Пігментний невус на шкірі у дитини або дорослого - причини виникнення і показання до видалення

Організм людини знаходиться в процесі постійної зміни і особливо це стосується шкіри, що має вроджену схильність до появи таких утворень, як пігментний невус, який часто діагностується вже у дитини і має тенденцію до поширення з віком. Сучасна медицина добре вивчила це явище і накопичила значний досвід позбавлення від цієї освіти.

Що таке пігментний невус

Скупчення меланіну на шкірних покривах, мають частіше коричневий, але іноді чорний, фіолетовий або інший відтінок, відомі дерматологів під назвою пігментний невус. Освіти можуть бути представлені у вигляді вкраплень в шкіру або видаватися поверх покриву. Вони мають доброякісну природу і складаються з меланоцитів (клітини, відповідальні за вироблення меланіну). Синтез пігменту може викликати ультрафіолетове випромінювання і меланотропный гормон, що виробляється гіпофізом.

Згідно з довідником Міжнародної класифікації хвороб (МКБ-10), невуси відносяться до розділу новоутворення (C 00-D 48), підрозділу доброякісні новоутворення (D 10-D 36) і мають кінцевий код D 22 (меланоформный невус). Даним кодом позначаються такі види, зафіксовані в класифікації:

  • БДУ (гігантський пігментний, прикордонна форма);
  • блакитний (синій);
  • волосяний;
  • пігментний.

Симптоми і ознаки

Пігментні освіти за їх характерному зовнішньому вигляду виявити просто. Складності можуть виникнути, якщо утворення мало насичені меланіном або знаходяться у важкодоступних для очей місцях (складки шкіри, спина). Під впливом гормонів ледь помітні освіти можуть почати поступове зростання зони поширення і міняти колір. Якщо таке пляма зазнає такі зміни, то, найімовірніше, це пігментна пляма.

Іноді в галузі освіти починає відчуватися свербіж. Це свідчить про те, що всередині йдуть процеси, які пов'язані з поділом клітин. Свербіж може з'явитися внаслідок контакту плями з одягом. Слід з'ясувати причину роздратування, щоб запобігти ускладнення. Для повного уявлення про ознаки освіти, треба звернутися до класифікації видів. Кожен з них має ряд особливостей (на фото).

Ознаки малігнізації

Невус являє собою доброякісне утворення, але при цьому він несе ризик трансформації в злоякісну меланому. Уважне спостереження за освітою повинно увійти у звичку. Тривогу варто виявляти при виявленні таких атипових ознак:

  1. Збільшення освіти. Пігментні плями діаметром більше одного сантиметра мають схильність до переродження в рак.
  2. Краї родимки почали загострюватися, змінюючи форму локалізації.
  3. Виникнення свербежу, болю.
  4. На поверхні пігментного родимки утворюються скупчення небезпечних невеликих вузликів чорного кольору.
  5. Змінилася консистенція (ущільнилася або розм'якла) або колір.
  6. З поверхні стала виділятися кров, шкіра почала сохнути або лущитися.
  7. Випали волосся з поверхні освіти.
  8. Навколо родимки з'явилися подразнення або точкові новоутворення.

Причини виникнення

Механізм утворення меланоцитарных невусів являє собою надмірний поділ клітин. Порівняно з раком, поділ має межу і відбувається повільно. Родимки - це вроджене явище, яке проявляється з ростом організму і зупиняється після завершення основного етапу формування тіла (22-25 років). Фактори, що обумовлюють їх формування:

  1. Спадковість.
  2. Ультрафіолетове випромінювання: стимулює роботу меланоцитів.
  3. Гормональні зміни: при вагітності або зміни підліткового віку задіюється гіпофіз, який відповідає за меланотропный гормон.
  4. Травми: запальні процеси можуть провокувати локальний зростання пігментних клітин.

Пігментний невус у дитини

У новонароджених дітей часто шкіра не має помітних оку утворень, але з ростом тіла, збільшується площа шкірних покривів, і невуси набувають оформлений зовнішній вигляд. У віці 5-10 років родимки проявляють себе у вигляді ущільнень різної форми і величини, мають коричневий відтінок. Деякі лікарі називають це освіта ювенільної меланому.

Родимка у дитини являє собою бляшковидное, сферичне освіта, відмежоване від прилеглих тканин, діаметр: 0,5-0,7 див. Характерною ознакою є ангіоматоз (вираженість капілярів). Шкірний покрив поверхні освіти стоншений. Вимагає вкрай обережного поводження, тому, що травматизація може активувати механізми злоякісного переродження.

Види невусів

Різноманіття невусів породило необхідність класифікації їх за видами. Ключовим моментом є розподіл на меланомонеопасные і меланомоопасные освіти. До перших належать:

  1. Внутридермальный невус. З'являється в перехідному віці і змінюється в процесі життя. Розташовується в шарі дерми.
  2. Папилломатозный невус. Має виражену форму і колір, підноситься над поверхнею шкіри, м'який і безболісний на дотик.
  3. Пігментний галоневус. Родимка круглої або овальної форми і блідою облямівкою біля основи. Виявляється у осіб порушеннями гормональної системи і слабким імунітетом.
  4. Монгольське пляма. Генетично обумовлене родима пляма, що зустрічається переважно в осіб монгольської національності. З віком пропадає.
  5. Фиброэпителиальный. Круглої форми, діаметром до полусантиметра, червонуватого або рожевого кольору.

Група меланомоопасных невусів

Меланомоопасные освіти вимагають своєчасної діагностики і кваліфікованого лікування. Мають наступну класифікацію:

  1. Блакитний невус. Родимка підноситься над шкірою і часто має темно-синій відтінок. Ризик переродження збільшується внаслідок травмування.
  2. Прикордонний невус. Це вроджений вид родимок, розміром 0,7-1,2 див. Насичена меланіном, може переродитися з-за травми або ультрафіолету.
  3. Гігантський пігментний. Вроджене утворення великих розмірів, іноді до 40 см в діаметрі. Сильно видається над шкірою кінцівок, пигментировано темно-коричневим кольором і вкрите волоссям.
  4. Диспластичний невус. Півсантиметра в діаметрі, коричневого забарвлення або чорного кольору, плоске пляма. Попередник меланоми без видалення піддається злоякісної трансформації в 9 з 10 випадків.

Ускладнення пігментних утворень

Найголовніше і несприятливий ускладнення невусів пов'язано з ініціацією онкологічного процесу у випадку впливу несприятливих чинників або навіть без видимих причин. Ризик збільшується при травмуванні або некваліфікованому видаленні. До ускладнень відносяться також кровоточивість після видалення і проникнення інфекції в постоперационную рану.

Діагностика

Щоб діагностувати освіта і відрізнити його від шкірних захворювань, використовується диференційний підхід. Для цього оглядають родимку по системі АВСДЕ – асиметричність, нерівні горбисті кордону, різний колір ділянок, діаметр (критичний вважається понад 6 мм). Для перевірки злоякісності освіти беруть мазки для мікроскопії, іноді проводиться люмінесцентне дослідження. Гістологічна біопсія в якості діагностики заборонена, оскільки провокує переродження доброякісної родимки в злоякісне утворення.

Лікування

Невоклеточный невус піддається лікуванню в залежності від розміру і характеристик. Якщо родимка маленька, не змінюється в розмірах і кольорі її не чіпають. Раніше по відношенню до невусам застосовувалося лікування гормональними мазями, але ця практика себе не виправдала. Сьогодні популярною є хірургічна операція. Іноді замість неї показане симптоматичне лікування з призначенням анальгетиків, протизапальних засобів, гиперкоагулянтов. Для полегшення стану використовуються фізіопроцедури, приймаються седативні препарати і легкі цитостатики.

Хірургічне видалення

Перед тим як видалити пігментну новоутворення, лікар складає картину стану пацієнта. Враховуються такі чинники:

  • розташування на слизових оболонках, підошвах, області промежини, волосистої частини голови;
  • строката не характерна забарвлення невуса, підозрілий зростання, неправильні краю;
  • вроджений пігментний невус шкіри або набута форма;
  • наявність свербежу, кровотечі, болі.

Існує хороший вибір способів видалення беспигментных родимок. Найпопулярнішими з них вважаються ті, чия ефективність підтверджена великою практикою:

  1. Радіохвильове видалення за допомогою радиокоагулятора
  2. Електрокоагуляція струмом, термічне ураження.
  3. Кріодеструкція – руйнування холодом з утворенням кірочки, захищає ділянку від інфекцій.
  4. Хірургічне висічення з захопленням здорових тканин і жирової клітковини.

Видалення лазером

Оперативне втручання лазером вважається відносно безпечним способом видалення маленьких і середніх родимих плям. Процедура проводиться під місцевою анестезією. До її переваг відносять роботу тільки з ураженою ділянкою, відсутність ушкодження здорових тканин. Лазерний пучок направляється усередину ураженої шкіри, тканини випалюються. Можливими ускладненнями стають освіта беспигментного білого рубця (на фото), тривале зростання плями при неповному видаленні.

Народні методи

Лікарі не радять використовувати методи народної медицини в лікуванні невусів, тому що вплив травами і кислотами може призвести до озлокачествлению родимок. Якщо пацієнт впевнений в доброякісності освіти, то вилікувати невелике беспигментное пляму можна наступними рецептами:

  • наносьте чистий сік чистотілу або змішаний з вазеліном на уражене місце кілька разів у день;
  • змащуйте уражені області конопляною олією 3-4 рази/день на протязі місяця;
  • соком лимона змащуйте родимки п'ять разів на день.

Профілактика малігнізації

В даний час не існує ефективних заходів профілактики утворення пігментних плям. До популярних методів захисту родимок від перетворення в злоякісні судинні пухлини, відносять:

  • захист від сонячного випромінювання – засмага в тіні, в безпечні години (до 11 ранку і після 16 вечора), використання сонцезахисних засобів;
  • регулярний огляд родимок самостійно або у дерматолога;
  • заборона на розчісування щоб уникнути травмування плям.

Фото пігментних невусів

Відео

Пігментні невуси

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!