Лікування і симптоми вірусу герпесу шостого типу у дітей та дорослих - список препаратів і профілактика

Існує велика кількість різних мікробів, які провокують хвороби. До цим шкідливим організмам відноситься герпесу 6 типу – вірус, що вражає дорослого і дитини. Герпесвірус шостого типу (ВГЧ-6, HHV-6) відноситься до сімейства ДНК-вмісних вірусів, що викликають серйозні нездужання у людини. Нижче представлена докладна інформація про збудника захворювань: особливості, ознаки, ускладнення, діагностичні заходи та лікування.

Що таке герпес 6 типу

Різновид герпесу під назвою ВГЧ-6 (HHV-6) атакують виключно людини. Цей вірус, як правило, розмножується в Т-лімфоцитах, які відповідають за правильний імунну відповідь організму на дію шкідливих організмів. Герпес шостого типу класифікують на два види:

  1. Підтип А. Штам HHV-6А рідко діагностується. Найчастіше він вражає організм людини, у якого дуже ослаблена імунна система через ВІЛ-інфекції, хвороб нервових волокон або гемобластоза. З'являється такий вірус 6 типу, як у дітей, так і у дорослих пацієнтів.
  2. Підтип уважається більш поширеним. Його носіями є більш 90% дорослого населення планети. Такий герпесвірус може довго бути неактивним, а потім починається його активізація на тлі певного захворювання (пневмонія, гепатит, енцефаліт і так далі). За словами педіатрів, діти до 2 років особливо схильні вірусу герпесу 6-го типу. Медики називають цю інфекцію «псевдо краснуху» і «шостий хворобою».

Особливості герпесу 6 типу

Як і будь-яка інша хвороба, герпес шостого типу має свої особисті особливості:

  1. Вірус може спочатку ніяк не проявлятися. Після проходження інкубаційного періоду (1-2 тижні) з'являються перші ознаки зараження.
  2. Герпесвірус 6 типу відрізняється тим, що організм здатний виробити на нього захист. Якщо людина одного разу перехворів герпесом цієї форми, то в більшості випадків рецидиву не трапляється або захворювання буде протікати непомітно, без симптомів.
  3. Іноді вірус герпесу людини 6 типу маскується під інші хвороби, що значно ускладнює діагностику і лікування інфекції.
  4. Герпесвірус шостого типу мешкає в спинномозковій рідині, слині, вагінальної секреції.

Симптоми

Вірус герпесу шостого типу не завжди має симптоми, іноді розвиток інфекції зовсім себе не видає. Але іноді у дитини і дорослого можуть спостерігатися такі клінічні ознаки захворювання:

  • різка екзантема (вірусна інфекція гострої форми у немовлят і дітей раннього віку);
  • менінгіт, гостра геміплегія;
  • гепатит;
  • ураження шлунково-кишкового тракту: нудота, блювота, сильні болі в животі, діарея;
  • фебрильні судоми;
  • прояв ГРВІ;
  • герпес шостого типу викликає лихоманку;
  • сильне загальне нездужання, слабкість, зниження працездатності та пам'яті, роздратованість, порушення сну;
  • панцитопенія (недостатність всіх видів клітин крові);
  • інфекційна форма мононуклеозу.

У дітей

З дня потрапляння інфекції в організм дитини до прояву перших ознак проходить одна-два тижні. Вірус герпесу 6 типу у дітей відрізняється своєю симптоматикою. Головна ознака – це висип на шкірі (розеола). Вона викликає сильний свербіж, коросту. Цей симптом з'являється на спині, переміщаючись на шию, верхні і нижні кінцівки, живіт. В цілому самопочуття маленького хворого не змінюється, апетит не зникає, зберігається бадьорість і нормальний сон. Висип сама проходить через пару днів, але після неї на шкірному покриві залишаються маленькі ранки (як на фото).

Існує ВГЧ 6 типу у дітей атипової форми (без висипань). При цьому у дитини різко піднімається висока температура (до 40 градусів). Стан здоров'я пацієнта з таким діагнозом важкий, у дитини спостерігається гарячка, судоми, закочування очей, збільшення лімфатичних вузлів. Іноді дитячий ВГЧ 6 провокує гнійний риніт, кашель, напади нудоти і розлад шлунка.

У дорослих

Медики виділяють ряд симптомів, які провокує вірус герпесу 6 типу у дорослих:

  • значне підвищення температури тіла;
  • почервоніння горла;
  • лихоманка, сильний озноб;
  • може відбуватися діарея;
  • апатія, втома і слабкість, не проходить тривалий період часу;
  • агресія, дратівливість.

При ускладненні інфекції можуть спостерігатися наступні симптоми:

  • герпес шостого типу може спровокувати запаморочення;
  • підвищена чутливість;
  • порушення мови та зору;
  • хистка, непевна хода;
  • відібрання рук і ніг – симптом герпесу шостого типу;
  • частковий параліч (парез) м'язів;
  • судоми;
  • напади кашлю;
  • герпесный вірус 6-го типу викликає проблеми з диханням;
  • поява сильного нежитю з гноєм;
  • збільшення лімфовузлів в розмірах.

Як передається

Є кілька варіантів зараження людини герпесом шостого типу:

  1. Повітряно-крапельний шлях. Найчастіше передається через слину носія, особливо якщо в його ротової порожнини є висипання.
  2. Ще один спосіб попадання ВГЧ-6 в організм – це переливання плазми і трансплантація органів.
  3. Взаємодія сексуального типу теж може призвести до інфікування, якщо на слизовій геніталій є висипання.
  4. Вертикальний шлях зараження – від мами до малюка внутрішньоутробно. В такому разі, у дитини можуть з'явитися серйозні ускладнення хронічного плану.

Діагностика

Вірус простого герпесу 6 типу у дітей і дорослих часто здійснюється двома методами:

  1. Аналіз ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція). Це дослідження допомагає виявити вірусне ДНК.
  2. ІФА (імуноферментний аналіз). Даний тип діагностики відноситься до дуже точним методиками. Він дозволяє диференціювати ДНК герпесвируса 6 типу, вміє визначати початкову інфікування або дає шанс встановити рецидив захворювання.

Лікарі не завжди дають направлення на аналізи для виявлення герпесной інфекції в організмі. Найчастіше діагноз ставлять за явним зовнішнім симптомам. Лабораторні обстеження необхідні в тих спірних випадках, коли виникає невизначеність вибору медикаментів для терапії або ситуаціях, коли пацієнт у важкому стані. Якщо обстеження пройдено, тобто чотири варіанти його розшифровки:

  1. Імуноглобуліни М і G типу негативні (IgM -, IgG -). Немає антитіл імунної відповіді до впливу герпесвируса. Це говорить про небезпеку первинного зараження інфекцією.
  2. Позитивні М і G (IgM+, IgG +). Результат сигналізує про рецидив хвороби, але відповідь імунітету присутній. Доктор призначає терапію.
  3. Імуноглобуліни М негативні, а G позитивні (IgM -, IgG +). Є імунна захист від дії вірусу. Наступний спалах активності інфекції залежить від сили імунітету.
  4. Позитивна М і негативна G (IgM+, IgG -). Такий результат говорить про первинній стадії зараження. Лікувальні заходи призначає в терміновому порядку.

Лікування герпесу 6 типу

Коли розшифровка аналізів показує, що норма по кількості антитіл занадто завищена, то ВГЧ-6 вимагає призначення термінової терапії. Сьогодні немає медичних засобів, які абсолютно позбавляють організм дитини або дорослого від герпесвируса 6 типу повністю. Інфекцію можна тільки взяти під контроль за допомогою спеціальних лікарських препаратів. Найефективнішим способом адекватної терапії вважається противірусна хіміотерапія, а інші варіанти менш результативними.

Препарати

Коли захворювання не має ускладнень, то придушення вірусу герпесу здійснюється за допомогою комплексної терапії. Вона добре усуває симптоми недуги, зміцнює імунітет, «присипляє» герпесвірус на тривалий час. Виділяють п'ять груп сучасних медикаментів, які допомагають впоратися з герпесом шостого типу:

  1. Імуномодулятори. Ці препарати потрібні для відновлення і підтримання в нормі захисту організму від вірусів (Неовір, Віферон, Кипферон).
  2. Противірусні ліки. Відмінно справляються з усуненням герпесу Фоскарнет (місцеве використання і місцевий), Ганцикловір (крапельниці).
  3. Жарознижуючі медичні засоби використовуються за наявності характерних симптомів інфекції, особливо у разі загострення герпесу шостого типу (Парацетамол, Нурофен, Анальгін).
  4. Імуноглобуліни. Дана група ліків можуть ефективно впливати на вироблення антитіл (Аміксин, Лікопід, Герпимун 6).
  5. Доцільно лікувати герпес і за допомогою вітамінів. Такий варіант застосовують для додаткового зміцнення імунітету. Краще використовувати корисні комплекси з вмістом вітамінів А, С, Е.

Наслідки

Герпесвірус шостого типу, як правило, не призводить до летального результату, але викликає різноманітні патології і провокує їх ускладнення. Основними наслідками захворювання вважаються:

  • розсіяний склероз;
  • міокардит нерідко можуть пов'язувати з герпесвирусом шостого ступеня;
  • освіта печінкової недостатності;
  • пневмоніт;
  • синдром хронічної втоми;
  • ракові пухлини (лейкемія, лімфома, новоутворення в головному мозку);
  • можуть зустрічатися порушення ендокринної, лімфатичної системи;
  • епілепсія;
  • менінгоенцефаліт;
  • тромбоцитопенічна пурпура;
  • фульмінантний гепатит.

Профілактика зараження герпесом

Щоб значно знизити рецидив «шостого» герпесу і уникнути виникнення ускладнень, варто дотримуватися нескладних правил:

  1. Частіше гуляти на свіжому повітрі, по можливості загартовуватися.
  2. Постійно виконувати фізичні вправи.
  3. Включити в щоденний раціон харчування свіжі овочі, фрукти, ягоди.
  4. Забезпечити нормальний регулярний відпочинок, добре висипатися, не перевтомлюватися.
  5. Намагатися не піддавати себе ризику зараження інфекційними захворюваннями.
  6. Приймати вітаміни (особливо в холодну пору року).

Відео

"На прийомі у лікаря" Випуск 39 - Вірус герпесу: 3,4,5,6,7,8 типу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!