Чим лікувати герпес на тілі у дітей і дорослих - причини виникнення і лікування противірусними засобами

Вірусом простого герпесу (ВПГ) уражено практично все населення планети. За даними статистики, ця цифра становить 90%. Зовнішні прояви захворювання мають тільки 5% інфікованих, у інших він протікає без вираженої клінічної картини. За наявною інформацією, ніж лікувати герпес на тілі, можна використовувати народні рецепти, противірусні препарати, антибіотики та інші лікарські засоби.

Що таке герпес на тілі

Серед вірусних інфекцій герпес найпоширеніше захворювання. У перекладі з грецької означає повзуча, що поширюється на шкірі хвороба. Характерними проявами герпеса є шкірні висипання, ураження слизових оболонок у вигляді групи пухирців. Інфікування відбувається різними шляхами від людей, що мають захворювання в активній формі. Герпес виникає без видимих причин. Крім цього, існує ряд чинників, які збільшують ризик зараження:

  • простудні захворювання, лихоманка;
  • тривале перебування на сонці в полуденні години;
  • стреси;
  • фізичні перевантаження і травми;
  • вживання деяких медикаментів;
  • ослаблення імунного захисту;
  • менструації;
  • операції на кістках щелеп та обличчя;
  • стоматологічні процедури.

Вірус герпесу має виражену локалізацію і вражає:

  • шкіру;
  • слизові оболонки очей та інших органів особи;
  • слизові оболонки статевих органів;
  • центральну нервову систему.

Захворювання носить хронічний характер. Медицині відомо близько 200 різновидів вірусу герпесу. Первісне потрапляння збудника в організм викликає симптоми, подібні до грипу. Повторне зараження має виражену картину і починається з шкірної висипки, пухирів і виразок на губах, в роті, в області статевих органів, на стегнах, плечах, уздовж трійчастого і міжреберних нервів. Висипання супроводжуються печінням, сверблячкою, больовими відчуттями. Фото показують локалізацію висипки.

Лікування герпесу на тілі

У хворого спостерігається загальне погіршення стану, підвищується температура тіла, болять уражені ділянки шкіри. В окремих випадках спостерігаються порушення смакових і нюхових відчуттів, виникає нудота, блювання, запаморочення. У деяких пацієнтів трапляються непритомні стани, які вимагають швидкого надання медичної допомоги.

Лікування при герпесі на тілі включає використання спеціальних лікарських засобів, зовнішнього і внутрішнього дії, широко застосовуються народні способи лікування. Особлива терапія призначається вагітним і годуючим жінкам. Ефективність лікування залежить від своєчасної діагностики, стадії захворювання, стану пацієнта. Особливо важко хвороба протікає з ускладненнями у вагітних, дітей і літніх людей.

Своєчасно потрібно вживати профілактичні заходи, щоб уникнути повторного зараження вірусом. Загартовування, повноцінне харчування, правильний режим дня, суворе дотримання правил особистої гігієни, вітамінотерапія та інші способи підвищення імунітету допоможуть запобігти недузі. Контроль стану передбачає здачу аналізів на наявність збудника і при необхідності медичні призначення. Під час захворювання необхідно дотримуватися карантин, обмежити будь-які контакти зі здоровими людьми.

Провести обстеження хворого, розшифрувати результати лабораторних аналізів повинен фахівець. З цією метою необхідно звернутися до терапевта. При діагностуванні вірусу герпесу і його різновиди він дає направлення до вузького спеціаліста. Лікуванням займається лікар дерматолог або дерматовенеролог, якщо висипка з'явилась на слизових оболонках статевих органів. При прояві симптомів захворювання на очах необхідно звернутися за призначеннями до офтальмолога.

Лікування герпесу на тілі медикаментами

Вірус герпесу, проникнувши в організм один раз, залишається в ньому назавжди. При зниженні імунного захисту захворювання дає про себе знати. Чим лікувати герпес на тілі при нинішньому рівні розвитку медицини не представляє складності. Для швидкого полегшення стану хворого застосовують комплексну терапію, використовують різні групи лікарських засобів:

  • противірусні засоби (або таблетки від герпесу на тілі) застосовуються на стадії захворювання, коли бульбашки на уражених ділянках шкіри ще не з'явилися;
  • ін'єкції (або уколи) призначають при складному перебігу хвороби;
  • препарати місцевої дії (противірусні мазі, спреї) необхідні для обробки уражених ділянок шкіри;
  • знеболюючі ліки, в тому числі місцевої дії застосовуються при сильних болях;
  • ранозагоювальні склади місцевої дії допомагають швидкому загоєнню виразок;
  • антисептики запобігають поширенню вірусу та захищають від приєднання вторинних інфекцій;
  • імуномодулятори зміцнюють захисні сили організму;
  • вітаміни надають загальнозміцнюючу дію, під час загострення захворювання особливе значення мають вітаміни А, Е, С, додатково внутрішньом'язово вводять вітаміни групи В;
  • антибіотики застосовуються лише у разі приєднання вторинної інфекції та ускладнення.

Мазь від герпесу на тілі

Самим неприємним симптомом активності вірусу є герпесная висип. Мазі застосовуються для лікування уражень шкіри на обличчі, на тілі, генітального герпесу. Противірусні лікарські засоби зовнішнього застосування мають олійну основу, яка пом'якшує і загоює ранки на шкірі. Універсальний захисний білок інтерферон, який входить до їх складу підвищує місцеву імунний захист. Мазі можна використовувати тривалий час, до повного зникнення зовнішніх ознак захворювання.

Ця фармакологічна форма є основним засобом для лікування застуди на губах, статевих органах, при оперізувальному лишаї і вітряній віспі. У складі противірусних мазей в якості діючої речовини використовують ацикловір і його похідні. До цієї групи лікарських засобів відносяться Ацикловір, Зовіракс, Віферон, Фенистил Пенцивир, Оксолінова мазь та інші.

Терапевтичний ефект мазі Зовіракс проявляється швидко, протягом декількох днів симптоми захворювання зникають. У складі лікарського засобу пенцикловир, похідне ацикловіру. На уражені ділянки мазь тонким шаром наноситься 5-6 разів на день. Мазь Віферон містить інтерферон. Наноситься на уражену шкіру 4-5 разів на день. Засіб ефективне і безпечне, його можуть застосовувати навіть вагітні на ранніх термінах.

Таблетки

При тяжкому перебігу захворювання, при локалізації висипу на внутрішніх органах, при частих рецидивах призначають таблетки або комплекс лікарських препаратів в таблетованій формі, який включає:

  • противогерпетические ліки;
  • стимулятори синтезу інтерферону;
  • препарати інтерферону;
  • інші імуномодулятори противірусної дії.

Антибіотики

Герпес – це ДНК - містить вірус, тому лікування базується на противірусних лікарських засобах при звичайному перебігу хвороби. Застосування антибіотиків, дія яких спрямована на придушення хвороботворних бактерій і грибкових інфекцій, при прояві симптомів простого герпесу безглуздо. Використання антибактеріальної терапії виправдане у випадках приєднання вторинної інфекції, наприклад, стафілококової, стрептококової, кандидозної.

До вторинних інфекцій, які розвиваються на тлі герпесу, відносяться ангіна, пневмонія, хламідіоз, плеврит, гнійні ранки на шкірі, гнійна інтоксикація. В цих випадках призначають:

  • антибіотики з цефалоспориновой групи (Аксеф, Супракс):
  • макроліди (Еритроміцин, Кларитроміцин);
  • линкозамиды (Лінкоміцин, Кліндаміцин);;
  • протигрибкові препарати (Флуконазол, Метронідазол).

Курс лікування антибіотиками становить 5-10 днів, її тривалість визначає тяжкість супутнього захворювання. Паралельно проводиться противірусна терапія. В стадії регресії шкірного герпесу як додаткове ліки використовують мазі з антибіотиком (Тетрациклінова, Левомеколь). На цій стадії захворювання бульбашки лопаються і ранки покриваються скоринкою, їх обробляють мазями або змащують маслом з антибіотичною дією (чайного дерева, ялицевою).

Знеболювальне при оперізувальному герпесі

Захворювання оперізувальний лишай викликає вірус герпесу, в більшості випадків воно проявляється у дорослих пацієнтів після 50 років. Крім великих пухирчастих висипів на шкірі, хвороба супроводжується сильними болями. Це пояснюється глибоким ураженням нервових клітин. Больові відчуття виявляються навіть після зникнення висипу, тому призначаються знеболюючі. Їх застосування необхідно не тільки для полегшення стану хворого, але і для запобігання ускладнень з боку центральної нервової системи.

Лікування оперізувального герпесу на тілі призначається комплексне, в якості знеболюючих застосовуються кілька груп лікарських препаратів:

  • нестероїдні протизапальні ліки;
  • трициклічні антидепресанти;
  • наркотичні анальгетики;
  • лікарські засоби з капсаїцином;
  • протисудомні препарати.

Крім перерахованих знеболюючих засобів, проводиться блокада новокаїну, електростимуляція нерва через шкіру. Призначає знеболюючі лікар. У гострій фазі захворювання перевагу віддають нестероїдних протизапальних препаратів. Аспірину, Ибупрофену, Напроксену, Кетопрофену, Кеторолаку. Ці лікарські засоби ефективно знімають біль і запалення.

У випадках, коли нестероїдні знеболюючі препарати не справили належного ефекту, використовують препарати інших груп. Серед трициклічних антидепресантів добре зарекомендував себе Амітриптилін, з протисудомних засобів – Гапапентин, серед наркотичних анальгетиків – Оксикодон. Будь-які знеболюючі засоби при оперізувальному герпесі необхідно приймати до повного зникнення болю.

Засоби для підвищення імунітету

Комплекс терапевтичних заходів при лікуванні герпесу включає прийом засобів, які підвищують захисні сили організму, на тлі прийому вітаміну С. Лікування включає прийом препаратів Амикксин, Арбідол, Кагоцел. Вони стимулюють синтез інтерферону в організмі, підвищуючи клітинний імунітет. Препарати Левомакс, Изопринозин посилюють специфічну дію противірусних препаратів. Для зміцнення імунітету доцільно приймати препарати на рослинній основі. Серед них Иммунал, Иммунорм, в їх складі екстракт елеутерококу, ехінацеї.

Противірусні таблетки

Герпес протікає з різним ступенем тяжкості. Спеціальні таблетки для лікування захворювання призначаються тільки у важких випадках або при частих рецидивах. Немає сенсу приймати таблетки від герпесу на губах, якщо він з'являється один або два рази в році. Противогерпетические таблетки пригнічують розмноження вірусних частинок і тим самим блокують поширення інфекції.

Таблетовані препарати Виролекс і Зовіракс у своєму складі містять ацикловір. Вирдел, Валтрекс, Вайрова розроблені на основі валацикловіру. Фамцикловір входить до складу таблеток Минакер, Фамацивир, Фамвир. Ефективність і дієвість цих препаратів доведена практикою лікування. Діюча речовина потрапляє в кровотік і надає більш виражене клінічне дію. Призначати противогерпетические таблетки повинен лікар, вони, як будь-які інші лікарські препарати, що можуть мати протипоказання.

Уколи

При частих загостреннях, при широкій області ураження шкіри або слизових оболонок, сильних болях лікар може призначити уколи проти герпесу. Противірусні та імуномодулюючі ін'єкції призначаються після обстеження, вивчення перебігу захворювання та з урахуванням стану здоров'я пацієнта. Найкращий терапевтичний дає комплексна терапія, яка триває 5-10 днів. Надалі для закріплення результату рекомендуються профілактичні ін'єкції.

Починають лікування з уколов противірусних препаратів (Панавир, Неовір, Лаферон, Галавіт, Ридостин), це значно прискорює одужання пацієнта. Їх вибір, дозування, комбінації, схему лікування визначає тільки лікар з урахуванням індивідуальних особливостей хворого. Після придушення активності вірусу, в період ремісії, лікування продовжують імуномодуляторами (Тактивін, Ферровир, Людський лейкоцитарний інтерферон).

Лікування в домашніх умовах

При перших симптомах активізації вірусу (загальне погіршення стану, озноб, свербіж на ділянці шкіри, де повинна з'явитися висип) оперативно потрібно вживати заходів. У домашній аптечці необхідно мати ефективний арсенал засобів. Препарати на основі ацикловіру (мазі, гелі, спреї) доступні в будь-якій аптеці і відпускаються без рецепта. Для змазування запалених ділянок застосовують мазі Доктор мом, Золоту зірку, Герперакс, зубну пасту. Застосування гормональних мазей та інших гормональних препаратів виключено, вони впливають на імунну систему.

До оперативних лікувальних засобів для змащування запалених місць на шкірі, які можна застосувати в домашніх умовах, відноситься ялицеве масло, настоянка прополісу з ромашкою, мазь календули, ромашковий крем. З цією ж метою можна змішати свіжий сік календули з вазеліном. Перші бульбашки герпесу можна обробити перекисом водню, відваром чистотілу. Свербіж добре знімають примочки з корвалолом. Паралельно з обробкою шкіри необхідно випити загальнозміцнюючий чай з лікарських рослин (меліса, черемшина, ялівець).

Харчування

Запорукою швидкого одужання є особлива дієта. У меню необхідно включити продукти, в яких багато лізину і аргініну. Ці амінокислоти сприяють хорошій регенерації тканин, вироблення антитіл. Корисні речовини містяться в м'ясі, рибі, яйцях, молочно-кислих продуктах. З цією ж метою в раціон включають висівки, зелені овочі, капусту, гарбуз. Ще одна вимога до меню – велика кількість вітамінів. Їх незамінним джерелом є свіжі овочі і фрукти.

До заборонених продуктів при герпесі відноситься кондитерська випічка, цукерки і шоколад. Під час лікування не можна вживати смажену картоплю, помідори, виноград, цитрусові, арахіс, насіння. Необхідно обмежити вживання солі, жирних сортів м'яса, борошняних виробів. При тривалому перебігу хвороби виключаються напої з кофеїном, алкоголь, газовані напої.

Лікування герпесу на тілі народними засобами швидко

Народні засоби від герпесу на тілі включають безліч рецептів:

  • Швидко ефективно позбавитися від герпесу на губах можна за допомогою часнику, приклавши розрізану часточку або марлевий тампон з часниковою кашкою.
  • Прикладати до висипань розрізану цибулину. Це блокує поширення вірусу і підсушує ранки.
  • Ефективно боротися з висипом на різних ділянках тіла допомагають компреси з дьогтю.
  • Пити сік алое по 1 чайній ложці 3 рази на день до їжі і змащувати уражені місця.
  • Топлене масло нагрівати, поки воно стане коричневим, змащувати їм висипання.

Відео

Як лікувати герпес на тілі

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!