічки і покласти на холод для повного застигання.

Чи потрібно лікувати це захворювання

Багатьох жінок хвилює питання, чи завжди необхідно проводити лікування, якщо виявлено це захворювання? Сьогодні деякі фахівці вважають, що ерозія може бути варіантом нормального фізіологічного стану конкретної жінки, а якщо осередок ектопії не розширюється, не запалений і не ранений, то немає необхідності його лікувати. Якщо ви спостерігаєтеся у доктора і на фото не бачите змін до ерозії, не забувайте регулярно обстежитися на інфекції, щоб не допустити патологій.

Не народжували

Для жінок, які планують вагітність, рекомендують пройти лікування ерозії, щоб під час виношування виключити ризик проникнення інфекцій в організм. Якщо пацієнтка ще ніколи не народжувала дитину, рекомендуються медикаментозні методи лікування або припікання, яке не залишить на шийці матки рубців, тому що це загрожує ускладненнями при пологах.

При вагітності і після пологів

Вагітним жінкам лікування проводять тільки при ознаках загострення, наприклад, коли ерозія кровит. В даній ситуації припікання протипоказані, для загоєння можливе застосування свічок метилурацилу або обліпихової олії. Якщо ерозія виявлена після пологів, її треба вилікувати, для цього лікар залежно від особливостей організму пацієнтки і захворювання обирає один з методів хірургічного або медикаментозного впливу.

Що буде якщо не лікувати захворювання

У разі якщо жінка при діагностованій ерозії не відвідує лікаря і при необхідності не проходить лікування, збільшуються шанси інфекційних захворювань, які можуть загрожувати безпліддям. Ще більш страшною перспективою є розвиток раку шийки матки. Не вживати ніяких заходів щодо контролю та відповідному лікуванню захворювання – це безвідповідальне ставлення до свого здоров'я.

Дізнайтеся, що таке випадання матки.

Відео

Щоб наочно побачити, як проявляється хвороба, і почути експертну думку про процес протікання хвороби і можливих її наслідків, подивіться коротке відео. У ролику спеціаліст доступно і компетентно пояснює причини виникнення ектопії, які дослідження проводяться для його виявлення і як повинно підбиратися правильне лікування. Доктор розповідає про різні методи лікування, коли призначають припікання і які методи хірургічного втручання ефективні для повного лікування.

Як лікується ерозія шийки матки? Каже ЕКСПЕРТ

Відгуки та результати

Валентина Бикова, 24 рокиЯ не народжувала, але на обстеженні виявили ерозію. Після лікування інфекції, яка була її причиною, мені зробили кріодеструкцію. Процедура зайняла кілька хвилин, трохи тягнуло низ живота. Потім полежала хвилин 15, тому що закрутилася голова. Близько місяця були рожеві виділення. При контрольному огляді підтвердили, що лікування було успішним.
Ольга Крюкова, 27 роківПісля народження дитини в 20 років робили припікання електричним струмом. Хоч перенесла це нормально, на жаль, залишився рубець. Коли завагітніла знову, то була загроза переривання у зв'язку з проблемами шийки матки. Після других пологів знову є ерозія, але на припікання вже ні ногою! Думаю, що наважуся на вплив радіохвилями, про нього хороші відгуки.
Ірина Рожкова, 37 роківДва тижні тому робила процедуру впливу на ерозію радіохвилями. Трохи відчувала біль, але було терпимо, як в перший день місячних. Після цього пару годин відчуття невеликий слабкості. Лікар призначив огляд і, можливо, повторне припікання через місяць, тому що ерозія була велика, але зараз я знаю, як це все відбувається, і не боюся!
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!