У людини Демодекоз: симптоми і лікування

Поява вугрової висипки і гнійних висипань на шкірі обличчя або тіла може викликати у людини демодекоз – шкірне захворювання, розвиток якого провокує підшкірний кліщ роду демодекс (див. фото). При відсутності своєчасного лікування хвороба призводить до гіпертрофії шкірних покривів обличчя і голови, ефективність лікування залежить від своєчасної діагностики і зміцнення внутрішніх захисних сил організму.

Що таке демодекоз у людини

Шкірне захворювання демодекоз протікає у вигляді хронічної інфекції, спричиненої підшкірним паразитом – кліщами роду Demodex, що живе на волосяних фолікулах і сальних залозах у ссавців або людини. На тлі гормональних збоїв, ослаблення імунітету або запальних захворювань починається інтенсивне розмноження демодекса, що супроводжується патологічним збільшенням його популяції. На шкірі людини паразит живиться секретом сальних залоз і відмерлими клітинами, гостра стадія інфекції виражається у вигляді характерних вугрових висипань (див. фото).

Причини

Демодекозний кліщ паразитує на тілі у 90-95% населення, але належать до умовно-патогенних паразитів. Це означає, що клінічні ознаки інфекції проявляються тільки при певних умовах. До факторів, що провокує прогресування захворювання, дерматологи відносять:

  • фізичне перенапруження;
  • нервовий стрес;
  • ендокринні захворювання, що викликають збої у виробленні гормонів;
  • захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту, які призводять до порушень кишкової мікрофлори;
  • тривалий вплив на шкіру високих або низьких температур;
  • прийом гормональних препаратів.

Як передається демодекоз

Зараження відбувається прямим контактним способом, демодекоз у людей поширюється від людини до людини, в наслідок прямого контакту. За даними статистики, демодексом заражені близько 30% дітей і приблизно половина дорослого населення. Вважається, що кліщ здатний виживати поза людського організму протягом 25-30 днів при температурі вище 15°C на відмерлих отторженных частинки шкіри. Здатність вижили в цих умовах особин до зараження здорової людини не доведена.

Чи можна заразитися від кішки

Демодекоз людини викликається двома видами демодекса – Demodex folliculorum, який вражає волосяні фолікули, і Demodex brevis, що живе в підшкірних сальних залозах. При зараженні основним місцем локалізації інфекції стає шкіра особи (носогубний трикутник, щоки, чоло, повіки), особливо чуйно реагує на гормональні зміни і запальні процеси, волосяні фолікули вій і брів. Demodex cati і Demodex gatoi, що викликають демодекозное поразку у кішок, є видоспецифичным паразитом, вони не здатні вижити на шкірі людини більше трьох діб.

Симптоми

Клінічні ознаки демодекозу залежать від стадії розвитку захворювання. В попередній гострій стадії період більшість пацієнтів відчуває відчуття припливів, появі почуття підшкірного спека, що викликається розширенням судин, що супроводжується появою хворобливого рум'янцю. На цій стадії розвивається судинний невроз, що свідчить про схильність до розвитку хвороби. При збільшенні стані спостерігаються наступні реакції:

  • шкірний висип;
  • поява прищів;
  • поява вугрів;
  • алергічний дерматит;
  • шкірний свербіж;
  • себорея (лупа);
  • випадання волосся;
  • часткове випадіння волосяних покривів.

На обличчі

Демодекоз шкіри особи починається з появи розацеа (рожеві вугри) (див. фото). На тлі стійкої гіпотермії розвивається підвищена жирність шкіри і розширення пір, викликані інтенсивною роботою сальних залоз. Кліщі харчуються підшкірним сальним секретом і шкірним салом, інтенсивне розмноження збудників демодекозу в таких сприятливих умов для їх життя викликає:

  • освіта шкірних гнійників;
  • лущення та почервоніння шкіри;
  • утворення папул на поверхні шкіри (бульбашок, заповнених рідиною);
  • відділення "пір'яних" омертвілих ділянок шкіри;
  • телеангиэктазию (судинну сіточку) на шкіру крил носа і щік;
  • гіперплазія сальних залоз, що викликає підшкірні ущільнення та нерівності на поверхні шкіри;
  • гіпертрофічні шкірні розростання (на пізніх стадіях захворювання) при проникненні інфекції глибоко в тканини.

Стадії

Розвиток демодекозу протікає за трьома вираженим стадій, кожній з яких властива своя клінічна симптоматика. Після продромального періоду починається інтенсивне розмноження кліщів демодекс, і хвороба протікає за такими основними стадіями:

  1. Еритематозна. Характеризується еритемою шкіри (почервоніння) без явних причин, що зберігається від декількох годин до декількох діб.
  2. Папульозно-пустулезная. На шкірі з'являються папули і гнійнички, поширюється вугровий висип.
  3. Гіпертрофічна. Важка стадія супроводжується гипертрофическими шкірними розростаннями – ринофимой (в області носа), метафимой (в області чола), отофимой (в області вуха), гнатофимой (в області підборіддя) (див. фото).

Наслідки захворювання

Відсутність своєчасного адекватного лікування захворювання може викликати неприємні небезпечні наслідки. При загостреннях демодекозу хвороба прогресує швидко, протягом декількох тижнів шкірні висипання можуть пошириться на спину й інші ділянки тіла, викликати алергічний дерматит, супутню бактеріальну грибкову інфекцію. При демодекозі особи на пізніх стадіях як правило розвивається гнійний кон'юнктивіт або кератит. Розвиток демодекозу волосистої частини голови може викликати часткове або повне облисіння.

Діагностика

  • при появі клінічних ознак захворювання робиться зіскрібок шкіри з уражених ділянок, лабораторне дослідження результатів якого допомагає підтвердити наявність паразита.
  • при ураженні очей на аналіз відправляються вія пацієнта або отторженные шкірні лусочки з області повік.
  • розміри кліща дозволяють легко виявити його особин при простому мікроскопічному дослідженні отриманого матеріалу.

Лікування демодекозу у людини

Лікування демодекозу людини проводиться методом комплексної терапії, що включає в себе спеціальну дієту, заходи по зміцненню імунітету, медикаментозну терапію для зняття симптоматики, системну і місцеву, фізіотерапію. Хворому рекомендується дієтичне харчування, відмова від користування косметичними кремами, призначається прийом вітамінів, препаратів антигістамінної групи, антимікотиків або антибіотиків (у випадках приєднання грибкової інфекції), протипаразитарних препаратів місцевої дії (Левомеколь, Амитразин).

Мазь Левомеколь є протимікробну дегидратирующим засобом, що знімає запалення і сприяє очищенню і загоєнню шкірних пір при гострій стадії демодекозу. Протипоказано застосування засобу при приєднанні до зараження грибкових інфекцій. Для підвищення ефективності перед нанесенням мазі уражені ділянки шкіри обробляються антисептиком. Схема лікування та тривалість курсу розробляється лікарем індивідуально.

Лікування демодекозу очей

При демодекозі очей людини необхідно призначення холиномиметиков, препаратів "сухий сльози", краплею з кортикостероїдами, протизапальних препаратів місцевої дії для лікування виникають на тлі інфекції кон'юнктивітів, кератитів та інших запалень слизової оболонки ока. В залежності від того, як виглядає клінічна картина захворювання, лікар призначає антигістамінні препарати та засоби для відновлення росту вій (після завершення лікування).

Вік

При демодекозі століття призначаються засоби для знищення збудника місцевої дії. До них відносять трихополовую мазь, розчин димексиду, мазі спрегаль, пренацид, демолан. Засоби наносяться безпосередньо на шкіру повік. Лікувальний ефект настає протягом перших 7-10 днів після початку терапії, для повного одужання потрібно. в середньому, близько 1,5 місяців. Паралельно проводиться системна комплексна терапії.

Мазь Трихопол має антибактеріальну та імуномодулюючою дією, пригнічує розмноження демодекса. Тривалість курсу лікування становить від трьох тижнів до півтора місяців, засіб наноситься на шкіру 2-3 рази на добу. Протипоказана на перших семестрах вагітності та при наявності алергічної реакції на компоненти препарату. Ефективна тільки у складі комплексної лікувальної терапії.

Народними засобами

На еритематозний і папуло-пустульозної стадії захворювання застосовуються натуральні рослинні засоби лікування. Використання методів народної медицини необхідно узгоджувати з лікарем з-за наявності протипоказань і побічних ефектів. Ефективно застосування таких рецептів:

  • спиртові настоянки календули, золотого вуса або звіробою: розчин наносять на ушкоджені ділянки шкіри тричі на день до повного зникнення вугрової висипки;
  • компреси з натуральним соком алое: змочений в свіжовичавленому соку рослини ватний тампон прикладається до місць шкірних запалень 2-3 рази за добу для зняття свербіння, печіння та інших неприємних відчуттів.

Прогноз

Для сприятливого прогнозу визначальне значення має своєчасна діагностика і правильне лікування. В цьому випадку інфекція не перетікає в хронічну, і регулярних рецидивів демодекозу вдається уникнути. При відновленні імунітету і при відсутності важких хронічних захворювання процес повної ремісії займає від трьох до шести місяців, залежно від стадії хвороби в момент її виявлення.

Профілактика

До профілактичних заходів проти зараження оточуючих є дезінфекція білизни та одягу хворого людини, його особистих речей. Для здійснення гігієнічних процедур пацієнту рекомендується користуватися одноразовими серветками та іншими предметами гігієни. В якості профілактики рецидивів рекомендують:

  • зміцнення імунітету методом загартовування;
  • здорове правильне харчування, підтримує гормональний баланс;
  • прийом полівітамінів;
  • дотримання гігієни тіла;
  • після завершення ремісії гострій стадії – профілактичне застосування протипаразитарних мазей (за призначенням лікаря);
  • ретельний підбір косметичних препаратів.

Фото демодекозу на обличчі

Відео

Демодекоз лікування. Як правильно лікувати демодекоз на обличчі.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!