Аденоміоз матки - що це таке, симптоми і лікування

Захворювання матки доброякісного характеру називають аденомиозом або внутрішнім ендометріозом. Ця патологія є найчастішою причиною, за якої жінки не можуть народити дитину. Основний фактор розвитку захворювання – генетична схильність.

Що таке аденоміоз

Якщо вам поставили діагноз аденоміоз матки, то це означає, що внутрішній шар ендометрія (слизової оболонки) розрісся в м'язових маткових структурах. Серед усіх гінекологічних проблем патологія становить приблизно 10%. Це гормонозависимый запальний процес, при якому відбуваються різноманітні циклічні зміни: відторгнення клітин, залозиста трансформація, проліферація. Аденоміоз матки - що це ще таке? Доброякісне утворення, яке може проростати всередину сусідніх органів, сращиваться з тілом матки, викликати осередкове запалення.

Існує кілька ступенів патології, в залежності від різниці проникнення в маткові шари. Коли дифузні клітини проникають в підслизовий шар матки – це перша стадія захворювання. На другій ступені ендометрій захоплює половину м'язового маточного шару. На третій – дифузний процес займає більше половини. При четвертій ступені захворювання розростання ендометрію відбувається за межі матки і захоплює інші органи. За характером пухлини хвороба ділиться на кілька форм:

  • дифузний;
  • вузловий;
  • змішаний.

Дифузний аденоміоз

Найлегша патологія – дифузна форма аденоміозу. Клітини епітелію вростають в м'язовий шар матки, а хвороба протікає без яскраво виражених симптомів. Діагноз, як правило, лікар встановлює без праці. Іноді при дифузної патології жінка може відчувати легкий дискомфорт під час статевого акту, рясні і хворобливі місячні, слабкість по закінченні менструації.

Вузловий

Найбільш небезпечною патологією внутрішнього ендометріозу є вузлова форма аденоміозу. Характеризує хвороба освітою у внутрішньому шарі матки вузлів різного діаметра. Вони можуть бути заповнені рідиною темного кольору або кров'ю і мати щільну консистенцію. На відміну від міоматозних вузлів, ці утворення позбавлені капсули. Вузловий аденоміоз матки - що це таке? При цій патології у жінки відбувається порушення менструального циклу. Менструації проходять швидко, але стають болючими. Найважчим ускладненням при вузловій формі стає безпліддя.

Аденоміоз матки – причини

Досі не існує єдиної концепції розвитку эхопризнаков захворювання. Медики виділяють кілька теорій:

  • генетична спадковість;
  • виділення менструальної крові, що містить клітини ендометрію;
  • високий вміст естрогену;
  • порушений імунітет, що дозволяє виживати ендометріальних клітин в нетипових для них місцях;
  • процеси метаплазії, коли один вид тканини перетворюється в інший.

Гінекологи одностайні лише в одному – аденоміоз, причини якого обумовлюються імунологічним характером, знаходиться в прямій залежності від гормонів. Патологія може розвинутися на тлі ожиріння, при пізньому або ранньому початку статевого життя, після родових ускладнень. Ще одна причина захворювання – наслідки гінекологічних маніпуляцій (аборти, вискоблювання шийки матки).

Ознаки

Найпоширеніший ознака внутрішнього ендометріозу – відчуття тяжкості в районі тазу кілька днів поспіль. Неважливо, якої форми у жінки аденоміоз, симптоми в основному проявляються так:

  • короткий менструальний цикл;
  • коричнюваті виділення до і після місячних;
  • спотворення форми або збільшення матки, яке проявляється болем, важкістю і дискомфортом внизу живота, тиском на кишечник.

Діагностика аденоміозу

Ви вже знаєте, аденоміоз матки - що це таке, але на підставі чого ставиться діагноз? Перше, на що лікар звертає увагу – хворобливість менструацій. Вираженість симптому з часом посилюється, оскільки патологія прогресує в органах продуктивної системи. Далі діагностика аденоміозу включає в себе такі методи дослідження:

  1. УЗД. Для виявлення критеріїв захворювання органів малого тазу ультразвукове дослідження треба проводити спочатку на 5-7 день циклу, а потім напередодні менструації, щоб порівнювати динаміку.
  2. Гістероскопія. Візуалізація порожнини матки проводиться у поєднанні з соскобом, який піддають гістологічному дослідженню. Читайте докладніше про гістероскопії - що це таке, як проводиться.
  3. Рентген (метросальпінгографія). Дослідження придатків і матки допомагає виявити безпліддя.
  4. Визначення рівня СА-125, який при внутрішньому ендометріозі завжди підвищений. Метод дуже чутливий, оскільки цей біохімічний маркер підвищується і при раку яєчників.

Як лікувати аденоміоз матки

Лікування патології пов'язане з труднощами, викликаними з неясністю патогенезу та етіології захворювання. Основне місце займає гормональна терапія прогестинами (Дюфастон). Крім цього, якщо поставлений діагноз аденоміоз матки, лікування проводиться наступними препаратами:

  • імуномодулятори (Інтерферон, Лікопід);
  • вітамінні комплекси (Мульти-табс, Витамакс);
  • нестероїдні протизапальні засоби (Ібупрофен, Вольтарен).

Медикаментозне лікування внутрішнього ендометріозу можна проводити в комплексі з народними засобами (після консультації гінеколога). Традиційні методи терапії – прийом трав'яних відварів і спринцювання. Відмінно знімають запальні процеси збір з кори дуба, календули, чистотілу, деревію і кропиви. Сухі подрібнені рослини змішують в однакових кількостях, заливають окропом, настоюють 5 годин. Потім траву проціджують і спринцюються 2 рази в день або приймають всередину у вигляді відвару по 100 мл за 20 хвилин до кожного прийому їжі до поліпшення стану.

Профілактика

Вилікувати внутрішній ендометріоз набагато важче, ніж попередити. Профілактика аденоміозу полягає в регулярному огляді у гінеколога, особливо в період менопаузи і постменопаузи. Крім цього жінці слід:

  • уникати стресових ситуацій;
  • виключити важкі фізичні навантаження;
  • помірно споживати ультрафіолетове випромінювання;
  • своєчасно і регулярно відпочивати.

Аденоміоз матки і вагітність

Патологія поширення клітин ендометрію в репродуктивному віці зустрічається часто. Наслідок такого захворювання – безпліддя, яке виявляється неможливість зачаття або виношування дитини. Іноді не настає вагітність при аденомиозе з-за того, що є непрохідність фаллопієвих труб, а це не дає сперматозоїду з'єднатися з яйцеклітиною.

Щоб хвороба материнства не перешкоджала, перед тим, як планувати дитину, треба позбутися внутрішнього ендометріозу. Вибір лікування залежить від причини безпліддя. Завагітніти при такій патології нерідко вдається після прийому протизаплідних препаратів (Ярина, Жанін). Оральні контрацептиви в складі містять гормони, які вирівнюють баланс речовин в організмі жінки. Протизаплідні засоби стримують роботу яєчників, що після скасування прийому стимулює їх активність.

Відео

Довідник Здоров'я Аденоміоз

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!