Причини виникнення трофічних виразок - перші симптоми, консервативне і хірургічне лікування

Патологічні процеси, які призводять до утворення виразкових дефектів, мають безліч причин. Лікарі, які обіцяють швидке одужання, швидше заліковують симптом, але не прибирають сам джерело проблеми. Трофічні виразки локалізуються в більшості діагностичних епізодів на нижніх кінцівках (у деяких випадках на руках) і являють собою незагойні більше 6 тижнів ураження шкірних покривів.

Що таке трофічна виразка

По своїй суті, трофічну виразкові ураження, яке супроводжується порушенням верхнього шару шкіри і ділянки тканин з ураженням судин, що знаходяться під ним (не буває заразливим, крім інфекційних захворювань). Локалізуються такі прояви найчастіше на ногах, так як на них відбувається максимальне навантаження в побуті. Крім того, виразки розташовуються на будь-якій ділянці тіла, де порушена мікроциркуляція тканин. Виглядають вони як изъязвленное пляма, оточене шкірними дефектами, з якого виділяється гній, лімфа і кров.

Симптоми

Помітити освіта виразки важко, тому що на початку розвитку вона нічим не відрізняється від банального синяка. Часто пацієнти звертаються до фахівців, коли вже потрібно повноцінне хірургічне втручання для усунення зруйнованих ділянок тканин. Якщо пацієнт знає, що його захворювання може призвести до утворення таких виразок, то він повинен уважно стежити за станом своїх шкірних покривів. Ознаки проявів виразкових і їх початкових стадій розвитку (на прикладі ніг, але всі пункти належать до будь-якої ділянки тіла):

  • регулярна сильна набряклість нижніх кінцівок;
  • сильні періодичні судоми в литках (частіше в нічний час);
  • печіння та свербіж на окремих ділянках;
  • відчуття жару в ногах;
  • підвищена чутливість шкіри до контакту;
  • ущільнення шкірних покривів;
  • виділення на поверхні, схожі на піт.

Причини

Трофічна виразка – це симптом небезпечного захворювання, а не самостійна проблема. Якщо лікувати тільки шкірну проблему, то через деякий час вона проявиться знову (або лікування буде безуспішним). При постановці діагнозу судинним хірургом він обов'язково направить пацієнта на повноцінне обстеження для виявлення причини виразкового ураження. Що може спровокувати трофічні виразки на ногах:

  • поранення будь-якого типу, які не були належним чином оброблені;
  • опіки;
  • обмороження;
  • пролежні;
  • ускладнення варикозу;
  • хронічні захворювання судин;
  • хімічне контактна дія;
  • променеве або радіаційне опромінення;
  • постійне носіння невідповідної взуття;
  • ускладнення цукрового діабету;
  • гнійні інфекції
  • недостатня прохідність крові у венах і артеріях;
  • аутоімунні захворювання;
  • ослаблений імунітет, у тому числі СНІД;
  • хронічна артеріальна гіпертензія;
  • різкий набір маси тіла (зустрічається у бодібілдерів, які активно нарощують м'язи);
  • сифіліс;
  • туберкульоз;
  • травми головного і спинного мозку.

Види

Трофічна виразкова хвороба в залежності від локалізації і причини може мати різну етіологію, тому важливо точне діагностування вихідного захворювання. Виразки починають утворюватися в різних рівнях тканин, їх різновиди класифікують по причині освіти і структурі. Розділяють шість основних різновидів виразок:

  1. Артеріальні (атеросклеротичні). Утворюються внаслідок зсуву ішемії м'яких тканин гомілки (порушення артеріального кровообігу). Початкова поява провокує постійне або сильне разове переохолодження, незручне взуття, порушення шкірних покривів. Локалізується в більшості епізодів в області ступні. Виглядає як напівкруглі болючі рани невеликого розміру, заповнені гноєм, з щільними краями і блідо-жовтою шкірою навколо. Утворюються частіше у пацієнтів літнього віку з руйнуванням артерій кінцівок, освіти від п'яти до гомілки збільшуються в діаметрі і глибиною.
  2. Венозні виразки на ногах. Початковим тригером стає порушення нормального венозного кровообігу у венах, локалізація – в межах гомілки. Починають розвиватися плям фіолетового забарвлення. Неправильне лікування може привести до розростання виразки всередину до ахілла і м'язи, можливий летальний результат через зараження крові.
  3. Діабетичні виразки. Розвиваються у хворих на цукровий діабет при не дотриманні лікування і профілактики, часто утворюються виразки на нижніх кінцівках. Домашнє лікування фактично не дає результатів, потрібне хірургічне втручання і серйозна медикаментозна терапія. Зовнішній вигляд: болячки великого діаметру з глибокими дефектами в тканини, сильна кровотеча і гноеотделение з різким неприємним запахом (діабетична стопа).
  4. Нейротрофічні виразки. З'являються після ушкоджень голови або хребта внаслідок порушення іннервації кінцівок і ураження нервової структури. Зовні виглядають як невеликі кратери, виділяють неприємно пахне гній. Глибина виразки може доходити до сухожиль і кісток.
  5. Гіпертонічні виразки (Марторелла). Виникнення відбувається на тлі злоякісної артеріальної гіпертензії, що привід до руйнування стінок дрібних судин. Зовні виглядають як симетричні невеликі плями червоно-синюшного відтінку з несильним болючістю при пальпації. Розвивається найчастіше у жінок після 40 років, патологія супроводжується сильними болями в будь-який час доби, максимально схильна до бактеріального інфікування.
  6. Піогенний. Гігієнічні виразки, які характерні для жителів вулиць. З'являються на тлі фурункульозу, гнійних екзем при ігноруванні правил особистої гігієни. Форма – овальна, невелика глибина виразки.

Ускладнення

Ігнорування будь-якого захворювання, незалежно від його прояви симптомів поступово призведе до ускладнень. Трофічні виразки нижніх кінцівок у цьому сенсі одні з найнебезпечніших: гнійні процеси невеликий локалізації є доброчинної середовищем для розвитку інфекцій з поступовим руйнуванням навколишніх тканин (характерний приклад – бездомні з серйозними піогенних ураженнями). Чим може загрожувати ігнорування трофічної виразки:

  • екземи різних видів навколо виразок;
  • розвиток грибкових захворювань;
  • стрептококове ураження шкірних покривів;
  • деформація і руйнування суглобів, сухожиль;
  • тромбоз вен;
  • ракові утворення у рідкісних випадках при тотальній занедбаності проблеми;
  • видалення уражених м'язових тканин;
  • ампутація тотально уражених кінцівок.

Діагностика

Початковими показниками до виявлення наявності такої виразки служать варикозна хвороба вен і перенесений флеботромбоз. Діагностування відбувається після комплексного обстеження пацієнта на наявність хвороб, що провокують появу проблеми. Первинна діагностика захворювання відбувається пальпацією зони можливої локалізації. При підозрі на трофічні прояви (підшкірні провали на гомілках або литках, затвердіння шкірних покривів, зміна кольору) додатково проводять УЗДГ вен ніг, реовазографию та ультразвукове дуплексне дослідження.

Лікування трофічних виразок

Чим лікувати трофічні виразки на ногах у разі їх появи? Тривала терапія подібних захворювань представляє собою комплексний підхід, який спрямований паралельно на минимизирование впливу основної хвороби та усунення самих загоюються виразок. Консервативна терапія починається з застосування антибіотиків для обмеження розвитку гнійних поразок і вторинних місцевих інфекцій. Окремо підбираються препарати для нормалізації роботи судин і кровоносної системи, ефективного лікування виразок.

Виразки чистяться з використанням спеціальних ферментів. Після часткового відновлення та нормалізації стану тканин хірургічно відновлюються судини і вени, видаляються тотальні пошкодження шкіри. Виразкові ділянки повинні спостерігатися і після лікування основної хвороби, щоб запобігти їх повторне поява на тлі ослабленого імунітету. Жорсткої схеми лікування немає, тому що причини виразок та їх форми різні.

Хірургічне лікування

Важливо, щоб первинна обробка та хірургічне втручання були проведені належним чином, інакше висока ймовірність вторинного прогресування трофічного ураження тканин. Оперативним способом прибирають основні вогнища запалення, уражені ділянки, гнійні виділення (відновлення судин – окрема категорія операцій, яка проводиться після ліквідації виразкового дефекту). Лікування не загоюються ран на ногах:

  • вакуумне: відкачування гною, знижує набряклість, стимулює кровообіг і регенеративні процеси, знижується ризик рецидивів, блокується доступ бактеріям і вірусам;
  • катетеризація: використовується при глибоких виразках, які важко піддаються загоєнню;
  • прошивання венозно-артеріальних фістул, щоб розділити площа рани на менші ранки для більш спрямованого впливу.

Медикаментозна терапія

Інвазивна терапія спрямована на підтримання імунітету, боротьбу з інфекцією і основним захворюванням. Лікування безпосередньо виразки найчастіше обмежується тим, що застосовують лікувальні мазі і креми, які дозволять знизити бактеріологічну складову, будуть провокувати тканини до загоювання. Іншим способом діюча речовина неможливо доставити на вогнище ураження. Примочки з складів застосовують тільки після ретельного очищення рани.

Назва препарату

Властивості

Спосіб застосування

Примітки

Солкосерил

Застосовують мазь для стимулювання регенераційних процесів і очищення рани. Активні речовини мазі нормалізують кровообіг у судинах, що провокує відновлення тканин, навіть на великих площах.

Частота використання безпосередньо залежить від ступеня ураження вогнища і інтенсивності гнійних виділень (у середньому – 2-3 в день).

Солкосерил фактично не має протипоказань (крім індивідуальної нестерпності).

Стелланин

Порівняно новий препарат, дія якого спрямована на відновлення імунного захисту організму. Стимулює відновлення кровообмена і зупиняє поява гнійних виділень.

Використовувати мазь можна тільки після консультації з лікарем, тому що є великий список протипоказань.

Не можна використовувати людям з проблемами щитовидної залози.

Аргосульфан

Антибактеріальну дію. Знімає біль, печіння в зоні ураження, захищає рани від інфекцій.

Мазь наноситься щільним товстим шаром на максимально очищену рану 2-3 рази на добу для загоєння пошкодженої ділянки.

Проблеми можуть виникнути при індивідуальній непереносимості сульфатиазола, вродженої недостатності глюкозо-6-фосфатдегідрогенази. У період вагітності мазь можна використовувати, якщо вогнище пошкодження не перевищує 20% і можлива користь переважає над теоретичним ризиком для плоду.

Компресійна терапія

Фіксація компресійними бинтами обов'язкова при лікуванні трофічних виразкових проявів і варикозному розширенні вен на всіх стадіях захворювання. Такий вплив сприяє зменшенню діаметру вен, зниження набряклості. Сучасні технології пропонують використовувати не класичні еластичні бинти, а спеціалізоване компресійну білизну, яке можна підібрати за розміром і для конкретної ділянки кінцівки.

Фізіотерапевтичні процедури

Фізіотерапія допомагає поліпшити мікроциркуляцію судин нижніх кінцівок, знизити запальні процеси в тканинах, сприяє загоєнню виразкового вогнища. Проведення таких маніпуляцій дозволяється у разі, якщо терапевтичний вплив не погіршить стан кінцівок і принесе реальну користь. Методи розрізняються за напрямом впливу:

  • зниження запалення: НВЧ і УВЧ-терапія;
  • бактерицидний ефект: електрофорез з антибактеріальним компонентом (очищає виразкову локалізацію від некротичних компонентів), аероіонотерапія, дарсонвалізація (вплив високочастотними струмами);
  • судинорозширювальні впливу: гальванізація, інфрачервоне опромінення, ультратонотерапия, електрофорез;
  • для загоєння ран, формування здорових тканин: парафинтерапия, оксигенобаротерапия, магнітотерапія;
  • озонові і повітряні ванни.

Народні методи

Важливо пам'ятати, що трофічний незаживаючі дефект – це не застуда або мозоль. Повне вилікування відбудеться тільки після комплексного лікування захворювання-провокатора і самої виразки. Використання народних засобів повинно бути узгоджене з лікарем фахівцем, щоб виключити погіршення стану або нейтралізацію терапевтичного впливу традиційної терапії. Популярні домашні способи впливу на виразкові вогнища:

  1. Настоянка родовика. Стимулює загоєння вогнища хвороби і регенерацію ділянок шкірних покривів. Корінь рослини потрібно перемолоти до стану порошку і залити 100 мл охолодженої кип'яченої води. Настоювати 10 годин і приймати перед їжею по 1 ст. л. тричі на день.
  2. Компрес із золи берези. 100 грам порошку залити 1 літром окропу, закрити ємність і щільно закутати в ковдру або плед. Через 2 години змочити марлю в отриманій рідини і прикласти на очищений вогнище хвороби на 3-4 години. Процедуру проводити протягом 2-3 тижнів.
  3. Обгортання з допомогою листя золотого вуса. Листя дрібно нарвати і стовкти в ступці до появи соку. Обробити вогнище стерильним розчином (перекисом водню або хлоргексидином), покласти масу на вогнище і накрити стерильною пов'язкою (можливо печіння в перші хвилини). Обробляти виразковий ділянку до повного загоєння.

Профілактика

Важливо пам'ятати, що виразкові ураження з'являються при захворюваннях артерій, ураження венозної структури. При варикозі, коли пацієнт відмовляється від хірургічного втручання рекомендується носіння компресійної білизни, яке підбирається індивідуально. Для пацієнтів настійно рекомендується зменшити навантаження на ноги, стежити за вагою, по можливості не працювати на шкідливих виробництвах (гарячі цехи), дотримуватися суворої дієти і уникати травмування тканин, які схильні до виразки.

Фото трофічної виразки на нозі

Відео

Трофічна виразка, лікування. Як лікувати трофічні виразки.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!