Мікроспорія у дітей - збудник, прояви на волосистій частині голови, шкірі, лікування та профілактика

Навколо людини постійно знаходиться величезна кількість мікроорганізмів, які здатні викликати різні патології. Мікроспорія у дітей або стригучий лишай – патологія, що вражає волосисту частину голови або гладку шкіру дорослого або дитини. Хвороба заразна, тому необхідно ізолювати людину і почати негайне лікування. Терапія має позитивний прогноз при дотриманні правил і схеми прийому медикаментів.

Що таке мікроспорія у дітей

Ця патологія для широких кіл більше відома, як стригучий лишай. Цей термін став традиційним назвою для цілої групи недуг, які зачіпають шкіру обличчя і волосисту частину голови. Мікроспорія шкіри вражає волосся, вони обламуються і з'являються залисини. Захворювання відноситься до групи інфекційних грибкових патологій, збудник (Микроспориум) проникає в шкірні покриви, починає своє розмноження, що і призводить до появи типових симптомів.

Шляхи зараження

Проникнення інфекції відбувається при контакті з переносником, в його ролі може виступати інша людина, предмет, тварини, які вже заражені грибком. Існує кілька різновидів суперечка, від цього залежить спосіб поширення серед людей. Виділяють три основних види Microsporum в залежності від основного господаря:

  • Зоофильные грибки. Головними переносниками є кішки, собаки та інші тварини.
  • Антропофильные. Головними переносниками стають люди.
  • Геофильные. Головне місце проживання – грунт, тут вони зберігають свою життєздатність протягом кількох місяців

Інкубаційний період у дітей

На тривалість цього етапу залежить вид грибка, який викликав мікроскопію. Приміром, геофильные і зоофильные спори розвиваються протягом 5-14 діб. Якщо під шкіру потрапили антропофильные форми грибка, то інкубаційний період займе більше часу – 4-6 тижнів. Як правило, зараження відбувається від хворих тварин, тому захворювання проявляється у людини після 1-2 тижні.

Симптоми

Існує загальна клінічна картина для всіх видом мікроскопії, але існують і індивідуальні ознаки кожного виду захворювання, які стають характерними особливостями недуги. До загальних симптомів відносять наступні прояви:

  1. Плями червоного кольору. Один з перших ознак розвитку патології, з'являються вогнища ураження на шкірі голови і тіла. При локалізації на волосистій частині голови можуть з'являтися плями і в області брів, вій. При появі на гладкій шкірі виявити вогнища можна на будь-якій частині тіла.
  2. Білясті дрібні лусочки. Через кілька діб плями стають з рожевим відтінком і бліднуть. Починають утворюватися на поверхні білясті лусочки, виникає їх багато. Помилково вони можуть бути прийняті на волосистій частині голови за лупа, а на тілі за перші ознаки псоріазу у дитини.
  3. Сильний свербіж. У деяких випадках вогнища лущення супроводжуються цим симптомом. Коли дитина чухає голову, то спочатку батьки думають, що це педикульоз. Нерідко плутаються мікроскопію з екземою або іншим видом дерматиту. Це не обов'язковий ознака, хвороба може протікати і без нього.
  4. Зростання температури тіла. Спостерігається не у всіх хворих, але може бути.
  5. Збільшення лімфатичних вузлів. Цей симптом спостерігається тільки у деяких малюків на шиї.

Мікроспорія шкіри

В залежності від типу і стадії патології можуть розвиватися певні симптоми, які спрощують діагностування хвороби. Мікроспорія гладкої шкіри у дітей і новонароджених частіше протікає в поверхневій формі. До ознак відносять наступні прояви (дивіться фото):

  1. Першим з'являється червона пляма (вогнище) круглої або овальної форми. У нього є чіткі межі, воно злегка підноситься над шкірою.
  2. Потім вогнище ураження починає збільшуватися в розмірах, стає ще більш щільним і злегка набряклим. По радіусу плями з'являється валик, який складається бульбашок і корочок.
  3. По центру вогнища запальний процес зменшується. Обмежена валиком площа стає рожевого кольору, покривається лусками.
  4. Іноді мікроспорія повторно проникає в місце первинного інфікування. Всередині старого кільця з'являється ще один осередок ураження. Така форма часто зустрічається при антропонозной мікроспорії.
  5. На поверхні гладкої шкіри, як правило, утворюється 1-3 таких вогнища. Якщо плями розташовані близько, вони можуть зливатися. Вогнища без активного інфекційного процесу не викликають у більшості випадків не викликають неприємні відчуття. Якщо ж спостерігається запальний процес, то дитина відчуває свербіж і біль.
  6. У новонароджених і малюків до 3 років хвороба часто має еритематозно-набряклу форму. Вогнища ураження набряклі, червоні і з явним запаленням, лусочок при цьому дуже мало.

Мікроспорія голови

Стригучий лишай на волосистій частині частіше проявляється в період з 5 до 12 років. У більш дорослому віці ця патології дуже рідко спостерігається, тому що волосяні цибулини здатні продукувати кислоту, що вбиває збудника хвороби. Грибкова інфекція частіше діагностується у дітей з рудим волоссям, недуга протікає з наступними симптомами:

  1. З'являються на дермі ділянки лущення, біля коріння волосся утворюються кільцеподібні лусочки, вони оточують волосинки по всьому периметру.
  2. Через 1 тиждень, відбувається ураження волосяного покриву. Відбувається втрата пігментації, волосся стають крихкими, ламкими і дуже тьмяним. В результаті цього вони відламуються, залишається тільки короткий «їжачок» близько 5 мм.
  3. Залишилися уламки волосинок покриває грибковий наліт спір. Шкіра в цих місцях щільна і помірно червона, вкрита численними сіруватими лусочками.

Це загальні симптоми, які проявляються при даній формі патології, але існує і нетипові варіанти. Виділяють наступні різновиди недуги:

  1. Інфільтративна форма. Осередок ураження височіє над іншою шкірою. Має червоний вигляд, набряковий, волосся ламаються на рівні 4 мм.
  2. Нагноительная форма. Відзначається сильний запальний процес, пляма щільне і товсте. На поверхні формується синюшно-червоні вузли з пустулами, які при натисканні випускають гній.
  3. Ексудативна. Відзначається сильний набряк. Почервоніння, дрібні бульбашки в місці зараження. Лусочки між собою склеюються запальної рідини, формується кірка, яка покриває пляма.
  4. Трихофитоидная. На шкірі з'являється велика кількість дрібних вогнищ ураження, лущаться вони слабо. Плями не мають чітких контурів, явного запалення, волосся ламаються на рівні 2 мм.
  5. Себорейна. На деяких ділянках голови спостерігається випадіння волосся. У цих місцях видно шкіра голови з жовтуватими лусочками. Якщо зчистити їх, топ од ними будуть зламані коріння волосся.

Причини

Головним джерелом інфекції стають собаки і кішки. Проникнення спор відбувається не тільки при безпосередньому контакті дитини з хворим тваринам, але при дотику до предметів, на яких залишилися шерсть, лусочки. У ґрунті грибок продовжує жити ще 1-3 місяці. Інфікування може відбутися тільки через контакт, вірогідними джерелами мікроспорії можуть стати:

  • предмети, яких торкався хворий (людина або тварина);
  • хворі люди;
  • хворі тварини;
  • грунт.

Класифікація

Існує два основних варіанти розділення цієї патології. В основі першої класифікації лежить область ураження грибком. Підрозділяється хвороба по цьому типу на три варіанти:

  • мікроспорія гладкої шкіри;
  • волосистої частини голови;
  • ураження нігтьових пластин (вкрай рідко).

Лікарі виділяють ще 3 форми патології, які класифікуються по виду збудника, що спричинив розвиток недуги:

  1. Зоонозная мікроспорія. Збудником є грибок Microsporum, які паразитують на тваринах.
  2. Антропонозна. Збудники паразитують на іншій людині.
  3. Геофильная. Живуть гриби в ґрунті.

Ускладнення

Стригучий лишай не несе для життя дитини або дорослого ніякої небезпеки. При адекватної та своєчасної терапії і шкірний волосяний покрив повністю відновлюються. Однак трапляються ситуації, при яких виникають ускладнення недуги, якщо було призначено неправильна схема лікування або до лікаря звернулися пізно. Проявляється наслідки можуть в наступній формі:

  • запалення, нагноєння шкіри (як на фото);
  • з'являються залисини на голові.
  • розвивається незворотня випадання волосся.

Діагностика

Ґрунтується постановка діагнозу на візуальному огляді місць ураження лікарем, потім застосовують люмінесцентну лампу. Якщо фахівець не впевнений, то для підтвердження, точного визначення виду збудника призначають вивчення під мікроскопом і культуральне дослідження. За допомогою лампи Вуда в темній кімнаті лікар оглядає вогнище ураження. Ділянки, які уражені хворобою починають мерехтіти яскраво-зеленим кольором.

Даний феном до кінця не вивчений, але це один з найшвидших способів діагностувати мікроспорію. Для лабораторного дослідження лікар акуратно скальпелем робить зішкріб лусочок і передає матеріал для вивчення під мікроскопом. Перед процедурою необхідно область поразки обробити спиртом 96%. З гладкої шкіри беруть тільки лусочки, а з волосистої частини необхідні і уламки волосся.

Зібраний матеріал збожеволіє під предметне скло, капають 20% калію гідроксиду, через 30 хвилин вже можна розглядати як результат під мікроскопом. Можна помітити в лусочках нитки міцелію, а на поверхні волосини велика кількість спор, які, як дрібні кульки, прикріплені до нього по всьому зовнішньому периметру. Це стає причиною того, що волосся не має чіткої межі, вона більш розмита.

Культуральний спосіб діагностування необхідний при позитивному результаті після люмінесцентного і мікроскопічного дослідження, щоб визначити вид грибка. Це допоможе визначити максимально ефективну тактику лікування. Зібрані з ураженої ділянки лусочки поміщають в живильне середовище. При наявності грибка виростає у формі диска з пушком колонія.

Лікування мікроспорії у дітей

Визначення тактики лікування для дитини можна тільки після прийому у лікаря і діагностування хвороби. Якщо порушена тільки гладка шкіра, місцевих протигрибкових препаратів вистачить (розчини, мазі, креми, спреї). Використовують ці медикаменти до повного зникнення вогнищ ураження. Якщо патологія торкнулася волосисту частину голови, то тактика терапії змінюється. Необхідна системна терапія з прийомом протигрибкових засобів та нанесення місцевих ліків. Із загальних рекомендацій можна виділити наступні пункти:

  1. На гладкій шкірі необхідно раз на тиждень збривати волосся, можна використовувати пластирі з гризеофульвіном.
  2. При локалізації на волосистій частині голови, перед лікуванням, потрібно збрити з ураженої ділянки волосся. Повторювати цю процедуру 2 рази за тиждень до повного одужання.
  3. Голову мити краще спеціальним аптечним шампунем з вмістом кетоконазолу, повідон-йоду, сульфіду селену або дігтярним милом

Препарати для внутрішнього прийому дітям

Існують різні вигляді медикаментів для лікування цієї недуги. Доцільність їх використання повинен визначити лікар на основі виду захворювання, стадії та індивідуальних особливостей дитини. Найбільш оптимальними вважаються такі варіанти:

  • препарати тербінафіну;
  • Ламізил;
  • Требизил.

Якщо немає протипоказань, то перший варіант вважається переважним. Дозування визначає лікар залежно від маси тіла дитини. Існують наступні рекомендації по дозуванню з прийому тербінафіну:

  • 10-20 кг – ¾ від 125 мг таблетки ліки;
  • 20-40 кг – 1,5 таблетки 125 мг;
  • понад 40 кг – 2 таблетки.

Препарати для місцевої терапії

Обов'язково повинні використовуватися медикаменти для зовнішнього (місцевого) застосування. Зовнішня обробка необхідна як для гладкої шкіри і волосистої частини голови. Як правило, призначають такі препарати:

  • Залаин;
  • Травоген;
  • Ізоконазол;
  • Травокорт;
  • Тербизил;
  • сірчано-дегтряная мазь;

Крім протигрибкових мазей можна застосовувати йод, народні рецепти. Уражені місця необхідно обробляти кожен день вранці і ввечері. Приміром, після пробудження змастити настойкою йоду, а перед сном нанести шар мазі Ламізил. Якщо хвороба досягла стадії сильного запалення, то 3-5 днів для початкової терапії прописується місцева гормональна мазь Травокорт, яка надає потужний вплив на збудника. Наносять засіб 1 раз за добу.

Лікування мікроспорії волосистої частини голови

Для терапії даної форми патології часто призначають гризеофульвін. Це антибіотик, який продукує пліснявий гриб. Випускається засобів у вигляді таблеток (125 мг) та приймає медикамент кожен день у 3-4 прийоми після або під час їжі разом з чайною ложкою рослинного масла. Ця міра потрібна для підвищення розчинності кошти, збільшення часу його дії. Мікроспорія волосистої частини голови у дітей до 3 років переважно лікується за допомогою суспензії гризеофульвін.

Проводити терапію необхідно безперервно, поки дослідження не покажуть негативний результат на гриби. Після цього ще 2 тижні зберігають колишню дозування кошти, а потім протягом ще 14 днів приймають по 2 рази в тиждень. Курс лікування становить від 1 до 2 місяців, збривати волосся потрібно кожні 7 діб, мити голову – 2 рази за тиждень. Додатково необхідно використовувати будь-яку протигрибкову мазь (втирати в поверхню голови). Гризеофульвін володіє деякими побічними ефектами:

  • алергічні висипання;
  • головний біль;
  • неприємні відчуття в підшлунковій області;

Не можна призначати цей медикамент дитині, якщо він переніс гепатит, страждає від патології печінки, нирок, виразкових хвороб, захворювання крові і невритах. При необхідності можна використовувати альтернативу гризеофульвину – Ламізил (тербінафін). Медикамент застосовується у формі таблеток в дозі по 125 і 150 р. Дозування засобу встановлюється у відповідності з масою тіла, приймати ліки потрібно 1 раз на добу.

Народні засоби

При узгодженні з лікарем в якості додаткової терапії можуть застосовуватися домашні рецепти. Допомогти народні засоби можуть тільки на початкових стадіях патології або використовуватися для профілактики. Можна застосовувати наступні рецепти:

  • вичавити сік з цибулі, змочити серветки і кожен день прикладати до уражених ділянок;
  • настоянка квіток бузку: на 100 мл 70% спирту покласти 2 ст. л. сухих квіток, після процідити і змащувати запалені вогнища;
  • промивати уражені місця відваром чистотілу: на 1 ст. л. сухої трави взяти склянку окропу і потримати на слабкому вогні 10 хв, потім остудити, процідити.

Профілактика

Основним профілактичним напрямком повинна стати особиста гігієна дитини, за якою стежать батьки. Уникайте контакту з незнайомими тваринами, людьми, у яких є явні ознаки стригучого лишаю. Якщо дитячий майданчик виглядає брудною, по ній гуляють собаки і кішки, то не давайте дитині грати в піску або ходити по ньому босоніж. Якщо в родині з'являється хворий, його ізолюють від інших членів до повного одужання, а в квартирі проводиться дезінфекція.

Карантин по мікроспорії у дитячому садку

Ймовірність заразитися від іншої дитини дуже велика, тому існують певні правила при виявленні інфекції. Санпін по мікроспорії в дитячому саду є наступні:

  1. Лікар повинен подати екстрено повідомлення в СЕС.
  2. Хворої дитини усувають від відвідування колективу до повного одужання. Повинно бути тричі підтверджено відсутність грибків під лампою Вуда.
  3. Групу відправляється на карантин протягом 45 днів. Кожен 5 діб дітей оглядають, якщо виявлені повторні випадку, то продовжують ще на 45 днів карантин.

Фото мікроспорії у дітей

Відео

Симптоми мікроспорії ( стригучого лишаю ).

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!