Відновлення після кесаревого розтину

При неможливості природного розродження для жінки з ряду причин лікар призначає кесарів розтин. Після цієї операції необхідно правильне відновлення. Кожній жінці, що готується стати матір'ю, варто знати про те, як проходить відновлювальний період.

Реабілітація після кесарева розтину: особливості перших днів

У новоспеченої мами відразу ж з'являється безліч обов'язків, що ускладнює відновлення після операції. Добу жінці доведеться провести в блоці інтенсивної терапії. Через наркозу породіллі не можна підніматися з ліжка 12 годин. Щоб відновлення після кесаревого розтину пройшло легше, запам'ятайте наступні рекомендації:

  1. Ви будете лежати на спині, але вам потрібно часто перевертатися на бік, щоб виходили згустки крові і не розпочався спайковий процес. Упріться ступнями в ліжко, підніміть стегна вище, розгорніть їх опустіть. Робіть це повільно. Плавно розгорніть і грудну клітину.
  2. При відновленні загальної анестезії вас буде мучити кашель, тому що в легенях накопичується слиз. Під час кашлю, притисніть шов рушником або пелюшкою, щоб не розійшовся.
  3. Щоб піднятися з ліжка, перекиньтеся на бік і свесьте ноги. Спочатку підніміться і трохи посидьте. Поворушіть ногами, розімніть їх. Намагайтеся, коли встанете, прийняти максимально рівне вертикальне положення.
  4. Позбутися від газів у кишечнику в період відновлення вам допоможуть глибокі вдихи. Ще можете розгойдуватися в кріслі.

Як швидко відновитися після кесаревого розтину – рекомендації

Повернуться в гарну форму будь-якій жінці захочеться як можна раніше. Швидке відновлення можливо, якщо запам'ятати певні рекомендації. Значення має весь ваш спосіб життя: харчування, розпорядок дня, інтимна гігієна. Намагайтеся чітко виконувати всі вказівки лікаря, щоб в майбутньому уникнути проблем зі здоров'ям. Щоб зрозуміти, як відновитися після кесаревого розтину, запам'ятайте кілька основних правил. Так ви захистите себе від багатьох неприємностей.

Правильне харчування після кесаревого розтину

Найкраще вживати лікарняну їжу, приготовану з урахуванням особливостей відновлення організму породіль. Доповніть раціон тим, що можна їсти після кесаревого. Дієта по днях відновлення для молодої мами:

  1. Після кесаревого розтину протягом першої доби вам дозволено тільки пити воду.
  2. У другий день відновлення підійде бульйон з пісного м'яса з овочами. Вводите в раціон молочні продукти: йогурти, сир. З'їжте невеликий шматочок нежирного м'яса, пропущеного через м'ясорубку.
  3. На третій день відновлення можете є парові котлети, тефтелі, каші на воді, сир, сир, пюре з овочів, курятини, яловичини. Їжа не повинна бути гарячою. При проблемах зі стільцем пийте кефір.
  4. У наступні дні відновлення включайте в раціон молочні продукти, м'ясо, овочі та фрукти, яйця, вершкове і олію.

Після кесаревого розтину відмовтеся від вживання таких продуктів:

  • натурального меду;
  • часнику;
  • цитрусових і екзотичних фруктів;
  • полуниці;
  • майонезу, гірчиці та інших соусів;
  • маринадів;
  • моркви;
  • копченостей;
  • консервів;
  • морепродуктів;
  • ковбасних виробів;
  • шоколаду.

Рухова активність

Чим раніше ви після кесаревого розтину почнете рухатися, тим меншою буде ймовірність появи спайок. Поки будете відходити від наркозу, перевертайтесь з одного боку на інший, намагайтеся ворушити ногами, обертати стопами. Коли вам стане легше, підтягуйте коліна до грудей. Обов'язково відразу почніть виконувати вправи Кегеля, це допоможе уникнути труднощів при сечовипусканні. Після операції на другу добу вам доведеться встати з ліжка.

Догляд за швом після кесаревого

5 днів поспіль всі процедури буде проводити медична сестра. Вона повинна обробляти рану антисептиками і міняти пов'язку. Якщо нитки, які не розсмоктуються самі, то їх знімуть приблизно через тиждень, з цього часу дозволено мочити розріз і не носити пов'язку. Обробку антисептиками покладається продовжувати самостійно. Мити шов слід рідким милом, протирати одноразовим рушником. Через деякий час можете використовувати мазі для загоєння рубців.

Носіння бандажа

Багато хто сумнівається в необхідності цього аксесуара, вважають його дуже незручним. Сучасні фахівці заявляють, що носити бандаж обов'язково треба не менше місяця в період відновлення. Він повинен бути не універсальним, а спеціальним - післяопераційним. Носіння бандажа сприяє правильному і швидкому відновленню живота після кесаревого розтину. Аксесуар захистить ваш шов від пошкоджень, вам буде значно легше ходити, займатися дитиною.

Фізичні навантаження

Запам'ятайте, що інтенсивне відновлення фігури після кесаревого розтину можливо для вас тільки через півроку. В перші пару місяців треба стежити за собою, не піднімати жодних тягарів, крім малюка. Одне з найнебезпечніших наслідків сверхнагрузки – розбіжність маточного шва. Перш ніж приступати до фізичних вправ, порадьтеся з лікарем. Доки не мине півроку, багато ходіть, робіть нескладну зарядку для рук, ніг, без навантаження на черевні м'язи. Не забувайте про вправи Кегеля.

Менструальний цикл

Його відновлення після кесаревого розтину протікає так само, як і після звичайних пологів. Півтора-два місяці будуть виходити лохії – виділення, схожі на місячні. Перші дві менструації повинні бути дуже рясними. Нормалізуватися цикл повинен за 3-5 місяців. Якщо він не стабілізується, потрібно пройти обстеження і переконатися, що немає ускладнень, наприклад, ендометріозу. Процес відновлення нормального менструального циклу після залежить кесаревого розтину залежить від:

  1. Віку. Чим молодша жінка, тим швидше у неї почнуться місячні і повне відновлення дітородної функції.
  2. Способу життя. Впливає те, як жінка харчується, чи виконує вправи.
  3. Лактації. Якщо мама годує дитину грудним молоком, то менструації почнуться приблизно через 6-8 місяців. При відсутності лактації вони з'являються через 8-12 тижнів.

Сексуальна активність

Лікарі рекомендують пацієнткам після кесаревого розтину починати інтимні стосунки через півтора-два місяці. Якщо були або є якісь ускладнення, то питання про відновлення статевого життя після вагітності потрібно обговорити з лікарем. Не забувайте про контрацепції, тому що ви не повинні завагітніти раніше, ніж через два, а краще три роки після кесаревого розтину.

Спостереження у гінеколога

Вперше відвідайте фахівця через 10 діб після кесарева розтину. Він обов'язково зробить УЗД матки, поставить вас на облік і буде спостерігати не менше двох років. Потім зверніться до лікаря, коли припинять виходити лохії, тобто, через півтора-два місяці відновлення. Наступний візит – через півроку після дня абдомінальних пологів. Потім потрібно відвідувати лікаря кожні 6 місяців.

Як прибрати живіт після кесарева в домашніх умовах

Обов'язково носите бандаж і користуйтеся кремами для відновлення пружності шкіри, робіть обгортання. Якщо не знаєте, як відновити живіт після кесарева розтину, то спробуйте частіше втягувати його, це відмінно допомагає і може виконуватися в будь-яких умовах. Добре допоможуть вправи на прес, дихальна гімнастика, йога. Ефективні будуть тренування з обручем. По можливості спите на животі, це допоможе правильному скорочення м'язів.

Відео: ефективні вправи після кесаревого розтину

Простий спосіб прибрати живіт

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!