Чи небезпечна уреаплазма у жінок під час вагітності - наслідки для плоду, норма в аналізах і лікування

Уреаплазма при вагітності являє собою патогенну інфекцію в організмі жінки, яку в період виношування дитини лікувати слід дуже обережно. Доведено, що дана бактерія становить частину мікрофлори піхви у 70% жінок, не викликаючи при цьому ніяких проблем. Однак варто змінитися імунітету, як відбувається зростання кількості бактерій. У цьому випадку говорять, що жінка з носія інфекції перетворюється на хвору.

Що таке уреаплазма при вагітності

Уреаплазма (ureaplasma) у вагітних жінок часто викликає захворювання під назвою уреаплазмоз, яка може охопити всі органи сечостатевої системи. Їм можна заразитися під час вагітності, до і після. Перший варіант найбільш небажаний. Тому якщо ви плануєте поповнення сімейства, необхідно пройти обстеження, взяття аналізів на наявність інфекційних захворювань, що передаються статевим шляхом.

Симптоми

Симптоми уреаплазми при вагітності нічим не відрізняються від ознак зараження в звичайному стані. Жінки в положенні рідко надають їм значення, вони невиразні і їх можна списати на зміни, які відбуваються в період виношування дитини. Першими симптомами уреаплазмозу є більш рясні виділення з піхви білого кольору, але з такими ж змінами і вагітність протікає в перший триместр і молочниця. Через деякий час симптоми проходять, але через три-п'ять тижнів повертаються знову. Значить, уреаплазмоз перейшов з гострої форми у хронічну.

Якщо інфекція поширюється на матку, то жінка, крім виділень, починає скаржитися на тягнуть болі внизу живота. При виникненні запалення в сечовому міхурі, уреаплазма під час вагітності викликає цистит, характерний частими сечовипусканнями і печінням. У чоловіків захворювання протікає яскравіше. Перший етап розвитку уреаплазмоза у представників сильної половини людства супроводжується дискомфортом в сечостатевому каналі. Якщо жінка запідозрила у себе недобре, їй слід розпитати партнера про наявність підозрілих симптомів.

Причини виникнення

Заразитися уреаплазмозом можна тільки статевим шляхом, причому це стосується і орального сексу. Якщо говорити про інших ЗПСШ (захворювань, що передаються статевим шляхом), які можна підхопити в лазні або через вологий рушник, то у випадку з уреаплазмами це виключено. Чоловіки і жінки, які є переносниками інфекції, можуть навіть не підозрювати про зараження, але тільки до того моменту, поки в організмі не відбудуться зміни, пов'язані, наприклад, зі зниженням імунітету, прийомом антибіотиків і т. д. В цьому випадку треба терміново звертатися до лікаря.

Чи можна завагітніти при уреаплазми

Уреаплазмозом можна захворіти в період вагітності, так і до неї. Ніяких фізичних перешкод для процесу зачаття хвороба не несе. Причому зараження в більшості випадків відбувається непомітно, тобто безсимптомно. Інша справа, що уреаплазма у жінок при вагітності згубно впливає як на її здоров'я, так і на розвиток плода. З цієї причини гінекологи рекомендують перевірятися на ЗПСШ і уреаплазму безпосередньо перед плануванням вагітності і кожен раз при зміні статевого партнера.

Чи небезпечна уреаплазма при вагітності

Будь-які інфекційні захворювання, в тому числі і уреаплазма, під час вагітності можуть негативно вплинути на розвиток плоду в утробі жінки. Особливо небезпечним є зараження у перший триместр, коли відбувається швидке формування внутрішніх органів малюка. Це може призвести до передчасних пологів, до загрози викидня і інших серйозних проблем при виношуванні.

Наслідки

Наслідки уреаплазмозу негативно впливають на матір і дитину в післяпологовий період і при вагітності. При будь-яких підозрах на зараження ЗПСШ слід негайно звернутися до гінеколога для здачі аналізів, безпідставне переживання може не кращим чином позначитися на рості і розвитку дитини під час вагітності. Спокій слід зберігати навіть при позитивному результаті аналізів.

Для дитини

Дитина в утробі матері може заразитися уреаплазмозом двома способами. Залежно від цього, лікарі поділяють дане захворювання вроджене, яке трапляється при вагітності, і неонатальне, коли симптоми у дитини виникають в перші 28 днів життя. І той і інший варіант небажаний. При виявленні у новонародженого малюка уреаплазми, слід негайно розпочати його лікування.

Чим небезпечна уреаплазма під час вагітності для малюка ще в утробі? Це загрожує гіпоксією, тонусом, розпушення шийки матки та іншими патологіями, аж до переривання вагітності. Все це в підсумку без контролю може призвести до викидня, ранніх пологів, порушень розвитку плоду. Жіночий організм захищає малюка від різних інфекцій, надійною перешкодою від зараження вважається плацента. Зараження в утробі відбувається дуже рідко, чого не скажеш про сам процес пологів, коли дитина проходить по вертикальним шляхами, инфицируясь від матері.

Для жінки

Яку ж шкоду може принести уреаплазмоз при вагітності для жінки? Уреаплазма у вагітних жінок – це бактерії, які викликають запальний процес в місці розмноження. Інфікування в будь-який момент може перекочувати з піхви на шийку матки і саму матку. Якщо плід під час захворювання надійно захищений плацентою, це не означає, що жіночі органи знаходяться в безпеці і ускладнення виключені. Навпаки, вплив хвороби може відчути на собі вся сечостатева система, включаючи нирки.

Діагностика

Діагностика уреаплазми методом звичайного бактеріологічного посіву не дасть відповідь, хвора жінка чи ні, так як певна кількість цих бактерій є цілком нормальним станом мікрофлори піхви. Тим не менш, така діагностика вже свідчить про можливе уреаплазмозе. Гінеколог при позитивному результаті направити пацієнтку на додаткові аналізи, які проводяться за допомогою наступних методів:

  • ДНК-діагностика або метод ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція). Це надчутливий аналіз, за допомогою якого можна виявити один фрагмент генетичного матеріалу збудника, визначити кількість бактерій в певній галузі.
  • Метод прямої імунофлуоресценції. Він заснований на визначенні антитіл, які присутні в крові, до найпростішої уреаплазми.

Лікування

Чому так важливо проводити діагностування ІПСШ перед плануванням вагітності? Чому не можна вилікувати уреаплазмоз під час вагітності і тим самим не допустити можливе зараження дитини під час пологів? Все просто. Вилікувати уреаплазму можна тільки за допомогою антибіотиків, які, як відомо, не виписуються під час вагітності.

Якщо жінка, хвора уреаплазмозом, завагітніла позапланово або зараження відбулося під час виношування дитини, то гінекологи радять не проводити жорсткого лікування, потрібно лише утримувати перебіг інфекції у стабільному стані за допомогою більш щадних засобів. До таких методів відносять спринцювання, підмивання, ванночки за допомогою простих і безпечних засобів, які не будуть заважати прийому препаратів, а тільки посилювати ефект:

  • Фурацилін. Це універсальний антимікробний препарат, який використовується для лікування багатьох інфекцій і вірусів, у тому числі уреаплазмозу, який може виникнути при вагітності. Для приготування розчину треба розбавити дві жовті таблетки Фурациліну в теплій воді і провести процедуру підмивання та спринцювання.
  • Лікарські трави. Ромашка, календула, череда, чебрець – всі ці рослини мають протизапальну та антимікробну дію і активно проти уреаплазмозу. Залийте дві столові ложки сухих трав підлогу літром окропу, дайте настоятися 30 хвилин під кришкою, після процідіть через марлю, розбавте п'ятьма літрами теплої води, прийміть сидячу ванну. Цим же нерозбавленим настоєм рекомендують підмиватися або спринцюватися.

Препарати

Вагітним жінкам, хворим уреаплазмозом, слід приймати вітаміни та імуномодулюючі засоби. Ніщо так не стримує інфекцію, як імунітет людини. Самостійно пити будь-які медикаменти можна, призначити їх може тільки лікуючий лікар, інакше замість позитивного результату при такому лікуванні, можна отримати ще більше проблем. Не зайвим буде вивчення інструкції, прикладеної до ліків. Ось деякі з засобів:

  • Т-активін;
  • Тималін;
  • Біфідумбактерин;
  • Колібактерин;
  • Лактусан.

Якщо ризик для плода від уреаплазмозу перевищує можливі негативні наслідки від прийому сильнодіючих препаратів, лікарі призначають такі ліки, як Ровамицин, Еритроміцин, Вильпрафен. Всі ці засоби належать до групи макролідів і є антибіотиками. Розглянемо детальніше одну з них.

Вильпрафен

Вильпрафен - це антибіотик, активною речовиною якого є джозамицин. Випускається він у вигляді довгастих таблеток білого кольору, вкриті оболонкою, по 100 мг. Призначення: лікування мікроорганізмів верхніх і нижніх дихальних шляхів, шкірних інфекційних захворювань, інфекції у стоматології та офтальмології. Його призначають для лікування захворювань, що передаються статевим шляхом, таких як сифіліс, гонорея, гарднерелла, уреаплазмоз. Протипоказаний для людей з проблемами печінки. При вагітності призначається тільки лікарем з другого триместру.

Вагітність після лікування уреаплазми

Уреаплазма і вагітність в майбутньому? Існує можливість після перенесення хвороби завагітніти і виносити здорову дитину? Так, якщо захворювання було вчасно виявлено і вилікувано. Але іноді уреаплазма провокує розвиток ендометріозу, який загрожує безпліддям або утворенням спайок, що перешкоджає зачаттю. Тому лікувати інфекцію потрібно якомога раніше.

Профілактика

Щоб не заразитися уреаплазмозом, фахівці радять не вести безладне статеве життя або ж використовувати презервативи. Тільки такий метод захисту дає практично стовідсотковий захист від ІПСШ, в тому числі від уреаплазми та Сніду, оберігає від небажаної вагітності. Що стосується орального сексу, то після нього слід прополоскати рот описаним вище розчином фурациліну.

Відео: вагітність і уреаплазмоз

Уреаплазма - її вплив на вагітність і плід

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!