Інструкція із застосування спрею Термикон - склад, показання, побічні ефекти, аналоги і ціна

Багато люди роками страждають від мікозних поразок тулуба, ніг, стоп. Хвороба зникає після проведеного лікування, а потім починає повторюватися, і не кожне протигрибковий засіб допомагає. Термикон спрей відрізняється від інших препаратів тим, що впливає на збудників болю та свербежу при мікозних ураженнях шкіри безпосередньо, вбиваючи їх, а не пригальмовуючи розвиток міцелію. Щоб правильно використовувати цей протигрибковий спрей для недопущення розвитку хвороби, потрібно уважно читати інструкцію.

Спрей Термикон від грибка

Засіб володіє дуже потужним антимикозным дією, тому пропонується лікарями в тих випадках, коли інші протигрибкові препарати не чинили потрібного ефекту. Термикон випускається у вигляді таблеток, крему і спрею. Зовнішнє застосування вважається самим щадним, адже при розпиленні спрею на шкіру всередину організму в кровотік потрапляє мікроскопічна кількість речовини, тому ймовірність виникнення серйозних побічних ефектів при передозуванні спрею мала. Однак розпорошення реагенту має проходити строго за приписами лікаря.

Склад Термикона

Спрей випускається у вигляді флаконів по 15 мл, 30 мл У картонній упаковці міститься балон із засобом, дозатор, спеціальна насадка та інструкція по використанню. Ліки відрізняється специфічним запахом спирту. До складу Термикона входить активний компонент – тербінафіну гідрохлорид, присутній в кількості 10 мг на 1 мл аерозолю, і наступні допоміжні інгредієнти:

  • дистильована вода;
  • пропіленгліколь;
  • очищений етанол;
  • полоксамер.

Фармакологічна дія

Ставлячись до групи аліламінів, речовин, що володіють фунгистатическим і фунгіцидною дією, тербінафін – основний компонент Термикона – проникає вглиб мембрани грибів. Висока концентрація тербінафіну перешкоджає біосинтезу ферменту скваленепоксидази, провоцирующему ріст міцелію грибків шляхом продукування ергостеролу. Така дія призводить до надлишку сквалену в грибковій клітині і подальшої її загибелі.

Спрей ефективний щодо багатьох видів грибків - Trichophyton rubrum, Tr. tonsurans, Epidermophyton flocossum, Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur), Microsporum canis, кладоспориумов, аспергіл, збудників кандидозу, скопулариопсисов, дріжджових грибів, їх міцеліальних форм. На відміну від більшості антимикозных препаратів, що надають виключно фунгістатичну дію на гриб, гальмує його розвиток, спрей Термикон володіє фунгіцидними властивостями, що сприяють швидкої загибелі паразита.

Показання до застосування

Ліки ні в якому разі не можна призначати собі самостійно. Хоч спрей продається в аптеках без обов'язкової вимоги рецепта, використовувати його можна лише після всебічного обстеження, виявлення збудника хвороби і за призначенням лікуючого дерматолога. Препарат використовують при неефективності попередньої терапії для лікування наступних захворювань:

  • різнокольорового або висівкоподібного лишаю;
  • грибкового зараження нігтів пальців і стоп ніг;
  • мікозу гладких частин тулуба і кінцівок, зон з оволосіння;
  • епідермофітії, що виникла в паху.

Термикон спрей – інструкція по застосуванню

Залежно від поширеності вогнища ураження шкірних покривів та ступеня тяжкості захворювання мікозом або лишаєм, тривалість курсу встановлюється дерматологом індивідуально для кожного конкретного хворого. Перед тим, як наносити засіб на уражені зони, шкіру слід ретельно вимити, підсушити, очистити від забруднень. Встановіть спрей Термикон строго вертикально і нанести на вогнища інфікування шкіри грибком шляхом кількох коротких натискань на розпилювач. Після нанесення засіб потрібно злегка втерти в шкіру для кращого проникнення в клітини гриба.

При лікуванні мікозу гладких і волосистих частин тіла, нігтів рук і ніг, або лишаю, спрей застосовується щодня 1 раз на день протягом тижня. Якщо діагностовано різнобарвний лишай, то доведеться розпилювати спрей двічі за день на шкіру протягом 7 днів, не тільки на уражені ділянки, але з захопленням інтактної шкіри, не ураженої хворобою, з метою профілактики міграції гриба-паразита.

Особливі вказівки

Не можна самостійно скасовувати спрей після перших намітилися ознаки поліпшення – є велика ймовірність розвитку рецидиву інфекції шкіри при самовільному перериванні лікування Термиконом. Обов'язково потрібно провести санаційну обробку взуття і одягу, предметів, що стикалися з ураженими ділянками шкіри. Слід уникати потрапляння спрею на слизові оболонки, дихальні шляхи, тому що етанол може викликати подразнення шкіри, алергічні реакції.

При вагітності

Дерматологи з обережністю призначають Термикон виношує дитину жінкам, хоча випадків патогенного впливу на плід при розпиленні спрею на забруднену шкіру не виявлено. Однак наявність етилового спирту в спреї потенційно небезпечно для зародка, тому застосування Термикона допустимо тільки тоді, коли є ризик зараження плоду грибковими захворюваннями, або при великих мікозах шкіри майбутньої матері.

При порушенні функцій нирок і печінки

Дія препарату за умови виявленої ниркової або печінкової недостатності пацієнта повинно обов'язково контролюватися лікарем, з регулярною здачею аналізів і проведенням обстежень. Хворим з хронічними патологіями нирок або печінки призначають половинну дозу – спрей наносять на шкіру в режимі 1 раз за добу. Якщо параметри аналізів погіршуються, то спрей Термикон негайно потрібно відмінити.

Лікарська взаємодія

Термикон уповільнює засвоєння антидепресантів і антипсихотичних ліків – галоперидолу, дезипраміну, флувоксаміну, метопрололу. Рифампіцин сприяє швидкій ліквідації тербінафіну з організму, тоді як циметидин уповільнює час виведення цієї речовини. Спільна дія тербінафіну з оральними контрацептивами може збити менструальний цикл, а прийом спиртовмісних напоїв за умови лікування Термиконом підвищує ймовірність розвитку подразнення шкіри, інших побічних ефектів.

Побічні дії і передозування

Медичною статистикою невідомі випадки передозування препарату при попаданні всередину, однак, якщо пари аерозолю потрапили на слизові оболонки їх слід негайно промити. При використанні спрею можуть виникнути такі побічні ефекти:

  • червоність;
  • подразнення, свербіж;
  • висипання на шкірі при наявності алергії на який-небудь компонент спрею;
  • диспепсія, нудота.

Протипоказання

Спрей протипоказаний до використання у наступних випадках:

  • алергії і підвищеної чутливості на компоненти Термикона;
  • дитячому віці до 3 років.

Вкрай обережно слід застосовувати ліки за таких обставин:

  • вагітності та вигодовуванні груддю;
  • алкоголізмі;
  • псоріазі;
  • патології печінки або нирок;
  • збої обміну речовин в організмі;
  • порушення продукування кістковим мозком кров'яних клітин;
  • атеросклеротичних змінах судин;
  • наявності пухлин.

Умови продажу та зберігання

Термикон дозволяється відпускати в аптеках без рецепту. Зберігати спрей треба в діапазоні температур від 0 до +30 градусів, не допускаючи заморожування, в місцях, недоступних для маленьких дітей. Стандартний термін придатності – 2 роки.

Аналоги Термикона

Лікарських засобів, що мають антимикозным дією, багато, проте до препаратів, які мають те ж саме діюча речовина, що і Термикон – тербінафін – відносяться наступні лікарські вироби:

  • Ламізил;
  • Ламікон®;
  • Тербінафін;
  • Экзифин;
  • Тербизил;
  • Фунготербин;
  • Тербинорм;
  • Тербизед-аджио;
  • Миконорм;
  • Ламитель;
  • Тербонил;
  • Унгусан;
  • Тербінафін-Тева;
  • Бинафин;
  • Тигал-сановель.

Ціна Термикона

Лікарський засіб відрізняється демократичною ціною, знайти і купити Термикон можна в будь-якій аптеці, вибравши спрей потрібного обсягу, якого б вистачило на весь курс лікування. Препарат можна замовити з доставкою в інтернет-магазині. Приблизну вартість Термикона можна побачити в нижчеподаній таблиці:

Спрей Термикон, одновідсотковий

Ціна, рублів

Флакон 15 мл

Двісті дев'ятнадцять

Флакон 30 мл

350

Відгуки

Алла, 45 роківДавно страждаю грибком ніготь на нозі, ніяк не могла вивести на кшталт пропаде, потім знову з'являється. Дерматолог порекомендував використовувати Термикон як спрей, щоб позбутися від мікозу. Після перших застосувань аерозолю стало набагато краще – пройшов свербіж, печіння. Через тиждень хвороба зникла, і ось вже рік нічого не турбує.
Євген, 35 роківСлужу в армії, ноги в тісному взутті потіють. З'явився мікоз шкіри ніг, який нічим не міг вивести. Мучився довго, поки дерматолог не порадив скористатися спреєм Термиконом. Застосовував аерозоль по інструкції, не забував проводити протигрибкову обробку взуття і шкарпеток. Через тиждень грибок на шкірі зник і не з'являється вже два роки.
Едуард, 30 роківЗахворів застудою, і на цьому тлі з'явився на гомілки дерматомікоз. Консультувався у дерматолога, здав аналізи, за їх результатами лікар призначив Термикон в аерозольній упаковці. Обприскував спреєм шкіру ноги кожен день, захоплював прилеглі шари шкіри і безпечні зони. Через тиждень всі ознаки дерматомікозу пройшли, аналізи хороші.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!