Локоїд - інструкція із застосування, склад, показання, побічні ефекти, аналоги і ціна

Лікування запалення при атопічних дерматитах здійснюється із застосуванням кортикостероїдних препаратів, до яких відноситься засіб Локоїд, що містить гідрокортизон. Ліки володіє широким спектром фармакологічних ефектів, при цьому системна абсорбція при зовнішньому застосуванні мінімальна. Ризик виникнення небажаних ефектів після аплікацій кортикостероїду низький, якщо дотримуватися рекомендованого дозування та не перевищувати зазначений в інструкції максимальний термін лікування.

Інструкція по застосуванню Локоїду

Синтетичний глюкокортикоїдний препарат, згідно інструкції по застосуванню, надає швидке протинабрякову дію завдяки введенню в склад ліків молекули гідрокортизону (кортизолу), этерифицированной залишком масляної кислоти. Реакція, проведена за механізмом нуклеофільного заміщення, дозволила істотно підвищити швидкість противозудного дії, при цьому не відбувається пригнічення гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової системи і функції епідермісу.

Активна речовина препарату накопичується в зернистому шарі епідермісу, надаючи протизапальну дію. Этерифицированная молекула гідрокортизону розщеплюється до метаболітів у печінці, виведення відбувається через фільтраційні органи і кишечник. В системний кровотік надходить незначна кількість кортизолу в незмінному вигляді, тому кортикостероїд не впливає на загальні показники гідрокортизону в крові. Відсутність у складі засобу галогенів мінімізує ризик виникнення побічних ефектів від застосування препарату.

Склад і форма випуску

Виробник препарату випускає засіб у формі крему, мазі та емульсії. Всі форми випуску мають однакову дозування основного активної речовини, яка становить 1 мг на 1 г ліки. Додаткові компоненти забезпечують консистенцію кошти і сприяють прискоренню настання терапевтичного ефекту:

Речовина

Кількість в 1 г препарату, мг

Крем

Гідрокортизону бутират

1

Спирт цетостеариловий

72

Ефір макрогола цетостеариловий

18

Рідкий парафін

60

Натрію цитрат безводний

2,8

Пропілпарагідроксибензоат

1

М'який парафін

150

Бутилпарагидроксибензоат

0,5

Лимонна кислота безводна

4,2

Мазь

Гідрокортизону бутират

1

Поліетилен

5

Масло вазелінове

95

Локоїд емульсія (лосьйон)

Гідрокортизону бутират

1

Цетостеариловий спирт

70

Цетостеариловий макрогол 25

18

Лимонна кислота безводна

4,2

Пропіленгліколь

5

Пропілпарагідроксибензоат

1

Бутилгидрокситолуол

0,5

Бутилпарагидроксибензоат

0,5

Натрію цитрат безводний

1

Парафін

175

Масло бораж

П'ятдесят

Фармакологічні властивості

По біологічній активності кортикостероїдні препарати поділяються на класи. Локоїд відноситься до 3 класу (виражена активність, середнє за тривалістю дія). Механізм дії негалогенизированного кортикостероїду заснований на впливі кортизолу на клітини-мішені на рівні регуляції транскрипції генів. Активна речовина після проникнення через мембрану клітин зв'язується зі специфічними рецепторами, утворюючи гормон-рецепторний комплекс (фактор транскрипції, здійснює контроль синтезу матричної рибонуклеїнової кислоти).

Кортикостероїд надає вазоконстрикторного (судинозвужувальний) ефект. Під дією препарату в шкірі відбуваються імуносупресивні процеси (штучне пригнічення імунітету), які сприяють уповільненню утворення кератиноцитів (основних клітин епідермісу). Ліпіди, що входять до складу кремової основи, перешкоджають трансдермальному надходження алергенів і патогенних мікроорганізмів, а також розвитку ксероза (надмірної сухості шкіри).

Локоїд – гормональний чи ні

Запальний процес при дерматиті являє собою генетично обумовлене ураження шкіри. Особливі види клітин під впливом алергену починають виділяти речовини, які провокують набряклість та свербіж. Потім до них приєднуються інші клітини, які реагують не на наявність алергену, а на виникнення запального вогнища, що ще більше посилює набряк тканин. З появою гормональних препаратів з'явилася можливість впливати на всі види клітин, які є причиною запалення при дерматитах.

Універсальним і найбільш ефективним способом усунення запалення є гормони. Гідрокортизон є гормоном, секреція якого відбувається в корі надниркових залоз. До складу препарату входить стероїдний гормон гідрокортизону 17-бутират, отриманий синтетичним шляхом, тому він відноситься до негалогенизированным глюкокортикостероидным гормональних препаратів.

Показання до застосування

Топічні стероїди отримали широке застосування в дерматології зважаючи на їх високу ефективність при лікуванні захворювань шкіри неінфекційного характеру. Показаннями до використання кортикостероидного кошти є наступні захворювання:

  • ураження шкірних покривів без ознак наявності інфекції;
  • екзема;
  • псоріаз;
  • дерматити (атопічний, контактний, себорейний, періоральний);
  • токсидермія.

Спосіб застосування і дозування

Згідно інструкції гормональний стероїд припускає зовнішнє застосування. Лікарська форма випуску кортикостероїду впливає на вчинений терапевтичний ефект, що пояснюється здатністю проникнення активних компонентів у глибокі шари дерми. Частоту здійснення аплікацій і тривалість курсу лікування необхідно узгодити з лікарем. Підбирати препарат слід залежно від мети лікування, стану шкірних покривів і загальної площі уражених ділянок епідермісу:

Мазь

Крем

Емульсія

Хронічні процеси, що відбуваються в шкірі, що супроводжуються підвищеною сухістю, лущенням, лихенизацией

Гострі форми дерматозів, підгострі шкірні патології

Гострі ураження шкіри з вираженим мокнутием, тонкий епідерміс

Мазь

Наносити лікарський препарат у формі мазі слід тонким шаром на чисту суху шкіру від 1 до 3 разів щодня, залежно від області локалізації уражених ділянок та ступеня тяжкості захворювання. Рекомендована максимальна тижнева доза становить до 60 р. При досягненні швидкого позитивного ефекту від застосування мазі, кількість аплікацій може бути зменшено до 2 разів на тиждень. При наявності псоріатичних бляшок на колінних або ліктьових суглобах можливе застосування оклюзійних пов'язок для посилення ефективності терапії.

Крем

Здійснювати нанесення гормонального крему необхідно від 1 до 3 разів на день, при цьому слід втирати засіб масажними рухами, щоб забезпечити швидке проникнення активних компонентів в епідерміс. Наступ швидкого позитивного лікувального ефекту допускає зменшення кількості нанесення крему до 3 разів на тиждень. Не рекомендується перевищувати зазначену в інструкції максимальну сукупну дозування препарату, яка становить 60 р.

Особливі вказівки

Зовнішні кортикостероїди у формі мазі не рекомендується наносити на волосисту частину голови або використовувати їх для лікування гострих форм запалень (особливо протікають з виділенням ексудату). Щоб уникнути ризику розвитку глаукоми не слід наносити гормональний засіб на область навколо очей. Для лікування дерматозів, які локалізуються в області обличчя, геніталій або в складках шкіри, слід застосовувати препарат у формі крему.

Локоїд при вагітності

Лабораторні дослідження показали, що кортикостероїди мають здатність проникати через плацентарний бар'єр і чинити вплив на ембріон. Вплив гормону на плід стає більш вираженим при збільшенні площі оброблюваної поверхні шкіри вагітної жінки. Виявити, яку кількість гідрокортизону виділяється з грудним молоком, не представляється можливим, тому слід уникати застосування засобу під час лактаційного періоду.

У дитячому віці

Зважаючи на те, що Локоїд метаболізується до неактивної масляної кислоти і гідрокортизону, який швидко виводиться з організму, препарат дозволений до застосування в педіатричній практиці. Аплікації кортикостероїдів припустимі при лікуванні дітей, починаючи з віку 6 міс. Проведені дослідження показали, що препарат не викликає порушень функцій кори надниркових залоз, однак може викликати порушення екскреції гормону росту, тому гормональна терапія повинна проводитися під постійним контролем лікаря.

Побічні дії

Відсутність у складі кортикостероїду галогенів знижує ризик виникнення небажаних симптомів, характерних для гормональної терапії. Побічні ефекти частіше проявляються при порушенні режиму дозування препарату і нанесенні засобу на великі поверхні шкіри. Згідно відгуками до найчастішим небажаним діям місцевого глюкокортикостероида відносяться:

  • подразнення шкіри;
  • збільшення внутрішньоочного тиску (при наявній схильності);
  • телеангіектазії;
  • угревидная висип;
  • гіпертрихоз або алопеція.

Передозування

У медичній практиці відсутні зареєстровані випадки передозування при використанні гормонального препарату на основі гідрокортизону 17-бутират. При тривалому застосуванні засобу або нанесенні його в кількості більшій, ніж рекомендовано, може посилитися прояв побічних ефектів. Присутність симптомів гіперкортицизму (надлишку гормонів) робить необхідним скасування препарату та звернення до лікаря.

Протипоказання

При наявності інфекцій епідермісу застосування Локоїду протипоказане через його імуносупресивної дії і можливості приєднання вторинної інфекції. В інструкції міститься вичерпний перелік протипоказань, який включає:

  • шкірні інфекції бактеріального характеру (стафілодермія, стрептодермії, фолікуліт);
  • підвищену чутливість до компонентів препарату, алергію;
  • грибкові ураження шкірних покривів;
  • наявність шкірних паразитів;
  • акне;
  • розацею;
  • період після проведення вакцинації;
  • наявність ушкоджень цілісності шкіри;
  • неопластические процеси в епідермісі;
  • туберкульоз;
  • сифілітичні шкірні поразки.

Умови продажу та зберігання

Гормональний кортикостероїд дозволений до безрецептурного відпуску з аптек. Термін зберігання препарату не повинен перевищувати 5 років з моменту виробництва. Крем або мазь слід зберігати в темному, важкодоступному для дітей місці при температурі навколишнього повітря від 15 до 25 градусів.

Аналоги

Препарат для зовнішнього застосування, який є аналогом Локоїду за основним діючої речовини – це Латикорт. Засіб, що належить до фармакологічної групи глюкокортикостероїдів, являє собою аналог мазі Локоїд. Найпопулярнішими замінниками гормонального препарату згідно з відгуками є:

  • Триакорт;
  • Афлодерм;
  • Фторокорт;
  • Кловейт;
  • Дермовейт;
  • Полькортолон;
  • Гидрокорт;
  • Кортейд;
  • Акортин;
  • Кортеф.

Ціна Локоїду

Купити глюкокортикоїд можна в аптеках міста або оформивши замовлення на сайті інтернет-аптеки. Ціна препарату залежить від форми випуску та в середньому становить 320-350 рублів:

Форма випуску

Аптека

Ціна, рублів

Емульсія

Еврофарм

333

ЗдравЗона

274

Діалог

278

Крем

ПремьерФарм+

Триста п'ятдесят два

Вікно допомоги

231

Діалог

277

Еврофарм

351

Мазь

Вікно допомоги

297

ПремьерФарм+

330

ЗдравЗона

317

Діалог

253

Відео

Відгуки лікаря про препарат Локоїд: склад, показання до застосування, прийом, побічні дії, аналоги

Відгуки

В'ячеслав, 36 роківКілька тижнів тому у мене з'явилося червоне шорстке пляма на коліні, яке сильно пекло. Дерматолог призначив засіб, але попередив, що воно гормональне і використовувати його треба обережно. Через пару днів після початку використання крему, пляма стало блідіше, а через тиждень повністю зникло, побічних ефектів не було.
Геннадій, 45 роківЗастосовував цю мазь для лікування псоріазу. Стан шкіри поліпшується майже відразу після застосування, але на деяких ділянках (лікті, коліна) виникає необхідність накладення кошти під пов'язку, що не дуже добре позначається на шкірі - на ліктях залишилися ділянки, які постійно лущаться. Інших неприємних симптомів не спостерігав.
Галина, 29 роківВ моєї однорічної дочки був контактний дерматит, і педіатр нам призначив цей крем, щоб усунути надмірну сухість і лущення дитячої шкіри. Прояви дерматиту пройшли відразу після першого нанесення засобу, після чого я припинила його використання. Зараз застосовую гормональну мазь по мірі необхідності.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!