Токсоплазмоз під час вагітності - симптоми і аналізи. Як не заразитися токсоплазмозом при вагітності

Багатьох жінок турбує питання стосовно небезпеки зараження токсоплазмозом в період внутрішньоутробного життя дитини. Незнання принципів життєвого циклу паразита змушує вагітних щоб уникнути інвазії позбавлятися від улюблених вихованців. Нижченаведена інформація допоможе вам розібратися у виправданості таких дій.

Що таке токсоплазмоз

Причиною розвитку захворювання є найпростіші організми. Первинне інфікування токсоплазмами під час вагітності, може спричинити безліч серйозних наслідків для дитини. Паразит здатний гнітюче впливати на нервову систему плода, провокувати виникнення тяжких вад розвитку. З цієї причини майбутніх мам часто турбує питання, чи сумісні токсоплазмоз і вагітність. Фахівці вважають, що повторне інфікування жодним чином не впливає на стан дитини.

Важливо відзначити, що токсоплазмоз належить до групи торч-інфекцій, які можуть активізуватися у жінки в період ембріонального розвитку плоду. Така здатність у збудників хвороб виникає внаслідок фізіологічного зниження імунітету у вагітної жінки. У цьому зв'язку перед плануванням зачаття дитини майбутня мама повинна відповідально поставитися до проблеми і здати аналіз на токсоплазмоз.

Чим небезпечна інфекція від кішок при вагітності

Раніше вже говорилося про деякі наслідки паразитарної інвазії в період виношування дитини. Важливо відзначити, що навіть при первинному інфікуванні жінки токсоплазмозом під час вагітності ризики інвазії плода невисокі. У третьому семестрі ймовірність зараження становить близько 60%. На більш ранніх термінах даний показник ще нижче, але при нагоді якщо паразитарна інвазія сталася до 24 тижнів, нічого не залишається, як перервати вагітність із-за тяжкості клінічних ознак хвороби. Крім цього, спостерігаються такі наслідки вродженого токсоплазмозу:

  1. Серед ранніх проявів хвороби можна виділити:
  • затримку внутрішньоутробного розвитку дитини;
  • гідроцефалію;
  • недорозвинення черепа і головного мозку;
  • внутрішньочерепні кальцифікатів;
  • гепатит А;
  • хоріоретиніт;
  • тромбоцитопенію;
  • гепатоспленомегалию.
  1. Пізніми проявами токсоплазмозу називають психічні розлади, епілептичні припадки.

Токсоплазма і вагітність - шляхи зараження інфекцією

Прийнято вважати, що носіями паразитарного захворювання є домашні улюбленці: кішки, собаки, гризуни. Слід знати, що токсоплазмоз під час вагітності і не тільки можна отримати при вживанні м'яса заражених тварин. При недостатній термічній обробці їжі паразит проникає в організм людини – проміжного хазяїна, де деякий час готується до наступної інвазії.

Кінцевим пунктом зупинки токсоплазми є кішка, у якої патоген отримує можливість розмножуватися. Важливо згадати, що цисти паразита поширюються разом з вуличною пилом і частинками землі. У зовнішньому середовищі інфекція здатна зберігати активність протягом кількох років. Крім цього, передача токсоплазмозу може відбуватися внаслідок:

  • вживання м'яса без належної термічної обробки;
  • контакту людини з предметами, забрудненими котячими фекаліями;
  • трансплацентарного зараження токсоплазмозом в період вагітності;
  • недотримання простих правил особистої гігієни.

Симптоми токсоплазмозу у вагітних

При зараженні буквально всі органи і системи людського організму уражаються цистами паразита. З цієї причини захворювання властиві поліморфні симптоми. Відповідаючи на частий питання жінок, а як проявляється токсоплазмоз у вагітних, фахівці попереджають, що інвазія характеризується прихованою клінічною картиною. У рідкісних випадках спостерігається головний біль, загальне нездужання. Гостра форма хвороби характерна для осіб з ослабленими захисними силами організму. Між тим токсоплазмоз під час вагітності може проявлятися:

  • високою температурою;
  • слабкістю;
  • головним болем;
  • втратою апетиту;
  • сонливістю;
  • шкірним висипом;
  • очними патологіями;
  • збільшенням печінки, селезінки, лімфатичних вузлів;
  • пневмонію;
  • ознаками ураження ЦНС;
  • психічними розладами.

Діагностика захворювання

Токсоплазмоз виявляється за допомогою специфічних лабораторних та інструментальних досліджень. При цьому застосовуються серологічні способи діагностики. У випадку коли хвороба протікає безсимптомно, виявити її складніше. Особливо це стосується латентної та хронічної форм ураження. Зараження людини токсоплазмозом можна визначити:

  1. Лабораторно за допомогою аналізів:
  • ІФА (імуноферментного аналізу);
  • РНІФ (реакції непрямої імунофлуоресценції);
  • РСК (реакції зв'язування комплементу);
  • ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції).
  1. Інструментально допомогою:
  • рентгена;
  • діагностики очного яблука;
  • біопсії лімфатичних вузлів.

Аналіз крові методом ІФА на токсоплазмоз під час вагітності

Иммуноферментное дослідження не є обов'язковим і призначається при наявності особливих показань. Аналіз на токсоплазмоз у вагітних проводиться у разі виявлення у майбутньої мами симптомів хвороби. Методом ІФА визначається присутність в крові жінки антитіл класу IgM та IgG. Імуноглобуліни М синтезуються в організмі в перші дні зараження токсоплазмозом і повністю зникають з біологічної рідини через 3-12 місяців, на відміну від антитіл класу G, які до цього часу, навпаки, починають інтенсивно вироблятися і зберігаються на все життя.

Слід також зазначити, що велику роль у формуванні захисного бар'єру від токсоплазмозу грає авідність, або здатність рецепторів на поверхні імунних клітин зв'язуватися з антигеном паразита з метою його подальшого знищення. Як правило, на перших етапах інфікування спостерігається низька звідність. У нормі по мірі формування гуморальної відповіді чисельність імуноглобулінів G значно зростає.

Розшифровка аналізу на токсоплазмоз

Позитивні результати лабораторного дослідження під час вагітності можна трактувати по-різному. Як говорилося раніше, первинне зараження в період ембріонального розвитку дитини загрожує життю плода. У разі якщо антитіла до токсоплазмозу під час вагітності виявлені в крові, то прогноз буде залежати від класу і кількості виявлених імуноглобулінів.

Найкращим варіантом вважається присутність в крові майбутньої мами В-лімфоцитів з рецептором G, що свідчить про наявність імунітету до інфекції. Багатьох жінок турбує питання, а що робити, якщо не виявлені антитіла до токсоплазми. При такому розвитку подій майбутні мами повинні докласти всі зусилля, щоб не заразитися до закінчення вагітності. Трапляється так, що у крові виявляються обидва класу антитіл. Такий результат аналізу свідчить про те, що інфікування відбулося близько року тому.

Лікування токсоплазмозу у вагітних

Важливо розуміти, що повністю позбутися паразита неможливо. Під вилікуваним інфекцією прийнято розуміти її перехід у хронічну форму. Будь-які імунні коливання в організмі, які спостерігаються і при вагітності, здатні спровокувати загострення токсоплазмозу. З цієї причини хворобу легше попередити, ніж боротися з її негативними наслідками. Профілактика, як правило, полягає в дотриманні простих правил особистої гігієни.

Тим не менш реальною гарантією захисту від токсоплазмозу служить тільки сильний імунітет, який у майбутніх мам з фізіологічних причин знижується. Лікувати вагітних жінок в більшості випадків не представляється можливим. Медикаментозна терапія показана тільки у другому триместрі. При важких формах зараження лікарі часто рекомендують перервати вагітність. Лікування гострого токсоплазмозу передбачає призначення таких препаратів:

  • Піріметаміну;
  • сульфаніламідів;
  • Спирамицина;
  • Фолієвої кислоти.

Відео: токсоплазмоз для вагітних

Токсоплазмоз - Школа доктора Комаровського

Відгуки

Олена, 35 роківЗахворіла токсоплазмозом близько 2 років тому під час вагітності, що самим негативним чином позначилося на дитину. Начебто і руки завжди мила, кішок в будинку не тримала, але підчепила цю заразу. Після 2 курсів лікування, розшифровка аналізу раніше показувала присутність гострої форми токсоплазмозу, тому було прийнято рішення перервати вагітність.
Ольга, 28 роківПідчепила токсоплазму від сусідської кішки через невелику подряпину. Симптомів ніяких не спостерігалося, поки не завагітніла. Захисні сили організму стали здавати, і токсоплазмоз «зацвів». З другого семестру почала приймати ліки, які викликали безліч побічних ефектів. Зберегти вагітність, на жаль, так і не вдалося.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!