Шляхи зараження позбавляємо від тварин або людей - перші прояви, симптоми і засоби лікування

Розглядаючи питання, як передається лишай, варто зазначити, що деякими видами цього захворювання можна заразитися і від тварин. Особливо ця проблема цікавить батьків малюків, адже вони більш схильні до такої патології. Можливість зараження залежить також від стану імунної системи людини і природи лишаю. Передача здійснюється через прямий контакт, загальні предмети побуту або особистої гігієни. Докладніше про те, як можна заразитися позбавляємо і про профілактиці і лікуванні цього захворювання, детальніше розповідається далі.

Що таке лишай

Запальне дерматологічне захворювання інфекційного або вірусного характеру, яке вражає верхній шар епідермісу. Так медицина визначає лишай. Характерними його ознаками виступають лущення шкіри, свербіж, порушення пігментації. Збудниками позбавляючи можуть бути конкретні мікроорганізми, в тому числі гриби, що викликають інфекцію. Деякі види цієї хвороби мають вірусну природу. Таким є рожевий та оперізувальний лишай. Ці види частіше розвиваються на тлі слабких захисних функцій. Інші форми є наслідком ураження грибком, наприклад, стригучий.

Чи передається лишай

Заразність позбавляючи визначається його видом і станом імунітету людини. Медицина відносить це захворювання до умовно передається. Хоча багато лікарів вважають лишай дійсно заразним у всіх його формах, які передаються від хворого до здорового. Але доведеним є існування подібного захворювання у вигляді особливості організму певної людини та імунітету. У цьому випадку лишай може навіть не лікуватися, але при цьому він і не передається. До заразних форм відносяться рожевий, стригучий та оперізувальний. Передання їх здійснюється:

  • від хворої людини до здорової допомогою прямого контакту або використання побутових та особистих предметів;
  • від тварини до людини через безпосередній контакт з ними.

Від людини до людини

Один з перших способів, як передається лишай, це від хворої людини до здорової. Зараження відбувається через предмети особистої гігієни, речі, постільна білизна, рушники. Передача можлива тільки при прямому контакті з хворим за рахунок:

  • дотики;
  • рукостискання;
  • поцілунку.

Заразитися можна в громадському транспорті, торкнувшись поручні, або ж через дверні ручки. Так може передатися рожевий лишай. Але це відбувається тільки при контакті з людиною чи його речами. Чи передається лишай від людини до людини повітряно-крапельним шляхом? Відповідь на це питання негативна. Контактним ж способом зараження особливо схильні люди з ослабленим імунітетом. Лишай грибкової природи легко передається у вологому середовищі, наприклад, басейнах, саунах, лазнях. Ними ж можна заразитися через звичайний пісок на пляжі.

Від собаки до людини

Стригучий лишай передається від собаки до людини. Він вважається самим високозаразливий. Така форма захворювання частіше спостерігається у дітей, які контактують з бездомними тваринами. Щоб уникнути зараження, потрібно обмежити дитину від вуличних собак. Для хворих тварин характерні ділянки облисіння. З-за цього лишай і називають стригучим. До таких ділянок ні в якому разі не можна торкатися, адже це з більшою ймовірністю призведе до зараження, особливо у дитини.

Від людини до кішці

Ті лишайные форми, що передаються від тварин до людини, мають дію і в зворотному напрямку. Якщо хворий буде мати безпосередній контакт зі здоровою кішкою, то вона теж може заразитися цією неприємною патологією. Особливо активним у цьому відношенні є знову ж стригучий лишай. Він характерний для тварин і легко передається як від них людині, так і навпаки.

Від кішки

Тут підійде той же відповідь, що і для питання, чи передається лишай від собаки до людини. З кішкою ситуація не змінюється. Якщо вона хвора, то людина при прямому контакті може легко заразитися. Крім того, навіть перехворіла кішка служить потенційним джерелом патології. В шерсті тварини могли залишитися мікроспори, особливо, якщо у нього високий імунітет. При особистому контакті часто не відбувається зараження, але у цьому випадку все-таки краще промити взуття і ретельно вимити руки з милом. Від кішок з незрозумілими цятками на мордочці варто триматися подалі.

Як передається

Спосіб, як передається певний лишай, залежить від його виду. Деякими формами можна заразитися від людини, а іншими – від тварин. В цілому передача здійснюється через прямий контакт з хворим або через його особисті речі та ті, якими він користувався. Групу ризику складають діти та люди зі слабким імунітетом. Якщо ж захист організму на нормальному рівні, то навіть при контакті можливо, що ви не заразитеся. У цьому випадку імунітет легко справляється зі збудником. В цілому виділяються кілька видів позбавляючи:

  • стригучий;
  • рожевий;
  • оперізувальний;
  • висівкоподібний.

Стригучий

Однією з поширених форм позбавляючи є стригучий. Він же вважається самим заразним. Збудником виступає грибок трихофітія або мікроспорія. Першим люди заражаються при контакті з хворою людиною. Другий же частіше передається від вуличних тварин, тому більш схильні йому маленькі діти, які легко гладять і грають з будь кішкою або собакою. Типові симптоми стригучого лишаю можуть виглядати так:

  • вогнища почервоніння з нерівними краями, лупиться серединою і окантовкою з маленьких бульбашок;
  • у центрі плями випадають волоски;
  • на голові можуть спостерігатися ділянки облисіння.

Передається стригучий лишай дуже легко, адже ця форма высокозаразная. Для здорових людей дуже небезпечно:

  • торкатися до вогнищ запалення хворої людини;
  • носити одяг зараженого;
  • тісно контактувати з хворим (рукостискання, поцілунок та ін);
  • користуватися рушником зараженого і спати з ним в одному ліжку;
  • взаємодіяти з хворими домашніми або вуличними тваринами, особливо при появі у них вогнищ облисіння.

Рожевий

Ця форма захворювання характеризується невеликими овальними або круглими злегка шелушащимися плямами. Вони мають рожевий або коричнюватий відтінок. Природа захворювання інфекційно-алергічна, збудником є вірус. У медицині ця недуга називається ще розеолой і хворобою Жибера. Точна причина її розвитку невідома. Деякі лікарі вважають збудником вірус герпесу. Немає точних даних і про те, чи передається рожевий лишай. Факти говорять, що він не заразний порівняно з іншими різновидами.

Члени однієї сім'ї дуже рідко хворіють таким лишаєм. Якщо ж це трапляється, то причиною вважається спадкова схильність. Вирішальним фактором тут є імунітет і стан нервової системи. У занадто збудливих і недовірливих людей симптоми захворювання часто посилюються. Навіть при відсутності підтверджених даних про передачу такого позбавляючи лікарі все ж вважають, що заразитися можна через використання деяких речей хворого:

  • гребінця;
  • рушників;
  • посуду;
  • постільної білизни;
  • одягу;
  • інших особистих предметів, наприклад, телефону, комп'ютера тощо

Оперізувальний

Ще однією заразною формою вважається оперізувальний лишай. Його збудником є вірус герпесу 3 типу, який провокує і вітряну віспу. Поширюється захворювання по нервових волокнах, часто міжреберних, що викликає сильний біль, особливо в місцях майбутніх вогнищ. Все це супроводжується висипом на тілі дрібних бульбашок з рідиною. Це дуже схоже на герпес на губах. З часом кожен бульбашка розкривається, і все це підсихає, а потім на цьому місці з'являється скоринка. Часто виникає підвищена температура. Ускладненням може бути невралгія.

Заразний лишай у цьому випадку? Ця форма передається при контакті хворої людини зі здоровим, але є одна умова. Зараження відбувається тільки в період висипань. Якщо ж у людини вже утворилися скоринки, то він не небезпечний для оточуючих. Мінімальні шанси заразитися мають ті, хто перехворів вітряною віспою. У цілому захворювання розвивається на тлі зниженого імунітету. Повітряно-крапельним шляхом воно не передається. Зараження відбувається тільки за допомогою:

  • тісного контакту з людиною;
  • використання з хворим одних приладдя.

Висівкоподібний

Збудником цієї форми захворювання є дріжджоподібні грибки Pityrpsporumorbiculare. Вони розмножуються у роговому шарі епідермісу. На тілі з'являються різні за розміром і кольором плями. Вони можуть бути жовтими, зеленувато-бурим, коричневими або рожевими. Ця форма захворювання може тривати навіть роками. Вона провокується дисбалансом в організмі або внаслідок інших серйозних патологій:

  • цукрового діабету;
  • гіпергідрозу;
  • себорейного діатезу;
  • туберкульозу;
  • вегетосудинної дистонії;
  • імунодефіцитних станів.

Згідно точці зору лікарів, вона не заразна, адже дріжджеподібний грибок є частиною нормальної мікрофлори шкіри. Навіть при цьому умови не варто користуватися з хворим одними предметами. При одномоментному контакті мала ймовірність заразитися. Частіше хворіють чоловіки і люди, які носили одяг хворого.

Інкубаційний період лишай у людини

Час від зараження до прояву клінічної картини хвороби називається інкубаційним періодом. У позбавляючи він відрізняється в залежності від виду:

  1. Рожевий. Інкубаційний період може тривати від 2 до 21 дня. Першою ознакою є яскраво-рожеве овальне пляма з діаметром 2-5 див.
  2. Оперізувальний. У цієї форми позбавляючи інкубаційний період коливається від кількох днів до 4 тижнів. Першими симптомами виступають підвищення температури, печіння і свербіж шкіри в місцях утворення рожевих плям.
  3. Стригучий. Якщо людина заразилася від іншої людини, то інкубаційний період триває 2-6 тижнів. При переході патології від тварини він складає всього 5-7 днів.
  4. Висівкоподібний. Перші ознаки цієї форми захворювання можуть проявитися через 2-3 тижні після зараження. На тілі висипають жовті, коричневі або рожеві плями. При цьому ніяких особливих відчуттів не виникає.

Як не заразитися

Для профілактики зараження позбавляємо варто дотримуватися всього кількох простих правил. Головне з них – обмежити контакти з хворою людиною або твариною. До стороннім тваринам, особливо дитині, краще взагалі не торкатися. Домашнім вихованцям рекомендується робити щеплення. Серед інших правил, що описують, як не заразитися позбавляємо від людини або тварини, виділяються наступні:

  • не носити чужий одяг;
  • користуватися тільки особистим засобами гігієни;
  • не мити все тіло антибактеріальним милом;
  • зміцнювати імунітет правильним харчуванням та фізичною активністю;
  • частіше мити руки або протирати їх антибактеріальними серветками;
  • проводити ретельну дезінфекцію в місці виявлення хворого;
  • частіше робити вологе прибирання і провітрювати приміщення.

Лікувальна терапія

Конкретна терапія призначається лікарем після діагностування форми лишаю. Рожевий не вимагає особливого лікування, адже з ним добре справляються імунні клітини. Прискорити процес і зменшити свербіж у цьому випадку допомагають антигістамінні засоби. Для поліпшення стану не варто витирати шкіру після душу – вона повинна висохнути сама. У період захворювання не можна займатися спортом, виконувати важку роботу і часто перебувати під сонцем. Корисно буде носіння тільки натуральних тканин. Що стосується лікування інших форм лишаю, то воно проводиться так:

  1. Стригучий. Терапія включає протигрибкові препарати зовнішнього застосування і антімікотікі перорального. Тут використовуються мазі, шампуні, гелі і звичайний йод, яким обробляють краї плям для припинення їх розповсюдження.
  2. Висівкоподібний. Відмінно лікується ультрафіолетом, тому особливо швидко проходить влітку. Тут лікар часто призначає антімікотікі.

Відео: лишай від тварин до людини

Чому стриже лишай

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!