Як лікувати грибок стопи в домашніх умовах

Перед тим, як лікувати грибок стопи, рекомендується звернутися до лікаря для визначення виду паразита та призначення ефективного препарату, який можна буде використовувати в домашніх умовах в комплексі з народними методами лікування. Позбавитися від мікроорганізмів-паразитів непросто, але чим раніше вжити заходи, тим менше буде негативних наслідків для організму.

Що таке грибок стопи

Эукариотические організми, до яких належать гриби, забезпечують природний кругообіг речовин. Роль грибків полягає в розкладанні органічних сполук до неорганічних. Найпростіші організми не вибагливі, вони виконують закладену природою функцію. Шкіра і нігті людини є органікою, тому можуть стати об'єктом для грибкової атаки, яка називається мікотіческой ураження. Патогенними мікроорганізмами, що представляють небезпеку для людини, є дріжджові грибки або плісняві, що володіють здатністю засвоювати керотин.

Причини

Мікоз належить до групи інфекційних захворювань, тобто викликані проникненням в організм вірулентних мікроорганізмів. Щоб грибковий збудник потрапив через шар епідермісу в організм і вижив, необхідні сприяють цьому умови. Факторами, що провокують появу та розвиток грибкових інфекцій, є:

  • знижений імунітет;
  • контакт з носієм бактеріальної інфекції;
  • відвідування громадських місць з високою вологістю;
  • недотримання правил гігієни;
  • наявність ендокринних захворювань;
  • носіння тісного взуття;
  • надмірна пітливість стоп.

Симптоми

Первинні ознаки зараження грибком виявляються швидко, але часто ігноруються, тому що мають слабко виражений характер. Коли хвороба прогресує, виникає необхідність відвідування дерматолога, який ставить діагноз на підставі результатів аналізів і наступних симптомів:

Форма ураження

Вид грибка

Симптоми

Загальні ознаки для всіх типів

Почервоніння шкіри стопи і складок шкіри між пальцями ноги, лущення, поява дрібних тріщин, зміна кольору або структури нігтів

Інтертригінозний, мембранна

Трихофітон рубрум

Грибок вражає шкіру між 4 і 5 пальцями стопи, з'являються тріщини, лусочки (при сухій формі захворювання) або набухання (при мокрій формі)

Сквамозно-гиперкератическая

Трихофітон ментагрофитес

Відбувається ороговіння і подальше відшарування шкіри зі всієї поверхні підошви, природний колір нігтьової пластини змінюється

Везикулярний грибок

Трихофітон интердигитале

У підстав пальців стопи з'являються везикули, після розкриття яких утворюються ерозії.

Кандидомикозы

Гриби роду Кандида

Характеризується появою тріщин, свербежу, активного лущення шкіри, підошва покривається білими або сірими плямами

Як лікувати грибок на ногах

Тривалість курсу терапії при епідермофітії стоп залежить від стадії розвитку захворювання і його збудника. Після проведення усіх необхідних досліджень лікар призначає лікування, яке може бути місцевим (на ранніх стадіях захворювання) і комплексним (при прогресуючій формі мікозу). Перевірені народні методи можуть застосовуватися в якості додаткової терапії. Вилікувати захворювання грибкового характеру швидко не вийде, а надалі доведеться робити заходи, щоб не допустити рецидиву.

У початковій стадії

Якщо захворювання діагностоване на ранній стадії, і грибок не встиг вразити велику площу поверхні шкіри, для усунення ознак захворювання призначається зовнішня терапія. Дізнавшись, як лікувати грибок стопи, обробіть уражені поверхні стоп місцевими препаратами, щоб локалізувати область поширення інфекції. Ефективність лікування залежить від ступеня поширеності паразита і стану імунної системи пацієнта.

В запущеній формі

Якщо наявність патогенних організмів виявлено вже на пізній стадії, і мікроорганізми вразили великі ділянки стопи, місцеві препарати малоефективні. Щоб дізнатися, як лікувати запущений грибок стопи, знадобиться пройти комплексне обстеження. За результатами аналізів призначаються системні препарати і антибіотики. Пероральний прийом антимікотиків поряд з обробкою стоп місцевими препаратами дає швидкий ефект.

Грибок між пальцями на ногах

Мембранна форма мікозу виражається в ураженні шкіри між пальцями ніг. Для лікування цієї форми застосовується комбінація з медикаментозних препаратів місцевої дії і засобів народної медицини. Ванночки на основі марганцівки ефективно знезаражують утворилися тріщини і перешкоджають проникненню інфекції всередину організму. Нанесення крему сприяє епітелізації і загоєнню ранок.

Грибок нігтів і шкіри на ногах

При ураженнях нігтів ефективним способом лікування буде застосування комплексної терапії, що включає прийом пероральних препаратів, обробку шкіри стоп і нігтьової пластини місцевими антімікотіческімі засобами і механічний вплив. Повний курс лікування триває від 3 до 6 місяців, протягом яких на отрастающем нігті повністю зчищається ороговілий шар.

Чим лікувати грибок на ногах

Ліки від грибка стопи випускається у формі таблеток, мазей, кремів, лаків, пластирів. Вибирати кращий засіб від грибка стопи можна тільки в індивідуальному порядку, грунтуючись на рекомендаціях лікарів і вивченні характеристик препаратів. Антимикотические засоби надають дію на печінку і нирки, тому самостійне лікування протипоказано.

Протигрибкові мазі

Використання протигрибкових кремів надає згубний вплив на паразитарні мікроорганізми шляхом придушення ферментів, що утворюють клітинну мембрану грибків. Одним з ефективних препаратів у формі крему, призначених для лікування ураження стоп, є Ламізил:

  • опис: високоефективний препарат, що знищує всі відомі різновиди грибків;
  • схема лікування: наносити двічі на день на протязі від 1 тижня до 2,5 місяців;
  • плюси: висока ефективність;
  • мінуси: є протипоказання.

Ще одним засобом, що ефективно впливає на збудників мікозу стоп, є Экзодерил. Нафтифін, що входить до складу мазі, надає переважна вплив на активність грибка і процес його розмноження:

  • опис: виявляє ефективність по відношенню до всіх видів микотических мікроорганізмів, знімає запалення;
  • схема лікування: при грибковому ураженні стоп наносити на підошви 2 рази в день протягом 2 місяців, при оніхомікозі тривалість лікування збільшується до 8 місяців;
  • плюси: швидкий ефект;
  • мінуси: можливі побічні негативні наслідки від застосування.

Протигрибкові таблетки

Ще одним способом, як можна лікувати грибки стопи, є антимикотические таблетки. Препарат Гризеовульфин допомагає досягти позитивного ефекту за короткий термін:

  • опис: має фунгистатическим дією;
  • схема лікування: перші 30 днів приймати кожен день 16 мг препарату на кілограм ваги пацієнта, в подальшому прийом відбувається через день;
  • плюси: запобігає рецидивам захворювання;
  • мінуси: впливає на печінку і нирки.

Антімікотікі з основною речовиною «тербинофин» є швидкодіючим засобом боротьби з грибковим ураженням стоп. Тербинофиносодержащим препаратом є Тербинокс:

  • опис: ефективно бореться з грибами усіх груп, включаючи рід Candida;
  • схема лікування: приймати по 2 таблетки, що містять 0,25 діючої речовини, в добу протягом 14-40 тижнів;
  • плюси: може призначатися дітям;
  • мінуси: несприятливо впливає на судинну систему.

Препарати недорогі, але ефективні

Якщо ви хочете дізнатися, чим вилікувати грибок стопи ефективно, але недорого, зверніть увагу на наступні відомі протигрибкові препарати. Саліцилова мазь, що має в своєму складі однойменну кислоту, має антимикотическим і протизапальною дією:

  • опис: відлущувальному дію сприяє видаленню продуктів життєдіяльності паразитів і прискорення процесу одужання;
  • схема лікування: наносити ввечері на очищену і висушену шкіру стоп;
  • плюси: дешеве і безпечний засіб;
  • мінуси: не дає швидких результатів.

Сангвиритрин в таблетках ефективний, якщо у пацієнта вперше виявлений мікоз, так як вторинне зараження передбачає стійкість мікроорганізмів до діючої речовини ліки:

  • опис: блокує здатність паразитарних мікроорганізмів до розмноження;
  • схема лікування: двічі на день приймати по таблетці протягом 30-90 днів;
  • плюси: низька ціна;
  • мінуси: тривалість лікування.

Лікування грибка стопи народними засобами

Придбаний мікоз може мати рецидивуючий характер. Щоб уникнути повторного зараження, слід робити своєчасну профілактику, до якої відноситься лікування грибка стопи в домашніх умовах за допомогою народних рецептів. Застосовувати такі засоби можна на ранніх стадіях хвороби, а також для посилення лікувального ефекту противомикозной консервативної терапії. Перераховані способи допоможуть вам дізнатися, як можна лікувати грибок стопи, використовуючи немедикаментозні засоби.

Оцтом

Позбутися від грибка стопи можна за допомогою яблучного або винного оцту. Лікування мікозу яблучним оцтом передбачає приготування ножних ванн. Для цього необхідно розчинити 100 гр. морської солі у суміші з 5 ст. л. оцту і 5 л теплої води. Приймати ванни треба щодня до повного зникнення симптомів. Винним оцтом змазують уражені місця кілька разів на день.

Розчином йоду

Застосовувати в домашніх умовах йод для лікування грибкових захворювань стоп можна, як самостійний засіб, так і в складі протигрибкових сумішей. Одним із дієвих способів позбавлення від інфекції є комбінація йоду з маслом чистотілу. Процес обробки полягає в накладенні на ступню марлевої пов'язки, просоченої екстрактом чистотілу. Такий компрес фіксується з допомогою бинтів і харчової плівки на кілька годин, після чого знімається, і уражена область обробляється 5% розчином йоду.

Харчовою содою

Інгредієнт, який завдяки своїй здатності нейтралізувати кислотність, зустрічається в багатьох рецептах народної медицини – це харчова сода. В якості антимікотичного засобу вона застосовується у вигляді ванночок або примочок. Для приготування цілющої ванночки знадобиться суміш з розчину солі і соди з розрахунку по 2 ст. л. на 2 л води (приблизно 40 градусів). Перед процедурою слід вимити ноги і очистити ступні від ороговілої шкіри.

Часником

Позбутися від грибка стопи в домашніх умовах за кілька тижнів можна за допомогою часнику, який використовується у вигляді компресів (з рослинною олією) або для натирання уражених ділянок (з сіллю). Процедура полягає в обробці пошкоджених місць і шкірних складок між пальцями перекисом (або розчином спирту), після чого запалені місця змащуються часниковим соком.

Чистотілом

Відвари з лікарських трав мають виражену протизапальну і антибактеріальну дію. Наприклад, ванночки на основі чистотілу і дьогтю здатні ефективно усувати симптоми захворювання і сприяють процесу оздоровлення. Для приготування відвару з чистотілу необхідно залити 4 ст. л. подрібненої висушеної трави 1 л води, закип'ятити суміш, дати їй охолонути до прийнятної температури. Тримати ступні в такій ванні потрібно кожен день по 30 хвилин.

Відео

Малишева: Грибок стопи і нігтів на ногах - правильне лікування. Як лікувати грибок, його симптоми?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!