Причини появи на шкірі червоних плям або точок - види проявів, симптоми і лікування

Стан шкіри обличчя – важливий показник краси і здоров'я людини. Поява акне, в народі званого прищами або висипом вугрів, далеко не єдина дерматологічна проблема, з якою стикаються жінки і чоловіки будь-якого віку. З-за чого утворюються червоні крапки на обличчі, чи існують універсальні засоби і рецепти, які допомагають підтримувати здоровий стан шкіри, як справлятися із зовнішніми проявами, так і з причинами цієї проблеми?

Чому на обличчі з'являються червоні плями

Почервоніння шкіри обличчя може викликатися цілим рядом причин. Цей неприємний з естетичної точки зору дефект може носити запальний або алергічний характер, наслідком розташування кровоносних судин на невеликій відстані від поверхні шкіри або свідчити про авітаміноз. Це далеко не всі чинники, із-за яких може виникати проблема.

Нерідко люди, які страждають від різних проблем зі шкірою, просто приховують їх за допомогою косметологічних засобів, при тому, що поява шкірних висипань може бути викликана збоями в роботі внутрішніх органів. Причини, по яким у дорослих і дітей з'являються на обличчі червоні плями:

  • Косметологічні – чутлива шкіра.
  • Фізіологічні – в разі, коли кровоносні судини розташовуються недалеко від поверхні, шкіра обличчя червоніє при фізичному навантаженні або нервовому напруженні, під впливом метеорологічних явищ: сонячних променів, вітру, із-за перепадів артеріального тиску або при прийомі медичних препаратів.
  • Алергічні – алергія може бути викликана продуктами харчування, косметикою, пилом, медичними препаратами.
  • Дерматологічні – червоні крапки і плями відносяться до проявах псоріазу, екземи, позбавляючи, демодекозу та ряду інших хвороб шкіри.
  • Системні – червоні точки на шкірі обличчя можуть бути ознакою захворювань гормонального характеру, патологій печінки і нирок, порушень роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту, нервової і судинної систем.

У випадках, коли обличчя вкрилося червоними плямами, подивіться уважно, в яких місцях вони зосереджені . Якщо покрилася висипом шкіра навколо очей – це може бути наслідком алергічної проблеми або стрибка артеріального тиску; почервонілий кінчик носа може свідчити про збої в роботі серця і системи органів кровообігу. Почервоніння області навколо рота пов'язують з погіршенням стану сечовидільної системи, наприклад жовчного міхура.

Червоні злущуються на обличчі

Форма і розмір червоних шелушащихся плям на обличчі залежать від причин, що викликали їх появу. Вони можуть свербіти, свербіти, лущитися. Найпоширеніші області локалізації червоних крапок і плям – лоб і щоки. Шкіра в області почервоніння стає сухою, може тріскатися і розшаровуватися. Якщо ці прояви є наслідком алергічної реакції, виникає відчуття стягнутості шкіри, плями сильно сверблять.

На обличчі з'явилися червоні плями і сверблять

Для діагностики причин виникнення точок і плям, вирушайте до дерматолога. З високою часткою ймовірності може знадобитися здача наступних аналізів:

  • загального аналізу крові;
  • алерготестування;
  • біохімічного аналізу крові;
  • зіскрібка.

Щоб виключити захворювання внутрішніх органів, лікар може призначити УЗД черевної порожнини, використовувати інші обстеження стану організму. Якщо на обличчі з'явилися червоні плями і сверблять, варто перевірити наявність комплексу інших симптомів: підвищений або знижений тиск, зміна частоти серцевих скорочень, стан лімфатичних вузлів. Якщо ви виявили плями і в інших місцях, обов'язково донесіть цю інформацію до вашого лікуючого лікаря.

Червоні точки під очима

Лицьова петехия – зовнішній прояв мікроскопічного крововиливи капілярних судин. Виникнення червоних точок під очима може бути реакцією на температурні зміни, перенапруження мімічних м'язів в результаті сильного кашлю, блювоти або ридань, алергією на косметичний засіб або воду, яку ви щодня використовуєте для вмивання.

Червоні плями на лобі

Найпоширенішою причиною появи червоних плям на лобі є себорейний дерматит. Він викликається порушенням роботи підшкірних сальних залоз. Крім червоних точок монетообразной форми, себорея є причиною утворення лупи. До інших причин відносять:

  • деякі види лишаю;
  • кропив'янку;
  • дерматофитию;
  • себопсориаз;
  • грибкову інфекцію.

Червоні точки на обличчі у дитини

Якщо ви помітили червоні точки на обличчі у дитини, потрібно викликати лікаря і бути готовою дати йому докладну інформацію про харчуванні та поведінці малюка протягом останнього тижня. Почервоніння на обличчі у дитини, незалежно від викликали його причини – це привід пройти обстеження у терапевта. До найпоширеніших причин почервоніння шкіри у дітей належать:

  • алергічні реакції;
  • інфекційні захворювання;
  • укуси комах.

Зрідка поява червоних точок може бути наслідком родової травми або реакцією на кліматичні зміни. Більшість інфекцій начебто кору, краснухи, скарлатини, вітрянки супроводжуються шкірними висипаннями у вигляді плям червоного кольору. Якщо у дитини спостерігається підвищення температури і інша симптоматика перерахованих вище захворювань, лікар призначить відповідне лікування із застосуванням медикаментозних препаратів. Червоні цятки на обличчі у дитини можуть бути викликані алергічною реакцією. Встановлюється вона шляхом здачі спеціальних тестів і проб.

Червона пляма на щоці у дорослого

Спровокувати виникнення червоних плям на щоках у дорослої людини можуть шкірні захворювання, у тому числі грибкового характеру. Не виключена алергічна реакція, телеангіектазії – розширення кровоносних судин, порушення роботи імунної або гормональної систем організму. Щоб усунути ці прояви, необхідно боротися з першопричиною. Зверніться до лікаря і пройдіть ряд обстежень, особливо якщо поява червоних точок на щоках придбала хронічний характер.

Червона точка на носі

Кліщове ураження епідермісу (демодекоз), акне або вугри, алергічна реакція або захворювання грибкового характеру можуть призвести до появи червоних крапок на носі. Для ефективної боротьби з акне проконсультуйтеся з косметологом, спробуйте змінити косметичний засіб, дотримуйтеся здоровий спосіб життя, харчуйтеся натуральними, екологічно чистими продуктами. У разі грибкового або кліщового поразки, доведеться пройти медикаментозне лікування із застосуванням лікарських препаратів.

Після блювоти на обличчі червоні точки

Поширеною причиною появи плям на обличчі є невелика відстань між кровоносними судинами і поверхнею шкіри. Після блювоти на обличчі червоні крапки з'являються з цієї ж причини. Механічне навантаження підвищує артеріальний тиск, шкіра обличчя червоніє. Якщо блювота викликана харчовим отруєнням, є передумови до можливої алергії на спожитий продукт або напій. Цей фактор теж може провокувати поява почервоніння, подразнення, лущення шкіри обличчя.

Як прибрати червоні плями на обличчі

Для того щоб прибрати червоні плями на обличчі, отримаєте рекомендації про можливі способи лікування у дерматолога. При необхідності лікар може виписати рецепт на придбання:

  • протиалергічною мазі;
  • мазі з глюкокортикостероїдами;
  • мазі-антимикотика;
  • гідрокортизонової мазі;
  • противірусної мазі;
  • протигрибкових кремів (наприклад, кетоконазолу);
  • лікувальних лосьйонів з ромашкою, календулою, на основі дьогтю.

Крім цього, вам можуть рекомендуватися антигістамінні препарати, седативні заспокійливі засоби, вітамінні комплекси в якості додаткових терапевтичних заходів. Застосовувати призначені лікарські препарати слід в строгій відповідності з рекомендаціями доктора і інструкцією по застосуванню. Для поліпшення підшкірного кровообігу повинні використовуватися косметичні процедури: вітамінні маски, терапія із застосуванням глини, масаж, кріомасаж, електрокоагуляція. Це допоможе вивести плями на обличчі червоного кольору.

Можна скористатися альтернативними засобами народної медицини. При пошкодженнях шкіри обличчя, для виведення малинових точок і плям, рекомендується пити відвари або настої з використанням березових бруньок. Оскільки цей засіб може використовуватися тільки у весняний час року, можна робити домашні, заспокійливі шкіру маски з наступних інгредієнтів:

  • Рецепт №1. Подрібніть 15 г вівсянки, влийте кілька крапель лимонного соку. Намажте сумішшю пошкоджену шкіру і дочекайтеся висихання, змийте чистою водою або вологою серветкою.
  • Рецепт №2. Змішайте яєчний жовток, краплю оливкової олії, дві столові ложки густого меду і ложку якісних, жирних вершків. Змащуйте шкіру одержаним складом двічі в день.
  • Рецепт №3. Візьміть дитячий крем, додайте невелику кількість відвару з ромашки і оливкова олія; втирайте в шкіру до повного всмоктування.

Фото червоних плям на обличчі

Відео: На обличчі з'явилися червоні плями

Червоні плями на шкірі

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!