Папилломатозный невус шкіри - видалення

Якщо на шкірі волосистої частини з'явилася горбиста родимка, нагадує папілому, це папилломатозный невус. Новоутворення має доброякісну природу, за медичними показаннями підлягає видаленню. При появі горбистих родимок потрібно звернутися до дерматолога, грамотно диференціювати захворювання. Папилломатозный невус шкіри доставляє, радше, косметичний дефект, оскільки за своєю специфікою вважається меланомонеопасным. Залишати таку родимку без уваги вкрай небажано.

Що таке невус папилломатозный

Зовні це родимка коричневого кольору, яка має нерівну горбисту поверхню, частіше локалізується на волосистій частині голови. Однак цей фактор більше залежить від типу невуса папілломатозних, його походження. У будь-якому випадку, мова йде про косметичний дефект, а не про злоякісних пухлинах, хоча пацієнти з такими доброякісними новоутвореннями все ж потрапили в групу ризику. Важливо своєчасно звернутися до дерматолога, клінічним шляхом виключити меланому.

Місця локалізації

Невус папилломатозный може відрізнятися за кольором і розташуванням на тілі, має різні параметри по діаметру при циклічно круглої форми плями. Типова локалізація – волосиста частина голови, шия, особа, рідше – інші ділянки шкірних покривів корпусу. У сучасній медицині мова йде про вроджених і набутих невуса, які при патологічних змінах структури можуть мутувати в злоякісне новоутворення. При появі пігментних новоутворень дуже складно не помітити видиму пігментацію дерми.

Симптоми

Характерною особливістю пігментних невусів є наявність коротких волосків в зоні горбистих родимок – за такою ознакою його відрізняють від інших наростів на шкірі. Крім того, такі доброякісні новоутворення зустрічаються від світло-фіолетового до чорного кольору. Невус папилломатозный відрізняється чіткими обрисами, різноманітністю відтінків коричневого. Інші симптоми характерного недуги представлені нижче:

  • поступово збільшення невуса в розмірах;
  • постійний дискомфорт;
  • підвищена травматизація дерми;
  • рихлість і неоднорідність структури;
  • одиночне або множинне утворення;
  • опуклість над поверхнею дерми;
  • психологічний дискомфорт.

Причини утворення

Формується папилломатозный невус волосистої частини голови ще у внутрішньоутробному періоді, але після появи дитини на світ з'являється не відразу. Не виключено, що пігмент накопичується в клітинах довгі роки, а характерне пляма виступає лише до 30 років або в більш старшому віці. Визначити основні причини темних плям щільної структури лікарі не можуть, тому відносять патологічний процес до генних мутацій, патологія внутрішньоутробного розвитку.

Різновиди папілломатозних невусів

Детальна діагностика супроводжується обов'язковим гістологічним обстеженням, щоб правильно диференціювати діагноз на тлі існуючої класифікації. Лікарі виділяють у пацієнтів різного віку наступні різновиди невусів папілломатозних за різними критеріями оцінки.

За зовнішнім виглядом:

  • пігментний – формується на гладких ділянках шкіри без волосся;
  • волосяний – розвивається в області волосистої частини голови;
  • веррукозный – локалізацію складно спрогнозувати, зовні невус нагадує цвітну капусту по структурі.

За формою невуси бувають:

  • органічними – при таких родимих плямах має місце широке підстава і піднесення на поверхнею дерми;
  • дисемінованими – супроводжують обширні ураження органів ЦНС, хронічну епілепсію.

За специфікою розвитку патологічного процесу:

  • внутридермальный;
  • папилломатозный;
  • меланоцитарный невус.

Ускладнення

Варто побоюватися переродження родимки у злоякісне новоутворення, тому виникає гостра необхідність своєчасного видалення невуса оперативними методами. Крім того, характерний наріст у побуті систематично зазнає пошкоджень, які супроводжуються небезпечним запаленням і інфікуванням дерми. Особливо небезпечно поява фиброэпителиальных невусів. Серед потенційних ускладнень лікарі також виділяють наступні патологічні процеси:

  • сильна болючість і почервоніння дерми;
  • ризик появи рубців після розчісування невуса;
  • інфекційні захворювання шкіри, зараження шкіри.

Діагностика

Основна мета детальної діагностики – виключити присутність ракових клітин і протипоказання до проведення операції. Для цього крім візуального огляду папілломатозних новоутворення необхідно проведення біопсії, як інформативного методу оцінки природи наросту на верхньому шарі епідермісу. З додаткових обстежень необхідні:

  • дерматоскопія для відмінності невуса папілломатозних його від інших різновидів наростів, наприклад, ниткоподібних бородавок, прикордонних невусів, меланоми;
  • сиаскопическое дослідження у вигляді сканування пігментних новоутворень шкіри з метою визначення хімічного складу.

Лікування

Використовувати консервативні методи інтенсивної терапії не завжди ефективно, проте окремі народні засоби прискорюють терапевтичний ефект після проведення хірургічного втручання. Фото характерних наростів лякає своїм зовнішнім виглядом, тому не варто чекати зростання родимки і діяти негайно. Лікарі дають наступні рекомендації при диспластичному невусе і не тільки:

  1. Якщо родимка розташовується на голові, підвищується ризик її систематичного травмування гребінцем. Тому такі нарости краще своєчасно видаляти. Якщо невус на тілі не доставляє внутрішнього і зовнішнього дискомфорту, за ним можна лише спостерігати.
  2. Такого роду нарости потрібно спостерігати у онколога, а для цього 1 раз в 6 місяців записуватися на прийом до такого вузькопрофільного фахівця, проходити детальне обстеження епідермісу.
  3. При виявленні великої родимки на тілі або в волоссі необхідно проводити гістологічне обстеження для виявлення природи характерного новоутворення.

Хірургічне видалення

Багатьох пацієнтів залучають фото без невуса папілломатозних, тому кожен другий прагне до його негайного видалення. Хірургічне втручання проводиться тільки після детальної діагностики, щоб виключити ризик розвитку онкології і небезпечні наслідки проведеної операції. Перевагою такого радикального методу лікування є довгоочікуваний вихід з групи ризику, а недоліками – інколи болючість процедури, рубці і шрами на тілі. Існує кілька методик видалення наростів, найкращу визначає лікар в індивідуальному порядку.

Кріодеструкція

В даному випадку на вогнище патології за допомогою спеціальної апаратури впливають рідким азотом за участю низьких температур. Холод продуктивно уривається уражені тканини, сприяє відмиранню невуса. Підходить таке хірургічне втручання, якщо вогнище патології розташований у волоссі або прикрите одягом, оскільки навіть після остаточного відновлення на тілі можуть залишатися некрасиві рубці і шрами. Так що на обличчі кріодеструкцію краще не проводити. Серед вагомих переваг – остаточне позбавлення від невуса папілломатозних.

Видалення лазером

Це одна з найбільш прогресивних і безпечних малоінвазивних методик видалення бородавок. Процедура проводиться під дію потужного потоку тепла, який руйнує тканини патогенного наросту до самої основи, робить шкіру гладкою і рівною. Серед переваг впливу лазера лікарі виділяють безболісність сеансу, знижений ризик кровотеч, остаточне рішення естетичної проблеми, короткочасний період реабілітації. Недоліками є складність діагностики онкології і висока ціна процедури.

Радіохвильове видалення

Процедура практично безболісна, реабілітаційний період характеризується своєю нетривалістю. Радіохвильова хірургія зберігає біологічний матеріал для гістологічного дослідження, є безконтактним методом видалення наростів на шкірі. Рубці і шрами майже не видно, проблема естетичного характеру повністю вирішена. Серед переваг лікарі роблять акцент на зниженому ризику інфікування і зовнішніх змінах. Недоліки – наявність протипоказань і побічних явищ.

Електрокоагуляція

Це безкровний малоінвазивний метод видалення невуса, при якому на вогнище патології впливають електричні струми низької частоти. Процедура безпечна і відносно ефективна, дозволяє в подальшому провести гістологічне дослідження, проте серед її недоліків варто виділити появу та збереження рубця в місці безпосереднього випалювання бородавки. До того ж, висічення тканин відбувається часом не в повному обсязі, потрібна повторна процедура.

Народні методи

Для продуктивного усунення вірусу папілломатозних пацієнти не завжди вирішуються на проведення операції. Деякі серед них більше довіряють методів альтернативної медицини, які теж рекомендується реалізовувати під суворим лікарським контролем. Ось ефективні народні рецепти, які освітлюють невус або сприяють його швидкому відмирання:

  1. Сік чистотілу. Рекомендується припікати родимку таким концентратом вранці, вдень і ввечері д повного зникнення плями коричневого. Попередньо важливо переконатися в цілісності шкірних покривів, виключити онкологію.
  2. Сік лимона. Такий концентрат при невусе папилломатозном різного походження діє за таким же принципом. Використовувати лимон дозволяється тільки при відсутності алергічної реакції на шкірних покривах.

Профілактика

Щоб виключити появу невуса папілломатозних, необхідно дотримуватися профілактичних заходів. Особливо це стосується пацієнтів з групи ризику та людей з генетичною схильністю до такого роду наростам. Ефективні заходи профілактики представлені нижче:

  • повна відмова від роботи і контакту з хімічними реагентами, токсичними речовинами, отрутами;
  • скорочення контакту з побутовою хімією (рекомендується надягати гумові рукавички);
  • швидкий виїзд з екологічно несприятливої зони проживання (зміна клімату, умов життя);
  • скорочення ризику впливу радіації;
  • відмова від всіх шкідливих звичок.

Фото папілломатозних невуса

Відео

Олена Малишева. Що таке невус?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!