Причини появи хлоазми - симптоми на шкірі, діагностика і лікування

Сухість шкіри, синці під очима, підліткові висипання на обличчі і інші косметичні дефекти можуть ввести в смуток будь-яку жінку. Однак найчастіше з подібними проявами можна легко впоратися самостійно. Винятком є лише особливі видозміни шкірного покриву. З цього матеріалу ви дізнаєтеся: хлоазма – що це таке, місце локалізації такого захворювання шкіри і про способи лікування підвищеної пігментації.

Що таке хлоазма

Гіперпігментація шкіри, що виникла в результаті гормонального збою, надмірним перебуванням на сонці або з інших причин в медицині називається хлоазмою. Такі плями мають чітко окреслені межі і частіше з'являються у представниць прекрасної статі, ніж у чоловіків. Дуже часто захворювання носить множинний характер, характеризується появою плям коричневого, бурого або бронзового відтінку по всьому тілу.

Симптоми

З медичної точки зору це захворювання шкіри відноситься до безсимптомним недуг. Клінічна картина вбога: плями хлоазми або мелазми, як ще називають цю патологію, розташовуються на відкритих ділянках тіла. Вони ніколи не піднімаються над шкірою, мають чітко окреслені межі, не викликають роздратування, відчуття свербежу або печіння. Розміри пігментацій можуть бути різними: від незначних цяток до 0,5 см в діаметрі, до великих вогнищ ураження шкіри 10-15 див.

На обличчі

Частіше решти з'являється меланодермії на обличчі. У цій області плями можуть бути невеликими або займати цілі ділянки, повністю покриваючи рот, носогубні складки або підборіддя. Дрібні вкраплення пігментний відміток можна помітити на верхній губі, в області навколо очей, верхньому столітті, на щоках. Залежно від порушених ділянок, хлоазма ділиться на три категорії:

  • Центрофациальная форма недуги зачіпає зону лоба, верхню губу, нижню частину підборіддя і спинку носа.
  • Молярна хлоазма розташовується на щоках, в області проростання жувальних зубів, на крилах носа.
  • Мандибулярный тип хлоазми локалізується на нижній щелепі.

Незалежно від місця розташування хлоазми, плями не повинні доставляти фізичного дискомфорту. Вони ніколи не сверблять, лущаться, відшаровуються, не викликають печіння. Колір і форма хлоазми завжди одноманітні. Не буває так, щоб одні освіти були рожевого відтінку, а інша пігментація темно-коричневою або бронзової забарвлення. Суб'єктивні відчуття пацієнта з діагнозом хлоазма обмежуються лише моральними незручностями.

На тілі

Крім зони обличчя хлоазма може зачіпати і інші ділянки тіла, причому таке явище виникає у 45% населення. Причиною появи пігментних плям на тілі в основному стає вплив прямих сонячних променів, тому хлоазма на тілі особливо добре помітна влітку і не так виражена в холодну пору року. Пігментація може залити:

  • спину;
  • соски;
  • груди;
  • руки;
  • внутрішню частину стегон;
  • гомілковостопні суглоби;
  • лікті;
  • ключицю;
  • зап'ястя.

Пігментація хлоазмою може мати різну форму: бути майже непомітною або навпаки характеризуватися величезними ділянками, які розлазяться темно-коричневого кольору. Також як і на обличчі, хлоазма на тілі не приносить своєму власникові ніякого дискомфорту. При цьому якщо захворювання на обличчі виникає частіше у молодих жінок, дівчат або чоловіків, то на тілі пігментні плями можуть з'явитися навіть у дитини.

Причини хлоазми

Точні причини появи хлоазми на людському тілі дерматологи встановити так і не змогли, але вважається, що пігментація може частіше зустрічатися у людей, що живуть в азіатських країнах. Бувають випадки, що при переїзді в Європейські широти всі прояви хлоазми проходять без будь-якого лікування. Крім того, посилення вродженої патології сприяє регулярний прийом сонячних ванн або вплив на шкіру штучних джерел ультрафіолетових променів.

Ряд проведених досліджень допомагає припустити, що ризик виникнення хлоазми підвищений у людей, в чиєму організмі зафіксовані ендокринні або метаболічні порушення. До таких групам громадян дерматологи відносять:

  • пацієнтів з хронічними формами захворювань печінки: вірусний або хронічний гепатит, цироз;
  • вагітних або годуючих матусь;
  • хворих, які мають запальні процеси в органах малого тазу;
  • жінок, які користуються засобами оральної контрацепції.

Діагностика

При появі підозрілих вкраплень або пігментації на будь-якій частині тіла слід негайно звернутися до лікаря за додатковою консультацією. Дерматолог, після проведення детального зовнішнього огляду і провівши опитування пацієнта, може точно встановити причину появи плям. Для уточнення діагнозу можуть знадобитися додаткові діагностичні процедури:

  • дерматоскопія – допомагає отримати збільшену в кілька разів зображення хлоазми і встановити її природу походження;
  • спектрофотометричний интракутанный аналіз – допомагає розглянути структуру пігментного плями;
  • ФГС, аналіз на дисбактеріоз кишечнику, ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • ультразвукове обстеження черевної порожнини;
  • аналіз на гормони щитовидної залози;
  • мазок із статевих органів, щоб виключити наявність захворювань статевих органів.

Лікування

Дієвих методів медичного лікування хлоазми досі не розроблено, тому методи позбавлення від таких проблем відносяться скоріше до косметичної сфері. Дуже важливо, щоб всі маніпуляції косметолога були узгоджені з лікарем і проводилися тільки під його наглядом. Принципи такої корекції хлоазми полягають:

  1. У використанні мезотерапевтичний процедур для придушення патології на клітинному рівні. Додатково може знадобитися застосування спеціальних відбілюючих препаратів з аскорбіновою кислотою, гліколевої або азелаїнової кислоти плюс використання рідких вітамінів.
  2. Для руйнування надлишкового пігменту зсередини застосовується лазерна коагуляція або селективний фототермолиз. Дані методики дозволяють поліпшити стан шкіри при хлоазме, запустити процеси регенерації клітин, омолодити верхні шари епідермісу.
  3. З метою зменшення вмісту в клітинах і тканинах меланіну, для боротьби з хлоазмою можуть рекомендуватися неагресивні методи видалення верхнього епітелію. Здійснюються всі процедури по коштах лазерного або хімічного пілінгу, з допомогою препаратів на основі похідних речовин гідрохінону або гліколевих кислот.

Народні засоби

Позбутися від проявів хлоазми можна в домашніх умовах. Існує безліч перевірених, простих і доступних для кожного народних рецептів, серед яких найбільш дієвими вважаються:

  • Настоянка на основі перекису водню, змішаної з лимонним соком. Використовувати її при пігментації необхідно замість лосьйону вранці або ввечері.
  • Відвар з білого рису. Приготувати такий засіб від хлоазми просто: потрібно відварити рис, злити з неї воду і остудити бульйон. Потім розлити рідину по формах і заморозити. Проводити процедури протирання обличчя при хлоазме потрібно щоранку.
  • Настій із суцвіть ромашки. Квітки необхідно запарити в окропі, витримати ніч, а потім процідити. Протирати шкіру таким засобом при хлоазме можна по кілька разів на день.
  • Маска з свіжовичавленого лимонного соку, яйця і петрушки. Інгредієнти змішуються в окремому посуді до тих пір, поки не вийде однорідна рідка маса. Потім до них додають 1 ч. л. цукрового піску і ½ ст. води. Для повного зникнення пігментації відмінний варіант лікування – використання таких масок 2 рази в тиждень по 15 хвилин.

Профілактика

Знаючи, чому з'являється хлоазма на обличчі або тілі, не складно скласти звід профілактичних правил. Фахівці радять:

  • Намагатися якомога менше перебувати на тлі прямих сонячних променів, уникати прийому гарячих ванн, давати шкірі відпочити після походів у солярій.
  • Влітку, перед виходом на вулицю наносити на відкриті ділянки тіла захисні лосьйони або щоденний крем з УФ-фільтром.
  • Завжди носити головний убір на пляжі.
  • По можливості відмовитися від прийому оральних контрацептивів.

Фото хлоазми на обличчі

Відео: лікування мелазми

Лікування мелазми із застосуванням RRS HA Whitening Aesthetic Dermal

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!