Як вивести бородавки на обличчі в домашніх умовах

Шкірні нарости на тілі приносять безліч незручностей, але якщо вони виникли ще й на обличчі, то це приносить величезний психологічний дискомфорт людині. Бородавки можуть серйозно вплинути на самооцінку, адже навколишні з обережністю ставляться до співрозмовника, у якого на самому видному місці красується пухлина незрозумілого походження. Вивести шкірні новоутворення можна декількома методами, потрібно лише знати причину їх виникнення та особливості способу видалення.

Що таке бородавки на обличчі

Згідно зі статистикою, 40% населення планети стикалися з наростами на тілі. Частіше це доброякісне новоутворення вірусної етіології. Люди вважають, що бородавка тільки псує зовнішній вигляд, але не підозрюють, що це самостійне захворювання, яке потребує лікування. Як правило, з'являються нарости на руках або стопах, але іноді вони виникають і на обличчі, що є особливою проблемою для носія.

Бородавки здатні передаватися від людини до людини (при фізичному контакті) або через предмети особистого користування хворого. Мікроби не обов'язково відразу після зараження починають проявлятися. Вони можуть знаходитися в організмі людини тривалий час, чекаючи, поки імунна система дасть збій. Провокуючим фактором для активізації життєдіяльності вірусу може стати:

  • психічна травма;
  • тривалий стрес;
  • синдром хронічної втоми;
  • недостатнє кровопостачання капілярів;
  • підвищена пітливість;
  • порушення гормонального фону;
  • часті застуди;
  • старечий вік.

Існують різні види бородавок на обличчі, кожен з яких вимагає особливого підходу і лікування. Щоб вирішити, яким способом краще вивести наріст, необхідно знати, чим вони відрізняються:

  • Звичайні. Доброякісна не запалена папула, покрита виростами з клітин ороговілого епітелію. Колір варіюється від тілесного до світло-сірого. Розміри – 0,5–1,5 див.
  • Плоскі. Доброякісне новоутворення, що представляє собою плоский вузлик, трохи піднімається над поверхнею шкіри. Розмір – до 5 мм
  • Вульгарні. Доброякісні нарости круглої форми сірого, жовтувато-бурого або тілесного відтінку. Величина – від шпилькової головки до великої горошини.
  • Ниткоподібні (папіломи). Бородавочные утворення округлої, овальної або витягнутої форми. Бувають темно-коричневого або тілесного кольору. Розміри від 1 до 5 мм. Папіломи рідко виростають до 10 мм.
  • Старечі. Вікові кератоми, що з'являються у людей після 40 років. Їх називають доброякісною формою передраку. Можуть бути жовтого, коричневого і навіть чорного кольору. Частіше плями округлої форми різного розміру, які з часом піднімаються над поверхнею шкірних покривів. Верхній шар жирний, пухкий, м'який.

Як позбутися від бородавок на обличчі

Якщо вірус папіломи людини (ВПЛ) потрапив в організм, то він буде перебувати там довічно. Лікування бородавок на обличчі потрібно починати зі зміни способу життя в цілому, щоб поліпшити роботу імунної системи. Це правильне харчування, помірний спорт, позитивний настрій, позбавлення від хвороб, що знижують імунітет і інше. Все що може на сьогоднішній день запропонувати медицина – це видалення бородавок на обличчі радикальними методами, що не вирішує внутрішні проблеми організму.

Перш ніж вибирати метод виведення новоутворення, необхідно визначити, з чим взагалі доводиться мати справу, адже наріст може бути симптомом якого-небудь захворювання, наприклад, раку шкіри. У будь-якому випадку треба відвідати лікаря (дерматолога, терапевта), але особливо, якщо спостерігаються такі стани:

  • постійно зростає кількість новоутворень;
  • розміри наросту з часом;
  • бородавочное освіта починає хворіти, змінювати колір і форму, кровоточити.

Описані симптоми вказують на можливість розвитку злоякісного утворення. При найменшій підозрі пацієнт направляється на обстеження до онколога. Остаточне рішення про видалення буде приймати він. В основному, якщо доброякісне новоутворення, не болить і не видозмінюється, то видаляти його не рекомендують. Інша справа особа – в цьому випадку вивести бородавку потрібно за естетичними показниками.

Традиційні методи позбавлення

Прибрати шкірні освіти з особи можна і народними методами, і аптечними медикаментами, та хірургічним шляхом. В самі мінімальні терміни вивести бородавки легко, якщо відвідати косметологічний кабінет, де застосовуються найсучасніші методи видалення новоутворень. До традиційних способів видалення папул відносяться:

  • Кріотерапія. Вивести доброякісне утворення на обличчі дерматологи часто рекомендують рідким азотом. Після його точкового впливу на нарості утворюється пухирець, потім скоринка, тканини відмирають, папула через деякий час відпадає. Перевагами методу є: безкровність, відсутність ризику інфікування, швидкість. Процедура не вимагає знеболювання. Мінуси кріотерапії: неможливість надіслати тканини на гістологію, часто виникає згодом пігментація, іноді залишаються рубці.
  • Лазерокоагуляция. Проводиться під місцевою анестезією. Видалення бородавок лазером має багато переваг – це швидкість і дешевизна процесу, відсутність крові і рецидивів, можливість за один сеанс вивести кілька штук. Недоліком лазеркоагуляції є протипоказання. Не можна використовувати лазер при цукровому діабеті, ВІЛ, онкології і при схильності до утворення келоїдних рубців. Оскільки лазер випалює папули шар за шаром, то є ризик попадання в рану інфекції.
  • Електрокоагуляція. Метод полягає у впливі на новоутворення змінним або постійним струмом високої частоти. Внаслідок цього відмирають його клітини. Переваги електрокоагуляції: невисока вартість, мала травматичність, швидке відновлення, виражена естетичність. Мінусів немає, але існує ризик приєднання інфекції.
  • Радіохвильова терапія. Порівняно з іншими методами видалення наростів радіохвилями не дуже популярно. Частіше його призначають при розмноженні бородавок. Процедура проводиться під місцевою анестезією, а для видалення використовують спеціальний ніж – радіохвильовий апарат «Сургітрон». З його допомогою можна за 1 хвилину позбутися наросту, уникнути попадання інфекції, набряків, рубців, прискорити реабілітацію, відправити тканини на гістологію. Мінуси процедури: не можна застосовувати при вагітності, захворюваннях серця, гіпертонії, епілепсії, онкології, цукровому діабеті.
  • Хірургічне висічення. Проводиться, якщо новоутворення великого розміру. Після місцевої анестезії хірург з допомогою скальпеля видаляє тканини наросту, а потім накладає косметичні шви. Плюси методу: можна робити операцію при онкології, є можливість гістології посіченого ділянки, видаляються глибокі, плоскі, великі нарости. Мінуси висічення скальпелем: тривала реабілітація, болючість, ризик формування післяопераційних рубців.
  • Хіміотерапія. Іноді фізичні методи неефективні в лікуванні гострих і плоских бородавок. У цьому випадку використовуються спеціальні засоби – кислоти, які наносять окремо. Плюси руйнує хіміотерапії: не залишається рубців, малоймовірна поява рецидивів. Серед мінусів: кислоти неефективні для старечих кератом і новоутворень великого розміру.

Лікування в домашніх умовах

Коли виявляється папіломавірус, людина спочатку думає, як вивести бородавки на обличчі самостійно. Слід пам'ятати, що шкіра в цій частині тіла дуже делікатна, тому до питання позбавлення від новоутворень треба поставитися з усією відповідальністю. Навіть народні засоби при неправильному застосуванні можуть залишити шрами на обличчі. Консервативні заходи не зможуть уберегти від повторного виникнення наростів, тому краще вибирати самолікування в разі появи маленької папули, яку не обов'язково видаляти радикально.

Вивести бородавок в домашніх умовах можна за допомогою гелів, крапель, мазей, спеціальних накладок у вигляді пластиру. Крім медичних препаратів, ефективні і народні рецепти. Бабусині поради теж іноді допомагають позбутися від бородавок. Наприклад, можна спробувати вивести небажаний наріст за допомогою звичайної нитки. Для цього потрібно нею перетягнути підстава папули. Такий метод не позбавлений логіки – без надходження крові наріст через час відпаде сам. Все домашнє лікування здійснюється тільки після консультації з лікарем.

Кошти від бородавок на обличчі

Ліки для зовнішнього застосування, які виробляють фармацевтичні компанії, відрізняються складом і фармакологічною дією. Всі кошти, призначені для виведення наростів, поділяються на групи: некротизирующие – припікають тканини, кератолические – сприяють їх відторгнення, холодоагенти заморожують, чим викликають відмирання наросту, а противірусні – пригнічують розвиток ВПЛ. Сказати, який засіб краще може тільки лікуючий лікар. Найбільш популярні аптечні препарати для виведення бородавок:

  • Саліцилова кислота. Бюджетний спосіб вивести бородавки – це використовувати 5-10% розчин. Обробляти уражені місця треба точково 1 раз/добу на ніч, а вранці змити. Наносити кислоту необхідно дуже акуратно, щоб не обпалити здорову шкіру. При дотриманні всіх правил використання можна з її допомогою позбутися від усіх видів бородавок. Мінус лікування – тривале застосування для досягнення результату і довгий перелік протипоказань: цукровий діабет, патології кровоносної системи та інші.
  • Веррукацид. Модифіковане засіб некротичного дії. Допомагає в самі короткі терміни позбавитися від папул. Перед застосуванням розчину наріст треба розм'якшити. Для цього потрібно нанести компрес з саліцилової мазі на 20 хвилин, а після розпарити у гарячій воді з додаванням соди. Після видалення верхнього шару ножицями треба наносити точково Веррукацид. Як правило, для невеликих бородавок на обличчі вистачає 1 сеансу. Протипоказання до використання препарату: вагітність, вік до 3 років, період лактації, наявність родимок поруч з папулой.
  • Криофарма. По суті, процес виведення новоутворень даними засобом схожий на видалення рідким азотом. В якості холодоагенту використовується суміш пропану і диметилэфира. Бородавки заморожуються за одне застосування. Для цього треба надіти додається до препарату аплікатор на балончик, наповнити замораживающей сумішшю і додати до наросту на 10-40 секунд. Протипоказання: злоякісні утворення, діти до 4 років, вагітність, лактація, запальні процеси на шкірі у місці застосування Криофарма.
  • Солкодерм. У результаті впливу розчину відбувається некроз тканин, папула висихає і відпадає. Лікування проводиться способом припікання бородавок пластикової паличкою. Для виведення 5-7 наростів вистачає одного сеансу. Солкодерм не застосовують при подразненнях на місці обробки, злоякісних процесах, під час лактації і в дитячому віці до 5 років.
  • Алломедин. Антивірусний препарат, розроблений на основі природних пептидів. Пригнічує поширення вірусу, стимулює регенерацію епітелію. При шкірних утвореннях гель наноситься на осередки 2 рази/добу протягом 3 тижнів. Під час лікування можуть виникати побічні реакції у вигляді кропив'янки, свербежу або шкірної висипки. Не застосовують Алломедин при індивідуальній непереносимості компонентів.
  • Ляпісний олівець. Випускається у вигляді конусоподібного стрижня, обгорненого в поліетилен. Надає некротичне, бактерицидну, припікаючу і протизапальну дію. Перед початком процедури кінець стрижня олівця опускається в холодну воду, після чого точково обробляється новоутворення. Процедура проводиться не частіше 1 разу в 7-10 днів і не довше місяця. У рідкісних випадках виникає шкірна алергія. При неправильному застосуванні ляписного олівця на обличчі можуть залишитися рубці.
  • Віферон. В основі препарату міститься інтерферон – білок, що виробляється організмом у відповідь на проникнення вірусної інфекції. Віферон піднімає місцевий імунітет, дуже простий у використанні, не викликає неприємних відчуттів, дає швидкий результат, дозволено під час вагітності та лактації. Щоб вивести бородавку треба наносити мазь на проблемну зону, злегка втираючи, до 4 раз/добу протягом місяця. При виникненні алергічних висипань на шкірі застосування препарату слід припинити.
  • Панавир. Стимулює вироблення інтерферону, посилює захисну реакцію клітин, допомагає організму протистояти вірусам. Для виведення бородавок використовують гель, яким обробляють новоутворення кілька разів в добу. Курс лікування – від 6 до 11 днів. Нанесення препарату на шкіру може спровокувати короткочасні почервоніння і свербіж. Небажано використовувати гель при вагітності.
  • Блеомицин. Відноситься до протипухлинних антибіотиків, викликає патологічну смерть клітин. Щоб вивести бородавки, їх обколюють препаратом 1 раз/тиждень протягом місяця. Процедура повинна проводитися під наглядом лікаря. Оскільки ліки впливає на весь організм в цілому, то його використання від бородавок на обличчі є винятковим випадком. Не можна застосовувати Блеомицин при виражених порушеннях функцій печінки, нирок, дихальної і серцево-судинної системи.

Народні засоби

Щоб шкіра обличчя знову стала здоровою і чистою, можна застосовувати в домашніх умовах, народні рецепти, перевірені часом. Деякі їх них засновані на використанні свіжих овочів, лікарських рослин, бактерицидних властивостей солі, цибулі, часнику. Доведено, що папіломавірус руйнується під дією деяких кислот, тому для виведення новоутворень застосовують агресивні речовини: сік кислих ягід або лимона, столовий або яблучний оцет.

Оцтова кислота

Викликає некротичні процеси в тканинах новоутворення оцтова кислота. Її правильне використання допомагає вивести не тільки підноситься частина наросту, але і найглибші коріння його. Для цих цілей можна використовувати винний, столовий, бальзамічний, спиртовий, яблучний і синтетичний оцет. Процедура проводиться в кілька етапів:

  • вимийте ділянку з бородавками антибактеріальним милом;
  • на шкіру навколо нанесіть крем для профілактики опіку;
  • просочіть оцтом ватний диск і накладіть на новоутворення;
  • зафіксуйте пластиром і залиште на ніч;
  • робіть процедуру щодня протягом 2 тижнів.

Лікувальні мазі

Вивести невелику папули можна маззю, приготованою з натуральних інгредієнтів:

  • Цибульна кашка, сіль, морська глина. Змішайте компоненти в рівних кількостях, змазувати маззю нарости по кілька разів на добу протягом місяця.
  • Картопляна маса. Промийте сиру картоплю, натерти на тертці разом з шкіркою, процідіть. Прикладайте густу масу до шкірного новоутворення, накрийте зверху поліетиленовим пакетом, тримайте пов'язку по 8 годин кожен день протягом місяця.
  • Рицинова олія, часниковий сік. Стовчений часник змішайте з касторкою 1:1, отриману кашку нанесіть на нарости, зафіксуйте за допомогою пластиру. Повторюйте процедуру перед сном до повного очищення шкіри.

Лікування йодом

По дії на папули йод схожий з некротизирующими препаратами. Крім прижигающих властивостей, розчин виявляє антисептичну дію, попереджає інфікування. Для виведення бородавок йод наноситься точково ватною паличкою на проблемне місце 1-5 разів/добу. Для прискореної регенерації тканин після припікання слід прикладати до папулі лист алое кімнатної температури. Не варто застосовувати розчин йоду довше 1 тижня. Якщо результату немає, то треба пробувати інші засоби.

Чистотіл

Для видалення шкірних новоутворень необхідно використовувати свіжий зріз стебла чистотілу. Регулярне припікання соком рослини призводить до відмирання патогенних тканин. Наріст поступово чорніє, всихає, відпадає. Процес триває від 2 тижнів до 1 місяця. Сік чистотілу може викликати опік, тому використовувати його треба максимально акуратно, закриваючи пластиром здорові ділянки шкіри обличчя. Такими ж властивостями володіє молочний сік кульбаби, настій або відвар полину.

Відео

Видаляємо бородавки і родимки будинку. Жити здорово! (17.03.2016)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!