Кров'янисті виділення в середині циклу

Поява неприємного симптому – це часто серйозний сигнал з боку організму. Виникнення кров'янистих виділень між менструаціями може вказувати на проблеми зі здоров'ям. Небезпечний такий сигнал як для вагітних так і для ведуть активне сексуальне життя або знаходять в періоді менопаузи жінок.

Причини кров'янистих виділень

Не у всіх випадках це явище носить серйозний характер. З'явитися кров'янисті виділення в середині циклу можуть при овуляції або проведених напередодні гінекологічних маніпуляцій. Якщо у жінки з сексуальним партнером стався грубий статевий акт, то фізіологічним відлунням такий зв'язок то ж можуть стати кров'янисті виділення з піхви. Інші причини появи нехарактерного для міжменструальної циклу явища можуть служити серйозним сигналом про наступні проблеми:

  • гінекологічні захворювання;
  • венеричні хвороби;
  • гормональний дисбаланс;
  • невдала встановлення або зсув внутрішньоматкової спіралі;
  • позаматкова вагітність;
  • загроза викидня при вагітності;
  • початок менопаузи.

Вагітність на ранніх термінах

Коли при черговому овуляторному циклі у жінки спостерігається затримка, то це може свідчити про «цікавому» положенні. Перші місяці вагітності можуть відбуватися реакції в дні, на які раніше випадали критичні дні. Якщо ж на ранніх термінах почало мазати кривавими або коричневими виділеннями, то такий сигнал говорить про викидень або позаматкової вагітності. Негайно звертатися за лікарською допомогою треба у випадку, коли цей неприємний симптом супроводжується сильним болем.

Настання клімаксу

У цей період жіночий організм зазнає значні зміни. Ігнорувати ситуацію, коли при клімаксі з'явилися виділення з кров'ю, буде неправильним вчинком. Навіть якщо це характерні патологічні зміни, які є характерними ознаками менопаузи, то все одно треба звернутися до гінеколога, щоб виключити розвиток серйозних захворювань, наприклад, пухлини. Дисфункція може вказувати на міому матки або поліпи, або служити реакцій на неправильний вибір замісної гормональної терапії.

Прийом гормональних контрацептивів

Щоб захистити себе від небажаної вагітності, жінки вдаються до прийому протизаплідних таблеток, використання пластиру або кільця. Будь-який вид гормональної контрацепції здатний викликати появу кров'янистих виділень в середині циклу протягом перших декількох місяців, таке явище вважається в межах норми. Міжменструальні кров'янисті виділення часто виникають, коли жінці доводиться використовувати екстрену контрацепцію.

Гормони під час овуляції

Процес дозрівання яйцеклітини і виходу фолікула супроводжується утворенням незначних кров'яних згустків. Цим пояснюється поява кров'янистих, коричневих, рожевих виділень, які не можуть викликати побоювань. Серйозним сигналом, що зміни гормонального фону вимагають консультації з лікарем і подальшого обов'язкового обстеження, вважається виникнення неприємного симптому в період овуляції кілька циклів поспіль. Це явище викликає занепокоєння з наступних причин:

  • кров під час овуляції – це реакція матки на підвищене вироблення естрогену;
  • недостатнє вироблення гормону прогестерону;
  • поява і розвиток новоутворень, вражаючих репродуктивну систему;
  • низький рівень активності щитовидної залози.

Гінекологічні захворювання

Гормональний дисбаланс, неправильне положення внутрішніх статевих органів, інфекції – ось часті причини багатьох жіночих хвороб. Серед явних симптомів, що попереджають про проблеми зі здоров'ям, зустрічаються кров'янисті виділення в середині циклу і не тільки. Затягувати з візитом до фахівця не рекомендується, навіть якщо кров у середині циклу – це єдиний або виявляється час від часу симптом, тому що він може служити ознакою таких жіночих захворювань:

  • поліпи шийки матки;
  • міома матки;
  • ендометріоз;
  • синдром полікістозних яєчників;
  • цервіцит;
  • гіперплазія ендометрія;
  • рак шийки матки, яєчників, матки.

Інфекції, що передаються статевим шляхом

Якщо жінка зіткнулася з подібною проблемою, то кров'янисті виділення з піхви будуть супроводжуватися печіння при сечовипусканні, свербінням піхви, неприємним запахом. Запальні явища при трихомоніазі, молочниці, гонореї, хламідіозі, прогресуючи, збільшують кількість виділень: вони стають рясними, набувають зеленуватий, жовтий відтінок з домішкою крові. Дія деяких видів інфекцій може спровокувати поява міжменструальних кровотеч, тому при найменших ознаках слід швидше приступити до лікування.

Які виділення вважаються нормою

Немає приводу для занепокоєння, якщо ця ознака жінка виявила напередодні менструації. Фаза відмирання однієї яйцеклітини і народження іншого супроводжується появою виділень, що мажуть, що вважається нормальним станом. Немає причин для хвилювань, коли світло-коричневі виділення з'являються після циклу. Організм, запускаючи природний процес очищення порожнини матки, буде ще протягом пари-трійки днів усувати залишки менструальної крові. Якщо ж неприємний симптом дає про себе знати довше, то це вже відхилення від норми і привід сходити на прийом до гінеколога.

Діагностика порушень менструального циклу

Для успішного лікування патології лікарю необхідно знайти джерело того, що викликає збій природних фізіологічних процесів. Чим швидше звернутися за медичною допомогою, тим швидше буде проведено діагностику та визначено ступінь тяжкості порушення. Виявити причину кров'янистих виділень в середині циклу допомагають різноманітні методики:

  1. Анамнез, який включає історію про спадкових, перенесені захворювання, характер сексуальних контактів, особливість менструального циклу.
  2. Огляд статевих органів на гінекологічному кріслі з використанням спеціальних медичних інструментів.
  3. Взяття мазка і його подальший аналіз.
  4. Трансвагінальне та/або трансабдомінальне УЗД.
  5. Загальні аналізи.
  6. Аналіз крові на концентрацію гормонів.

Лікування кров'янистих виділень

Без лікарської терапії вийде обійтися при наявності виділень, що мажуть між місячними, які не супроводжуються болем. Жінці треба уникати стресових ситуацій, більше відпочивати, розслабити тіло. Якщо не спостерігається ураження органів малого тазу, то за результатами обстеження лікар запропонує консервативну терапію медикаментозними препаратами і курсом профілактики. При діагностуванні пухлини оптимальною методикою лікування вважається хірургічна операція.

Що робити при матковій кровотечі

Викликати швидку допомогу або самостійно доставити жінку в лікарню, зробити це якомога швидше. Маткова кровотеча в середині циклу, у період менопаузи або на ранніх термінах вагітності несе загрозу життю. До приїзду швидкої жінку покласти під ноги помістити піднесення (подушку), дати воду або солодкий чай, прикласти до низу живота холод, наприклад, мокру тканину, тримати не більше 15 хвилин, щоб зменшити кровотечу. Категорично заборонено прикладати тепло, спринцюватися, приймати ванну і знеболюючі!

Відео: чому кровит в середині циклу

Міжменструальні виділення.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!