Імплантанційне кровотеча

Більшість жінок впевнені, що затримка місячних є початковим симптомом вагітності. Але на ранніх порах повністю вірити цим показником не варто. Затримка часто відбувається через зміни клімату, захворювань, стресів, перевтоми. Є ще один показник, завдяки якому на ранніх термінах визначається зачаття – імплантанційне виділення крові. Такий процес дуже схожий з менструацією. Розрізнити імплантанційне виділення і місячні, легко, якщо знати основні відмінності між цими явищами.

Що таке імплантанційне кровотеча?

Таке кровотеча є звичайним гінекологічним проявом і може виникнути в будь-якої представниці слабкої статі після статевого контакту. Запліднена дозріла яйцеклітина повинна пройти по фаллопієвій трубі до тіла матки з подальшим прикріпленням в її слизовій оболонці. Процес закріплення плідного яйця в порожнині стінки матки в медицині називають імплантацією.

При впровадженні яйцеклітини порушується цілісність слизової оболонки матки і можуть виникати мікропошкодження кровоносних судин. Такий процес іноді викликає кров'яні виділення, що відбуваються до затримки. Так як рух яйцеклітини по матковій трубі триває 6-7 днів, кровотеча виникає приблизно через тиждень після статевого контакту.

Завжди буває імплантанційне кровотеча?

Лікарі кажуть, що це прояви є природним, але виникає не у всіх вагітних і не завжди. Часто впровадження зародка протікає дуже спокійно, а кількість виділень настільки мінімальний, що практично непомітно. Лише двадцять жінок, що знаходяться в цікавому положенні, зі ста спостерігають у себе такий процес. Нерідко воно збігається з початком менструацією і просто залишається не поміченим.

Як його визначити і не переплутати з місячними?

Дівчатам, які постійно і уважно стежать за своїм жіночим здоров'ям і циклом, відрізнити місячні від кровотеч при імплантації яйцеклітини легко. Для цього треба орієнтуватися на такі прояви:

  • час виникнення кров'яних виділень;
  • їх тривалість.

Менструальні явища завжди більш рясні і починаються в одні і ті ж числа місяця, за винятком випадків несистематичного менструального циклу. Багатьох дівчат під час критичних днів турбує біль у животі, погане самопочуття. На початку менструального циклу іноді виникають здуття живота або розлад шлунка. Під час кровотеч при імплантації подібні симптоми відсутні. Кров'янисті виділення з'являються на пару годин, потім припиняються і можуть ненадовго відновлюватися. Вони протікають дуже швидко, і багато дівчат взагалі не розуміють, що сталося.

Характерні симптоми і ознаки

Головними ознаки імплантаційного кровотечі називають:

  • Інтенсивність і тривалість. Такі виділення мінімальні і короткочасні, це може бути кілька крапель крові або мажучі виділення, які проходять через кілька днів.
  • Колір виділень. За весь час їх забарвлення змінюється від світлого до темного, але значно відрізняється від відтінку крові при місячних.
  • Болі. В день початку виділень при імплантації можливе легке відчуття болю внизу живота. Це пов'язано зі спазмами стінок матки при впровадженні плідного яйця. При дуже сильних болях нерідко трапляється викидень, тому необхідно терміново звернутися до лікаря.
  • Терміни. Імплантація починається через 5 — 10 діб від дня зачаття. Або за 3-6 днів до початку критичних днів. При цьому більшість дівчат можуть навіть не знати про свою вагітність і не надають цьому особливу важливість. Або не можуть розібратися, це імплантаційні виділення або менструація.
  • Наслідки. В основному це явище протікає без особливої симптоматики, іноді деякі жінки відчувають протягом дня втома, слабкість.
  • Базальна температура. Зниження базальної температури настільки незначний, що для кожної другої дівчини є непомітним. Її зниження відстежується лише в 1 день, після вона знову підвищується.

Зверніть увагу і на інші обставини, які говорять про імплантаційних виділеннях, а значить, настанні вагітності:

  1. Нудота. Особливо вранці або при уловлюванні різних запахів (кава, їжі, парфумерії).
  2. Болючість молочних залоз. Біль у грудях може бути симптомом настання вагітності. Але така болючість нерідко попереджає про швидкий початок менструації.
  3. Втома. Якщо відчуваєте себе знесиленою, незважаючи на те, що ніяким фізичним навантаженням не піддавалися, можливо, ви вагітні.
  4. Регулярність відвідування туалету. Часте сечовипускання свідчить про можливу вагітність.
  5. Перепади настрою. Зачаття народжує гормональні зміни в організмі, які супроводжуються змінами настрою. Хоча такий ознака характерний і для швидкого початку місячних.
  6. Запаморочення. При різкому піднятті з місця може запаморочитися голова.

На який день циклу відбувається і скільки триває?

Як правило, виділення проявляються на 21-25 добу менструального циклу або на 7-9 день після овуляції, яка закінчилася зачаттям. Однак у виняткових випадках імплантаційні виділення відбуваються під час менструації. Тоді вам необхідно звернути увагу на кількість та колір крові. Процес кровотечі при імплантації протікає дуже швидко. У 70% жінок період таких виділень триває кілька годин, у решти 30% це може затягнутися на день, два.

Як виглядає?

Колір імплантаційних виділень варіюється від світло-коричневого до рожевуватого, буває і яскраво-червоним, але завжди без темних згустків. Темно-коричнева або темно-червона забарвлення нерідко говорить про порушення жіночого здоров'я. У виділеннях імплантаційного характеру не буває згустків, вкраплень або слизу. При наявності «тривожних» знаків слід звернутися до лікаря.

Читайте також:як відрізнити місячні від кровотечі.

Відгуки

Лера, 25років:Я навіть і не здогадувалася, що таке буває, ходила собі спокійно, тут місячні, як належить за графіком. Але якісь мізерні, ледве мазалися. Пішла до гінеколога. Вона мені сказала, що я вагітна, а виділення – це кровотеча при імплантації ембріона.
Інга, 30років:Ми з чоловіком зайнялися питанням народження другої дитини, але все ніяк не виходило. Відпочивали на морі. Перший незахищений акт, через 7 днів були слабкі виділення, при цьому трохи тягнуло внизу живота. Але на наступний день – ані сліду. Боялася, що тест на вагітність покаже негативний результат. Вирішила їхати до лікаря. Виявилося, були імплантаційні виділення. Зараз чекаємо поповнення.
Ольга, 27лет:Я давно намагаюся завагітніти, а тут у понеділок ввечері з'явилися невеликі коричневі виділення. Я навіть засмутилася, думала критичні дні, але на ранок вже не було нічого. Через пару днів зробила тест на вагітність показав дві смужки. Пізніше дізналася, що у мене було виділення крові при імплантації яйцеклітини в оболонку матки.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!