Причини появи фурункулів в інтимній зоні у чоловіків і жінок - лікування народними та лікарськими засобами

Фурункульоз – це гнійне запалення волосяного фолікула, яке може з'явитися навіть в інтимних місцях. Захворювання супроводжується сильним болем і дискомфортом, але при цьому не кожен наважиться піти до лікаря. Фурункули на інтимних місцях, як і інші запалення, сьогодні ефективно лікуються препаратами, мазями, що забезпечують надійне одужання.

Що таке фурункули на інтимних місцях

Фурункули – це гнойні прищики на волосяних мішечках. Запалення виникають в місцях, де знаходиться ніжна шкіра і створюються умови з постійною вологістю. Такі утворення з'являються в пахвах, інтимних місцях. Запалення болить, свербить і викликає відчуття дискомфорту. Тоді необхідно терміново звертатися до лікаря і розбиратися, як боротися з бугорочком. Ігнорування фурункула може призвести до ускладнень, наприклад, зараження крові та інших негативних наслідків.

Симптоми фурункула на інтимному місці

Фурункули, які виникли в інтимних місцях – це не найпростіший недугу. Запалення не з'являються відразу ж такими, якими їх звикли бачити. Вони починають дозрівати і поступово розвиватися. Відкладати лікування фурункулів в інтимних місцях ні в якому разі не можна. Прищик може викликати біль у м'язах, головний біль і навіть високу температуру до 38 градусів.

У деяких випадках виникнення запалення (поява фурункула) провокує проблеми з лімфовузлами, що може призвести до серйозних наслідків. Все проходить за кілька етапів:

  • Спочатку на малих статевих губах або паху з'являється почервоніння. Тоді людина відчуває неприємний свербіж, ущільнення, дискомфорт.
  • На другому етапі починають відбуватися більш хворобливі реакції, до того ж в інтимних місцях люди особливо чутливі. Протягом розвитку фурункула він починає ущільнюватися, з'являється набряк і височина. В самому центрі нариву може відчуватися пульсація. Прищик виростає від 1 до 3 см в діаметрі. Через деякий час починає проявлятися гнійний стрижень, покритий бульбашками.
  • На третьому етапі відбувається розсмоктування або звільнення назовні шкірних покривів від накопиченого гною. Це стадія дозрівання, на якій пустула розкривається.
  • Далі йде стадія загоєння. У цей момент варто більш ретельно стежити за особистою гігієною, щоб загоєння пройшло швидше. Усього період триває 8-12 днів.

В паху

Першою причиною розмноження бактерій-збудників інфекції і розвитку підшкірного гнійника в зоні паху вважається ослаблений імунітет. Для нормального функціонування імунної системи організму обов'язково необхідні вітаміни B, В1, С, для очищення – клітковина. При ослабленому імунітеті виправдане застосування комплексу вітамінних препаратів. Не варто захоплюватися вуглеводами: їх надлишок може послабити захисну систему.

Ще одним причин виникнення гнійника належить недотримання правил гігієни або постійне носіння незручною, тісного одягу. Вона може натирати і дратувати шкіру, роблячи її більш уразливою для інфекцій. Чоловікам особливо не рекомендується носити одяг, яка може тиснути, приносити дискомфорт, надмірну вологість, тим самим викликаючи запалення волосяної цибулини в паху. Враховувати ці особливості при виборі одягу, натільної білизни треба чоловікам і жінкам.

На статевих губах

У жінок може з'явитися нарив на статевий губі. Однією з причин виникнення прищика є порушення правил особистої гігієни. На тлі особливих умов (вологість, розмноження бактерій) частіше захворювання схильні ті, у кого слабкий імунітет. Жінкам не рекомендується сидіти на холодних поверхнях або перегрівати інтимні місця. Особливо небезпечним є фурункул у піхву. У такому випадку необхідне лікування під наглядом лікаря. Важливо отримати грамотну допомогу: доктор визначить, ніж лікувати фурункул в паху або на слизової вульви.

Причини

Гнійники на інтимних місцях можуть утворитися у кожної людини. Ця недуга не поділяється тільки на чоловіче або жіноче захворювання. Абсолютно кожен може посидіти на холодному, застудитися. Навіть тимчасове зниження імунітету здатне викликати утворення фурункула. Прищики можуть виникнути, якщо не дотримуватись усіх вимог гігієни. У чоловіків часто запалюється фурункул із-за незручного одягу, яка постійно натирає шкіру.

При вагітності

Під час вагітності всі сили і запаси імунітету йдуть на дитину. Організм віддає цінні мікроелементи, «будівельні речовини» на розвиток здорового плоду. Одночасно природним чином знижується імунітет. Жінки в положенні можуть зіткнутися з такою проблемою, як фурункул. Ігнорувати прищик не можна. Це може призвести до серйозних наслідків, які можуть торкнутися дитини. Наприклад, може виникнути карбункул (скупчення декількох наривів).

Якщо відразу не лікувати прищик, у жінки може виникнути фурункульоз. Це багаторазове поява фурункула. Особливості хвороби:

  1. Така форма недуги призводить до інтоксикації, негативно впливає на плід при будь-якому терміні вагітності.
  2. Фурункул, який піддається постійному тертю, призводить до абсцесу, що дозволяє інфекції вийти за межі інфільтрату, проникати в кров, долаючи плацентарний бар'єр.

Лікування фурункула на інтимному місці

Процес лікування фурункула залежить від стадії захворювання. Якщо людина не пропустив момент виникнення хвороби, відчув перші симптоми і відразу ж взявся за лікування, то від недуги можна позбутися дуже швидко. Використовують ихтиоловую мазь, мазь Вишневського. Остання мазь не дуже приємне на запах, тим більше доведеться мазати в області інтимних місць, тому на першій стадії іноді застосовується інший антибактеріальний спосіб лікування: промивання вогнища хвороби саліциловим спиртом. Знезаражувати майбутнє нагноєння рекомендують декілька разів – до зникнення симптомів.

Найкращим лікуванням буде те, яке призначить лікар. Існує велика кількість ефективних мазей, таблеток, ліків, які допомагають швидко вилікувати пацієнта. Лікар може призначити як терапевтичне, так і хірургічне лікування:

  • При терапевтичному призначаються мазі, або ж таблетки – антибіотики.
  • Хірургічне втручання відбувається у випадку сильної інтоксикації, значного розміру або при дозріванні нариву.

Мазь

При виникненні запалення люди часто вже знають, як лікувати фурункул на інтимному місці і яку мазь краще взяти. Використовуються популярні і ефективні засоби, такі як: іхтіолова, Вишневського, гидрокортизоновая, эритромициновая, левомеколь. Мазь Вишневського має специфічний запах, тому фурункул на лобку частіше мажуть іхтіолової. Ці два засоби завжди в наявності в аптеках і часто призначаються лікарями в якості основного терапевтичного лікування.

Таблетки

Перші таблетки, які призначаються при лікуванні фурункула, – антибіотики. Їх використовують, якщо гнійник з'являється занадто часто, при дифузних прищиках. Спеціальний антибіотик діє на золотистий стафілокок штаму MRSA. Препарат призначається у вигляді капсул або таблеток. Частіше інших рекомендують такі ліки, як:

  • Лінкоміцин;
  • Цефалексин;
  • Амоксиклав.

Народні засоби

Відмінним засобом лікування гнійника буде настій з трав. Щоб його приготувати, потрібно взяти м'яту, березові бруньки, квіточки календули і звіробою, спориш, чистотіл. Всі інгредієнти в рецепті беруться в рівній кількості, поміщаються в стакан або іншу ємність, і заливаються окропом. Суміш слід настояти всю ніч під теплою ковдрою або в термосі. Далі робіть компрес для обробки рани на 25 хвилин.

Ще одним простим, але дієвим рецептом буде алое. Його ефект проявляється швидко, а витрачати час на приготування ліки зовсім не доведеться. Необхідно відрізати частину листа старого алое, розрізати його ще раз уздовж на дві половини і накладати на місце запалення. Рекомендується застосовувати рослина, роблячи перев'язки, поки прищик повністю не зникне. Не можна самостійно розкривати прищ або видавлювати. З народними засобами, роблячи пов'язки, фурункул можливо вилікувати або змусити розкритися в домашніх умовах.

Ефективним методом лікування вважається примочка з лопуха. Необхідно взяти склянку молока (0,2 літра). Розрахунок йде на 5 ст. ложок листків лопуха. Зелень рослини треба відварити в молоці і приготувати з суміші примочки. Перед тим як прикладати до запалених ділянок примочки з розчином, їх необхідно остудити. При використанні народних засобів поява фурункулів може тривати, тоді варто звернутися до фахівця.

Профілактика

Щоб фурункул не з'являвся, варто звернути увагу на правила гігієни, більше вживати правильної їжі, користуватися контрацептивами від переохолодження. Слід стежити за дрібними травмами і вчасно вживати заходи для їх загоєння, інакше туди можуть потрапити мікроби та інші інфекції. Не варто забувати про вітаміни, які допомагають підтримувати імунну систему в нормі. Настійно не рекомендуються спроби самолікування (не треба намагатися його видавити), тим більше всі умови для хірургічного втручання повинні бути стерильними, щоб не занести ще одну інфекцію.

Відео

Як лікувати фурункул

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!