Як наростити ендометрій

Ендометрієм називають слизову оболонку матки жінки, в яку імплантується ембріон, тобто, це місце, де відбувається зачаття. Багато жінок не можуть завагітніти через те, що слизовий шар дуже тонкий. У подібній ситуації треба відновити нормальну товщину ендометрію. Давайте розберемося, як його наростити, щоб завагітніти.

Чому не зростає ендометрій

Цей шар тканини виконує дуже важливу функцію. Туди кріпиться плодове яйце. Ендометрій створює правильні умови для розвитку зародка. Як тільки відбулося зачаття, в ньому збільшується кількість залоз і кровоносних судин, які згодом стають частиною плаценти. Вони забезпечують харчування плода киснем і корисними речовинами. Щоб зачаття сталося, ендометрій має бути нормальної якості, товщини, структури, ступеня зрілості. Однак він може не рости природним шляхом з-за таких причин:

  1. Вроджені патології. При таких відхиленнях в організмі виробляються певні гормони, для того щоб наростити ендометрій, або їх кількість недостатньо.
  2. Порушення гормонального фону. При деяких з них не відбувається природний ріст ендометрію по днях циклу. У нормі ж весь період товщина шару слизової оболонки поступово збільшується і так само зменшується.
  3. Погане кровопостачання матки. Таке явище може бути наслідком травми, запалення, захворювань органів малого тазу, аборту. При останньому ендометрій ушкоджується в результаті вискоблювання. Це істотно зменшує шанси жінки завагітніти в майбутньому.
  4. Гіпоплазія матки. Так називається невідповідність розмірів органу віковій нормі. При цій патології шар слизової оболонки потрібно наростити.

Як збільшити ендометрій при плануванні вагітності

Якщо слизова оболонка тонша 7-10 мм, то вірогідність імплантації плідного яйця дуже низька. При її недостатній товщині вагітність може завмерти небудь станеться викидень. Щоб захистити себе від цих неприємностей, потрібно з'ясувати, як наростити ендометрій для зачаття. Для цього застосовуються різні способи: лікування гормональними і іншими лікарськими препаратами, фізіотерапевтичні процедури. В деяких випадках допомагають народні рецепти.

Препарати, що допомагають завагітніти

Процес росту слизової тканини безпосередньо пов'язаний з гормонами. Якщо ви хочете з'ясувати, як швидко наростити ендометрій, то зверніть увагу на гормональні препарати, саме Вони забезпечать швидке настання результату. Однак самостійний прийом таких ліків категорично заборонений, спочатку потрібно обов'язково проконсультуватися з фахівцем. Тим, хто не розуміє, чим наростити ендометрій, допоможуть такі препарати:

  • ліки з естрадіол в основі;
  • препарати для підвищення рівня естрогену;
  • медикаменти з прогестероном.

Прогінова для нарощування ендометрію

У складі препарату є естроген, естрадіол. Прийом Прогінова сприяє поліпшенню кровообігу в матці. Ліки рекомендується пити дівчатам, у яких раніше траплялися викидні, для відновлення. Прийом Прогінова – один з найважливіших етапів підготовки до ЕКЗ, перед яким збільшення ендометрію необхідно. Препарат дозволено поєднувати з іншими ліками.

Як правильно наростити ендометрій за допомогою Прогінова, щоб завагітніти? Спосіб прийому визначає лікар. Є такі варіанти:

  1. Циклічний. Прогинову п'ють по 1 таблетці три тижні поспіль в один і той же час, 7 днів пропускають, потім повторюють курс.
  2. Безперервний. Таблетки приймають безупинно.

Лікування препаратом Прогінова не рекомендовано при:

  • вагітності терміном більше двох місяців;
  • грудному вигодовуванні;
  • прийом медикаментів з естрогеном;
  • вагінальних кровотечах;
  • пухлинах;
  • хворобах печінки, жовчного міхура;
  • цукровому діабеті.

Дивігель при зниженому эстрадиоле

Цей препарат призначають тим, хто шукає способи, як поліпшити ендометрій для зачаття. Він містить естрадіол – синтетичний аналог естрогену. Дивігель не тільки робить слизову оболонку матки, але і змушує активніше функціонувати сам орган, піхва, молочні залози і маткові труби. Препарат використовують раз на добу, в один і той же час. Гель наносять на чисту шкіру плечей, передпліч, низ живота, сідниці, поперек. Дозу визначає лікар. Дивигелем не можна мазати запалені ділянки, груди, слизові оболонки. Він застосовується лише за призначенням фахівця.

Дивігель можна використовувати при:

  • цукровому діабеті;
  • пухлинах або запаленнях статевих органів і грудей;
  • схильності до утворення тромбів;
  • пухлини гіпофіза;
  • матковій кровотечі;
  • порушення жирового обміну;
  • вагітності та годуванні груддю;
  • хворобах печінки, нирок.

Як приймати Гормель при плануванні вагітності

Це гомеопатичні ліки у формі крапель, прийом якого активізує вироблення естрогенів. До складу входять тільки натуральні компоненти і спирт. Як наростити ендометрій, приймаючи Гормель? Розводьте 10 крапель препарату в половині склянки води і пийте за півгодини-годину до їжі тричі на добу. Як правило, на додаток до Гормелю призначають і інші ліки з натуральним складом. Курс лікування становить від місяця до трьох.

Гормель не рекомендується пити при:

  • вагітності;
  • годування груддю;
  • хворобах печінки;
  • травмах або патології головного мозку.

Нарощування ендометрію народними засобами

Вибираючи спосіб, як збільшити товщину ендометрія, скористайтеся такими рецептами:

  1. Після місячних до середини циклу приймайте відвар червоної щітки, а потім борової матки. Щоб приготувати напій, потрібно столову ложку трави залити склянкою окропу. Настоюйте 4 години. Вживайте отримані суміші чотири рази на добу з однаковим проміжком часу. Борову матку ще можна настояти на спирту або використовувати для спринцювання.
  2. Відмінними помічниками в нарощуванні ендометрія є свіжі ананаси. Потрібно просто з'їдати один фрукт в день. При тонкому ендометрії допомагає вживання в їжу цитрусових, червоних яблук, меду. Якщо ви будете їсти вишні, журавлину, полуницю або виноград, а також лосось, скумбрія, тунець і анчоуси, це теж сприятливо позначиться на якості ендометрію.
  3. Готуйте і пийте відвари з листя малини, омели, буркуну або конюшини. Можете використовувати для цих цілей липу, хміль або солодку, шавлія, корінь селери, любистку, лепехи або борщівника.
  4. Для приготування страв використовуйте такі спеції, як каррі, імбир, паприка. Підійдуть кріп, чебрець, м'ята і кориця.
  5. Виконуйте гімнастику для накачування преса, вправи Кегеля, займіться танцями.

Відео: як збільшити ендометрій для зачаття

Ендометрій після вискоблювання

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!